Noitapilli

VH17-018-0801


Noitapillin kuvat © AK

Kutsumanimi Pilde Syntymäaika, -paikka, ikä 29.05.2014, Suomi, 18-vuotias
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Tamma
Väri Punarautias Säkäkorkeus 162cm
Koulutus Helppo B, 100cm, Helppo, Vaativa Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Mallu Lohela EVM Omistaja Cherry, VRL-12299

30.11.2020: KRJ-II
(4,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 97,5p)

31.12.2020: ERJ-I
(9,5 + 40 + 17 + 20 + 15 = 101,5p)

25.12.2020: KERJ-I
(7,5 + 41 + 17 + 21 + 15 = 101,5p)

20.01.2021: SLA-I
(12 (3+5+4) + 21 + 20 + 20 + 20 = 93p)

20.12.2020: SLA-II
(0 + 19 + 21 + 20 + 20 = 80p)


2 Star Prospect (886p)
Premium -mare (72%)

Pilde on kookas, mutta sitäkin lempeämpi suomitamma. Luotettavan luonteensa vuoksi se sopisi erinomaisesti vaikka ratsastuskouluun, ja nuoruusvuosinaan se onkin kiertänyt jonkin verran kenttää kaurojensa eteen. Nykyään jo siitostamman päiviä viettelevä Pilde kilpaili useita kausia menestyksekkäästi paitsi ratsuna, myös valjakkoajossa.

Käsiteltäessä rautias on hyvin sosiaalinen ja ympäristöstään kiinnostunut. Se on hoitajaansa kohtaan hyvin huomaavainen ja kohtelias, muttei kuitenkaan aina aivan sädekehä päänsä päällä säteilevä viaton enkelikään. Lähes kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Pilden kanssa ongelmitta, mutta loimituksesta se ei erityisemmin välitä. Tamma ärsyyntyy helposti loimien kutittavasta vaikutuksesta, ja niistä mahdollisesti säkenöivät sähköiskut sitä vasta ahdistavatkin. Taluttaessa Pilde on teoriassa kiltti kaveri, mutta ahneudelleen tamma ei tunnu voivan yhtään mitään. Etenkin keväisin hevosella on tapana kuskailla taluttajiaan ruohotupsulta toiselle, eikä ketjunarun käyttäminen tällöin ole yhtään hullumpi idea. Matkustajana Pilde on rauhallinen ja kärsivällinen, eikä se stressaa vieraissa paikoissa olemisestakaan.

Ratsastaessa Pilde on tasaisen varma suorittaja, jonka kyytiin voi huoletta kammeta kokemattomammankin kuljettajan. Tamma ei moiti pilottiaan huonosta ratsastuksesta, muttei se tietysti aloittelijan kanssa parhaita suorituksiaankaan tee. Pääasiassa Pilde tekee rehellisesti ja hyvällä motivaatiolla sille osoitetut tehtävät, eikä se helposti masennu vaikeista tehtävistä tai tylsistä toistoista. Rautiasta ei ole koulutettu järin pitkälle kouluratsastuksessa ja sen rotuominaisuudet etupainoisuus ja maahansidottu liike tietysti rajoittavat hieman sen menestysmahdollisuuksia kilpailuissa, mutta tasaisella ja sievällä suorittamisella menestystäkin on säännöllisesti tullut.

Esteratsastuksesta Pilde pitää kovasti ja siltä löytyy myös tarvittavat edellytykset lajissa menestymiseen: sillä on hyvä estesilmä, kohtalainen estetekniikka, matkaavoittava laukka sekä iloinen asenne koko touhua kohtaan. Rataesteiden lisäksi tamma hyppää mielellään myös maastossa, eikä se kysele koskaan esimerkiksi vesiesteiden suorittamista tai erikoisesteiden ylittämistä. Maastoilu ilman esteitä onnistuu Pilden kanssa myös erinomaisesti, onhan se reipas ja rohkea etenijä, jota uskaltaa markkinoida myös täysin liikennevarmana.

Valjakkoajo tuli Pilden elämään vasta vanhemmalla iällä, mutta se omaksui lajin tavat ja tavoitteet helposti ja nopeasti nouseen aina vaativiin luokkiin saakka. Parhaimmillaan tamma on ehdottomasti maratonosuudella, jossa tunnetusti vauhti korjaa virheet, mutta jonkinasteisella omistautuneisuudella se tekee myös koulu- ja tarkkuusosioissa aina parhaansa. Valjakkokärryjen lisäksi tamma vetää tarvittaessa myös ravikärryjä ja talvisin rekeä, tosin nyt aktiivivuosiensa jälkeen kaikki tämä on jäänyt lähinnä satunnaiseksi sunnuntaihömpöttelyksi.


Suku & jälkeläiset

i. Kafkan Pilli EVM
sh, 160cm, tprt
ii. Kafkan Kino EVM
sh, 159cm, trt
iii. Kafkan Kallis EVM
sh, 160cm, klm
iie. Aamunkoi EVM
sh, 160cm, rtkm
ie. Pilleriina EVM
sh, 168cm, sysrt
iei. Pillerinpyörittäjä EVM
sh, 162cm, hpm
iee. Illeriina EVM
sh, 165cm, sysrt
e. Taian Lumo EVM
sh, 149cm, klrt
ei. Kieromieli EVM
sh, 155cm, tprt
eii. Kassius EVM
sph, 146cm, m
eie. Militarina EVM
sh, 155cm, sysrt
ee. Taikapeili EVM
sh, 156cm, mrn
eei. Vallan Mestari EVM
sh, 150cm, m
eee. Peilikuva EVM
sh, 156cm, trn

i. Kafkan Pilli on vahinkovarsa Kinon päästessä vahingossa astumaan Riinan. Se jäi isänsä ainoaksi jälkeläiseksi, eikä sillä ole edes kilpailuoikeutta ravipuolella. Se koulutettiin vasta nelivuotiaana ratsuksi. Rakenteensa puolesta se ei ole ihanteellinen ratsu, mutta pitkällisen koulutuksen jälkeen ori on startannut muutamat helpot este- ja koululuokat. Ori laitettiin aikanaan myös kärryjen eteen, mutta se on varsin kehno juoksija. Pilli jatkoi sukuaan isänsä tavoin astumalla vahingossa Lumon, suunniteltuja jälkeläisiä ei orille kukaan halunnutkaan ja se ruunattiin pian vahinkoastumisen jälkeen.
ii. Kafkan Kino oli puhtaasti ravijalostuksen tulosta. Kino ei kaikista toiveista huolimatta ollut kovin kummoinen juoksija, joten viisivuotiskauden päättyessä sen kilpaura päätettiin lopettaa. Kino laitettiin satulaan, mutta ei se ratsunakaan ollut ihmeellinen. Ori jäi elämään tyhjän päälle, sillä kilpahevoseksi siitä ei ollut. Ori rakasti kovasti maastoilua ja hieman se kokeili työajoakin, mutta lopulta se päätettiin kuopata jo kahdeksanvuotiaana vailla järkevämpää tulevaisuutta. Siitä jäi kuitenkin vahinkovarsa Kafkan Pilli, joka ei ollut enää edes starttioikeutettu ratsusukunsa takia.
ie. Pilleriina oli ratsusukuinen suurikokoinen tamma, joka kilpaili jopa aivan suomenmestaruustasolla saakka. "Kaikki käy!" -tyyppinen tamma hallitsi niin sunnuntaiajelut, valjakkoajon alkeet, kenttäratsastuksen kuin vammaisratsastuksenkin. Luonteeltaan varsin lempeä Riina sai vahinkovarsansa Pillin lisäksi myös neljä suunniteltua jälkeläistä, joista kolme kilpaili kenttäratsastuksessa aina CIC1 tasolla saakka. Kaikki jälkeläiset pärjäsivät myös näyttelyissä oikein hienosti, tietysti Pilliä lukuun ottamatta. Kasvattajansa ylpeys ja silmäterä nukkui ikiuneen kesälaitumella kunnioitettavassa 32-vuoden iässä.
iii. Kafkan Kallis oli hyväsukuinen raviori, joka kunnostautui jo kolmevuotiskaudellaan voittaen 10% kaikista lähdöistään. Seuraavan talven aikana se loukkaantui lievästi, joten paluu kilparadoille tapahtui voitokkaasti vasta viisivuotiskaudella. Siitä eteenpäin ori kilpaili aina yhdeksänvuotiaaksi asti ehjät kaudet voittaen yli 100 000 euroa omistajiensa pussiin. Kalliin ennätykseksi jäi orin uran loppuessa 23,9ake. Ymmärrettävistä syistä hevoselle jäi kymmeniä jälkeläisiä, vaikka se jouduttiinkin lopettamaan äkillisesti suolenkiertymän takia.
iie. Aamunkoi oli myöskin ravihevonen. Sillä oli lyhyt, mutta sitäkin menestyksekkäämpi ura. Tamma loukkaantui vakavasti ollessaan vasta kuusivuotias, eikä se kyennyt enää sen jälkeen juoksemaan yhtään starttia lukuisista yrityksistä huolimatta. Näin ollen Aamun voittosummaksi jäi "vaivaiset" 45 000 euroa ja ennätykseksi 28,5ke. Tamma kesti onneksi varsotuksen hyvin, joten sille tehtiin heti kolmena peräkkäisenä vuotena varsat. Viimeinen varsoista koetteli tamman kuntoa kuitenkin jo siinä määrin, että jälleen uuden kuntouttamisen sijaan hevonen laitettiin mullan alle ja sen jälkeläisistä alettiin rakentamaan voittohevosia.
iei. Pillerinpyörittäjä olikin sitten ratsusukuinen ori, jonka suku on siinä määrin harvinainen, että sieltä puuttuu valtaorit peräti viidestä ensimmäisestä polvesta kokonaan. Tietysti se tarkoittaa myös sitä, ettei Pillerin suvusta juuri tavallisia pullahevosia ihmeellisempiä eläimiä löydykään. Ori oli kuitenkin sen verran hyväkäytöksinen ja erikoisemman värinenkin, joten se sai pitäytyä orina koko elämänsä ajan. Pilleri sai lähinnä värinsä puolesta melko paljon tammoja, sillä muutaman sijoitukset seuratason kilpailuissa eivät hevoselle pahemmin tuoneet nimeä. Osa orin jälkeläisistä olikin sitten taas jo ihan kelvollisia kilpahevosia, Pilleriina kirkkaimpana tähtenä. Ori ehti saavuttaa 15-vuoden iän ennen kunniakasta lopetustaan, jossa läsnä taisi olla puoli kylää.
iee. Illeriina oli oikeaa suomenhevosten aatelia. Nuorena tammana se koulutettiin ajolle ennen ratsukoulutusta, mutta leipätyönsä hevonen teki puhtaasti ratsastajan alla. Tamma kilpaili kaikissa kolmessa lajissa suomenmestaruustasolla, jonka lisäksi se osasi lännenratsastuksen alkeita. Illeriinan lempipuuhaa oli paimentaminen, jota se saikin varsojen tekemisen ohella harrastaa vanhoilla päivillään maatilalla. Illeriina ehti kerätä itselleen useita voittoja ja sijoituksia ja jättää jälkeensä jopa kahdeksan varsaa ennen kuin se jatkoi ajasta ikuisuuteen kunnioitettavassa 29-vuoden iässä.

e. Taian Lumo on yhtä kaikki harrastesukuinen tamma. Sen sukutaulusta löytyy kaikkia työhevosesta ravurin kautta ratsuun ja sieltä takaisin pihankoristeeseen. Mitään kovin suunnitelmallista ei siis Lumon takaa löydy, eikä siis liene ihme ettei tamma itsekään ole mikään kova suorittajahevonen. Luonteeltaan lähes ponikokoinen tamma on kuitenkin varsin mukava käsiteltävä. Hevonen on parhaiten menestynyt kouluratsastuksessa, jossa siinäkin sen suurimmat saavutukset löytyvät helppo B tasoisista ohjelmista. Esteillä tammalla on kyllä kovasti intoa mutta ei juuri taktiikkaa, jonka lisäksi se ei kauheasti ehtinyt kilpailla ennen jännevammaa. Siitä lähtien se onkin tehnyt varsoja säännöllisesti vähintään joka toinen vuosi, mutta ratsastukset eivät enää hevosen päiväohjelmaan kuulu.
ei. Kieromieli oli pitkällisen ratsujalostuksen lopputulos. Se ei ehkä ollut rakenteellisesti täysin onnistunut, mutta se oli suorittajana varsin vakaa peli. Kelmi kilpaili junnuratsastajansa kanssa vähän kaikissa lajeissa, mutta missään se ei menestynyt niin paljoa, että olisi siitä saanut meriittejä. Muutamalle harrastetammalle oria käytettiin, mutta sen suurempaa siitosarvoakaan ei hevonen koskaan saavuttanut. Se lopetettiin vain 16-vuotiaana junnun lopettaessa ratsastamisen ja hevosen jäädessä tyhjän pantiksi.
ee. Taikapeili oli suvultaan enemmän estehevonen, mutta jo varsaiässä saatu vamma esti hevosen käyttämisen ratsuna. Taika ei kestänyt ratsastusta lainkaan ja muutaman kärryttelykerran jälkeen kävi selväksi, ettei siitä ole siihenkään. Murtunut takajalka luutui kuitenkin sen verran, että Taika pystyi elämään olohevosena kivutonta elämää. Niinpä tamma päätyi pihankoristeeksi rikkaalle leskelle suuren kartanon maille, jossa se sai elellä lähes villihevosen elämää. Muutama varsa Taialla tehtiin, mutta pelkkä suku ei riittänyt vakuuttamaan ihmisiä tamman jalostusarvosta ilman minkäänlaisia näyttöjä hevoselta itseltään. Taika lopetettiin 30-vuoden iässä, sen yleiskunnon romahtaessa nopeasti.
eii. Kassius oli hyvin pienikokoinen ori, jonka ego oli sangen valtava. Kassius oli sangen kelvollinen yleishevonen, jolle kävi kaikki, mitä ratsastaja keksikään sillä tehdä. Tavallisten koulu- ja esteratsastusten lisäksi ori oli luotettava vaellushevonen, nopea laukkaratsu ja omalle ihmiselleen myös rakastettu rapsuttelukaveri. Kassius myös kantakirjattiin, jolloin sitä käytettiinkin mukavasti siitoksessa. Hevosen kasvattaja-omistajalla ei ollut sille enää käyttöä, joten se päätettiin laittaa lihoiksi 22-vuotiaana.
eie. Militarina oli taitava kouluratsu, joka starttasi jopa muutaman vaativa A -tasoisen radan. Tamman liikkeet olivat upeat ja se sai niistä jo varsanäyttelyissä parhaita mahdollisia numeroita. Kovin kärsimätön hevonen usein oli, mutta se ei kuitenkaan häirinnyt Millin uraa ratkaisevasti. Tamma sai kakkospalkinnon kouluratsastuksen laatuarvostelussa, jonka jälkeen sen kilpaura jäi pikkuhiljaa taakse. Eläkepäivänsä tamma vietti pyöräyttäen muutaman varsan, jonka perään se pääsi vielä opetusmestariksi kymmenvuotiaalle tytölle. Tamma kuoli luonnollisesti 26-vuotiaana, rauhaisasti omalle laitumelleen.
eei. Vallan Mestari eli tutummin Mestari oli estesukuinen ori, jonka sukutaulusta löytyi useita suurien ratojen hevosia. Niiltä Mestari peri oikein kauniin estetekniikkansa sekä eteenpäinpyrkimyksensä ja rohkeutensa, mutta epäonnistuneiden sattumusten jälkeen ori päädyttiin ruunaamaan viisivuotiaana. Sille jäi vain kaksi jälkeläistä omaan talliin ja niin sanotut paremmat varsat jäivät teettämättä. Se on sääli, sillä Mestari kilpaili myöhemmin kenttäratsastuksen suomenhevosten mestaruudesta, sekä esteradoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ori kuoli Tanskassa jouduttuaan auto-onnettomuuteen, jonka jälkeen Mestarin hyväksi ei ollut tehtävissä mitään.
eee. Peilikuva oli ravisukuinen, mutta se ei ikinä saanut radoilla tuulta siipiensä alle. Jäädessään kerta toisensa perään viimeiseksi starteissa, päätettiin hevonen hyllyttää radoilta lopullisesti. Litti ratsukoulutettiin ja kilpailutettiin ammattilaiselle, joten suvustaan huolimatta tamma sai niin sanotun toisen mahdollisuuden. Hevonen käytti tilaisuuden hyväkseen ja kunnostautui esteratsastuksessa, hypäten pääasiassa 100-110cm luokkia loistavin tuloksin. Tekniikalla tammaa ei ollut pilattu, mutta sydämmellään hevonen pärjäsi paremmin kuin kukaan olisi uskonut. Viimeiset vuodet elämästään Litti oli siitostammana ja se saikin useita toimivia ratsujälkeläisiä ja yhden oikein hienon raviorinkin, ennen kuin se lopetettiin 22-vuotiaana pahan nivelrikon takia.

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Isä Omistaja
31.05.2017 Ori Karkin Kiro Pr. Nallekarkki Cherry, VRL-12299
03.11.2017 Tamma Ressun Lumoojatar SV-I, KV-III, EV-I, KEV-I Ressumies Cherry, VRL-12299

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (45 kpl)

29.05.2017 Fiktio Helppo C 6/38   18.07.2017 Härdelli Helppo B 2/30
22.05.2017 Adina Helppo B 4/22   20.07.2017 Härdelli Helppo B 2/30
23.05.2017 Fiktio Helppo B 5/38   21.07.2017 Härdelli Helppo B 5/30
13.05.2017 Fiktio Helppo B 4/40   23.07.2017 Härdelli Helppo B 1/30
11.06.2017 Koistila Helppo B 2/40   27.07.2017 Härdelli Helppo B 5/30
12.06.2017 Koistila Helppo B 3/40   23.11.2017 Kilpakeskus Chermia Helppo B 4/30
14.06.2017 Koistila Helppo B 2/40   13.12.2017 Kilpailukeskus Litt Helppo B 5/40
18.06.2017 Härdelli Helppo B 4/30   14.12.2017 Kilpailukeskus Litt Helppo B 3/40
18.06.2017 Härdelli Helppo B 1/30   10.01.2018 Mörkövaara Helppo B 9/100
21.06.2017 Härdelli Helppo B 3/30   03.02.2018 Koistila Helppo B 2/30
22.06.2017 Härdelli Helppo B 4/30   04.02.2018 Koistila Helppo B 5/30
24.06.2017 Härdelli Helppo B 1/30   10.02.2018 Koistila Helppo B 4/30
25.06.2017 Härdelli Helppo B 2/30   20.02.2018 Koistila Helppo B 4/30
26.06.2017 Fiktio Helppo B 3/40   13.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 3/30
04.07.2017 Härdelli Helppo B 2/30   20.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 2/30
06.07.2017 Härdelli Helppo B 5/30   21.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 4/30
07.07.2017 Härdelli Helppo B 4/30   22.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 1/30
09.07.2017 Daelwyn Helppo B 6/40   24.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 1/30
10.07.2017 Härdelli Helppo B 1/30   26.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 5/30
10.07.2017 Daelwyn Helppo B 2/40   27.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 4/30
11.07.2017 Härdelli Helppo B 5/30   27.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 2/30
15.07.2017 Daelwyn Helppo B 3/40   28.03.2018 Raatteen Suomenhevoset Helppo B 4/30
17.07.2017 Härdelli Helppo B 1/30          

ERJ:n alaiset sijoitukset (42 kpl)

13.05.2017 Kingsfall 100cm 1/30   30.05.2017 Kingsfall 100cm 2/30
15.05.2017 Kingsfall 100cm 1/30   01.06.2017 Kettula 100cm 4/30
16.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 3/30   02.06.2017 Kettula 100cm 4/30
18.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 3/30   02.06.2017 Mörkövaara 100cm 1/30
20.05.2017 Kingsfall 100cm 2/30   03.06.2017 Mörkövaara 100cm 5/30
20.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 4/30   04.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 4/30
21.05.2017 Kisakeskus Corsett 100cm 1/29   06.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 5/30
21.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 5/30   08.06.2017 Mörkövaara 100cm 2/30
22.05.2017 Moondance 100cm 1/27   08.06.2017 Hortensia 100cm 4/40
22.05.2017 Adina 100cm 2/21   09.06.2017 Daelwyn 100cm 1/40
23.05.2017 Moondance 100cm 1/27   10.06.2017 Mörkövaara 100cm 2/30
23.05.2017 Kingsfall 100cm 5/30   10.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 2/30
23.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 3/30   10.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 2/30
24.05.2017 Kingsfall 100cm 3/30   11.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 5/30
24.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 5/30   13.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 2/30
25.05.2017 Moondance 100cm 5/27   14.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 5/30
27.05.2017 Kingsfall 100cm 5/30   15.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 3/30
27.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 1/30   17.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 2/30
27.05.2017 Moondance 100cm 4/27   19.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 4/30
28.05.2017 Moondance 100cm 2/27   19.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 3/30
29.05.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 1/30   29.06.2017 Kisakeskus Lapland 100cm 1/30

KERJ:n alaiset sijoitukset (54 kpl)

01.02.2018 Ros Cirein Tutustumisluokka 1/20   10.09.2017 Mörkövaara Helppo 1/30
09.02.2018 Ros Cirein Tutustumisluokka 3/20   12.09.2017 Wolf Sporthorses Helppo 5/30
14.05.2017 Turmeltaja Helppo 3/30   13.09.2017 Wolf Sporthorses Helppo 3/30
16.05.2017 Turmeltaja Helppo 2/30   16.09.2017 Hukkapuro Helppo 3/30
24.05.2017 Turmeltaja Helppo 5/30   16.09.2017 Wolf Sporthorses Helppo 3/30
25.05.2017 Turmeltaja Helppo 3/30   19.09.2017 Mörkövaara Helppo 5/30
05.06.2017 Mörkövaara Helppo 4/30   19.09.2017 Hukkapuro Helppo 1/30
07.06.2017 Mörkövaara Helppo 3/30   20.09.2017 Hengenvaara Helppo 1/30
09.06.2017 Turmeltaja Helppo 5/30   22.09.2017 Hengenvaara Helppo 4/30
09.06.2017 Mörkövaara Helppo 2/30   24.09.2017 Hengenvaara Helppo 5/30
10.06.2017 Mörkövaara Helppo 4/30   09.12.2017 Turmeltaja Helppo 1/40
12.06.2017 Cadogan Ponies Helppo 4/30   10.12.2017 Teilikorpi Helppo 1/30
20.06.2017 Cadogan Ponies Helppo 2/30   13.12.2017 Turmeltaja Helppo 6/40
30.06.2017 KK Bailador KERJ-CUP Helppo 2/88   17.01.2018 Vuorna Helppo 3/30
03.07.2017 Mörkövaara Helppo 1/27   24.01.2018 Colosseum Helppo 5/30
04.07.2017 Mörkövaara Helppo 3/27   01.02.2018 Huvitus Helppo 3/30
08.07.2017 Mörkövaara Helppo 3/27   02.02.2018 Stratocaster Helppo 2/40
15.08.2017 Hengenvaara Helppo 1/30   03.02.2018 Huvitus Helppo 2/30
16.08.2017 Turmeltaja Helppo 4/30   04.02.2018 Huvitus Helppo 1/30
17.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo 4/30   05.02.2018 Turmeltaja Helppo 4/40
22.08.2017 Turmeltaja Helppo 3/30   05.02.2018 Huvitus Helppo 4/30
01.09.2017 Hukkapuro Helppo 1/30   09.02.2018 Turmeltaja Helppo 1/40
01.09.2017 Wolf Sporthorses Helppo 3/30   10.02.2018 Turmeltaja Helppo 5/40
04.09.2017 Mörkövaara Helppo 5/30   11.02.2018 Huvitus Helppo 4/30
04.09.2017 Hukkapuro Helppo 2/30   12.02.2018 Huvitus Helppo 5/30
04.09.2017 Wolf Sporthorses Helppo 2/30   18.02.2018 Turmeltaja Helppo 6/40
06.09.2017 Mörkövaara Helppo 1/30   18.02.2018 Huvitus Helppo 1/30

VVJ:n alaiset sijoitukset (40 kpl)

02.06.2018 Mörkövaara Vaativa 5/30   17.03.2019 Brunnby Vaativa 2/24
06.06.2018 Mörkövaara Vaativa 5/30   18.03.2019 Brunnby Vaativa 2/24
08.06.2018 Mörkövaara Vaativa 3/30   01.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
11.06.2018 Mörkövaara Vaativa 3/30   04.04.2020 Mörkövaara Vaativa 3/22
13.06.2018 Mörkövaara Vaativa 2/30   05.04.2020 Mörkövaara Vaativa 1/22
15.06.2018 Mörkövaara Vaativa 3/30   06.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
18.06.2018 Mörkövaara Vaativa 1/30   08.04.2020 Mörkövaara Vaativa 2/22
19.06.2018 Mörkövaara Vaativa 5/30   08.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
20.06.2018 Mörkövaara Vaativa 3/30   09.04.2020 Mörkövaara Vaativa 1/22
21.06.2018 Mörkövaara Vaativa 1/30   10.04.2020 Mörkövaara Vaativa 2/22
30.06.2018 Mörkövaara Vaativa 4/30   13.04.2020 Mörkövaara Vaativa 1/22
21.08.2018 Ristikallio Vaativa 2/34   18.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
27.08.2018 Ristikallio Vaativa 3/34   22.04.2020 Mörkövaara Vaativa 3/22
29.08.2018 Ristikallio Vaativa 3/34   22.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
01.09.2018 Ristikallio Vaativa 2/23   26.04.2020 Mörkövaara Vaativa 3/22
29.12.2018 Stall Fernweh Vaativa 2/34   27.04.2020 Mörkövaara Vaativa 1/22
01.03.2019 Brunnby Vaativa 1/24   30.04.2020 Mörkövaara Vaativa 1/22
06.03.2019 Brunnby Vaativa 1/24   30.04.2020 Mörkövaara Vaativa 4/22
07.03.2019 Brunnby Vaativa 3/24   11.05.2020 Aamun tila Vaativa 1/27
11.03.2019 Brunnby Vaativa 4/23   12.05.2020 Aamun tila Vaativa 5/27

Valmennukset

29.11.2017, Maastoestevalmennus, valmentajana Antti Raitanen (omistaja) (166 sanaa)
Pilde pääsi mukaan maastoestetreeneihin yhdessä ratsuponitamma Pointin kanssa. Kaverukset olivat lähes täydelliset vastakohdat toisistaan Pointin ollessa kuumaverinen häseltäjä ja Pilden taas harkitsevan tasainen suorittaja. Tehtävät tammoille olivat kuitenkin täysin samanlaisia, kilpailivathan ne samalla tasolla ja omasivat kumpikin jo runsaasti kokemusta lajista ja sen esittämistä haasteista. Ensimmäiseksi hypättävänä oli muutama yksittäinen este, jotka Pilde ylitti suurempia ihmettelemättä. Tamma oli selvästi iloinen päästessään tekemään töitä vaihtelevissa maisemissa, eikä se valittanut pohjan pienestä liukkaudestakaan mitään. Verryttelypomppujen jälkeen siirryimme muutamia peräkkäisiä esteitä sisältäville linjoille, mutta tänään nekin sujuivat helpon näköisesti paitsi estekorkeuden myös sujuvuutensa puolesta. Haudan kohdalla Pilde otti muutaman hieman liioitellun suuren hypyn, mutta kieltäytymisestä ei kuitenkaan tällöinkään ollut tietoakaan. Itsevarmoin ottein tamma klaarasi myös kulmaesteen, joka vielä vuosi sitten olisi melko varmasti aiheuttanut esteestä ohiajautumisen ainakin kertaalleen. Pilde oli kuitenkin saanut hyvistä treeneistä ja onnistuneista kilpasuorituksista niin paljon itseluottamusta, että nyt ennen vaikeuksia aiheuttaneet estetyypit sujuivat jo huolettoman hurjapäisesti. Oman arvioni mukaan tamma oli enemmän kuin valmis jatkamaan kilpailujaan helpolla tasolla, ja niin oli myös sen matkakumppani Pointtikin.

15.06.2017, Estevalmennus, valmentajana Jenna Laakso (omistaja) (162 sanaa)
Pilde oli päivän estevalmennuksessa mukana hakemassa rytmiä, voimaa sekä tarkkuutta hyppäämiseensä. Tehtäväksi oli näiden kriteerien perusteella valikoitunut jumppasarja, joka sisälsi puomien ja pikkuesteiden lisäksi myös muutaman esteen kokoisen esteen jumpan keskivaiheilla sekä lopussa. Pituutta tehtävällä oli lähes maneesin pitkän sivun verran, sillä pelkästään askelvälejä löytyi kaikkea innarista kolmeen laukka-askeleeseen saakka. Verryttelyn jälkeen ratsukko pääsi aloittelemaan pienillä esteillä samalla harjoitukseen tutustuen. Pildellä oli alusta asti melko hyvä rytmi tekemisessään, mutta se olisi voinut olla jalkatekniikkansa kanssa huomattavasti tarkempi. Samaan aikaan Cherry sai noottia hätäisestä istunnastaan sekä turhan voimakkaasta tuntumastaan, joita ratsastaja selvästi yritti korjata heti seuraavalla kierroksella. Esteitä nostettiin melko vaivihkaa, eikä Pilde ollut asiasta ollenkaan loukkaantunut. Se paransi tekemistään jokaisella kierroksella keskittyen tehtävään huolellisesti. Myös ratsastaja paransi omaa suorittamistaan, mistä seurasi selvä kohennus koko ratsukon yleisilmeeseen. Lopulta jumpan suurimmat esteet hipoivat jo 110cm korkeutta, eikä sekään vaikuttanut tänään liian vaikealta normaalisti tällä tasolla jo paljon virheitä tekevälle hevoselle. Kokonaisuutena valmennus oli siis kaikin puolin onnistunut, ja asetetut tavoitteet onnistuttiin saavuttamaan oikein kunniallisesti.

15.01.2018, Kouluvalmennus, valmentajana Salla Haapanen (omistaja) (186 sanaa)
Päivän harjoitus oli yksinkertainen, mutta sovellusmahdollisuuksiltaan oikein monipuolinen. Työn alla oli nimittäin ympyräkahdeksikko, jota työstettiin ensin kolmessa perusaskellajissa suoruutta työstäen. Cherry olisi mielellään lähtenyt taivuttamaan Pildeä sisälle, ja kun niin ei ohjasta vetämällä saanut tehdä, muuttui pelkkä halutulla uralla pysyminenkin hieman haastavaksi. Tammalle ulkoapujen ymmärtäminen oli selvästi vielä hieman haastavaa, mutta korvat hörössä se kuitenkin yritti ymmärtää ratsastajansa apuja ja tehdä parhaansa. Suoruuden löytymisen jälkeen rautiasta jumppailtiin hetken aikaa vetreämmäksi ja nopeammaksi taivuttamalla sitä kaikissa askellajeissa paitsi sisään, myös ulospäin. Kun tämäkin alkoi sujua, oli aika antaa hevoselle pieni hengähdystauko samalla, kun seuraava tehtävä käytiin ratsastajan kanssa sanallisesti läpi. Tarkoitus oli ratsastaa kahdeksikolla kaksi vastalaukkaympyrää niin, että laukka vaihdettiin ympyröiden leikkauskohdassa käynnin kautta. Harjoituksessa riitti haastetta niin ratsastajalle kuin kokemattomalle ratsullekin, mutta jälleen suomalaisella sisulla ja periksiantamattomuudella hyviäkin pätkiä saatiin aikaiseksi. Lopulta olimme tyytyväisiä, kun saimme aikaiseksi muutaman kauniin käynnistä laukkaan siirtymisen, sekä suhteellisen tasapainoisia, vaikkakin varsin laajoja vastalaukkakaaria. Tiedostimme kuitenkin molemmat erittäin hyvin, että valmennuksen vaatimustaso ylitti korkealta Pilden koulutustason, eikä siltä siksi voinut edellyttää tämän täydellisempää suoriutumista. Treeni oli saanut hyvän hien pintaan niin hevoselle kuin ratsastajallekin, joten onnistuneen session kriteerit tuli siten täytettyä.


Päiväkirja

11.04.2017, Eläinlääkärikäynti, kirjoittanut Cherry (129 sanaa)
Punarautias suomitamma Pilde käyttäytyi tutkimuksessa todella fiksusti ollakseen vasta nuori hevonen. Se oli kyllä hyvin kiinnostunut minusta ja touhuiluistani, mutta mitään hölmöä se ei kuitenkaan tehnyt. Muutamaan otteeseen kynä rintataskustani päätyi suuren tamman suuhun, mutta muuta vahinkoa ei Pilde saanut aikaiseksi. Jalat tammalla olivat hyvässä kunnossa, kuivat ja viileät. Molemmissa etujaloissa sillä oli keskellä kaviota halkeamat, joihin vedin viilalla poikittaiset viivat mahdollisesti estämään halkeamien jatkuminen. Muutoinkin tammalla oli vuorossa kengitys, jossa hevonen yllätti minut käytöksellään täysin. Yleensä nuoret hevoset eivät kauaa jaksa jalkojaan kannatella, tai ainakaan arvosta naulaamista, mutta Pildelle ne olivat täysin okei. Kengityksen jälkeen jatkoin tutkimusta, joskaan en löytänyt mitään merkityksellistä. Hevosen syke, hengitystiheys, ruumiinlämpö ja suolistoäänet olivat kaikki kunnossa. Pään alueella ei ollut sanottavaa, kuten ei muuallakaan hevosessa. Hyvin pitkälti siis terveen papereilla selvisi Pildekin tarkastuksesta.

01.05.2017, Klinikkakäynti, kirjoittanut ell Ville Laine (omistaja) (109 sanaa)
Pilde saapui tänään klinikalle iloisissa merkeissä: sillä oli kontrolliultra pienestä jännevammasta, jonka takia tamma oli alunperin jäänyt hetkeksi pois treenistä. Lisäksi sillä oli kovasti jännitetty tiineysultra, sillä omistaja oli päättänyt heti hyödyntää sairasloman laittamalla kookkaan suomenhevostammansa tiineeksi. Päätös ei ollut yhtään huono, etenkään, kun jänne ei ultrassa näyttänyt vieläkään täysin parantuneelta, vaikka epäonnisesta liukastumisesta oli kulunut aikaa jo lähes neljä kuukautta. Sen sijaan tiineysultrassa kaikki näytti juuri siltä miltä kuuluikin: havaittavissa oli niin alkion sykkivä sydän kuin normaalilta vaikuttava istukkakin. Uutinen oli omistajalle suorastaan riemastuttava jalkakontrollista seuranneen pettymyksen jälkeen. Samalla käynnillä hoidettiin myös Pilden hampaat sekä rokotettiin se influenssaa vastaan, jonka jälkeen huollot oli taas kuitattu seuraavan vuoden ajaksi.

31.05.2017, Esikoisen syntymä, kirjoittanut Cherry (157 sanaa)
Pilden ja Nallen rakkauden hedelmä ei ollut vieläkään putkahtanut maailmaan, kun viimeisen kerran yöllä vilkaisin varsakameran kuvaa. Siitä huolimatta pari tuntia myöhemmin tallissa odotti yksi ylimääräinen nelijalkainen, enkä nyt tarkoita silloin tällöin omine lupineen lämpimään hiipivää naapurin kollia. En ensin edes kiinnittänyt Pildeen erityisesti huomiota, "koska eihän tänäkään yönä mitään tapahtunut". Väkirehuja jakaessani silmiini sattui kuitenkin jotain olkipedille kuulumatonta, nimittäin pitkät ja karvaiset varsan korvat. Meinasi siinä ämpärit ja kauhat pudota kädestä, kun tajusin tammani pyöräyttäneen rautiaan orivarsan maailmaan ilman minkäänlaista tukea. Onneksi kaikki oli sujunut ilmeisen hyvin, sillä vaikka Pilde oli jostain syystä haudannut varsansa olkiin, oli se kuitenkin hyvinvoivan oloinen ja eläinlääkäriä varmuuden vuoksi paikalle tilaillessani se jo nousikin jaloilleen ja suunnisti määrätietoisesti emänsä nisälle. Pilde oli mitä ilmeisimmin hoitanut ensimmäisen varsomisensa niin nopeasti, ettei valvoja ollut ehtinyt siitä ulkoisia merkkejä edes huomaamaan. Myöhemmin tajusin kiittää onneani siitä, että kaikki tosiaan oli mennyt ongelmattomasti, sillä pahimmassa tapauksessa tallissa olisi voinut odottaa vaikka kaksi elotonta nelijalkaista.

03.11.2017, Varsavalvojaiset, kirjoittanut Cherry (193 sanaa)
Tänä yönä odotimme syntyväksi Pilden toista jälkeläistä. Voisi kuvitella, että yhden onnistuneen varsomisen jälkeen toista ei enää tarvisisi odottaa kauhunsekaisella jännityksellä, mutta siinä mielentilassa me molemmat kuitenkin olimme. Pilden ensimmäinen varsa, Karkin Kiro, oli jo ehtinyt kasvaa isoksi ja vakuuttaa meidät kaikki potentiaalillaan, kun päätimme astuttaa enemmän ratsastuskouluhevosta kuin kilparatsua muistuttavan tammamme Noitapillin uudelleen. Tällä kertaa isäksi oli valikoitunut niin ikään oman tallimme ori Ressumies, joka on osoittautunut käyväksi menopeliksi lajiin kuin lajiin. Toiveissa olisi saada tästä varsasta velipuolensa tapaan toimiva kilpahevonen lajiin kuin lajiin. Suunnitelmat olivat jo viimeisen päälle hiottuja, vaikka koko varsa ei ollut vielä edes syntynyt. Parin tunnin kameraan tuijottelun jälkeen alkoi väsymyskin jo painaa, eikä Pilde näyttänyt merkkejä lähestyvästä varsomisestaan. Ihana hevosenhoitajani Annika lupasi ottaa seuraavan vahtivuoron, jotta saisin itse nukkua muutaman silmäyksen. Havahduin hereille vasta naisen ravistellessa minua olkapäistä. Hän viittasi lumoutuneesti kohti tietokoneen näyttöä, joka välitti meille kuvaa onnellisesta emätammasta ja sen minuutteja aikaisemmin syntyneestä varsasta. Annika vakuutteli kaiken menneen kuin oppikirjoissa, eikä siksi ollut halunnut herättää minua liian aikaisin. Tammalla ja varsalla kaikki vaikutti olevan kunnossa, mutta kävimme kuitenkin varmuuden vuoksi tarkistamassa molemmat pienen hetken kuluttua. Toiveeni oli selkeästi kuultu, sillä varsomiskarsinassa minua odotteli hyvinvoiva tammavarsa.

12.05.2018, Valjakkokoulutusta, kirjoittanut Cherry (169 sanaa)
Pilde oli ehtinyt jo kertaalleen lopettaa kilpailemisensa, kun se kaivettiin naftaliinista takaisin käyttöön uuden lajivaltauksen merkeissä: tamma oli päätetty kouluttaa ratsastuksen lisäksi myös valjakkoajoon. Kärryjen vetäminen oli rautiaalle siinä mielessä tuttua hommaa, että sillä oli joskus 2-3 -vuotiaana kärrytelty pari kertaa viikossa peruskunnon rakentamiseksi, mutta minkäänlaisessa ravivalmennuksessa Pilde ei ole ollut päivääkään. Edellisestä kärryttelystä oli kulunut jo vuosia, mutta yllättävän tyynesti rautias jälleen suhtautui tämänkertaiseen päähänpistoomme. Valjakkovaljaat eivät sitä juuri stressanneet, eikä se protestoinut myöskään kolisevia ja koppakärryihin verrattuna valtavan massiivisia maratonkärryjäkään.
Ensimmäinen lenkki toteutettiin kentän aitojen sisällä ja taluttajien turvaamana, mutta nopeasti saimme todeta, että Pilde klaaraisi homman myös ilman apukäsiä. Se teki käynnissä ja ravissa hienosti ja kuulaisesti niin suunnanmuutoksia kuin siirtymisiäkin, mutta laukkaa hevosesta ei niin vain kaivettukaan esille: Pilde oli vahvasti sitä mieltä, ettei kärryt perässä kuulunut kyseistä askellajia esittää. Reippaan kannustuksen jälkeen laukka saatiin kuitenkin nousemaan, eikä tammalta näin ensimmäisellä treenikerralla enempää vaadittukaan. Jenny sai nuorten hevosten kouluttamisen ohella tehtäväkseen myös Pilden valjakkokoulutuksen, niin että tamma saataisiin mielellään vielä kuluvan vuoden aikana kilparadoille saakka.

10.11.2019, RMP Ensiarvostelu, kirjoittanut Cherry (254 sanaa)
Pilde osallistui muiden kantahevostemme tapaan Rate My Ponyn ensiarvostelutilaisuuteen, josta se sai palkinnoksi 2 Star Prospect -tittelin tulevaisuuden mahdollista laatuarvostelua ajatellen. Palkinto ja osa-alueista erikseen annetut pisteet olivat hyvin pitkälti linjassa omien mielipiteidemme kanssa, joten suuria yllätyksiä ei hevosen kohdalla tullut.
Rakenne- ja liikearvostelut olivat odotustemme mukaisesti kaikkein heikoimmat osuudet Pilden arvostelussa. Jalka-asennoistaan sekä kavioistaan tamma sai vain 27 pistettä, etuosastaan 38 pistettä ja rungostaan sekä takaosastaan jopa 59 pistettä. Ravia ja laukkaa tuomarit pitivät kohtalaisina, niistä 31 pistettä, mutta rautiaan onnetonta käyntiä he eivät juuri arvostaneet. Käynnistään Pilde sai vain vaivaiset viisi pistettä.
Luonteestaan Pilde sai oikein mieltä lämmittävät pisteet: rohkeudesta 56 pistettä, kuuliaisuudesta jopa 72 pistettä ja älykkyydestäkin 56 pistettä. Sen sijaan temperamentista vain 44 pistettä, ja herkkyydestä 36 pistettä. Mielestämme tällainen pistesaldo oli suomenhevoselle kuitenkin oikein mukava saavutus, ja ennenkaikkea se kuvasi Pildeä erinomaisesti. Taidoistaan tamma sai myös oikein mieltä lämmittävän pistetilin: nopeudesta 61 pistettä, ketteryydestä 66 pistettä, hyppytekniikasta 61 pistettä ja kokoamiskyvystä 55 pistettä. Hieman matalammat pisteet tulivat kestävyydestä (48 pistettä) ja voimasta (27 pistettä), mutta ne ovat kumpikin asioita, joita suunnitelmallisella treenillä on helppo lähteä parantamaan.
Lisäksi tilaisuudessa annettiin pisteitä myös ratsastettavuudesta (70 pistettä) ja käytöksestä (70 pistettä), ja nämä jos jotkin pitivät Pilden kohdalla paikkansa erinomaisesti. Lopullinen pistesaldo tammalla oli siis 886 pistettä 1900 pisteestä, ja tämä tosiaan oikeutti hevosen kahden tähden palkintoon. Myöhemmin tilaisuuteen osallistuivat myös tamman jälkeläiset Karkin Kiro (927 pistettä / 2 tähteä) ja Ressun Lumoojatar (980 pistettä / 3 tähteä), joten kasvatustyö lienee Pilden kohdalla onnistunut juuri kuten toivoimmekin: jälkikasvu on hieman vanhempiaan laadukkaampaa.

16.08.2020, Kiireisen eläkeläisen kuulumisia, kirjoittanut Cherry (153 sanaa)
Pilde on ehtinyt olla jo hyvän tovin eläkkeellä, mutta aivan pelkkänä oloneuvoksena se ei kuitenkaan ole saanut laiskotella. Tamma on käynyt säännöllisesti maastossa, yleensä nuorten ratsukoulutuksessa olevien tulevaisuudentoivojen henkisenä tukena, ja joskus myös maastoretkestä innostuneiden tätiratsastajien luottokuljettimena. Lisäksi se on tehnyt kevyitä tunteja niin lapsilla kuin aloittelevilla aikuisillakin, minkä lisäksi se on tehnyt korvaamattoman tärkeää työtä kouluttaessaan työntekijöitäni paremmiksi ratsastajiksi. Ei sovi myöskään unohtaa Pilden roolia vieroitettujen varsojen hoitotätinä, siihen rooliin lempeän äidillinen rautias on kuin luotu. Kolmatta omaakin varsaa tammalle on hieman pohdiskeltu, mutta toistaiseksi sellaista ei ole otettu työn alle sopivan orin uupuessa kuvioista. Ikää Pildellä ei onneksi vielä ole aivan hulluna, joten inspiraation iskiessä sen voi vielä oikein hyvin laittaa kertaalleen tiineeksi. On siis hyvin väärin väittää Pilden olevan eläkkeellä, ehei, lomailemaan tamma ei ehdi yhtään sen enempää kuin aktiivivuosinaankaan. Sen työnkuva on vain hieman muuttunut, mutta edelleen tamma on yksi parhaista ja arvokkaimmista hevosistani käyttöominaisuuksiensa sekä rakastettavan luonteensa vuoksi.