Final Mission

VH20-031-0139


Final Missionin kuvat © Franz Venhaus (CC BY-ND 2.0)

Kutsumanimi Onni Syntymäaika, -paikka, ikä 03.01.2020, Suomi, 3-vuotias
Rotu Suomalainen puoliverinen Sukupuoli Ori
Väri Rautias Säkäkorkeus 164cm
Koulutus Vaativa A, 140cm, CIC4 Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Cherry, VRL-12299 Omistaja Cherry, VRL-12299

20.05.2020: KV-II
(7 + 2 + 5 + 5 + 1 + 1 + 10 = 31p)

30.06.2020: EV-II
(8 + 10 + 3 + 4 + 3 + 0 = 28p)

22.07.2020: KEV-I
(10 + 10 + 1 + 4 + 2 + 9 = 36p)

Final Mission, suomalaisittain pelkkä Onni, on rehti ja reipas nuorimies, joka palvelee mielellään omistajiaan. Orimaisia piirteitä läsipäisessä rautiaassa ei juurikaan ole, vaan normaalioloissa hevonen on käytännössä kaikkien käsiteltävissä. Ratsuna puoliverinen on pitkälle koulutettu ja ammattilaisen ratsastama, joten aivan kenen tahansa pyllyn alla hevonen ei loista. Ehdottoman kiltti ja kuuliainen Onni kuitenkin on poikkeuksetta, ja se yrittää parhaan tietonsa ja taitonsa mukaan aina miellyttää ratsastajaansa.

Onnin käsittely on mutkatonta ja sujuvaa orin seisoskellessa rauhallisesti käytävän naruissa tai hoitopaikalla. Jalkansa hevonen nostelee tottuneesti ja varusteet sille saa puettua helposti. Pullistelusta tai hampaiden yhteen puremisesta ei ole tietoakaan töihinlähdön lähestyessä, lähteehän rautias aina yhtä positiivisella mielellä työskentelemään. Taluttajaansa puoliverinen ei tutustuta jokaiseen heinätupsuun ja matkan varrella olevaan lajitoveriin, vaan Onni kävelee asiallisesti taluttajansa perässä lähtöpaikasta aina määränpäähän asti kierroksia keräämättä tai meteliä pitämättä. Matkustajana Onni on kokenut ja rauhallinen, ja se sopii hyvin matkustusta jännittävien kavereiden henkiseksi tueksi. Vieraissa paikoissa ori voi hetken aikaa olla hieman pörheä, mutta tasoittuu nopeasti omaksi rauhalliseksi ja ennalta-arvattavaksi itsekseen.

Ratsain Onni loistaa vanhempiensa tapaan vähän lajissa kuin lajissa. Se taitaa koulukiemurat aina vaativalle tasolle saakka, klaaraten erityisen helposti laukanvaihdot sekä taivutukset. Vaikeampaa kenttähevoselle on venyä näyttäviin mutta tahdikkaisiin lisäyksiin, eivätkä runsasta kokoamista vaativat liikkeetkään suju aivan leikiten. Onni on tottunut ratsastuksessa tiettyyn laatuun, eikä siksi oikein ymmärrä selässään mahdollisesti heiluvia ja huitovia aloittelijoita. Hämmennyksensä ori ilmaisee jarruttelemalla ja varomalla, eli vaarallinen se ei kommunikaatiokatkoksistakaan huolimatta ole. Ammattilaisen kanssa ori tekee töitä mielellään ja yritteliäästi, eikä sitä yleensä tarvitse patistaa suorittamaan enempää. Toisinaan hevosta saa sen sijaan jopa yrittää rauhoittaa tekemisen alkaessa mennä jo ylisuorittamiseksi. Orin kanssa täytyy löytää treenaamisen ja kilpailemisen kanssa se kuuluisa kultainen keskitie, jolla pysyttäessä hommat luistavat ja rusetteja kertyy puolivahingossakin.

Hyppäämisestä Onni yleensä syttyy ja sitä joutuu välillä pidättelemään kovastikin. Ori on nopea etenijä, ja myös sen melko korrekti hyppytekniikka on nopea. Ylimääräistä aikaa ei käytetä esteiden yllä leijailuun, vaan hevonen hakee jokaiselta radalta sijoitusta. Puomeja puoliverinen pudottelee vain aniharvoin ja usein syynä virhepisteiden saamiseen on tavalla tai toisella ratsastajan toiminta. Maastoesteiden hyppäämisestä rautias kuumuu yleensä kaikkein eniten. Se ottaa jo lähtöviivalla niin paljon kierroksia, ettei startista meinaa aina tulla yhtään mitään. Startti on yleensä suorastaan räjähtävä, jolloin ratsastajan tehtäväksi jää ratsunsa rauhoittelu, jotta paukkuja riittää vielä loppuradallekin. Vaikein maastoestetyyppi Onnille on kapeat esteet, mutta niistäkin se yleensä selviytyy kunnialla tarkkana olevan kuskin kannustamana. Rauhalliset maastoretket eivät Onnin suunnitelmiin mahdu edes ilman esteitä, joten ilman satulaa seikkailusta ei kannata edes haaveilla tämän aavistuksen liian innokkaan, vaikka sinänsä kyllä maastovarman ja melko kiltin hevosen kanssa.


Suku & jälkeläiset

i. Next Move
fwb, 162cm, rt
ii. Next Revolution EVM
dwb, 160cm, rn
iii. Gentleman EVM
dwb, 165cm, prn
iie. Love Comes First EVM
bwp, 163cm, rt
ie. Dancing Queen EVM
fwb, 162cm, rt
iei. Outlaws EVM
fwb, 160cm, prt
iee. Noon Sunset EVM
fwb, 159cm, vrn
e. Complete Misery
swb, 165cm, rn
ei. Complete Jerk EVM
swb, 172cm, trn
eii. Mister Messy EVM
fwb, 169cm, tprn
eie. Feel Free EVM
trak, 175cm, m
ee. Fan of All EVM
kwpn, 162cm, klm
eei. Especially Entire EVM
trak, 160cm, rnkkm
eee. Flavour IV EVM
hann, 155cm, m

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Emä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

05.01.2020 - Kasvattajan mietteitä - kirjoittanut omistaja (212 sanaa)
Onni sai kunnian olla epäonnestaan ja tapaturma-alttiudestaan surullisenkuuluisan Missin esikoinen. Tamma oli ollut omistuksessani jo iät ja ajat, mutta jatkuva sairastelu ja epäonnisten sattumusten sarja pitkitti jo ruunikon kanssa kilpailua siinä määrin, että varsatouhuista päästiin haaveilemaan vasta paljon suunniteltua myöhemmin. Ensimmäisen kerran varsaa yritettiin alulle jo vuoden 2017 loppupuolella, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta Missi ei kyseisenä vuonna tiinehtynyt ollenkaan. Seuraavana kesänä tiineys saatiin kyllä alkamaan, mutta se loppui jo melko varhaisessa vaiheessa selittämättömäksi jääneestä syystä. Päätimme yrittää seuraavana kesänä vielä kerran, jonka jälkeen rikki oleva tamma laitettaisiin pois, mikäli varsaa ei saataisi alulle. Ensimmäisestä siemennyksestä jäi käteen vain kohtutulehdus, mutta seuraavaan kiimaan lopulta tärppäsi. Seuranneet 11 kuukautta olivat koko tallin mielestä maailman pisimmät kuukaudet, mutta niin vain varsa säilyi mukana peräti 359 vuorokauden verran. Olimme jo varmoja, että pitkä kantoaika tietäisi ongelmia niin varsomisessa, kuin myös varsan sekä tamman terveydentilassa, mutta niin vain Missi sai pukattua melko isokokoisen jälkeläisensä omine apuineen pihalle. Karmalleen uskollisena Missin jälkeiset jäivät kiinni ja niiden takia kohtuhuuhteluja saatiin harrastaa usean päivän ajan, mutta onneksemme tamman onneton tuuri ei vaikuttaisi periytyneen varsin reippaaseen ja komeaan pikkuoriin, joka ponnisti elämään varsin määrätietoisena ja vaativana tyyppinä, joka piti mammansa kiireisenä jo ensimmäisten päiviensä aikana. Sormet ristissä nyt rukoilemme, että rautias pitkäkoipi on perinyt vanhemmiltaan nimenomaan suoritusominaisuuksia terveyshuolien ja epäonnen sijaan.

04.03.2020 - Liian taitava varsa - kirjoittanut omistaja (131 sanaa)
Sanakirjasta pitäisi löytyä sanan "turhake" kohdalta seuraava määritelmä: vuotias hevosvarsa, joka on luonteeltaan kypsä ja osaa kaiken jo ennen kouluttamista. Sellainen tuntuu tämä meidän Onnimme nimittäin olemaan! Mitä pitäisi tehdä nuoren kanssa, joka on oppinut asiat aina laakista, mutta jonka kanssa kuitenkin mielellään touhuilisi jotain aina silloin tällöin? Onni on kuukauden ikäisestä osannut kaikki alle kaksivuotiaan tarvitsemat taidot: taluttajan rinnalla kävelemisen, naruissa seisomisen, trailerissa matkustamisen sekä jalkojen hoidon sietämisen. Ohjasajoa tai juoksuttamista ei ihan vielä kehtaisi harjoitella, mutta miten muutenkaan kuin vaatimustasoa lisäämällä voi nuoren kanssa edes yrittää pitää mielenkiintoa yllä. Harjaustuokioihin ja nurmen syöttötuokioihin Onni on jo täysin kyllästynyt, vaikkei tilanteista tietenkään valitakaan. Hevosesta pystyy kuitenkin selvästi näkemään, kuinka se haluaisi itsekin jo edetä koulutuksessaan pidemmälle. Aika voi käydä vielä pitkäksi, ennen kuin kolmevuotiskeväänä pääsemme oikeasti etenemään ratsukoulutuksen merkeissä eteenpäin.

20.05.2020 - Nuorten kouluhevosten laatuarvostelutilaisuus - kirjoittanut omistaja (134 sanaa)
Onnin kanssa on ilo olla reissussa, niin hyvin nuorimies käyttäytyy sille täysin vieraissa paikoissa. Tänään hevosesta sai olla erityisen ylpeä, kun se kävi pokaamassa itselleen toisen palkinnon nuorten kouluhevosten laatuarvostelutilaisuudesta. Tuomareiden jakama pisterivi oli melko odotetunlainen: rakenteesta mitäänsanomaton 7, hyppysuvusta vain yksi vaivainen piste ja askellajeista pojoja hieman vaihtelevasti. Irtona esitetty laukka oli ehkä hienoinen pettymys, kun askellajin esittämisen sijaan Onni rodeoi iloisesti menemään. Laukkaa ei siis kunnolla päästy arvostelemaan ja pisteitä siitä irtosi vain vaivaiset kaksi kappaletta. Kädessä esitetyt käynti ja ravi olivat sitten kuitenkin paljon odotettua enemmän tuomareiden mieleen, sillä kummastakin nuorikko ansaitsi kokonaiset viisi pistettä! Myös laatupisteitä Onni onnistui kahmimaan itselleen kymmenen pisteen verran, joka lopulta nosti hevosen kokonaispistemäärän yli kolmeenkymmeneen. Kasvattajana ja kouluttajana suurin onnistuminen oli kuitenkin se, kun Onni laukkapyrähtelyään lukuunottamatta käyttäytyi koko reissun ajan kuin kokenut kisakonkari konsanaan.