Liljan Aarnivalkea

VH18-018-1501
KRJ-I, SLA-I, KV-II, SV-II

Lopetettu akuutin ähkyn vuoksi 07.01.2022 ♥



Liljan Aarnivalkean kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Liljan Aarnivalkea Kutsumanimi Aarne
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Säkäkorkeus, väri 153cm, tummanrautias
Syntymäaika, -paikka 30.05.2018, Suomi Ikä 19-vuotias
Koulutus Vaativa B, re. 80cm, me. 60cm Painotus Kouluratsastus
Kasvattaja Viveka, VRL-14524, Ratsutalli Lilja Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Aarnen ostin talliin Ratsutalli Liljan kesän 2018 kasvattimyynnistä. Aivan ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi tamman uskomattoman kauniiseen nimeen, joka johdattikin minut syventymään paremmin hevosen sukutauluun. Ei aikaakaan kun minulle jo selvisi tummanrautiaan olevan sangen potentiaalinen kouluhevonen, jonka sukupuolikin sattui olemaan oikea. Tähän saakka tallin kouluhevosedustus on nimittäin ollut pelkkiä oreja. Aarnen kasvattaja Viveka kuvaili varsaa seuraavasti: "Hieman säheltävä persoona, jonka pitää olla tutustumassa kaikkeen aina ensimmäisenä. Kiltti, mutta hieman tohelo tapaus. Koulukapasiteettia pitkälle!" Ostopäätös oli täten sinetöity.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Aarne haluaa aina olla huomion keskipisteenä ja sillä onkin omat, sangen omaperäiset tapansa kerjätä huomiota käsittelijöiltään. Muuten aina niin kiltti ja kaikkien kanssa hyvin toimeen tuleva tamma voi hetkessä muuttua täysin omaksi vastakohdakseen, jos naapurikarsinan asukki saa sen mielestä enemmän huomiota kuin tämä itse. Tästä syystä Aarne onkin syytä pitää erillään muista hevosista aina sitä käsiteltäessä, sillä vaikka se voikin tarhata yhdessä muiden tammojen kanssa, se ei voi sietää näitä samoja hevosia hoitopaikalla. Ihmisiä kohtaan rautias on kuitenkin aina kiltti, tai ainakaan se ei tahallaan satuta ensimmäistäkään kaksijalkaista. Jäädessään omasta mielestään liian vähälle huomiolle, saattaa se kyllä tavaroita ilmaan viskoessaan osua vahingossa myös hoitajaansa. Koska Aarne on myös keskivertoa jonkin verran tohelompi tapaus, onnistuu se tasaisin väliajoin tallomaan hoitajansa varpaat. Sen ei tosin pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, sillä tämä hevonen on kaikista tallin asukkaista se, joka tuntuu vähän väliä unohtavan omat fyysiset ominaisuutensa. Ei ole aivan kerta eikä kaksi, kun tämä meidän Aarnemme on onnistunut kompuroimaan niin pahasti omiin jalkoihinsa ihan vain taluttaessa, että se on tupsahtanut turvalleen taluttajansa viereen. Nämä muutamat harmaita hiuksia aiheuttavat ominaisuudet vaikuttavat sen verran merkittävästi tamman käsittelyyn, että sen hoitajan tulee jo hallita perustiedot ja -taidot hevosten käsittelystä ennen kuin hän saa luvan hoitaa Aarnea.

Kunhan muistaa pitää hevosen erillään muista aina sitä käsitellessä, ei pattitilanteita tamman kanssa pitäisi liian usein tulla vastaan. Aarnen varustaminen on helppoa, kunhan muistaa koko ajan olla hieman varuillaan. Aarne haluaa aina maistaa kaikkea mahdollista ja samaan aikaan tämä pikkutamma on yllättävän nopea liikkeissään, joten jos suojat haluaa jalkoihin oikeaan kohtaan, kannattaa ne tykittää sinne melko vauhdilla. Myös satulavyö kannattaa pyrkiä saamaan pikaisesti kiinni, sillä muuten kallisarvoinen penkki voi löytyä tamman jalkojen välistä pyörimästä. Suitsiessa ei sentään ole mitään ihmeellistä muistettavaa ja periaatteessa nämä muutkin Aarnen oikut ovat melko vähäpitoisia, eivätkä oikeastaan vaikuta jokapäiväiseen elämään. Matkustajana tamma on jo hyvin kokenut ja se tietääkin tasan tarkkaan jutun jujun. Aarne kävelee suoraviivaisesti kyytiin niin traileriin kuin autoonkin, eikä se riehu tai rellestä matkan aikana omiaan. Vieraissakin paikoissa se osaa seistä hiljaa kyydissä, kunnes se tullaan purkamaan alas. Tamman käsittely ei juuri kotioloihin verrattuna vaikeudu, mutta totta kai hoitajalta vaaditaan vielä enemmän valppautta, jotta se ei pääse syöksymään naapuriensa kimppuun tai rikkomaan tavaroitaan hyöriessään. Aarne haluaisi aina enemmän kuin mielellään käydä tutustumassa uusiin paikkoihin, joten esimerkiksi sen vieminen vieraaseen talliin on hyvin yksinkertaista. Aarnen ainoa miinuspuoli kisamatkoilla on se, että tamma juo hirveän huonosti vierasta vettä. Sille onkin syytä ottaa kotoa saakka mukaan reissulla tarvittava vesimäärä, mikäli hevosta ei seuraavaksi halua viedä klinikalle nesteytettäväksi.

Ratsuna Aarne on samalla tavalla vähän sählä, kuin mitä se on hoitaessakin. Ratsastajan on syytä olla vikkelä liikkeissään jo selkään noustessa, sillä steppaillessaan suuntaan jos toiseenkin on tamma usein onnistunut kaatamaan selkäännousujakkaran jalkoihinsa. Se hyvä puoli hevosessa kyllä on, että vaikka se onnistuu kaatamaan ja pudottamaan milloin mitäkin, ei se koskaan säikähdä itse aiheutettuja pelokkeitaan. Tavallaan Aarne on melko simppeli ratsu, jolla on hyvin toimiva ohjauspyörä, kaasu sekä jarrut. Mikäli tavoitteena ei ole harjoitella kuperkeikkoja hevosen kanssa, on selkään fiksumpaa istuttaa jo hieman kokeneempi ratsastaja. Jos tamma pääsee painamaan etupainoisena ympäri kenttää, kompastuu se nopeasti jalkoihinsa ja käy sen seurauksena vähintään polvillaan. Eteen-alas ratsastukset ovat tämän hevosen kohdalla aivan no-no, sillä tapaturmien välttämiseksi se tulee yrittää ratsastaa aina mahdollisimman hyvin kantamaan itsensä. Etupainoa hevoselta löytyy jo luonnostaan aivan riittävästi. Paras askellaji Aarnella on ravi, mutta se on kyllä täysin työstettävissä joka askellajissa. Se vastaa apuihin toisinaan hieman hitaasti ja muuttuu edestä helposti epätasaiseksi, mutta tasaisella tuntumalla ja napakalla ratsastuksella (sekä riittävän pitkillä kannuksilla) siitä saa yllättävänkin sulavaliikkeisen kouluhevosen. Kokoamiskykyä hevosessa kyllä riittää ja hyvin ratsastettuna siitä nousee esille kaikki tamman parhaat puolet. Aarne tekee mielellään töitä ja se kilpaileekin kouluratsastuksessa vaativalla tasolla, tuottaen tosin tuomareille aina pienen jännitysmomentin. Tamma voi seota milloin tahansa lyhyihin jalkoihinsa ja keikahtaa sen seurauksena ottamaan kosketusta maahan. Aarne onkin yksi niitä harvoja hevosia, joilta löytyy koulukilpailuista paljon hylättyjä tuloksia, lähes aina juuri kumoon ratsastuksista johtuen. Nämä ongelmat ovat onneksi vähentyneet hieman hevosen kasvaessa ja saadessa kuntoa ja se on pikkuhiljaa alkanut myös löytää tasapainoa tekemiseensä. Valheelliseen turvallisuudentunteeseen ei silti saa tuudittautua, sillä joku kaunis päivä tamman kanssa saa taas heittää kuperkeikkaa kesken vastalaukkatreenin. Suorituksen onnistuessa saa Aarnella kerättyä koko potin kotiin, sillä parhaimmillaan se on upean näköinen hevonen, jolla tehtävät saa tehtyä oikein ja täsmällisesti. Tähän pääseminen tosin vaatii jokusen tunnin harjoittelua tamman kanssa, sekä ripauksen hyvää tuuria.

Jostain kumman syystä Aarnen kanssa ei juuri esteratsastusta ole harrastettu. Tamma kyllä pitää hyppäämisestä, mutta samaan aikaan sen mahdollisuudet pysyä tolpillaan vain vähenevät. Koska hevonen pääsee hyppäämään kovin harvoin, on se yleensä asiasta todella innoissaan. Siitä seuraa tietysti jonkin verran kuumumista ja sähläämistä, joka harvoin edesauttaa turvallista ja hallittua treeniä. Vaikka varsinaista hyppäämistä Aarnella ei juuri harrasteta, tekee se kuitenkin paljon puomi- ja kavalettitreeniä. Sillä on viikossa vähintään kaksi puomitreeniä, jotta hevosen mieli pysyy virkeänä. Samalla nämä harjoitukset auttavat sitä hahmottamaan jalkojaan ja omaa kroppaansa noin muutenkin ja niistä onkin ollut paljon apua kouluratsastuksenkin puolelle. Maastoesteitä Aarnella ei sattuneesta syystä ole kokeiltu juuri lainkaan, mutta joistakin pienistä tukeista se on joskus päässyt todistettavasti ylitse. Yrityksen puutteesta tammaa ei voi siinäkään puuhassa haukkua, mutta huonosta koordinaatiokyvystä ja turhasa sekoilusta kyllä senkin edestä. Onneksi Aarnella ei ole tapana pukitella tai keulia, sillä sitten se vasta olisikin vaarassa kaatua joka ratsastuskerta. Maastoratsastuksesta ilman esteitä Aarne kyllä pitää. Erityisesti rauhalliset hömppäilylenkit ovat tamman mieleen, vaikka osaa se kovaakin mennä. Tuskin tarvitsee enää sanoa ääneen, että turvallisempi vaihtoehto kuitenkin on mennä hiljaa ja hallitusti, kuin kovaa ja maahan kosketusta ottaen. Toisinaan tamma on maastossa hieman kyttäilevä, mutta etenkin kaverin kanssa se lähtee kyllä tutkimaan uusiakin reittejä ilman sen kummempaa suostuttelua. Tätiratsua Aarnesta tuskin koskaan tulee sen omalaatuisuutensa vuoksi, mutta ihme ja kumma siitä on kuitenkin kouluhevonen onnistuttu vuosien saatossa leipomaan.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Liljan Tuike
KRJ-II, ERJ-I, SLA-I, KV-II, SV-II
sh, 158cm, tprn
ii. VSN NCh Liljan Usva
Ch, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2, SV-I
sh, 152cm, trt
iii. Usvantähti
KTK-III, KRJ-II, ERJ-II, SLA-II, YLA3, SV-II
iie. Hurmuriina
KTK-II, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I, YLA2, SV-II
ie. Tuikkiva Tuulentytär
ERJ-II, YLA3
sh, 156cm, prn
iei. Viikari
KTK-III, ERJ-III, SLA-II, YLA3, SV-II
iee. Helike Huura
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
e. Runon Amanta
KTK-II, KRJ-III, ERJ-III
sh, 149cm, trt
ei. Ch Runon Tuohikka
KTK-II
sh, 152cm, prt
eii. Tyrskyn Tuura
eie. Suven Sinikello
KTK-II
ee. Liljan Amalia
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, SV-II
sh, 157cm, prt
eei. Helmerrys
KTK-II
eee. Arlana
KTK-III, ERJ-III, KRJ-III, SLA-II, YLA3, SV-II

Aarnen sukutaulusta ei montaa meriititöntä hevosta löydy. Isänsä Liljan Tuikkeen puolelta hevoset ovat järjestelmällisesti käyneet erilaisissa laatuarvosteluissa ja osalla nämä listat ovat venähtäneet uskomattoman pitkiksi. Emänsä Runon Amantan puolelta taasen löytyy lähes pelkkiä kantakirjahevosia ja myös useampi muutenkin palkittu hevonen. Aarnen vanhemmat itse eivät ole vielä juuri laatareita ehtineet kiertämään, mutta taaempaa suvusta voidaan nostaa esiin esimerkiksi hevoset Liljan Usva ja sen vanhemmat Usvantähti sekä Hurmuriina. Hienoja, palkittuja hevosia ovat myöskin Viikari ja Arlana. Mainittakoon myös Usvantähden harvinaisempi saavutus, nimittäin vuoden 2017 KRJ Reserve Champion -titteli!

POJASTA POLVI PARANEE

10.11.2019 t. Kuuran Amorilla (i. Kaunon Virvaliekki) om. Cherry VRL-12299
28.09.2020 o. Kuuran Mohikaani (i. Mestari MAR) om. Cherry VRL-12299

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Kouluhevosten laatuarvostelutilaisuus 31.12.2021: KRJ-I (9 + 40 + 25 + 20 + 15 = 109p)
Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.12.2021: SLA-I (18 (4+9+5) + 18 + 25 + 20 + 14 = 95p)
Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.12.2018: SV-II (7,2 + 10 + 5 + 5,75 = 27,95)
Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus 20.03.2019: KV-II (8 + 3 + 1 + 1 + 4 + 13,5 = 30,5)

KRJ: 40 sijoitusta

02.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 1/30
04.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 5/30
17.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 5/30
20.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 1/30
29.01.2020 Grimscott Vaativa B 3/30
29.01.2020 Grimscott Vaativa B 2/30
31.01.2020 Grimscott Vaativa B 2/30
03.02.2020 Grimscott Vaativa B 2/30
07.02.2020 Grimscott Vaativa B 4/30
12.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 5/40
13.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 4/40
14.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 2/40
17.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 5/40
17.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 3/40
18.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 4/40
18.04.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 1/40
13.05.2020 Cloudfield Vaativa B 6/50
14.05.2020 Cloudfield Vaativa B 3/50
20.05.2020 Cloudfield Vaativa B 2/50
20.05.2020 Valokylän Talli Vaativa B 3/30
22.05.2020 Valokylän Talli Vaativa B 2/30
23.05.2020 Valokylän Talli Vaativa B 4/30
23.05.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 4/40
26.05.2020 Valokylän Talli Vaativa B 1/30
28.05.2020 Valokylän Talli Vaativa B 5/30
29.05.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 6/40
01.06.2020 Valokylän Talli Vaativa B 3/30
02.06.2020 Valokylän Talli Vaativa B 2/30
05.06.2020 Valokylän Talli Vaativa B 2/30
08.06.2020 Valokylän Talli Vaativa B 5/30
21.06.2020 Kilpailukeskus Lupin Vaativa B 7/70
11.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 2/30
14.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 2/40
14.09.2020 Nessinjärven kilpailukeskus Vaativa B 5/40
16.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 5/30
17.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 3/30
19.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 2/30
20.09.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 2/30
01.10.2020 Kilpakeskus Chermia Vaativa B 2/16
05.10.2020 Kuuran Suomenratsut Vaativa B 4/21

LAHJATTOMAT TREENAA

01.08.2020 - Valmentajana Viveka (kasvattaja) (305 sanaaa)
Kaarsin autolla Kuuran Suomenratsujen pihaan. Astuin ulos autosta ja kevyt tuulenvire pyyhkäisi kasvoiltani. Siitä oli aikaa, kun olin viimeksi tilalla käynyt. Muistin kuitenkin missä ratsastuskenttä sijaitsi, joten lähdin kävelemään määrätietoisesti sinnepäin. Lähestyessäni kenttää, siellä näkyikin jo tummanrautiaan suomenhevosen siluetti. Aarnivalkean tunnisti vielä, vaikka varsa vuosista olikin aikaa, kun tamma oli meidän suomenhevostallille syntynyt.

“Hei Cherry. Teillä näyttääkin verryttely olevan hyvällä mallilla.” Huikkasin ja pujahdin kentänportista sisään. Ratsastaja ohjasi Aarnivalkean luokseni. Tammasta huomasi heti, että se piti siitä kun sai olla huomion keskipisteenä. Sellainen se oli ollut varsasta lähtien.
“Tämä neiti ei ole sitten yhtään muuttunut varsa vuosista.” Naurahdin ja lähdin kertomaan mitä olin miettinyt päivän tehtäviksi.
Cherry oli pyytänyt apua vastalaukkaan ja laukanvaihtoihin. Aarnivalkea ongelmana oli sotkeutuminen omiin jalkoihinsa ja kompuroiminen. Pyrimme erilaisilla temmonvaihtelu tehtävillä saada aikaan tasapainoisempaa menoa. Ettei ratsukon tarvitsisi keikahdella niin usein nurin.

Ratsukko sai lähteä tekemään ensiksi pientä taivutusta suoralla uralla. Sillä vähän heräteltiin lapoja ja takaosaa aktiivisemmaksi. Aarnivalkea painoi ensiksi hieman ohjalle ja taipui päästä liian jyrkästi. Ratsastaja sai suoristaa omaa istuntaansa ja hakea tasaisemman käen sijan. Aarnivalkea alkoi muutaman kierroksen jälkeen kuuntelemaan apuja selkeämmin. Ratsukko sai tehdä taivutukset kumpaankiin suuntaan kaikissa kolmessa askellajissa. Taivutuksen jälkeen lähdettiin treenaamaan vastalaukkaa lävistäjällä. Kulman jälkeen nosto ja ensiksi haettiin vain muutaman askeleen laukkaa. Siitä sitten takaisin raville ja päädyssä suuri voltti, jolla ratsastajan tuli taivuttaa hevosta uran sisälle tai uralta pois päin. Pikkuhiljaa homman lähtiessä rullaamaan lisättiin askelien määrää. Ajottain Aarnivalkea kokoaminen hieman katosi ja askeliin tuli tahtirikkoja. Pääasiassa tamma kuitenkin kantoi itsensä hyvin. Muistutin ratsastajaa, ettei hän liikaa koittaisi ajaa hevosta eteen vaan tekisi annetut avut selkeästi ja napakasti. Raipalla autettaisiin, jos teho ei ollut halutun lainen. Vastalaukasta pääsimme viimeisenä tekemään vielä muutamat laukanvaihdot. Ne menivät oikein hyvin ratsukolta, joten siihen olikin hyvä päättää valmennus ja päästää Aarnivalkea lönköttelemään vapaammin ravissa. Ratsastaja sai kuitenkin huolehtia vielä tässäkin, että liike suuntautui eteenpäin reippaasti.

RAKAS PÄIVÄKIRJA

15.10.2018 - Kirjoittanut omistaja (108 sanaa)
Aarnen kanssa arki on lähtenyt rullaamaan ilman odottamattomia kommelluksia. Varsa on ollut juuri sellainen kuin pitikin: hieman säheltävä, mutta pohjimmiltaan kiltti ja innokas oppimaan uutta. Rautias on nykyään hyvää pataa ikäistensä Miinan ja Vaavin kanssa, vaikka alkuun nokkimisjärjestyksen löytäminen vaikuttikin tammakolmikolle mahdottomalta tehtävältä. Aarnella on tällä hetkellä menossa reipas kasvukausi, ja takakorkeutta löytyykin huolellisesta ruokinnasta huolimatta lähemmäs viitisen senttiä. Tilanne ehtii toivottavasti tasoittua ennen tulevaisuudessa häämöttäviä arvostelutilaisuuksia, vaikkei niissä hevosen rakennetta yhtä totisesti tutkaillakaan, kuin oikeissa laatuarvosteluissa. Mitään sen ihmeellisempää ei tammalle sitten kuulukaan, se viettää päivänsä tällä hetkellä pihatossa aiemmin mainitun kaksikon kanssa ja nauttii varsana olemisen vapaudesta täysin siemauksin kuin tietäen, ettei se ilo kestä ikuisesti.

20.01.2019 - Kirjoittanut omistaja (115 sanaa)
Aarne saavutti tänään uuden vaiheen elämässään, kun sen selkään soviteltiin ensimmäistä kertaa oikeita valjaita. Varsa olisi mielellään maistellut niitä tarkemminkin, mutta tylsä hoitaja kielsi kyseisen huvin heti rautiaan aikeet huomattuaan. Sen suurempia tamma ei sitten varusteistaan välittänytkään, joten alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen se päätettiin viedä ensimmäiselle ohjasajolenkilleen samalla vaivalla. Avustajia kyseiseen touhuun ei siihen hätään löytynyt kuin yksi, mutta Aarne hoito homman kotiin niin tyylikkäästi, ettei enempää olisi tarvittukaan. Varsa käyttäytyi kuin olisi kävellyt takaa-ajajan edellä koko elämänsä ja hahmotti jarrutuksetkin kuin vanha tekijä. Kääntymisen harjoittelu jätettiin suosiolla seuraavalle treenikerralle, mutta tällä taidonnäytteellään varsa ansaitsi muutaman ekstraporkkanan tallin käytävällä. Ohjasajoharjoituksia jatketaan Aarnen kanssa vähintään kerta pariin viikkoon tavoitteena saada se viimeistään parin kuukauden päästä kärryjen eteen.