Veritimantti

VH17-018-1679Veritimantin kuvat © Pikselit. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Veritimantti Kutsumanimi Tintta
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Säkäkorkeus, väri 160cm, ruunivoikko
Syntymäaika, -paikka 01.01.2017, Suomi Ikä 10-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 90cm, me. 80cm Painotus Kouluratsastus
Kasvattaja Keljulammen Suomenhevoset EVM Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Tintta muutti Kuuraan Varismäen lopetusmyynnistä: kauhukseni tajusin vasta myytäviä hevosia selaillessani, ettei omasta tallistani löytynyt yhtä ainoaa koulupainotteista tuontitammaa; suvullisia oreja kyllä sitten senkin edestä. Havainnostani järkyttyneenä ostin kriteerit täyttäviä suomenhevosia heti kaksin kappalein: ruunivoikon Veritimantin, sekä ruunikon aiemmassa elämässään valjakkoajossa ansioituneen Kalmantanssin. Varmuuden vuoksi ostin samalla reissulla vielä kolme muutakin hevosta, tuontiorin sekä pari kappaletta Varismäen omia kasvatteja.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Tintta on hiukan tuulella käyvä hevonen, muttei mikään mahdoton ämmä kuitenkaan: ruunivoikkoa pitää rakastaa ymmärtäväisesti, jotta se puhkeaa täyteen kukkaansa, mutta liika rakkaus on kuitenkin liikaa. Kotioloissa suomenhevonen on aika tavallinen käsiteltävä: se voi kyllä näyttää hapanta naamaa, mutta kun tiukat ilmeet jättää omaan arvoonsa, ei tamman kanssa helposti ajaudu ongelmiin. Tintta osaa halutessaan olla melkoinen diiva, mutta yleensä se jättää suurimmat kränäilyt kisareissuille: hevosen kanssa reissaaminen onkin hoitajan näkökulmasta kuluttava harrastus, vaikka menestystä yleensä kertyykin. Muista hevosista omanarvontuntoinen tamma ei juuri välitä, paitsi tietysti tarhakaveristaan Pihlasta Tintta pitää kovasti - lähes läheisriippuvuuteen saakka. Suomenhevonen on kuljetettavana harmillisen vaativa yksilö: se stressaa autossa seisomista siinä määrin, että menettää yleensä valtavat määrät nestettä hikoilun ja juomattomuuden seurauksena. Hyvä matkustusrutiini hieman helpottaa tilannetta, mutta siitäkin huolimatta Tintan nesteyttämiseksi saa tehdä kaikki temput makuvesistä aina vellimuotoisiin ruokiin saakka. Myös kisapaikoilla tamma on taipuvainen levottomuuteen, mutta ahdistuneisuuden alle mahtuu myös kärkkäitä mielipiteitä ja kotioloihin verrattuna hyvinkin kärjistynyttä käytöstä: stressaava ympäristö ja virittyneessä mielentilassa häärivät ihmiset nostavat Tintasta esiin äärimmäisiä luonteenpiirteitä. Rutinoituneen tiimin turvin reissuista yleensä selvitään, mutta turhan kevytkenkäisesti ei ruunivoikon kanssa kilpailemiseen kannata suhtautua.

Ratsuna Tintta on oikeastaan aika kiva: hiukan raskas ja ajoittain eteenpäin tuupattava, mutta toisaalta myös melko tasainen ja luotettava. Aivan tarpeetonta rynkytystä ei tämäkään hevonen sulata, vaan eipä sen kilpahevosena sellaisesta tarvitsekaan kärsiä. Suomenhevosella on kolme perushyvää askellajia, joista erityisesti ravia kelpaa esitellä vähän vaativammallekin tuomaristolle. Ruunivoikon rakenne ei kouluratsun uraa ajatellen ole aivan ihanteellinen, mutta selväpäisenä ja helposti koulutettavana tammana Tintta suorittaa tasollaan oikein kivasti myös amatöörin luotsaamana. Vaikka hevosen hermot reissussa ovatkin helposti kireällä, pystyy se kuitenkin ratsastaja selässään keskittymään pääsääntöisesti olennaiseen; siis työntekoon maisemia tai kilpakumppaneita sen enempää kyttäilemättä. Tintan diivamainen puoli nousee selkeimmin esille kentällä sekä maastossa ratsastettaessa: vesilätäköihin tamma ei mielellään kavioitaan laita, eikä se myöskään fanita vesiesteitä saati veden varassa uimista. Myös epätasainen tai liian kova pohja harmittaa tammaa, vaikka se niiden kanssa ehkä juuri pystyykin elämään. Täydellisesti tasatulla ja sopivan kuohkeaksi äestetyllä maneesinpohjalla Tintta suorittaa selvästi parastaan, mutta vähemmän täydellisissäkin olosuhteissa ratsastus kyllä onnistuu, ja pisteitä saa kerättyä muun muassa täsmällisellä ratsastuksella sekä tasaisen eleettömillä suorituksilla. Kokeneena kilpahevosena tamma tietää valkoisten aitojen jujun, eikä se tarvitsekaan turhaa varmistelua tai liikaa yrittämistä ratsastajaltaan saavuttaakseen kilpapäivinä ruusukkeita: tamman on siis paras antaa keskittyä omaan suorittamiseensa, ja ratsastaja voi rauhassa keskittyä muistamaan ohjelman sekä nauttimaan mukavista kyydeistä.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Pirunhenkäys EVM
sh, 162cm, prn
ii. Mustapilvi EVM
sh, 160cm, klm
iii. Mustasurma EVM
iie. Haituvainen EVM
ie. Yösydän EVM
sh, 156cm, trt
iei. Nokikylän Karma EVM
iee. Yvonna EVM
e. Smaragdipallo EVM
sh, 157cm, vkk
ei. Suunsoittaja EVM
sh, 164cm, prt
eii. Satuveikko EVM
eie. Ruostelilja EVM
ee. Rubiiniflamingo EVM
sh, 160cm, rnvkk
eei. Kelohongan Titanik EVM
eee. Rubiiniristi EVM

POJASTA POLVI PARANEE

19.04.2017 t. Varismäen Ametisti (i. Vetehinen) om. Penelopeia, VRL-10625
16.04.2019 t. Varismäen Mustaleski (i. Pääkallokehrääjä) om. Nikki, VRL-14085
01.10.2021 o. Kuuran Heeros (i. Hanttimies) om. Cherry, VRL-12299

RUUSUKEHAI VAUHDISSA


Kilpaillut kouluratsastuksessa porrastetuissa

KRJ vaikeustaso 5/4 Ominaisuuspisteet kouluratsastus: 1953.55p

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana valmentaja (000 sanaaa)
Teksti tulee tähän

RAKAS PÄIVÄKIRJA

00.00.0000 - Kirjoittanut kirjoittaja (000 sanaa)
Teksti tulee tähän