Dare Stable

PHARAOH DARE

VH17-011-0328

EV-I


Pharaoh Daren kuvat © Benny de Ruiter Stables (with permission)

Name Pharaoh Dare Spitzname Farao
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, ori Widerristhöhe, Farbe 171cm, punarautias
Geburtsdatum, -ort 01.12.2017, Saksa Alter 7-vuotias
Ausbildung Vaativa B, re. 160cm, me. 100cm Betonung Esteratsastus
Züchter Dare Stable Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Pharaoh Dare on Dare Stablen vuoden 2017 viides ja viimeinen kasvatti. Potentiaalinen estehevonen on osoittanut taistelutahtonsa ja päättäväisyytensä ensimmäisen kerran vain muutaman päivän ikäisenä, kun ori jätti emän taaksensa ja hyppäsi tarhasta omille seikkailuilleen. Siitä päivästä lähtien Farao on ulkoillut tarhassa, jota tallilla kotoisasti kutsutaan "keskitysleiriksi". Energinen ja nopeasti uutta oppiva orivarsa on tarkoitus kiikuttaa varsa-arviointiin heti ensimmäisen tilaisuuden tultua. Farao on sen verran raskas luonteeltaan, että mikäli se ei osoittaudu suureksi tulevaisuuden lupaukseksi, saa se lähteä myyntiin saman tien. Toisaalta, jos se osoittautuu epäpäteväksi kilpahevoseksi, on sitä todennäköisesti turha edes lähteä myymään. Sukunsa puolesta Faraolla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet kasvaa upeaksi estehevoseksi, jota sen luonnekin puoltaa sataprosenttisesti.

Farao on täydellinen esimerkki hyvin kasvatetusta, toimivasta ja motivoituneesta nuoresta hevosesta. Sillä on päättäväinen perusluonne, mutta mikään tammamainen mulkvisti se ole. Ori kyllä ymmärtää, milloin sen on viisainta luopua omasta mielipiteensä ja alkaa mukautua ihmisten vaatimuksiin. Laumassa rautias ei hevillä luovu arvostaan ja erityisesti muiden orien kanssa se voi ottaa rajustikin yhteen. Vaikka hevosta ei turvallisuussyistä tarhatakaan lajitovereidensa kanssa samaan laumaan, pystyy se kuitenkin töissä ollessaan sietämään näitä yllättävänkin pitkälle. Ihmisiä Farao on onneksi pitänyt varsasta saakka johtajinaan, eikä se ole ikinä uskaltanut omaa asemaansa tallin hierarkiassa kyseenalaistaa. Tammojen perään oleva energinen nuorukainen on siis todellisuudessa aikamoinen vässykkä silloin, kun se sattuu olemaan puunattavana tai varustettavana. Farao ei erityisesti pidä satuloinnista tai suitsimisesta, mutta se ei uskalla pistää vastaan silloinkaan. Samoilla sävelillä onnistuu myös kengittäminen ja eläinlääkärin toimenpiteet, sillä hurjimmat protestit joita hevonen on eläissään järjestänyt, ovat nekin olleet jalkojen maahan polkemista ja hampaiden kalistelua toisiaan vasten. Puremista tai potkimista ori ei harrasta, vaikka pitkään vapaalla energiaa kerättyään se voi innostua hieman liikaakin. Taluttaessa Farao kulkee niin ikään fiksusti, vaikka sen askellus kiireistä yleensä onkin. Muiden hevosten perään ori ei ole, mutta siitä huolimatta se etenkin matkustaa mieluiten kaverin kanssa yhdessä. Orilevy hevosten välissä on ehdoton, mutta rauha hevosten matkustustilassa on paljon varmempi silloin, kuin matkoja hieman stressaava rautias voi keskittyä muuhunkin kuin jännittämiseen. Lastaaminen Faraon kanssa ei ikinä ole ollut ongelma, kuten ei myöskään sen käytös vieraissa paikoissa. Kotona oria pystyy käsittelemään aivan kuka tahansa, mutta kanssakilpailijoita mahdollisimman vähän häiritäkseen kannattaa kisamatkoille ottaa mukaan jo hieman kokeneempi hevostenhoitaja Faraota käsittelemään.

Selästä käsin Faraolle pärjää periaatteessa aivan kuka tahansa, mutta käytännössä hyviin tuloksiin päästäkseen vaaditaan orin ratsastajalta jo jonkinlaista kokemusta kilpahevosten sielunelämästä. Ratsuna rautias on kova menemään ja touhuamaan, eikä sen energiaa ole aina helppo kanavoida työntekoon. Yleensä se ei harrasta erinäisiä kevätjuhlaliikkeitä, mutta oikein virtaisalle päälle sattuessaan se saattaa muutaman pukin ohimennen heittää. Kouluratsastus on Faraon mielestä pidemmän päälle pitkäveteistä ja puuduttavaa, eikä se jaksa montaa hetkeä keskittyä yhteen tehtävään. Vaihtelevilla harjoituksilla sen saa kuitenkin pidettyä vastaanottavaisena ja herkkänä ilman, että herne menee sen enempään hevosen kuin ratsastajankaan nenävärkkiin. Esteratsuksi Faraota on alusta saakka rakennettu ja sellainen siitä on tullutkin. Sen tarkka ja nopea hyppytekniikka yhdistettynä valtavaan voimaan ja potentiaaliin tekevät orista lähes voittamattoman GP-ratojen tähden. Temperamenttiakin Faraolta silti löytyy, sillä kovakouraisen ratsastajan käsiin joutuessaan se voi tehdä lähes totaalisen stopin varoittamatta puolikkaalla sanallakaan. Rautiaan ratsastaminen onkin äärimmäisen opettavaista, sillä ongelman kohdatessaan on ratsastajan syytä vilkaista peiliin. Parhaimmillaan Farao on yhden ihmisen, mieluiten pienikokoisen naisen, ratsuna, jolloin se on valmis taistelemaan viimeiseen saakka miellyttääkseen omaa ihmistään. Kilpailupaikoilla Farao on kuin kotonaan, eikä se katsele massasta erottuvia esteitä, ratahenkilökunnan keltaisia sadetakkeja tai muuttuvia valoja ja varjoja. Paineensietokyky orilla on myös aivan omaa luokkaansa, sillä ratsastaja saa olla aikamoinen hermoraunio, ennen kuin se vaikuttaa millään tavalla hevosen kilpailusuoritukseen. Kaiken tämän vastapainona Farao on leppoisa tätiratsu, joka jaksaisi samoilla pitkin metsiä päivätolkulla. Maastot ovatkin ehkä ainoa paikka maailmassa, jossa ori ihan oikeasti rauhoittuu ratsastaja selässään vain olemaan ja nauttimaan yhteisestä tekemisestä. Kun puuhaan lisätään maastoesteitä, alkavat Faraon kierrokset kuitenkin heti nousta. Jos orista ei siis jostain syystä tulisikaan kilpahevosta, voi sen ainakin hyvillä mielin myydä ensimmäiselle vastaan tulevalle tädille hyvänmielen hömpöttelyhevoseksi.

STAMMBAUM

i. Last Heartbeat
hann, 170cm, prn
ERJ-I
ii. Heartbroken EVM
hann, 172cm, prn
iii. Heartbroker EVM
iie. Gelatine EVM
ie. Rivelona EVM
hann, 170cm, trn
iei. Pasific EVM
iee. Chamsara EVM
e. Trojan Rose
hann, 166cm, prn
ERJ-I, HANN-II
ei. Future Star EVM
hann, 167cm, rn
eii. Play All In EVM
eie. Magnificant GT EVM
ee. Field of Roses EVM
hann, 166cm, tprt
eei. Jackpot EVM
eee. Bed of Roses EVM

Isälinja: Last Heartbeat
Emälinja: Trojan Rose

FAMILIENBEZIEHUNGEN

Trojan Rosen isä Future Star on nimensä mukaisesti tulevaisuuden tähti. Se on vielä melko nuori ja kokematon kilpahevosen urallaan, mutta siitä huolimatta se on jo osoittanut potentiaalinsa estehevosena useaan otteeseen. Nuorille hevosille suunnatuissa 110-130cm luokissa Futis on tehnyt tasaista tulosta jo useamman vuoden ajan. Se on usein ollut sijoilla kovien nimien joukossa ja myös useampi koeratsastaja on pitänyt hannoveriorista kovasti. Rakenteeltaan Futis on hyvinkin kantakirjakelpoinen ja estetekniikkansa puolesta hevonen voi hyvin nousta 160cm luokkiin myöhemmin urallaan. Tämä ruunikko komistus on myös oikea herrasmies luonteeltaan ja se on aina innoissaan oppimassa uutta. Tästä hevosesta kuullaan vielä! Paitsi sen omat saavutukset tulevat vielä olemaan loistokkaita, on sillä nyt jo useita erittäin lupaavia jälkeläisiä. Emän puolelta Rosen suku ei jää yhtään huonommaksi. Tamman emä Field of Roses, kutsumanimeltään yhtä kaikki Rose, on menestynyt estehevonen. Tämän hannoveritamman kunniaksi voidaan kertoa, että se on kilpaillut jo yli kymmenen vuotta kansainvälisellä tasolla viettämättä yhtäkään sairaslomapäivää. Pienikokoiselle tummanpunarautiaalle se on aikamoinen suoritus, ottaen kuitenkin huomioon sen hyppäävän lähes itsensä kokoisia esteitä viikoittain. Tamma sai ensimmäisen ja tähän saakka myös viimeisen varsansa Rosen ollessaan vasta nelivuotias. Näin ollen hevonen jäi ratsukoulutuksessa muita ikäisiään jälkeen, eikä ikinä ehtinyt ottaa osaa nuorille hevosille suunnattuihin kilpailuihin. Tänä päivänä Rosesta ei kuitenkaan enää voi edes huomata, että sen koulutus olisi joskus laahannut muita jäljessä. Pienen kokonsa ansiosta tamma on todella ketterä ja kelloa vastaan kilpailtaessa tulee myös sen nopea puoli esiin. Kenties parasta tammassa on kuitenkin sen mahtavan lupsakka ja luotettava luonne - vai tiedätkö sinä montakin hevosta, jotka jaksavat seistä tuntikausia letitettävinä tai kisapaikalla kulkevat vapaana hoitajiensa perässä?
Futis on täydellinen esimerkki loistavasti onnistuneesta kasvatustyöstä. Sen takaa löytyy useita huippunimiä esteratsastuksen puolelta, lähimmät hevoset ollen orin omat vanhemmat. Play All In on jo vanhempaan ikään ehtinyt herrasmiesmäinen ja suurikokoinen hannoveriori, joka aloitti hyppäämisen jo aivan pienenä - kirjaimellisesti. Ensimmäiset esteensä rautias ylitti jo ollessaan varsa, sillä kuten vieläkin, ei mikään aita ole pidätellyt oria tämän päättäessä vaihtaa maisemaa. Vaikka Ali onkin aina muuten ollut oikein helppo ja asiallinen käsiteltävä, ei se ikinä ole voinut tarhata muiden hevosten tapaan vapaana. Se ei kuitenkaan ole vaikuttanut hevosen loistavaan kilpamenestykseen, joka ulottuu osin myös näyttelykehien puolelle. Nuorempana Ali hyppäsi leipätyönään 160cm luokkia vaihtelevalla menestyksellä ja yhä nykyäänkin se kilpailee hieman pienempiä luokkia voitokkaasti. Onpa hevonen myös kantakirjattu I-palkinnolla joitain vuosia sitten. Orilla on lähes sata jälkeläistä, joista yli puolet on jossain vaiheessa uraansa kilpaillut esteratsastuksessa menestyksekkäästi. Magnificant GT ei jää yhtään sulhoaan huonommaksi, sillä tamma on ehtinyt elämänsä aikana saavuttaa lähes kaiken saavutettavissa olevan. Pienenä varsana hannoverinhevonen kierteli näyttelyissä saaden tasaista II-palkinnon tulosta. Kyvyt esiin -tilaisuuksissa se nousi kuitenkin positiivisessa valossa esiin loistaen hyppykyvykkyydellään ja laukallaan. Tässä kohtaa hevosen hintalappuun lyötiin yksi nolla lisää ja Maggie laitettiin myyntiin. Pienen ruunikon kasvattaja teki hyvän tilin myymällä hevosensa, joka uuden omistajan hoivissa alkoi pian kilpailemaan nuorten hevosten luokkia. Vanhemmalla iällä tamma kantakirjattiin, se sai välivuosinaan pari varsaa ja sittemmin Maggie vielä palasi kilpakentille. Uransa huipulla se teki henkeäsalpaavaa tulosta aina 150cm luokissa saakka. Nykyään tamma saa kuitenkin viettää ansaittuja eläkepäiviä siitostamman roolissa. Hevosella on jo kahdeksan lupaavaa jälkeläistä, eikä loppua varsoille vielä näy.
Näyttävä hannoveriruuna Jackpot on estehevosten aatelia. Se on melko suuriliikkeinen ja kilpakumppaneihinsa verrattuna hieman hidas, mutta vastapainona se on äärettömän varovainen ja voimakas hevonen. Jacky on päässyt useamman kerran elämässään ottamaan osaa puissance ja six bar -korkeushyppykilpailuihin, joissa se on päässyt loistamaan kapasiteettinsa ja rohkeutensa puolesta. Nykyinen ruuna ei ole missään vaiheessa elämäänsä ollut hankalaluontoinen - päinvastoin. Syy tummanrautiaan hevosen ruunaamiseen oli puhtaasti terveydellisiin syihin perustuva, eikä sitä olisi voinut välttää mitenkään. Onneksi Jacky ehti saada muutaman jälkeläisen ennen sukukalleuksiensa menettämistä, joten tämä hevonen ei pääse unohtumaan historian kirjoihin. Vaikka hevosella olisi ollut varaa kasvaa hieman korkeammaksikin, on se muuten rakenteensa ja ominaisuuksiensa puolesta lähellä täydellistä urheiluhevosta. Onkin harmi, ettei kukaan ole koskaan vienyt hevosta näyttelyihin tai laatuarvosteluihin, sillä Jacky olisi varmasti saanut niistä kelvollisia palkintoja. Nykyään ruuna toimii junioriratsastajan opetusmestarina hieman pienemmissä luokissa tuoden lähes jokaisista kisoista ruusukkeen tuliaisiksi kotiin. Yksi Jackylle valikoiduista morsiamista oli vaaleanpunarautias hannoveritamma Bed of Roses. Säkäkorkeutta hevoselle ei ole siunaantunut kuin 161cm verran, mutta siitä huolimatta se on kunnostautunut kilpahevosena vähän lajissa kuin lajissa. Vaikka alunperin tammasta suunniteltiinkin puhtaasti estehevosta, pisti sen säkäkorkeus hieman kapuloita rattaisiin. Nopeasti kävi ilmi, että vaikka Ruusun estetekniikka onkin täydellisyyttä hipova, ei sillä kerta kaikkiaan riitä potentiaali maailman huipulla kilpailemiseen. Uransa huippuvuosina tamma kilpaili esteitä 130-140cm luokissa, jonka lisäksi se starttasi koulua VaB-tasolla ja kenttääkin CIC2-luokissa. Tamman kasvattaja-omistaja ei lopulta voinut olla tyytymätön kasvattinsa saavutuksiin, vaikka toivottua estehevosta ei Ruususta ikinä varsinaisesti tullutkaan. 16-vuotiaana tamma siirtyi täysipäiväisesti siitostamman rooliin ja sitä hevonen tekee yhä tänäkin päivänä. Onneksi sen kaikki jälkeläiset ovat kasvaneet emäänsä suuremmiksi saaden tältä kuitenkin perintönä loistavan estetekniikan ja yhteistyöhaluisen luonteen.

NACHWUCHS

t. Renaissance DareEV-IIe. Carmena Dare
t. Dynasty DareEV-Ie. Ginger Sorbet v. Helmwald

RENNEN

ERJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 40kpl.

02.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/27
03.02.2019 Virtuaalitalli Chersey ERJ 160cm 5/50
03.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 2/27
05.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 5/27
05.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/27
06.02.2019 Virtuaalitalli Chersey ERJ 160cm 4/50
09.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 2/27
12.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 5/27
14.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 1/27
14.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/27
17.02.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/27
14.03.2019 Team J&K ERJ 160cm 2/40
16.03.2019 Team J&K ERJ 160cm 4/40
27.03.2019 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/30
06.11.2019 Dare Stable ERJ 160cm 1/22
07.11.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/22
11.11.2019 Dare Stable ERJ 160cm 2/22
13.11.2019 Dare Stable ERJ 160cm 4/22
15.11.2019 Dare Stable ERJ 160cm 3/22
21.12.2019 Lallybroch ERJ 160cm 2/23
23.12.2019 Lallybroch ERJ 160cm 1/23
24.12.2019 Lallybroch ERJ 160cm 3/23
30.12.2019 Lallybroch ERJ 160cm 1/23
25.01.2020 Team J&K ERJ 160cm 4/40
27.01.2020 Team J&K ERJ 160cm 3/40
05.02.2020 Cloverley ERJ 160cm 5/30
06.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 5/26
08.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 4/26
10.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 4/26
11.03.2020 Kåtnäsin tila ERJ 160cm 4/20
11.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 1/26
12.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 4/26
14.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 4/26
15.03.2020 Elohiljan suomenhevoset ERJ 160cm 3/26
02.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 6/40
07.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 1/40
08.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
10.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 2/40
11.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 6/40
13.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 6/40

AUSZEICHNUNGEN

31.08.2018 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (8p+10p+4p+1p+3p+9p=35p) - EV-I (Tilaisuuden paras 3-vuotias)

TAGEBUCH

15.04.2018 - Treffit ellin kanssa - omistaja - 157 sanaa
Niin se aika rientää ja Faraokin on jo vuotias! Paljon on ehtinyt tämän rautiaan duracellin kanssa tapahtua, vaikka pääasiassa orin päivät ovatkin kuluneet heinää mussutellen ja kavereiden kanssa painien. Varsa vieroitettiin emästään karvan verran alle puolivuotiaana ja siitä saakka se on viettänyt aikaansa niin sanotussa "poikamiesboksissa", eli nuorten orien pihattolaumassa. Kolmeen otteeseen olemme joutuneet korottamaan aitoja, jotta tuleva puissance-voittajakin suostuu pysymää sille määrätyssä tilassa. Tässä voi vielä käydä sillä tavalla, että joudumme ottamaan Faraon pois pihatosta ennen aikojaan ja tekemään sille ihan oman tarhan, sellaisen jonka aitojen ylittämiseen vaaditaan vähintään helikopteri. Syntymäpäivänsä kunniaksi ori pääsi laumoinensa hieman irroittelemaan maneesiin, eikä kenellekään kyllä jäänyt selväksi, kuka porukasta on kiistaton johtaja. Farao piti lössinsä liikkeessä jahuolehti tarkasti, ettei kukaan erehtynyt liian lähelle ihmisiä. Rohkeasti varsat tutustuivat niin estekalusteisiin kuin koulukirjaimiinkin osoittaen näin olevansa hyvin motivoituneita tulevia ratsuja.

20.06.2018 - Ensimmäinen kengitys - omistaja - 117 sanaa
Saahan sitä lopulta varsansa rikki, kun antaa sen tarpeeksi useaan otteeseen ottaa yhteen kaveriensa kanssa. Yleensä vuotiaiden keskinäinen painiminen on tervettä ja kehittävää, mutta Farao alkoi lopulta ottaa touhun vähän liian vakavasti. Pariin otteeseen se antoi ihan kunnolla itseään isommalle varsalle selkään, jonka jälkeen rautiaasta itsestään tuli ottava osapuoli. Hölmönä omistajana ymmärsin erottaa taistelupukarit vasta sitten, kun jotain oikeasti sattui. Tällä kertaa sattui Faraolle, onneksi ei kuitenkaan kovin vakavasti. Treffit kunnallisen eläinlääkärin kanssa päivystysaikaan olivat kuitenkin tarpeet, kun ruhjeilla oleva ja oikeaa etustaan ontuva ori kaikessa surkeudessaan menetti vielä elämänilonsa ja siinä samassa ruokahalunsa. Haavojen hoito onnistui minulta itseltänikin, mutta jalka kuvattiin varmuuden vuoksi joka tavalla. Pahoin pelättyä jännevammaa ei löytynyt, ei myöskään murtumia puikkoluissa tms. Eläinlääkäri epäili lihasvammaa ylempänä hevosessa, jota puolsi myös orin nopea palautuminen. Pieni annos kipulääkettä ja Farao oli kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Viikkoa myöhemmin siitä ei huomannut enää mitään, vaikka kipulääkettä ei ollut annettu enää moneen päivään. Tästä toivottavasti selvisimme säikähdyksellä!

26.08.2018 - Viimehetken treenit - omistaja - 225 sanaa
Nyt koitti Faraon aika alkaa valmistautua kohti Estevarsojen laatuarvostelutilaisuutta - tyylikkäästi vain muutamaa päivää ennen varsinaista koitosta. Asia oli päässyt minulta aivan kokonaan unohtumaan, enkä olisi muistanut Faraota edes kiikuttaa koko tapahtumaan, ellei rakas työntekijäni olisi ollut minua paremmin menoistani perillä. Hätäpäissäni järjestin pelkästään rautiaalleni pienen harjoittelumahdollisuuden tulevaa koitosta varten, josta Farao selviytyikin yllättävän hyvin. Ehkä mukana oli uutuudenviehätystä täysin uusista asioista, tai sitten orista on kasvamassa mitä fiksuin nuori mies. Näyttelyasennossa seisominen oli hevosesta hetken aikaa ihan ok, mutta sitten se kyllästyi touhuun täysin. Nopeasti sain todeta, että kun orin kärsivällisyys on kerran käytetty loppuun, ei sitä saa enää hyvällä sen enempää kuin pahallakaan seisomaan. Tuomari saa siis olla nopea, mikäli mielii orin rakenteen arvioida joka osa-alueelta! Irtohypytystä Faraon kanssa on ennenkin harrastettu ja se muistikin touhun hyvin. Ensimmäisen haparoivan yrityksen jälkeen se ylitti esteet suurella riemulla ja valtavalla ilmavaralla, eivätkä laatuarvostelun estekorkeudetkaan tuottaneet sille mitään ongelmaa. Irtojuoksutuksen Farao kyllä osasi lukuun ottamatta hallittuja suunnanmuutoksia, mutta niiden suhteen sitten improvisoidaan H-hetken koittaessa. Varsan käytökseen ei juuri kotiharjoittelulla voikaan vaikuttaa, mutta todennäköisesti se on omaan tapaansa loppumattoman energinen ja positiivinen ja käyttäytyy koko lailla edukseen. Sukupisteisiin Farao ei voikaan itse vaikuttaa, mutta upeat vanhemmat Lare ja Rose kyllä takaavat pisteet siitäkin osastosta. Farao onkin tällä kertaa Daren ainoa edustaja tilaisuudessa, joten odotukset orin suhteen ovat kovat! Ja määritteleehän tämä tilaisuus senkin, lähteekö rautias myyntiin vaiko ei...

COACHING

Ei merkintöjä