Ruskavaaran Tuohinen

VH19-018-0523
EV-II, SV-IIRuskavaaran Tuohinen kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Ruskavaaran Tuohinen Kutsumanimi Tuohinen
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 148cm, punarautias
Syntymäaika, -paikka 06.12.2018, Suomi Ikä 3-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 110cm, me. 95cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Dimma, Ruskavaara Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Ruskavaaran Tuohinen ilmestyi itsenäisyyspäivän aamuna myyntiin syntymätallinsa Ruskavaaran nettisivuille, josta joulukalenteriluukun avattuani hevosen löysin. Myynnissä oli muitakin saman ikäluokan hevosia, mutta tällä kertaa huomioni kiinnitti vain estepainotteinen Tuohinen. Sen suku eroaa omista hevosistani ja on lisäksi runsain meriitein palkittu, ja kun hevosen tulevalle omistajalle ei valtavia paineita asetettu ponikokoiseksi jäävän rautiaan tulevaisuuden suhteen, rohkaistuin esittämään siitä ostotarjouksen. Tarjous meni läpi ongelmitta, ja kun rahapolitiikasta oli päästy yhteisymmärrykseen, oli Tuohisen aika muuttaa Kuuraan kasvamaan.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Melko pienikokoisessa Tuohisessa riittää hevosta, sillä rautias on paitsi hyvin selvillä oriudestaan, on se myös treenattu täyteen kilpakuntoon. Voimaa ja uhoa uhkuessaan se saattaa säikäyttää aremman käsittelijän takaisin pikkuisten poninpalleroisten pariin, mutta vahvemman hevostaustan omaava groomi pystyy pitämään Tuohisen sille asettamissaan rajoissa ilman mainittavia toimenpiteitä. Pikkusuomalaisen kanssa puuhaillessa tärkeintä on pysyä periaatteissaan antamatta hevoselle millinkään vertaa periksi. Ihmistä ruskavaaralainen kunnioittaa pohjimmiltaan oikein hyvin, joten vaaratilanteilta pystytään välttymään lähes sadan prosentin varmuudella, kun Tuohisen ihmisiä kohtaan kokemaa kunnioitusta ei päästä hiipumaan hetkeksikään. Helpoimmalla sen kanssa pääsee, jos käsittelyn tarhaamisesta varustamiseen ja kuljettamiseen hoitaa joka kerta sama henkilö, mutta koska tämä ei luonnollisestikaan ole aina mahdollista, kannattaa orin lähipiiri pyrkiä pitämään mahdollisimman pienenä. Sinne kannattaa mahduttaa pari asiansa osaavaa hoitajaa, ratsastaja ja valmentaja sekä eläinlääkäri yhdessä asiansa osaavan kengittäjän kanssa. Mikään pikkutyttöjen fanikerhon kohde Tuohinen ei ole, sillä liian moni kokemustasoltaan vielä kohtalaisen heikko ihminen altistaa paitsi ulkopuoliset, myös koko vaivalla rakennetun sisäpiirin turhille riskeille ja vaikeuttaa tavoitteellista treenaamista päivittäisten rutiinien muuttaessa jatkuvasti muotoaan.

Kotioloissa Tuohisen harjaaminen ja varustaminen luonnistuvat parhaiten, kun rautias on sidottu molemmilta puolilta kiinni. Kaikkea egoilua siltä ei saa kitkettyä pois ikinä, eikä sitä edes haluta tavoitella. Pieni pörhistely muille hevosille on täysin sallittua, mutta aloillaan pitää silti seistä hiljaa ja taluttaessakin tilanteen auktoriteettisimman yksilön tulee löytyä narua kannattelevasta päästä. Vähäinen hörinä ja ravia tapailevat askeleet ovat hyväksyttäviä niin pitkään, kun tarkoituksena ei ole ottaa ohjia omiin käsiinsä. Kotitallissa tuttujen hevosten keskellä Tuohinen jaksaa mesota vain joitain päiviä saapumisensa jälkeen, mutta vieraissa paikoissa se jaksaa esiintyä ensiminuuteista aina viimeiseen näytökseen saakka. Matkustaminen orilta sujuu melko rutiininomaisesti, sillä se lastautuu näppärästi yhden ihmisen taluttaessa sen sisälle ja toisen sulkiessa tarvittavat salvat. Matkan aikana suomenhevonen osaa olla melko siivosti, kunhan sen välittömään läheisyyteen ei erehdy laittamaan toista hevosta. Tästä johtuen Tuohinen matkustaa trailerissa yleensä yksin ja rekassakin reunimmaisessa loosissa, mielellään tyhjän loosin vieressä. Vieraissa paikoissa ori osaa olla melkoinen esiintyjä, joten turvallisuuden vuoksi sitä käsitellään kilpailualueella ja valmennusreissuilla ainoastaan suitsittuna.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Turmeltajan Tuohivintiö
KTK-III, SV-II
sh, 151cm, vkk
ii. Tuohipoeka
KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I
sph, 146cm, trt
iii. Termooni EVM
iie. Kaarnasävel EVM
ie. Nanetta
SLA-II, ERJ-I, VVJ-II, KERJ-II, KRJ-I
sh, 153cm, vkk
iei. Inkero EVM
iee. Ninella EVM
e. Tuohiprinsessa
KTK-II
sph, 143cm, prt
ei. Tuohikotti
KTK-II, KRJ-I, KERJ-I, ERJ-I
sh, 150cm, vkk
eii. Rautia EVM
eie. Hyvälempi EVM
ee. Pilviprinsessa
ERJ-II, KRJ-I, KERJ-I
sph, 144cm, vrt
eei. Pilvien Kunkku EVM
eee. Prinsessa Ruusunen EVM

Ruskavaaran Tuohinen on lähtöisin runsain meriitein palkitusta suvusta. Suurin osa sen takaa löytyvistä hevosista on kantakirjattuja, jonka lisäksi niiltä löytyy palkintoja kaikista ratsastuksen lajeista, valjakkoajosta sekä suomenhevosten laatuarvostelusta. Erityisen upean meriittilistan ovat saavuttaneet sen ii. Tuohipoeka sekä ie. Nanetta, mutta paljoa niistä eivät jälkeen jää myöskään ei. Tuohikotti sekä ee. Pilviprinsessa. Orin vanhemmat Turmeltajan Tuohivintiö sekä Tuohiprinsessa ovat vielä kovin kokemattomia, mutta tavoitteet niiden kohdalla on asetettu korkealle.

POJASTA POLVI PARANEE

00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-0000
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-0000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.06.2019: SV-II (8 + 10 + 5 + 6 = 29)
Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 31.07.2019: EV-II (6 + 10 + 1 + 3 + 5 + 5 = 30)

ERJ: 0 sijoitusta

00.00.0000 Kilpailupaikka 110cm 00/000

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana Valmentaja (000 sanaaa)
Tekstiä tekstiä tekstiä...

RAKAS PÄIVÄKIRJA

00.00.0000 - Kirjoittanut Kirjoittaja (000 sanaa)
Tekstiä tekstiä tekstiä...