Utusaaren Oodi

VH17-018-0536Utusaaren Oodin kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Utusaaren Oodi Kutsumanimi Oodi
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 154cm, tummanrautias
Syntymäaika, -paikka 04.01.2017, Suomi Ikä 10-vuotias
Koulutus Vaativa B, re. 90cm, me. 80cm Painotus Kouluratsastus
Kasvattaja Utusaari Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Kauniin tumma ja uljas suomenhevosori on kotoisin Etelä-Suomesta, josta sen löysin aivan sattumalta. Vaikka isä onkin menestynyt monitoimiheppa ja Vähäpelto itselle jo tuttu paikka, katseeni tähän ihanan väriseen varsaan kiinnitti emä sekä uusi kasvattaja. Oodiksi ristitty orivarsa ja sen valkea emä olivat hauskan näköinen pari Utusaaren tarhassa, kun eksyin niitä katsomaan. Yhtään ostotarjousta varsasta ei vielä ollut, joten paperit saatiin kirjoitettua heti.

Historiateksti © VRL-11523

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Vieroituksen jälkeen Järvi-Suomeen matkannut orivarsa oli erittäin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, mutta leikkisä. Koulutusvaiheessaan Oodi oli hyvin helppo opettaa, mutta jos sen keskittyminen herpaantui hetkeksikään johonkin hauskempaan tekemiseen, oli työt sitten tehty. Nykyään orin kanssa työskenteleminen ei tapahdu enää pätkissä, vaan se osaa palauttaa keskittymisensä meneillä olevaan tehtävään. Laitumella ja tarhassa Oodi mielellään leikkii nelijalkaisten lajitovereidensa kanssa niin kuin ne olisivat edelleen pieniä varsoja.

Hoitaessa Oodi on hyvä ottaa käytävälle kiinni, että se pysyy paikallaan – karsinassa ori tahtoo nimittäin liikuskella aika paljon. Käytävällä se sitten seisookin nätisti korvat höröllä ja seuraa uteliaat silmät tarkkana, mitä hoitaja sen ympärillä puuhailee. Kun kuumina kesäpäivinä ja kurakeleillä viilentää tai huuhtelee oria vesiletkulla, voi olla takuuvarma, että pesuhetken jälkeen hoitaja on myös itse märkä. Oodi innostuu aina leikkimään vedellä, oli se sitten ämpärissä tai tuli letkusta. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Oodi on lähes poikkeuksetta nätisti.

Ratsastaessa ori on rauhallinen, mutta sopivan reipas. Oodi saattaa ulkopuolisen silmään näyttää hieman jäykältä, mitä se alkuun yleensä onkin. Hyvien verryttelyjen kanssa orista saa irti liikettä vaikka kuinka paljon: sen ravi on lennokasta ja laukka pyöreää. Lisäyksissä Oodia saa pyytää ihan reippaasti eteenpäin, jotta sen moottori hyrähtää kunnolla käyntiin ja liike lähtee takapäästä. Taivutusliikkeissä pitää olla huolellinen, että taivuttaa orin molempiin suuntiin. Muuten Oodi jää helposti jäykäksi ja edestä epätasaiseksi, jolloin myös ratsastajalla on hieman hankala istua. Ori on erittäin kärsivällinen, jonka ansiosta se on hyvä ratsu esimerkiksi oman istunnan kehittämiseen tai pitkille sunnuntaikävelyille. Maastossa ori jaksaa kulkea maltillisesti pidemmänkin lenkin. Kaverin kanssa se innostuu helpommin, mutta pysyy silti hyvin hyppysissä.

Luonne © VRL-11523

PERHE ON PAINAJAINEN

i. VSN Ch Mestiikki
KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
sh, 157cm, m
ii. Rustiikki EVM
sh, 158cm, m
iii. Tarmokki EVM
iie. Ruskotelma EVM
ie. Unimaakari EVM
sh, 155cm, m
iei. Sampioni EVM
iee. Uninuttu EVM
e. Seljan Illuusia
sh, 157cm, rtkm
ei. Kuutamo EVM
sh
eii. Kuunkajo EVM
eie. Jääleinikki EVM
ee. Vanamo EVM
sh
eei. Hahtuvainen EVM
eee. Luhtavilla EVM

Vaikka Oodi itse onkin väritykseltään "vain" tavallinen tummanrautias, löytyy sen suvusta kummaltakin puolelta suomenhevoselle harvinaisempia värejä. Runsain meriitein palkittu Mestiikki oli väriltään musta, kun taas Oodin emä Seljan Illuusia on rautiaspohjainen kimo. Siinä missä Seljan Illuusian toistaiseksi ainoat saavutukset ovat kilpailusijoituksia, ehti Mestiikki neljässä lajissa kilpailemisen lisäksi myös käydä hakemassa laatuarvostelupalkinnon lähes jokaisesta mahdollisesta paikasta. Lajilaatuarvostelujen lisäksi se palkittiin SLA-I -palkinnolla suomenhevosten laatuarvostelussa sekä kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Näiden lisäksi Mestiikille myönnettiin vielä VSN Champion -arvonimi sekä Jälkeläisluokka C -arvonimi.

ii. Rustiikki on musta suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Rustiikilla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan uusien tammojen myötä.

ie. Unimaakarin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Unimaakari asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Unimaakari nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Unimaakari on näyttänyt vahvaa osaamista.

Sukuselvitys © Vähäpelto

POJASTA POLVI PARANEE

20.03.2018 t. Kahmon Vaniljasävelmä (e. Runon Vanilja) om. Reprobate, VRL-01333
29.03.2020 o. Kuuran Oktaavi (e. Kuuran Hantikki) om. Cherry, VRL-12299

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Kilpaillut kouluratsastuksessa porrastetuissa

KRJ vaikeustaso 7/5 Ominaisuuspisteet kouluratsastus: 3160.35p

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana valmentaja (000 sanaaa)
Teksti tulee tähän

RAKAS PÄIVÄKIRJA

00.00.0000 - Kirjoittanut kirjoittaja (000 sanaa)
Teksti tulee tähän