Näkinkenkä

VH16-018-2478


Näkinkengän kuvat © ransu.kuvat.fi (CC BY-NC 3.0)

Kutsumanimi Näkki Syntymäaika, -paikka, ikä 11.05.2009, Suomi, 26-vuotias
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Ori
Väri Rautias Säkäkorkeus 157cm
Koulutus Vaativa B, 120cm, CIC1, vaativa Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Petteri Aaltonen EVM Omistaja Cherry, VRL-12299

15.10.2020: KRJ-I
(7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5)

30.11.2020: ERJ-II
(9,5 + 40 + 12 + 20 + 15 = 96,5p)

25.12.2020: KERJ-I
(8,5 + 41 + 16 + 20 + 15 = 100,5p)

20.11.2020: SLA-I
(15 (3+8+4) + 20 + 18 + 20 + 20 = 93p)

Preferent -stallion (59%)
3 Star Prospect (1010p)

Näkki on luonteeltaan kaunis sekoitus vanhempiaan: sillä on valtava työmotivaatio ja halutessaan se osaa olla myös oikea kullannuppu käsittelytilanteissa. Toisinaan vanha herra saattaa kuitenkin unohtaa käytöstapansa, jolloin pikainen kurinpalautus on enemmän kuin paikallaan. Rautiaan ailahtelevainen luonne on vuosien aikana tasaantunut valtavasti, mutta aina silloin tällöin pinnalle kuitenkin nousevat nuoren Näkin pahamaineiset käytösongelmat.

Hoitotilanteissa ori on yleensä melko rauhallinen ja hiljainen, mutta erityisesti uusien ihmisten kanssa kuvioon mahtuu myös rajojen testailua sekä henkistä tahtojen taistoa. Periksi Näkille ei voi antaa senttiäkään, sillä se kyllä mielellään nousee tilaisuuden saadessaan ihmisen niskan päälle. Arkojen tai aloittelevien hevosihmisten hoidettava hevonen ei siis ole, vaikka teoriassa kaikki toimenpiteet sen kanssa painimatta sujuvatkin. Näkin kunnioitusta ei aina ole helppo ansaita, mutta se kannattaa, sillä yhteisymmärryksen löydyttyä sujuvat rautiaan kanssa niin tavalliset hoitotoimet kuin harvinaisemmatkin huoltotoimenpiteet. Matkustajana ori on rauhallinen ja vähään tyytyväinen, eikä sen kuljettamisesta tarvitse tehdä mitään isoa ohjelmanumeroa. Kisapaikoilla suomenhevosen orimaisuus hieman nostaa päätään, mutta mikään mahdoton hallittava se ei ole kovassa tungoksessakaan.

Ratsastaessa Näkki on eteenpäinpyrkivä, rehellinen ja vahvasti koulutettu. Rautias on kiertänyt kenttää riittävän paljon oppiakseen lukemaan ratsastajansa apuja tarkan täsmällisesti. Suomenhevoselle tyypilliseen tapaan se on helposti etupainoinen, mutta laiskasta takaosasta oria ei pääse moittimaan. Vaativan tason kilpakenttiä kiertänyt vanha herra klaaraa sivuttaisliikkeet ja laukanvaihdot vaikka unissaan, mutta iän tuomien kremppojen takia verryttelyyn saa varata vuosi vuodelta aina vain enemmän aikaa. Näkin liikkeet ovat sangen mukavat kyydissä matkusteltavaksi, mutta ulospäin ne jäävät helposti hieman vaatimattomiksi. Orin valttikortti menestykseen onkin ollut tasainen ja pilkuntarkka suorittaminen, ei niinkään näyttävyys.

Esteiden ylittäminen on Näkille luonnollisesti helppoa, eikä niiden korkeus ole osoittautunut sille minkäänlaiseksi ongelmaksi. Ori on tekemisissään hyvin itsevarma, eikä se aina jaksa välittää ratsastajansa mielipiteistä uskoessaan itse tietävänsä homman nimen paremmin. Yleensä nämä tilanteet päättyvät jonkinasteiseen keilaamiseen, minkä jälkeen tiedonkulku ratsukon välillä ainakin hetkellisesti yleensä paranee. Puomiesteiden lisäksi Näkki ylittää rohkeasti myös erilaiset maastoesteet. Se menee kyselemättä veteen, etenee reippaasti enemmän kuin mielellään ja selvästi nauttii luonnon rauhassa viilettämisestä ja eri maastoratojen tarjoamista uusista haasteista.

Maastoilu ilman esteitä on orin kanssa nykyään rauhallisen leppoisaa hommaa, vaikka nuoruudessaan hevosella vauhtia aina riittikin. Maastoon voi huoletta suunnata vaikka ilman satulaa, sillä Näkki on sekä varmajalkainen että liikenneturvallinen, eikä sen kanssa tarvitse suunnitella turvallista reittiä etukäteen. Valjakkokärryjen eteen rautias koulutettiin vasta varttuneella iällä, mutta selväpäisyytensä turvin se suhtautui asiaan alusta asti positiivisen kiinnostuneesti. Myös valjakkoajossa orin koulutustaso nousi vaativalle tasolle asti asti tarkoittaen, että se osaa liikkua paitsi vikkelästi maratonvaunujen kanssa, myös ylväästi julavaunujen eteen valjastettuna.


Suku & jälkeläiset

i. Näsäviisas EVM
sh, 162cm, trt
ii. Viuhahdus EVM
sh, 160cm, prt
iii. Aina Valmis EVM
sh, 165cm, tprt
iie. Pipatus EVM
sh, 162cm, prn
ie. Niksipirkka EVM
sh, 159cm, klm
iei. Polle EVM
sh, 160cm, m
iee. Näppärä EVM
sh, 161cm, trt
e. Lentsikka EVM
sh, 157cm, tprn
ei. Ponteva EVM
sh, 150cm, rtkm
eii. Kameramies EVM
sh, 158cm, rt
eie. Sulosointu EVM
sh, 152cm, km
ee. Sorja EVM
sh, 149cm, tprn
eei. Erityinen EVM
sh, 155cm, prt
eee. Morsian EVM
sh, 152cm, rn

i. Näsäviisas oli astetta kovapäisempi hevonen, jota eivät ihan aloittelijat pystyneet käsittelemään ollenkaan. Ratsastusominaisuuksiltaan ori oli kuitenkin aivan mieletön, minkä johdosta sitä muutaman varsan verran jalostuksessakin käytettiin. Rautias kilpaili este- ja kouluratsastuksessa startaten muutamaan otteeseen jopa avoimia kansallisia luokkia, ja tähän samaan ovat yltäneet myös hevosen jälkeläiset. Näsäviisas lopetettiin nuorena, vain 16-vuotiaana, kun sen käytös muuttui treenin keventyessä aina vain ongelmallisemmaksi ja ajoittain vaaralliseksikin.
ii. Viuhahdus oli kenttähevonen vailla vertaa, vaikka luonnettakin orista löytyi. Hevonen ei ollut sieltä kuuliaisimmasta päästä hevosia, mutta sen kapasiteetti antoi sooloilun usein anteeksi. Suomalaisella sisulla hevonen puski maaliin jokaiselta starttaamaltaan maastoradalta, toisinaan jopa rusetin arvoisesti. Jälkeläisiä Viuhahdukselle syntyi kuusi kappaletta: kolme kilpakäyttöön päätynyttä kenttähevosta, ja saman verran harrastehevosia. Rautias lopetettiin 19-vuotiaana laitumella puhjenneen kaviokuumeen takia.
ie. Niksipirkka oli vahvaluontoinen tamma, mutta oikean ihmisen kanssa se pysyi aisoissa ja puhkesi kilparadoillakin kukkaan. Kulomustan suomenhevosen kilpaura jäi kuitenkin harmillisen lyhyeksi sen loukkaannuttua vakavasti vain 9-vuotiaana. Seuraavat kymmenen vuotta se toimi siitostammana saattaen maailmaan komeat seitsämän uutta kansallisrodun edustajaa. Niksipirkka päädyttiin lopettamaan, kun kertaalleen kuntoutetut jännevaivat palasivat uudelleen kuvioihin.
iii. Aina Valmis kokeili nuorena poikana ravurin uraa, mutta se ei tälle orille iskenyt ollenkaan. Hieman yllättäen se olikin oikein toimiva estehevonen, sillä tekniikan puutteen se korvasi voimallaan. Ratsastettavuudeltaan rautias oli aivan uskomaton, ja näillä perusteilla sitä maltillisesti kotisiitoksessakin käytettiin.
iie. Pipatus, tai ainakin sen omistaja, oli vannoutunut kouluratsastuksen harrastaja, joten tamma ei juuri esteitä päässyt kokeilua enempää maistelemaan. Sille valikoituneessa lajissa se kuitenkin pärjäsi oikein mukavasti startaten jopa muutamia avoimia Helppo A -luokkia. Eläkevuosinaan Pipatus sai kaksi varsaa, jotka emänsä tapaan kilpailivat valkoisten aitojen sisällä helppoja luokkia.
iei. Polle oli oikein orimainen pienestä pitäen, joten melko nopeasti koettiin parhaimmaksi vaihtoehdoksi ruunata suomijätkä heti nuorella iällä. Kaikkien osapuolien elämä helpottui toimenpiteen jälkeen huomattavasti, mutta samalla Niksipirkka jäi sen ainoaksi jälkeläiseksi. Asia on jopa hieman harmillinen, sillä myöhemmin urallaan Polle kilpaili kouluratsastuksessa hyvin menestyen jopa Vaativa B -tason luokkia.
iee. Näppärä oli jo varsana oikein humoristinen tapaus. Se sai aina kaikki solmut auki ja kulki missä sitä sattui huvittamaan. Toisaalta se iskostui tempauksiensa myötä kaikkien kanssaeläjiensä mieliin, ja jälkikäteen sitä onkin monet kerrat muisteltu lämmöllä erilaisissa illanvietoissa ja tapaamisissa. Näppärä kilpaili jonkin verran kenttäratsastuksessa, mutta sitäkin enemmän se eleli kirjaimellisesti pihankoristeena, koska ei tarhoissakaan pysynyt. Tamma varsoi elämänsä aikana kerran: kauniin kulomustan nimeltä Niksipirkka.

e. Lentsikka oli erittäin hyvän työmotivaation omannut tamma, jota kuitenkin riivasi harmillisen huono tuuri koko elämänsä ajan. Useimmiten se oli sairaslomalla ontumien seurauksena, mutta oli se lähellä päästä hengestään myös ähkyn, ruokatorventukoksen, allergiakohtauksen sekä lannehalvauksen johdosta. Sairaslomiensa aikana se ehti tehdä yhteensä kahdeksan varsaa, jotka emänsä tapaan olivat kompakteja kilpahevosia rakenteeltaan ja luonteeltaan. Lentsikka menehtyi ähkyyn 17-vuotiaana, vain päiviä ennen kuin sen suunniteltu lopetuspäivä olisi koittanut.
ei. Ponteva oli huolellisesti harkitun kasvatustyön lopputulos: kenttähevonen, jonka liikkeet riittivät vaativiin luokkiin ja hypyt kantoivat valtavien esteiden ylitse. Ori kilpaili sujuvasti ponien ja puoliveristen joukossa, mutta kotona se oli varsinainen mammanmussukka ja koko perheen rakastettu luottohevonen. Jälkeläisiä kimolle syntyi muutama kappale, vaikkei sitä ikinä julkisesti jalostukseen tarjottukaan. Ponteva lopetettiin kunnioitettavassa 28-vuoden iässä hevosen yleiskunnon lähtiessä radikaaliin laskuun.
ee. Sorja oli juuri ja juuri hevoskokoinen tamma, jonka ratsastukselliset lahjat olivat geenilotossa hukkuneet aivan totaalisesti. Ruunikon liikkeissä ei juuri kehuttavaa ollut, ja liikkuessaan hevonen kompuroi helposti omiin jalkoihinsa. Suoritussuvustaan huolimatta Sorja päättyi ratsastuskouluun, jonne se kiltin luonteensa vuoksi soveltuikin erinomaisesti. Pitkän uransa aikana se opasti satoja pikkuratsastajia elämän mittaiselle seikkailulle, ja ehti se vanhoilla päivillään yhden varsankin tehdä. Sorja lopetettiin 20-vuotiaana äkillisen sokeutumisen johdosta.
eii. Kameramies oli kaikissa lajeissa keskivertohevosta laadukkaampi, mutta toiveissa ollut suurmenestys jäi yrityksistä huolimatta kuitenkin saavuttamatta. Kasvattaja-omistajaa tämä harmitti suunnattomasti, mutta muut Kameramiehen kanssa töitä tehneet ymmärsivät olla tyytyväisiä sen pursuavaan palkintokaappiin. Oria käytettiin maltillisesti myös siitoksessa, ja sen kymmenestä jälkeläisestä kolme nousi aikanaan mestaruustasolle saakka lunastamaan isäänsä kohtaan asetetut odotukset. Rautias lopetettiin 17-vuotiaana laitumelta hankitun jalkavamman takia.
eie. Sulosointu oli oikea kilpahevonen, joka teki töitä päivästä toiseen täydellä sydämellään. Sillä oli erityisen kauniit liikkeet, joilla se menestyi hienosti avoimissakin luokissa. Tammalla oli tapana usein yliarvioida omia kykyjään, joka lopulta koituikin sen kohtaloksi, kun maastoestetreeneissä se heitti kuperkeikan suurella pöydällä, jonka seurauksena se jouduttiin lopettamaan onnettomuuspaikalle. Sitä ennen se ehti kuitenkin niittää menestystä kilpailuista ympäri maan, sekä saada välivuotenaan myös komean orivarsan.
eei. Erityinen oli rohkea ja itsenäinen estehevonen, jolla oli tapana tehdä omia luovia ratkaisuja kesken ratojen hyppäämisen. Yli 20-vuotisen elämänsä aikana hevonen ei ikinä oppinut luottamaan ratsastajansa arvostelukykyyn ponnistuspaikkojen tai reittivalintojen suhteen, mutta jollain ihmeellä se kuitenkin usein suorituksillaan onnistui sijoittumaan. Ori sai vain yhden ainoan jälkeläisen, sillä kukaan ei halunnut ottaa riskiä yhtä itsepäisestä varsasta.
eee. Morsian oli samaan aikaan erittäin kilpailuhenkinen kilpahevonen ja turvallinen lasten talutusponi. Tamma todisti monelle epäilijälle, että suomenhevonen todella on monipuoliseen käyttöön soveltuva koko perheen hevonen. Morsian kilpaili uransa huipulla esteillä metrin luokissa ja koulussa joitain Helpon B:n startteja. Viimeiset viisi vuotta elämästään hevonen oli vain siitostammana onnettoman jännevamman seurauksena. 17-vuotiaana ruunikko lopetettiin uudelleen alkaneiden jalkavaivojen johdosta.

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Emä Omistaja
20.04.2017 Tamma Näkin Muisto Pf. Liljan Muisto Cherry, VRL-12299
15.02.2018 Tamma Kuuran Kultapainos EV-I, SV-II Voiton Kultakutri Cherry, VRL-12299
15.06.2018 Tamma Merimiina KV-II, KEV-II, SV-II Mikseliina Cherry, VRL-12299
01.05.2020 Tamma Sierran Taikavarpu - Pakkasvarpu Giulia, VRL-14085

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (60 kpl)

05.12.2016 Mörkövaara Helppo A 3/40   21.02.2017 Romilly Helppo A 3/40
05.12.2016 Moonrise Helppo A 2/30   11.01.2017 Fiktio Vaativa B 6/40
06.12.2016 Moonrise Helppo A 4/30   15.01.2017 Fiktio Vaativa B 4/40
07.12.2016 Mörkövaara Helppo A 3/40   23.01.2017 Teilikorpi Vaativa B 2/50
08.12.2016 Moonrise Helppo A 4/30   31.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 4/50
13.12.2016 Ros Cirein Helppo A 5/30   01.02.2017 Royal Gear Vaativa B 6/50
17.12.2016 Ros Cirein Helppo A 3/30   05.02.2017 Romilly Vaativa B 6/77
24.12.2016 Romilly Helppo A 4/51   07.02.2017 Teilikorpi Vaativa B 3/50
05.01.2017 Ruuvalli Helppo A 2/30   08.02.2017 Teilikorpi Vaativa B 1/50
06.01.2017 Ruuvalli Helppo A 5/30   08.02.2017 Priton Budyonnys Vaativa B 2/40
08.01.2017 Ruuvalli Helppo A 5/30   09.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 4/60
11.01.2017 Hengenvaara Helppo A 2/50   10.02.2017 Teilikorpi Vaativa B 1/50
12.01.2017 Romilly Helppo A 1/80   10.02.2017 Teilikorpi Vaativa B 2/50
12.01.2017 Hengenvaara Helppo A 3/50   12.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset Vaativa B 5/30
14.01.2017 Hengenvaara Helppo A 3/50   14.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 5/60
15.01.2017 Hengenvaara Helppo A 2/50   14.02.2017 Teilikorpi Vaativa B 7/50
16.01.2017 Fiktio Helppo A 1/40   16.02.2017 Romilly Vaativa B 1/52
24.01.2017 Hengenvaara Helppo A 7/50   17.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset Vaativa B 2/30
30.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 7/50   17.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 1/60
31.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 1/50   18.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 6/60
02.02.2017 Faodail Stud Helppo A 1/38   19.02.2017 Romilly Vaativa B 4/52
04.02.2017 Faodail Stud Helppo A 6/38   19.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 6/60
06.02.2017 Faodail Stud Helppo A 3/38   20.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset Vaativa B 6/48
07.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 6/60   21.02.2017 Romilly Vaativa B 1/40
12.02.2017 Faodail Stud Helppo A 7/60   25.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 4/30
13.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 1/60   26.02.2017 Romilly Vaativa B 3/40
13.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 2/50   01.03.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Vaativa B 4/30
17.02.2017 Faodail Stud Helppo A 7/60   14.05.2017 Fiktio Vaativa B 1/40
18.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo A 4/60   15.05.2017 Fiktio Vaativa B 5/40
19.02.2017 Faodail Stud Helppo A 3/60   16.05.2017 Fiktio Vaativa B 2/40

ERJ:n alaiset sijoitukset (69 kpl)

12.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 90cm 3/30   09.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 100cm 2/30
13.01.2017 Susiraja 90cm 4/30   02.02.2017 Turmeltaja 110cm 4/30
19.01.2017 Susiraja 90cm 1/30   05.02.2017 Turmeltaja 110cm 5/30
21.01.2017 Susiraja 90cm 1/30   07.02.2017 Turmeltaja 110cm 4/30
21.01.2017 Susiraja 90cm 2/30   08.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 5/30
22.01.2017 Susiraja 90cm 4/30   09.02.2017 Turmeltaja 110cm 2/30
24.01.2017 Romilly 90cm 7/60   10.02.2017 Turmeltaja 110cm 2/30
01.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 2/40   11.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 3/30
01.01.2017 Turmeltaja 100cm 5/30   12.02.2017 Romilly 110cm 3/60
04.01.2017 Turmeltaja 100cm 4/30   12.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 4/30
05.01.2017 Turmeltaja 100cm 2/30   15.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 1/30
05.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 5/40   15.02.2017 Metsovaara 110cm 3/40
06.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 2/40   16.02.2017 Romilly 110cm 6/60
09.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 2/40   18.02.2017 Romilly 110cm 4/60
09.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 4/40   19.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 3/27
10.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 1/40   19.02.2017 Romilly 110cm 1/50
10.01.2017 Turmeltaja 100cm 1/30   20.02.2017 Romilly 110cm 7/50
11.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 100cm 4/30   20.02.2017 Metsovaara 110cm 1/40
11.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 4/40   24.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 4/27
12.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 2/40   24.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 110cm 1/35
14.01.2017 Ratapihan Ratsutalli 100cm 5/27   25.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 110cm 5/35
15.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 1/40   26.02.2017 Colosseum 110cm 2/42
16.01.2017 Hengenvaara 100cm 5/50   27.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset 110cm 4/27
17.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 3/40   04.03.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 110cm 1/35
17.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 3/40   07.02.2017 Järnbyn hevoskeskus 120cm 5/25
20.01.2017 Cadogan Ponies 100cm 2/40   09.02.2017 Järnbyn hevoskeskus 120cm 4/25
22.01.2017 Hengenvaara 100cm 2/50   12.02.2017 Romilly 120cm 6/48
25.01.2017 Pöllökumpu 100cm 3/29   14.02.2017 Metsovaara 120cm 6/36
26.01.2017 Romilly 100cm 7/81   17.02.2017 Romilly 120cm 4/56
27.01.2017 Romilly 100cm 1/81   18.02.2017 Romilly 120cm 4/56
27.01.2017 Pöllökumpu 100cm 4/29   21.02.2017 Romilly 120cm 1/49
27.01.2017 Pöllökumpu 100cm 3/29   21.02.2017 Colosseum 120cm 2/41
28.01.2017 Hengenvaara 100cm 2/50   22.02.2017 Romilly 120cm 3/49
02.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 100cm 4/30   20.05.2017 Ricota 120cm 2/16
03.02.2017 Vaaranmaan Suomenhevoset 100cm 3/30          

KERJ:n alaiset sijoitukset (41 kpl)

01.12.2016 Mörkövaara Tutustumisluokka 4/30   26.01.2017 Brokeback CIC1 2/30
09.12.2016 Mörkövaara Tutustumisluokka 4/30   28.01.2017 Brokeback CIC1 4/30
09.01.2017 Turmeltaja Helppo 4/30   28.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset CIC1 3/30
04.01.2017 Cadogan Ponies Helppo 1/28   28.01.2017 Romilly CIC1 3/40
16.01.2017 Mörkövaara Helppo 3/30   29.01.2017 Brokeback CIC1 2/30
21.01.2017 Mörkövaara Helppo 4/30   29.01.2017 Priton Budyonnys CIC1 3/40
24.01.2017 Mörkövaara Helppo 3/30   01.02.2017 Mörkövaara CIC1 3/30
29.01.2017 Mörkövaara Helppo 5/30   02.02.2017 Priton Budyonnys CIC1 5/40
03.01.2017 Vähäpelto CIC1 3/18   04.02.2017 Brokeback CIC1 2/30
04.01.2017 Vähäpelto CIC1 4/18   04.02.2017 Kevolehto CIC1 3/38
08.01.2017 Vähäpelto CIC1 3/18   12.02.2017 Dainty CIC1 2/30
09.01.2017 Littleness CIC1 4/30   14.02.2017 Cadogan Ponies CIC1 4/40
16.01.2017 Brokeback CIC1 3/30   15.02.2017 Romilly CIC1 2/37
20.01.2017 Brokeback CIC1 2/30   16.02.2017 Romilly CIC1 2/37
21.01.2017 Brokeback CIC1 1/30   20.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset CIC1 1/30
21.01.2017 Littleness CIC1 4/30   21.02.2017 Ventos CIC1 5/30
22.01.2017 Brokeback CIC1 3/30   21.05.2017 Turmeltaja CIC1 5/30
22.01.2017 Littleness CIC1 5/30   23.05.2017 Turmeltaja CIC1 3/30
23.01.2017 Brokeback CIC1 2/30   26.05.2017 Turmeltaja CIC1 4/30
24.01.2017 Brokeback CIC1 5/30   30.06.2017 KK Bailador KERJ-CUP CIC1 7/71
25.01.2017 Littleness CIC1 4/30          

VVJ:n alaiset sijoitukset (40 kpl)

22.08.2018 Ristikallio Vaativa 4/34   26.01.2019 Breandan Vaativa 2/62
24.08.2018 Ristikallio Vaativa 1/34   28.01.2019 Breandan Vaativa 1/24
28.08.2018 Ristikallio Vaativa 2/34   02.03.2019 Brunnby Vaativa 4/24
24.12.2018 Stall Fernweh Vaativa 2/34   07.03.2019 Brunnby Vaativa 3/23
28.12.2018 Stall Fernweh Vaativa 3/34   08.03.2019 Adina Vaativa 5/34
06.01.2019 Breandan Vaativa 3/28   09.03.2019 Brunnby Vaativa 2/23
07.01.2019 Breandan Vaativa 4/28   10.03.2019 Brunnby Vaativa 1/23
18.01.2019 Breandan Vaativa 2/24   11.03.2019 Brunnby Vaativa 3/24
19.01.2019 Breandan Vaativa 1/24   15.03.2019 Brunnby Vaativa 1/23
24.01.2019 Breandan Vaativa 6/62   16.03.2019 Brunnby Vaativa 4/23
25.01.2019 Breandan Vaativa 3/24   19.03.2019 Brunnby Vaativa 3/23
02.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 4/25   04.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 2/25
07.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 3/25   08.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 5/25
09.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 5/25   11.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 2/25
17.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 5/25   18.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 2/25
20.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 4/25   22.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 4/25
23.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 4/25   26.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 2/25
29.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 1/25   30.11.2020 Yorca Warmbloods Vaativa 4/25
07.05.2021 Lupin Vaativa 3/27   13.05.2021 Lupin Vaativa 3/27
16.05.2021 Lupin Vaativa 3/27   17.05.2021 Lupin Vaativa 2/27

Valmennukset

07.02.2017, Kouluvalmennus, valmentajana Salla Haapanen (omistaja) (159 sanaa)
Tämän päivän valmennuksen teemana oli Näkinkengälle suunnitellun uuden kürin läpi ratsastaminen musiikin tahdissa. Normaalin verryttelyn jälkeen ratsukko pääsi aloittamaan, ja vaikka sisäänratsastus vaikuttikin lupaavalta, ilmenivät ensimmäiset ongelmat nopeasti. Näkin ravi oli kehittynyt niin paljon, ettei musiikki sopinut etenkään keskiraville enää ollenkaan. Tiesimme tämän laskevan taiteellisia pisteitä rutkasti, joten raviohjelman musiikki saisi näin ollen mennä vaihtoon. Laukkaan valittu kappale osoittautui onneksi nappivalinnaksi: se korosti kauniisti suomenhevosen rytmikästä liikkumista. Myös käynnille tarkoitettu ääniraita toimi kohtalaisesti, mutta Cherryn tulisi ratsastaa hevosensa askel riittävän matkaavoittavaksi ja aktiiviseksi, jottei jäisi musiikista jälkeen takareita esittäessään. Yhtämielisinä ravimusiikin miksaustarpeesta jätimme sen vielä omaan arvoonsa ja keskityimme harjoittelemaan käynti- ja laukkaosioita vielä pariin kertaan. Myös raviohjelma toki ratsastettiin läpi, mutta vielä toistaiseksi ilman musiikkia. Liikkeitä emme enää kokeneet tarpeelliseksi hienosäätää, vaan nyt keskityimme muodostamaan sujuvan ja helponnäköisen vaikutelman kuvitteelliselle yleisölle. Melko onnistuneen harjoittelun jälkeen sovimme seuraavat treenit heti seuraavalle päivälle: siihen mennessä ratsastajan tulisi korjata kürinsä ääniraita lopulliseen muotoonsa, jotta sitä ehdittäisiin myös harjoitella ennen viikonlopun kisarupeamaa.

14.04.2017, Maastoestevalmennus, valmentajana Antti Raitanen (omistaja) (208 sanaa)
Näkki on sydämeltään kenttähevonen, ja melkoinen konkari se maastoesteillä jo onkin. Taitojen kertaaminen ja kehittäminen ei kuitenkaan koskaan ole pahasta, ja siitä syytä ori oli päätynyt mukaan helpon tason tehtäviin keskittyvään maastoestevalmennukseen. Rautias vaikutti tänään iloiselta ja energiseltä, eikä se juuri jaksanut väitellä ratsastajansa Cherryn kanssa yhteisistä pelisäännöistä. Napakan sileänverryttelyn ja muutaman pienen verryttelyhypyn jälkeen oli aika ryhtyä hommiin: ensimmäiseksi työn alle otettiin vesieste, joka tällä tasolla tarkoitti esteen hyppäämistä juuri ennen veteen menoa ja myös välittömästi vedestä poistumisen jälkeen. Näkki oli tällaisia tehtäviä tehnyt ennenkin, ja vaikka se ensimmäisellä kerralla vettä kohti hypätessä vähän jarruttikin, ei varsinaisia ongelmia tehtävän suorittamisessa kuitenkaan ollut. Seuraavaksi työn alle otetut linjat, jotka sisälsivät myös ratsukolle tunnetusti hieman hankalia kapeita esteitä ja kulmia. Tällä kertaa Cherry oli kuitenkin periksiantamattomalla asenteella liikenteessä, eikä ori saanut edes tilaisuutta kysellä hyppäämisen pakollisuudesta. Rautiaan laukka pyöri tänään sopivan rempseästi, eivätkä suhteutetut välit tuottaneet sille ongelmia. Viimeiseksi ratsukko sai luvan hypätä seitsämän esteen miniradan, jotta valmennukseen saataisiin enemmän ratatempoa ja oikeaa kenttäfiilistä. Esteissä ei ollut mitään ihmeellistä, ja Näkki selvisi radasta estevirheittä ja helponnäköisesti. Suomenhevonen oli kypsästä iästään huolimatta edelleen kovassa kunnossa, eivätkä kuljetut kilometrit painaneet sen jalkoja vielä loppuraveissakaan. Onnistuneen treenin pohjalta ratsukon olisi helppo jatkaa seuraaviin kilpailuihin yhteistyön sujuessa ja tekemisen näyttäessä helpolta ja kivalta.

17.05.2017, Estevalmennus, valmentajana Jenna Laakso (omistaja) (216 sanaa)
Cherryn sijaan Jenny oli tänään saanut kunnian ratsastaa Näkillä estevalmennuksessa; naisen oli aika oppia ratsastamaan puoliveristen lisäksi myös suomenhevosella kansallisen tason estetehtäviä. Cherry itse oli valmennuksessa mukana Ressumiehellä, eräällä toisella siitosoriksi povatulla suomalaisellaan. Itsenäisen sileänverryttelyn jälkeen ohjeistin ratsukot ottamaan muutamia verryttelyhyppyjä ensin pienelle pystylle ja sitten maltillisen kokoiselle okserille. Näkki vaikutti tänään hyvin energiseltä ja Jennyllä oli hevosessa pitelemistä jo pelkkien yksittäistenkin esteiden kohdalla. Nainen oli selvästi mukavuusalueensa ulkopuolella, mutta urhoollisesti hän kuitenkin yritti saatella tolppien väliin etupainoista maajyrää, jonka selkään hänet nyt oli istutettu. Rohkaisin vakavailmeistä brunettea ratsastamaan rohkeasti jaloillaan, jotta homman nimen tasan tarkkaan tietävä rautias vaivautuisi ihan itse kannattelemaan pientä ja sievää vartaloaan. Muistutin Jennyä siitä, että vaikka Näkki edustikin lyhytjalkaista alkuperäisrotua, pätivät sen ratsastukseen kuitenkin täysin samat säännöt kuin astetta hienostuneidempienkin kilpapelien ratsastamiseen. Valmennuksen tehtävät eivät päätähuimaavan haastavia olleet: pari erilaista linjaa, sarjaeste sekä muutama yksittäinen este siellä täällä. Myös korkeudet pysyivät loppuun asti maltillisina, hieman metrin molemmin puolin tehtävien sujuvuudesta riippuen. Jennylle ja Näkille haastavinta oli mahtua tarkasti mitoitettuihin väleihin sarjalle sekä kuusiaskeliselle linjalle orin käydessä helposti raskaaksi tuntumalle. Kierros kierrokselta homma sujui kuitenkin paremmin, ja kuten ratsastaja itsekin totesi, ei lajia voi oppia harjoittelematta. Omasta mielestäni treeni oli onnistunut, vaikkei ehkä niitä Näkin parhaimpia: Jennylle kokemus oli kuitenkin ollut kultaakin kalliimpi, ja odotin jo kovasti pääseväni valmentamaan ratsukkoa vielä uudelleenkin.


Päiväkirja

11.02.2017, Tarinakilpailut Sysälässä, kirjoittanut Cherry (99 sanaa)
Tallille tullessasi tajuat unohtaneesi jotain hyvin tärkeää kotitallille. Lähetät paniikkiviestin taustajoukoillesi. Mitä heille kirjoitat? Entä millaisen vastauksen saat?
"Apua, mä en muistanut ottaa ollenkaan omia ratsastuskamppeitani mukaan! Mun pitäisi olla ihan just radalla, mitä ihmettä mä vedän niskaani? En mä nyt voi turkis päällä hypätä hevosen selkäänkään?"
"Ei hyvää päivää sun kanssas, voitko seuraavalla kerralla lopultakin tehdä sen listan kaikista mukaan otettavista tavaroistasi. Nyt kaivat kengityspakin vierestä isäsi työkengät, ne taitaa kyllä olla kokoa 45 mutta parempi se kuin ei mitään. Hanskat voit kans ottaa kengityspakista ja sitten mun yöhousut roikkuu siellä naulassa kanssa (älä kysy miksi, pitkä tarina). Laita ne ja sitten vielä irrotat autosta penkinsuojuksen ja vedät sen päälles. Ja sitten lainaat kypärän ja menoksi!"

08.03.2017, Eläinlääkärikäynti, kirjoittanut Cherry (82 sanaa)
Rautias suomenhevosori oli hieman laihtunut viime tapaamisesta ja näytti nyt varsin sporttiselta kilpahevoselta. Se vaikutti olevan kaikin puolin kunnossa, mitä nyt käytöstapoja ei herralla vieläkään ollut. Jalat olivat viileät ja kylmät, tosin kaviot kaipasivat jo kengitystä. Niinpä tämänkertaisten treffiemme päätteeksi hevonen sai uudet kengät jalkoihinsa. Se sujui melko lailla ongelmitta, mitä nyt Näkki ei olisi jaksanut pitää jalkojaan ylhäällä koko vaadittua aikaa. Piikitetty polvinivel oli nyt hyvässä kunnossa, eikä tarvinnut uusintahoitoa. Muutoinkin ori oli hyvässä kunnossa, joten toimenpiteitä sille ei tarvinnut tehdä.

01.06.2018, Valjakkotreenejä, kirjoittanut omistaja (225 sanaa)
”Siis ehdotatko sä nyt ihan pokerinaamalla, että me koulutetaan Näkki vielä parikymppisenä valjakkoajoon?” hevosenhoitajani Eevi kysyi loksahtanut leukansa maata hipoen.
”Joo, onko siinä muka joku ongelma? Onhan sillä sentään joskus ajettu ravikärryilläkin” puolustelin uusinta päähänpistostani: ”ja musta tuntuu, että Näkki voisi olla mulle juuri sopiva treenikaveri uuden lajin pariin.”
”No onhan sillä ajettu – viimeksi joskus 15 vuotta sitten” kuului epämääräistä mutinaa Eevin suunnalta, mutta enempää protestoimatta hän kuitenkin lähti hakemaan rautiasta herrashevosta karsinastaan.

Puolisen tuntia myöhemmin Näkki oli valjastettu, oikeiden valjakkovaljaiden uupuessa tällä kertaa ihan perinteisillä ravivermeillä, ja se oli siirretty tallin vintille valjastuspaikalle. Koppakärryt olivat ehtineet istua vintin nurkassa niin kauan, että niitä peitti jo monta senttiä paksu pölykerros. Se ei kuitenkaan intoani laannuttanut, vaan muutaman tovin päästä ori oli valmis lähtemään treeniin. Eevi vaatimalla vaati saada taluttaa hevosen edes alas vintiltä, mihin minun oli vaihtoehtojen puutteessa pakko suostua. Kolme ensimmäistä askelta Näkki oli selvästi touhusta hieman ihmeissään, mutta sitten se jo muistkin, kuinka kärryt perässä kuului toimia. Kentälle sain ohjastettua suomenhevosen aivan omine apuineni, ja pystyin myös ajamaan erilaisia teitä niin käynnissä kuin ravissakin. Laukannostot hämmensivät rautiasta suuresti, mutta hetken haparoinnin jälkeen se rohkaistui liikkumaan kunnolla. Paljon olisi vielä tehtävää, mutta tämän pohjustuksen jälkeen olin aivan valmis aloittamaan treenit valmentajan kaikkitietävän katseen alla. Uuden lajin löytäminen nosti motivaationi aivan taivaisiin, enkä millään olisi malttanut odottaa seuraavaa treenikertaa, saati kunnon varusteiden hankkimista ja käyttöönottoa.

27.09.2020, Jälkeläiskatsaus, kirjoittanut omistaja (269 sanaa)
Näkinkenkä on saanut kunnian tulla peräti neljän suomenhevosvarsan isäksi, eikä se enää vanhalla iällään enempää tammoja palvelekaan. Ori onkin toistaiseksi tallin ainoa hevonen, joka on eläköitynyt sekä treenistä että siitoskäytöstä, ja näin ollen se saa nauttia leppoisista eläkepäivistä niin pitkään kuin hevosen terveys vain kestää. Näkki lienee oikein suuri rakastaja, sillä se on tehtaillut maailmaan pelkästään tammavarsoja. Orin ensimmäinen varsa syntyi Niemen Eveliinalta liisingissä olleesta Liljan Muistosta, ja se saikin nimekseen kuvaavasti Näkin Muiston. Muisto on ehtinyt vuosien saatossa kunnostautua kilpakentillä ja vaikuttaa suomenhevoskasvatuksessa tehden Näkistä ensin isoisän, ja myöhemmin vielä isoisoisänkin, kun sen Morsiusvatukka-niminen varsa on ehtinyt elämänsä aikana jo sekin saada yhden jälkeläisen.

Näkin seuraava varsa syntyi suomenhevoskasvatukseen keskittyneelle toiselle tallilleni, tällä kertaa omasta tuontitammastani Voiton Kultakutrista. Tämä puhtaasti esteratsastukseen painottunut tamma on sekä EV-I palkittu että SV-II palkittu, ja tällä hetkellä rautias keskittyy täysillä kilpauran luomiseen. Hieman Kuuran Kultapainoksen jälkeen syntyi Cherseyn katon alle Merimiina, joka vaikuttaa synnyintallillaan edelleenkin. Tummanruunikon värityksen emältään Mikseliinalta perinyt tamma palkittiin nuorena toisella palkinnolla niin kouluvarsojen, kenttävarsojen kuin suomenhevosvarsojenkin laatuarvostelutilaisuuksissa. Isänsä tapaan Miina kilpailee ratsastuksen lajien lisäksi myös valjakkoajossa.

Näkin viimeiseksi jälkeläiseksi jäi Pakkasvarpu-nimisestä tammasta syntynyt Sierran Taikavarpu, joka vaikuttaa kasvattajansa Giulian omistuksessa valtavassa italialaisessa siittolassa. Kaikista suomenhevosen jälkeläisistä ainakin kolme ensimmäistä näyttäytynevät aikanaan ainakin joissain laatuarvosteluissa paitsi esittelemässä omaa laatuaan, myös todistelemassa isänsä erinomaisuutta jalostusmateriaalina. Näkin jälkeläiset ovat nimittäin kaikki perineet isältään suurta kapasiteettia ja osoittautuneet hyvin monipuolisiksi ja rotumääritelmän mukaisiksi käyttöhevosiksi. Lisäksi ne ovat kaikki olleet terveitä, kohtalaisen hyväluonteisia, sekä kaikin tavoin omistajiaan miellyttäviä. Siinä lienevät kaikki tarvittavat perustelut sille, että Näkkiä on käytetty tallimme jalostusohjelmassa oikein luottavaisin mielin, ja sitä on uskallettu tarjota käytettäväksi myös tallin ulkopuolisessa siitostoiminnassa.