Kuuran Kultapainos

VH19-018-0210
SLA-I, EV-I, SV-II



Kuuran Kultapainoksen kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Kuuran Kultapainos Kutsumanimi Kaino
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Säkäkorkeus, väri 157cm, tummanrautias
Syntymäaika, -paikka 15.02.2018, Suomi Ikä 13-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 110cm, me. 90cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Kuuran Suomenratsut Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Näkinkengän alkaessa jo harmaantua pelottavaa vauhtia, oli aika aloittaa sen valmistelut laatuarvosteluja varten. Koska kilpailut olivat jo hyvinkin hevosella kasassa, oli aika siirtyä suunnittelemaan jälkeläisiä. Kaino sai kunnian olla vanhuksen toinen jälkeläinen, emänään Kuuran ensimmäinen tuontitamma Voiton Kultakutri. Ehdimme jo toivoa ystävänpäivävarsaa, mutta niin vain varsominen vierähti seuraavan vuorokauden puolelle. Kaikeksi onneksi varsominen sujui hyvin, eikä komplikaatioita tullut jälkeenpäinkään. Kainon tulevaisuus näyttää tavoitteelliselta, mutta mukaan mahtuu varmasti myös vähemmän totista puuhailua vuosien varrella.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Kaino on kiltti hevonen, joka on helposti lahjottavissa ruualla. Tamma tulee toimeen niin hevosten kuin ihmistenkin kanssa, jonka lisäksi se kaveeraa päivittäin tallissa pyörivän Misu-kissan kanssa. Hevosen käsitteleminen ei ole tähtitiedettä, vaan onnistuu maalaisjärjen avulla varsin hyvin. Se osaa seistä paikallaan niin käytävän naruissa kuin karsinassakin, eikä se protestoi yksin jäämistä tai hoidon hitautta millään tavalla. Rautiaan kengittäminen on helppoa, sillä se nostaa jalkansa pyydettäessä ja kantaa itse oman painonsa niin, että kengittäjän selkä kestää tehdä vielä monta hevosta Kainon jälkeenkin. Eläinlääkäristä tamma ei kuitenkaan pidä, vaan suhtautuu tämän suorittamiin toimenpiteisiin hyvin epäluuloisesti. Se ei ole vetopaniikkinen, eikä revi itseään irti koskaan muulloin kuin silloin, kun tarkoitus on pistää sitä piikillä. Oli kyseessä sitten rutiinirokotus tai toimenpiteiden vaativa rauhoitus, tarvitsee hevonen domota ennen varsinaista rauhoituspiikin antamista, jotta jokainen osapuoli selviää tilanteesta henkisten traumojen kanssa ilman pysyviä fyysisiä vammoja. Rauhoittamisen jälkeen kaikki onnistuu ongelmitta, mutta on aivan selvää, että turhan takia kukaan ei lähde Kainoa piikittämään.

Hevonen nauttii saamastaan huomiosta sekä herkuista, joita se saa käyttäytymällä esimerkillisesti sekä näyttämällä todella suloiselta. Se oppii kaikki uudet tavat todella nopeasti etenkin ruokapalkalla ohjattuna, joten sen kanssa saa olla todella tarkkana, jottei tule opettaneeksi sille huonoja tapoja vääränaikaisella palkitsemisella. Kainolle saa antaa herkkuja kädestä, mutta ei silloin, jos se yrittää niitä itse väkisin ottaa. Harjaaminen, satuloiminen, peseminen ja klippaaminen onnistuvat kaikki myös aloittelijan toimesta, joskin erityisesti klippausjäljen toivoisi olevan siisti, joten aivan valvomatta ei ensikertalaista kannata Kainonkaan kanssa jättää puuhailemaan. Taluttaessa tamma seuraa ihmistä kiirehtimättä, eikä se välitä ympärillään tapahtuvista asioista tuon taivaallista. Kotitallissa sitä ei hetkauta muiden hevosten aiheuttama häiriö, mutta esimerkiksi kilpailuissa rautias voi hieman katsella ympärilleen pysytellen kuitenkin rauhallisena kaikissa tilanteissa. Se on asiallinen matkustaja, joka kapuaa traileriin ilman vastaväitteitä ja viettää omassa loosissaan aikaa juuri sen verran, kuin milloinkin on tarve.

Ratsastettavuudeltaan Kaino asettuu jonnekin isänsä ja emänsä välimaastoon. Se liikkuu omalla moottorilla olematta kuitenkaan kiireinen. Tukea hevonen ottaa vahvasti ohjalta, joten mikäli sen antaa kuolaimella roikkua, tekee se sitä vaikka koko loppuelämänsä. Mikäli ratsastaja haluaa kokonaisen tunnin verran hioa samaa liikettä, kannattaa ratsuksi valita ehdottomasti joku toinen hevonen. Kaino jaksaa hetken keskittyä käsillä olevaan tehtävään, mutta pidemmän päälle se tylsistyy ja laiskistuu kiihtyvällä tahdilla. Rautiaan kanssa harjoitukset kannattaa pitää monipuolisina ja toteuttaa tehtäviä erilaisilla kokoonpanoilla, eri askellajeissa ja mielellään myös vaihtuvissa maisemissa. Suurin motivaatiopula suomenhevoselle iskee yleensä ympäristöltään virikkeettömässä maneesissa, mutta myös pitkään jatkunut kentällä rynkyttäminen saa tamman lyömään jarrut päälle. Tuhmaksi se ei kuitenkaan rupea koskaan, joten putoamista ei Kainon selässä tarvitse pelätä.

Kouluratsastusta paremmin se jaksaa keskittyä hyppäämiseen, oli kyseessä sitten tavalliset rataesteet tai jotain aivan muuta. Vauhti tammalla harvoin kiihtyy, mutta sen askeleisiin tulee jo muutaman hypyn jälkeen lisää ilmaa ja se alkaa kantaa itseään rehellisemmin. Kokemuksesta Kaino tietää, että liian etupainoisena hyppääminen johtaa epätoivottuihin kuperkeikkoihin, joita hevonen teki nuoruudessaan tämän tästä. Ajoittain hevonen tuppaa jäämään kovaksi ohjalle, jolloin vastaan kiskominen vain pahentaa tilannetta. Mitä paremmin se kuuntelee myös pohkeita ja istuntaa, eli mitä onnistuneempi sileän verryttely on ollut, sitä paremmin onnistuu suomenhevosen kääntäminen myös radalla. Puomeja Kaino ottaa alas toisinaan, mutta kieltäytymistä se ei harrasta ilman todella hyvää syytä. Maastoilu on tamman mielenterveydelle todella tärkeää puuhaa ja parasta olisikin pitää ainakin puolet sen treeneistä puhtaasti maastoiluna. Kaino viihtyy reissuilla niin yksinään kuin seurassakin, eikä se pelkää postilaatikkoja yhtään ajoneuvoja enempää.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Näkinkenkä
KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, SLA-I
sh, 157cm, rt
ii. Näsäviisas EVM
sh, 162cm, trt
iii. Viuhahdus EVM
iie. Niksipirkka EVM
ie. Lentsikka EVM
sh, 157cm, tprn
iei. Ponteva EVM
iee. Sorja EVM
e. Voiton Kultakutri
ERJ-I, SLA-I
sh, 158cm, rt
ei. Nasin Unohtumaton EVM
sh, 158cm, prt
eii. Kurojoen Viipyilevä EVM
eie. Aina-Ankara EVM
ee. Lasikenkä EVM
sh, 156cm, rt
eei. Tuliluikku EVM
eee. Junnun Joraus EVM

Kainon suku ei virtuaalimaailmassa jatku kovin pitkälle. Sen isä on jo kunnioitettavaan ikään ehtinyt Näkinkenkä, joka on elämänsä aikana ehtinyt kilpailla useassa eri lajissa menestyksekkäästi. Sillä on useampia jälkeläisiä, jotka ovat isänsä tavoin menestyneet kilpakentillä erinomaisesti. Kainon emä taas on Kuuran Suomenratsujen kaikkien aikojen ensimmäinen asukas Voiton Kultakutri, joka nuorempana kilpaili menestyksekkäästi esteratsastuksessa. Tätä nykyä tamma toimii siitoskäytössä, mutta tähtää vielä elämänsä aikana vähintäänkin estelaatuarvosteluun.

ii. Näsäviisas on astetta kovapäisempi hevonen, jota ei ihan aloittelijat pysty käsittelemään ollenkaan. Vaikka käsiteltäessä ori ei siis olekaan mukava tapaus, on se kuitenkin ratsastettaessa sen verran hyvä, että se saa anteeksi luonnettaan. Näsäviisas on kilpaillut niin este- että koulupuolella Suomen huipulla asti.

ie. Lentsikka on erittäin hyvän työmotivaation omaava tamma, jolla kuitenkin on ollut harvinaisen huono tuuri elämässään. Useimmiten se on sairaslomalla ontumisten takia, mutta on se meinannut päästä hengestään myös monen muun sairauden takia. Runsaasta lomailustaan johtuen se on ehtinyt saada jo useampia varsoja, vaikkei edes ole vielä erityisen iäkäs.

ei. Nasin Unohtumaton on nimensä mukaisesti melkoisen mieleenpainuva tapaus. Punarautias ori voi ensisilmäyksellä vaikuttaa aivan tavalliselta hevoselta, mutta sellainen Unto ei todellakaan ole. Sen tallikäyttäytyminen on jotain täysin käsittämätöntä, sillä sitä parhaiten kuvaava sana suljettujen seinien sisällä lienee täyskaheli. Unto vie laitakauhun aivan uusiin ulottuvuuksiin, sillä kaikki sisätilat saavat sen paniikin valtaan ja silloin vaarassa ovat niin omaisuus, ihmiset kuin ori itsekin. Teurastuomiolta se säästyi vain vaivoin, kun viimeisenä oljenkortenaan kasvattaja päätti siirtää hevosen asumaan pihattoon. Parissa viikossa ongelmat olivat jo lähes tiessään ja nykyään Unto elääkin tasapainoista elämää omassa pienessä ponilaumassaan. Syy, miksi hevosen puoleen jaksettiin aikanaan nähdä niin paljon vaivaa, on sen laatu ratsuna. Ori tekee töitä aina hyvällä motivaatiolla ja se jaksaa tsempata pitkätkin päivät vastaan hangoittelematta. Parhaimmillaan Unto on esteratsastuksen parissa, jossa se loistaa niin tekniikallaan kuin potentiaalillaan. Hevonen voisi hyvin kilpailla 100-110cm luokkia, mutta valitettavasti ei ole mitään mahdollisuutta kuljetella sitä kilpailupaikoille trailerien ja kuorma-autojen ollessa aivan liian ahtaita paikkoja herran makuun. Muutamissa naapuritallin harjoituskilpailuissa se on kuitenkin pyörähtänyt, tuoden aina kotiin ruusukkeen tai pari - yleensä sinivalkoisia joka ikinen. Myös kouluratsastus sujuu Untolta hienosti ja erityistä kiitosta se saa valmentajilta liikkeistään ja työskentelyinnostaan. Vaikka sen kanssa pärjätäkseen pitää harkita kaikki tilanteet tarkkaan, on Unto silti mitä mukavin harrastuskaveri sitä ymmärtävälle ihmiselle.

ee. Lasikenkä ei ole ollenkaan niin hauras, kuin sen nimen perusteella voisi päätellä. Päinvastoin, sporttisesta suvustaan huolimatta tamma on rakenteeltaan mallia mörssäri ja pääkopaltaan mallia luupää. Toisinaan idiootiksikin nimitetty hevonen on malliesimerkki ei-niin-toivotusti sujuneesta jalostustyöstä, mutta samalla se on tärkeä muistutus siitä, että hyvienkin vanhempien kanssa aina voi mennä metsään ja paljon. Kentsulla on usein aivan liian pitkät piuhat, joten se tekee typeryyksiä ja tajuaa ne itsekin vasta hetken kuluttua. Samalla tavalla komennuksetkin menevät perille - jos menevät - vasta pienellä viiveellä, joten hevosen kanssa touhutessa hoitajalta vaaditaan jonkin verran kaukonäköisyyttä ongelmatilanteiden ehkäisemiseksi. Rakenteensa puolesta Kentsu ei ole mikään kilparatojen vakuuttavin hevonen, eikä se olekaan saavuttanut mainittavaa menestystä elämänsä aikana. Periaatteessa se on kuitenkin koulutettu ratsu, jolla on kaikki edellytykset selvityi helpon tason koulu- ja estetehtävistä. Ratsunakin se tosin osaa olla raivostuttaan tyhmä, joten pitkää pinnaa ratsastajalta vaaditaan. Kultsi on Kentsun ensimmäinen varsa, joka teetettiin hieman koemielessä. Lopputulos oli positiivinen, sillä tamma ei suoraan periyttänyt omaa rakennetta ja luonnettaan, vaan sen vanhemmat vaikuttivat vahvasti taustalla. Sittemmin Kentsu on saanut vielä neljä muuta varsaa ja kaikista odotuksista huolimatta se on osoittautunut loistavaksi siitoshevoseksi. Pääasiassa sen varsat ovat olleet fiksuja ja kilpailuissa menestyneitä, eivät lainkaan emänsä kaltaisia toivottomia typeryksiä. Kentsun jälkeläiset ovat loistava muistutus siitä, että paistaa se aurinko joskus risukasaankin.

POJASTA POLVI PARANEE

09.03.2022 t. Kuuran Kultasiipi (i. Kuuran Marsalkka) om. Hemppa, VRL-15045
18.03.2024 t. Kuuran Kultahippu (i. Syyn Nollakohta) om. Cherry, VRL-12299

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 28.02.2019: EV-I (6 + 10 + 1 + 3 + 5 + 9 = 34) (Tilaisuuden paras 4-vuotias)
Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.04.2019: SV-II (5,2 + 10 + 5 + 7,25 + 8,3 + 10 + 15 = 60,75)
Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2022: SLA-I (14 (4+6+4) + 23 + 25 + 20 + 8 = 90p)

ERJ: 40 sijoitusta

11.04.2020 Cloudfield 110cm 4/50
11.04.2020Cloudfield110cm3/50
18.04.2020Cloudfield110cm2/50
18.04.2020Cloudfield110cm3/50
01.06.2020KK Bailador110cm9/88
08.06.2020KK Bailador110cm5/88
17.06.2020KK Bailador110cm6/88
30.06.2020KK Bailador110cm1/88
17.10.2020Chersey110cm4/47
17.10.2020Chersey110cm4/47
18.10.2020Chersey110cm4747
24.10.2020Kuuran Suomenratsut110cm1/40
03.11.2020Chersey110cm4/46
04.11.2020Chersey110cm5/46
07.11.2020Chersey110cm6/46
08.11.2020Chersey110cm6/46
01.12.2020Hiivurin Suomenhevoset110cm4/60
21.12.2020KK Bailador110cm5/40
22.12.2020Breawa110cm2/39
27.12.2020Breawa110cm5/39
27.12.2020KK Bailador110cm5/40
28.12.2020Breawa110cm5/39
29.12.2020Hiivurin Suomenhevoset110cm7/60
05.03.2021Kaihovaara110cm4/40
08.03.2021Kaihovaara110cm3/40
10.03.2021Nessinjärvi110cm4/50
10.03.2021Kaihovaara110cm6/40
13.03.2021Nessinjärvi110cm1/50
17.03.2021Nessinjärvi110cm7/50
18.03.2021Kaihovaara110cm5/40
19.03.2021Nessinjärvi110cm5/50
19.03.2021Kaihovaara110cm5/40
18.04.2021Lupin110cm5/50
19.04.2021Lupin110cm4/50
23.04.2021Lupin110cm4/50
25.04.2021Lupin110cm1/50
12.05.2021Yemene110cm2/40
13.05.2021Yemene110cm3/40
14.05.2021Yemene110cm5/40
18.05.2021Yemene110cm1/40

LAHJATTOMAT TREENAA

22.09.2020 - Valmentajana Krista Laakkio (omistaja) (328 sanaa)
Kainon kanssa estevalmennukset olivat jääneet viime vuosina vähemmälle, sillä kun nelivuotiskauden kuperkeikat oli saatu selätettyä, ei suurempaa syytä valmentautumiseen ollut ollut. Rautias oli edennyt urallaan melko nousujohteisesti keräten kokemusta ja itsevarmuutta ensin pieniltä esteiltä, sitten jo metrisiltä radoilta ja tätä nykyä kapasiteettinsa ylärajoilta 110cm tasolta. Ei Kainon suorittaminen aina ihan tyylipuhdasta ollut, mutta sen tahkomat tulokset olivat kuitenkin hyvin linjassa tammaa kohti asetettujen tavoitteiden kanssa. Alkuvuonna aloitettu kilpailukausi oli kuitenkin katkennut ensin huhtikuun lopulla ja vielä uudelleen heinäkuun alussa, joten ennen radoille paluuta Cherry halusi kuulla mielipiteeni hevosen nykykunnosta ja -vireestä.

Alkuverryttely vaikutti jo suorastaan lupaavalta, sillä vaikka tiesinkin tamman kehittyneen uransa alkutaipaleelta valtavasti, en kuitenkaan voinut olla vertaamatta sitä mielessäni honteloon, kroppansa kanssa täysin pulassa olevaan yli-innokkaaseen ja silti mahdottoman toheloon nelivuotiaaseen, jollaisena tulisin rautiaan varmasti aina muistamaan. Nyt se vaikutti kuitenkin löytäneen mielenrauhan ja keskittyvän käsillä olevaan tehtävään maisemien katselun ja kaiken ylimääräisen toimittamisen sijaan. Myös tamman laukka oli parantunut laadullisesti paljon: siihen oli tullut mukaan paitsi voimaa, myös säännöllisyyttä sekä säädeltävyyttä. Hevonen vaikutti hahmottavan korkeus- ja pituusesteiden erot hyvin hypäten lämmittelyesteitä liioittelematta, mutta kuitenkin tarkasti estekosketuksia karttaen.

Napakan verryttelyn jälkeen tehtävänä oli lyhyen, seitsemän estettä ja kahdeksan hyppyä sisältävän radan suorittaminen. Kainolle mahdollisia vaaranpaikkoja olisivat paitsi kahden askeleen kaksoissarja, myös kolmen askeleen kaareva linja okserilta pystylle. Muut tehtävät radalla olivat melko helppoja: ne pystyisi suorittamaan ilman ylimääräistä valmistelua ja halutessaan vähän vasemmalla kädelläkin. Radan alkaessa Kaino vaikutti melko menevältä, mutta kahden ensimmäisen esteen jälkeen se tasaantui tuntumalle ja päästi Cherryn vaikuttamaan itseensä paljon rehellisemmin. Kolmosta seuranneelle sarjalle ratsukko ajautui turhan lähelle, mikä vaati Kainolta ylimääräistä venymistä esteiden välissä. Siihen tammalla kuitenkin riittivät paukut, eikä vaikeuksia tehtävän virheettömässä suorituksessa ollut. Radan kaksi viimeistä estettä, ne aiemmin mainitut kaarevanlinjalaiset, tulivat selvästi hevoselle vähän yllätyksenä. Okserille suomenhevonen hyppäsi isosti ja vauhdikkaasti sisään, jolloin radan viimeistä pystyä lähestyttäessä meinasi iskeä tilanahtaus: ratsastaja oli kuitenkin tilanteessa hyvin hereillä ohjaten ratsunsa enemmän ulkokaarteeseen. Lopputuloksena oli estevirheetön rata, jonka pohjalta pystyin julistamaan ratsukon olevan täysin valmis jatkamaan kilpakauttaan vaikka heti seuraavalla viikolla.

RAKAS PÄIVÄKIRJA

30.10.2018 - Kirjoittanut omistaja (163 sanaa)
Kainon on aiemminkin nähty viihtyvän loistavasti tallikissan virkaa toimittavan Misun seurassa, mutta tänään oli ensimmäinen kerta, kun pääsin todistamaan näiden kahden todellista ystävyyttä. Tamman karsinan ohi kulkiessani huomasin sen olevan makuulla karsinan pehmoisilla oljilla. Tarkemmin katsoessani sain huomata, ettei varsa ollut karsinassaan yksin. Misu oli hypännyt sinne todennäköisesti ruokakaukalon kautta, ja makoili nyt oikein onnellisen näköisenä hevoseni kyljessä. Se ei selvästikään osannut murehtia tilanteen vaarallisuutta, vaan nautti lämpöisen ystävänsä läheisyydestä täysin siemauksin. Jatkoin touhujani ja jätin kaksikon rauhaan, mutta myöhemmin palasin vielä kurkkaamaan karsinaan. Kaino oli noussut jalkeille ja hetken jo kuvittelin sen murskanneen parhaan kaverinsa karsinan pohjalle. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Misu löytyi tamman ruokakiposta nukkumasta. Rautiaan mennessä lähemmäs kissaa, heräsi tämä nousten pikaisesti jaloilleen. Käytävälle pakenemisen sijaan se jännitti lihaksensa ja loikkasi varsan selkään. Kainon reaktiosta päätellen kerta ei ollut ensimmäinen, vaan Misun asetellessa itseään kerälle hevosen lautasille jatkoi tamma omaa olemistaan kuin mitään erikoista ei olisi tapahtunut. Tilannetta naureskellen totesin Hannia hoitavalle Eevalle, että Kainon ratsukoulutus oli täten aloitettu.

20.12.2018 - Kirjoittanut omistaja (177 sanaa)
Hevosten kanssa aika tunnetusti kulkee kuin siivillä, eikä kukaan ehtinyt aloittaa Kainon ratsukoulutusta silloin, kun kalenterissa asiasta selkeästi mainittiin. Asia lykkääntyi lopulta usealla kuukaudella, ennen kuin kukaan oikeasti tiedosti, ettei ensimmäistä ratsastusta voinut lykätä enää päivääkään. Kaikeksi onneksi varsa oli juossut pyörötarhassa muutamia kertoja jo kaksivuotiaana, pari viimeistä kertaa satulakin selässään. Liian pitkäksi venyneestä tauosta huolimatta Kaino käyttäytyi hienosti hyväksyen varusteet päälleen ja esittäen liinan päässä kaikki halutut askellajit molempiin suuntiin. Stunttiratsastajan rooliin pääsi tällä kertaa Kainoa varsasta saakka hoivannut Jonna, joka enemmän kuin mielellään laittoi kypärän päähänsä ja kapusi jakkaralle. Monen muunkin suomenhevosen tapaan Kaino välitti enemmän turpansa edessä olevasta ruokaämpäristä kuin selkäänsä kavunneista lisäkiloista, joten ensimmäinen selkäännousu ja ensimmäiset käyntiaskeleet sujuivat ilman sen kummempia ongelmia. Koska aika paitsi juoksee, se on hevosten kanssa aina myös rajallista, emme ehtineet tehdä varsan kanssa tällä kertaa enempää. Valtuutin Jonnan jatkamaan Kainon koulutusta yhdessä Veran ja Aadan kanssa, jotta tamma saataisiin aikataulussa kilpailuihin. Voisi sanoa että rautainen tiimini hoiti tämänkin satulaan laittamisen ammattitaidolla, tai sitten voidaan todeta, että Misu on tehnyt loistavan pohjatyön Kainon ratsunuralle. Kumpi vain tuntuu paremmalta.