Syrjän Täysnolla

VH17-018-1298
Premier, First ChampionSyrjän Täysnollan kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Syrjän Täysnolla Kutsumanimi Toope
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 158cm, rautias
Syntymäaika, -paikka 12.07.2017, Suomi Ikä 8-vuotias
Koulutus Vaativa B, re. 80cm, me. 60cm Painotus Kouluratsastus
Kasvattaja Syrjän Ratsutalli Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Syrjän Täysnolla päätyi Kuuraan monen muun hevosen tavoin Alegren myyntivälityksen kautta. Toopeksi ristitty kouluhevonen oli päätynyt myyntiin jo varhaisessa vaiheessa, eikä sillä ollut vielä minkäänlaista kokemusta kilpailemisesta. Jokin orin olemuksessa kuitenkin säväytti ja päätin tarjota sille loppuelämän kotia oman kattoni alta. Tarjoukseni hyväksyttiin melko nopeasti eikä mennyt aikaakaan, kun jo purin hevosautosta uusinta heräteostostani tallin etupihalle mieheni pyöritellessä silmiään epätoivoisen näköisenä. Yritin kovasti vakuutella, että hyvä Toopesta vielä tulee. Mieheni ei aivan uskonut, mutta antoi kuitenkin taluttaa rautiaan tyhjään karsinaan tallissa sen sijaan, että olisi lähettänyt sen heti paluupostissa takaisin välittäjälle.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Toope on sellainen on-off tekijä ja menijä, että ei sen kanssa ainakaan tylsää pääse tulemaan. Sukupuolestaan huolimatta rautias vaihtelee näitä "kaikki tai ei mitään" -mielialojaan uskomattomalla nopeudella ja vaatiikin paljon harjoittelua, jos suomenhevosen haluaa pysyvän sellaisella sopivalla työskentelymielellä. Yleensä hoitotoimenpiteissä ori pysyttelee mukavuusalueellaan ja ottaa elämän rennosti. Sillä ei ole kiire mihinkään ja pitkät hoitotuokiot ovat kovasti hevosen mieleen. Kaikki harjaamisen, hieronnan ja pesemisen välillä ovat Toopen mielestä ok, niin kauan kuin varusteet pysyvät poissa näkyviltä. Orilla on menneisyydessään joitain hämäriä kokemuksia ratsastuksesta ja se stressaantuu yhä edelleen kerta toisensa jälkeen nähdessään vilauksenkin suitsien leukahihnasta. Tuttu hoitaja saa Toopen varustettua nopeasti ja tehokkaasti ilman vetopaniikkikohtauksia tai murtuneita jalkapöytiä, mutta miellyttävää varustamisesta ei saa yrittämälläkään. Toimimalla hyvin itsevarmasti ja käyttäen vain harkittuja liikkeitä, saa Toopen varusteisiin parhaimmalla mahdollisella lopputuloksella. Jonkun mielestä orin reaktio ratsastukseen valmistautumisessa on voimakas, mutta tällainen henkilö ei ole nähnyt sitä eläinlääkärin tai kengittäjän läheisyydessä. Rauhoituspiikkiä ei saa lähellekään hevosen kaulaa, kun rautias on jo kiskonut itsensä irti naruista. Omistaja voi toki yrittää itse rauhoittaa hevosensa, mutta onnistumisen todennäköisyys tikkaa heittämällä on häviävän pieni. Toopen täytyy olla kuoleman kielissä, ennen kuin se suostuu päästämään eläinlääkärin edes muutaman metrin säteelle itsestään. Kengittäjää varten Toope pitää myös rauhoittaa, mutta toistaiseksi sille on kuitenkin riittänyt kielen alle laitettava tahna. Siitä saa kuitenkin olla varma, että jos ori sattuu kilpailuissa polkaisemaan kenkänsä irti, ei ole toivoakaan siitä, että irtokengän saisi muutamassa minuutissa lyödä takaisin jalkaan.

Taluttaen Toopella ei ole kiire mihinkään, ei ainakaan ennen kuin se näkee jotain omasta mielestään todella mielenkiintoista. Sitten taluttajaa jo viedäänkin, eikä sillä ole niin väliä onko mielenkiinnon herättänyt kohde kiimainen tamma vai tuulessa lepattava koivunlehti. Turvallisuussyistä Toopea talutetaankin aina ketju suussa, vaikka harvemmin siitäkään on apua. Vieraissa paikoissa rautias on onneksi yleensä hieman fiksumpi, sillä joutuessaan pois tutusta ympäristöstä muuttuu se vähän ujoksi ja hiljaiseksi persoonaksi. Toope ei pidä meteliä itsestään, vaan liimautuu satunnaisesti valitsemaansa ihmiseen tai hevosen yrittäen epätoivoisesti pysyä tämän perässä aina ja joka paikassa. Vaikka ori käveleekin yleensä suoraan traileriin ja hevoskuljetusautoon, ei siitä ole mitään takeita, kuinka monessa osassa kuljetusväline on hevosen käsittelyn jälkeen. Liikkeellä ollessa kouluhevonen on siivo matkustaja, joka keskittyy pääasiassa syömiseen. Pitkät pysähdykset saavat orin pään kiehumaan alta aikayksikön ja siitä alkaakin päättymätön kuopiminen ja remuaminen. Aina välillä Toope löytyy trailerista riisuuntuneena niin suojistaan kuin riimustaankin, mutta vielä se ei sentään ole tullut seinästä läpi. Vieraissa paikoissa yöpyminen ei kuitenkaan ole orin kanssa mikään ongelma, sillä vaikka karsinan seinät olisivatkin pahvista tehdyt, ei sillä ole mitään mielenkiintoa lähteä sieltä omille teilleen. Toopen ajatuksenjuoksua on toisinaan hyvin vaikea (ja toisinaan täysin mahdotonta) ymmärtää, mutta jonkin verran sen tapojen taustalta löytyy todistettavasti huonoja kokemuksia sen aiemmasta elämästä. Niin raivostuttava kuin hevonen osaakin olla, täytyy sille kuitenkin olla hieman myötätuntoinen ja muistaa olla itse aina hyvin itsevarma ja luotettava johtaja, joka ei menetä hermojaan tiukemmissakaan paikoissa.

Varustepaniikin selätettyään on Toope melko maltillinen, tosin vain siihen saakka, että ratsastaja alkaa suunnittelemaan selkään kapuamista. Ori alkaa jälleen hätääntyä ja kaikkein mieluiten se poistuisikin paikalta palaamatta enää koskaan takaisin. Helpoin rautiaan kyytiin on päästä kulmassa, jolloin seinä estää liikkumisen niin eteen kuin sivullekin. Jos oria ei saa ahdistettua kulmaan satulaan nousemista varten, on turvallisin vaihtoehto pyytää avustaja pitämään sitä paikallaan. Kisoissa tämä on suorastaan välttämättömyys, joskin kukaan tuskin on niin hullu, että orin kanssa muutenkaan lähtisi yksinään tien päälle. Sileällä työskennellessä Toope on välillä melkein ratsastettavissa, sillä rauhoittuessaan ja rentoutuessaan sillä on oikeasti hienot liikkeet ja luonnostaan kaunis muoto. Se osaa teoriassa kaikki vaativan tehtävät, käytännön osaaminen vaihteleekin sitten täysin päivän mielentilan mukaan. Paras askellaji Toopella on laukka, joka päästää sopivasti höyryjä pihalle sen pääkopasta. Käyntipiiperrystä tai raviväistöjen hiomista on turha edes haaveilla tekevänsä kymmentä minuuttia pidempään, sillä kärsivällisyyttä orilla ei ole tippaakaan. Se ei myöskään jaksa ratsastajia, jotka potkivat sitä kylkiin tai repivät suusta. Myös huonon tasapainon omaavat ja epävarmat kuskit saavat suosiolla pysyä poissa orin satulasta, sillä saadessaan tilaisuuden valita suunnan ja vauhdin, tulee Toopesta nopeasti hengenvaarallinen kulkupeli. Kilpahermoja rautiaalle ei ole suotu rahtuakaan, joten suorituksen onnistuminen on täysin ratsastajasta kiinni. Mikäli kuski jollain ihmeellä onnistuu vakuuttamaan ratsunsa tilanteen turvallisuudesta, pystyy Toopen kanssa tekemään jopa ensimmäisten sijojen arvoisia ratoja. Useimmiten se on kuitenkin tuloslistan häntäpäässä niin pienillä prosenteilla, että ratsastaja ostaa suosiolla itselleen alkeistunnin ratsastuskoulusta.

Hyvin harvoin, jos koskaan, joku omaa terveyttään uhmaava ratsastaja haluaa kokeilla Toopen kanssa maastoilua. Rautiaan orin kanssa se ei ole missään olosuhteissa turvallista saati nautinnollista, ei kaverin kanssa eikä ilman kaveria. Ori jännittää koko matkan ollen kireä kuin viulunkieli. Se näkee pieniä vihreitä miehiä jokaisessa puskassa, postilaatikossa ja kivenkolossa, eikä oman varjonsakaan säikkymisessä ole mitään uutta. Tietyn pisteen jälkeen Toope yleensä ryöstäytyy hallinnasta ja palaa määrätietoisesti takaisin tallille, välittämättä lainkaan siitä pysyykö kuski satulassa vaiko ei. Sanomattakin on selvää, että turvallisuussyistä oria ei maastoradoilla nähdä, vaikka hallissa sen onkin nähty ylittävän pikkuisen tukin katkomatta jalkojaan. Mikään luonnonlahjakkuus Toope ei ole esteilläkään, vaan yleensä se hyppää puomit suussa läpi kaikesta. Estetreenien tulos on yleensä yksi hajonnut johde, muutama katkennut puomi sekä ratsastajan hajonnut kypärä. Minkäänlaista estesilmää hevosella ei ole ja se selvittääkin esteet kunnialla vain silloin, kun ratsastaja onnistuu tekemään täydellisen lähestymisen esteelle. Ponnistuspaikan ollessa muutamia senttejä ohi optimaalisen ponnistuspaikan, rysähtää hevonen lähes poikkeuksetta puomien sekaan. Kieltoja Toope ei juuri harrasta, mutta kuten historia on opettanut, ei sen pystyssä pysymisestä aina ole takeita. Rautiaalla on vain kaksi vaihdetta etenemiseen, ja ne ovat täysillä tai eii ollenkaan. Yleensä ori painelee esteillä luvattoman kovaa vauhtia, mikä edesauttaa entisestään onnettomuuksien syntyä. Näiden perustavanlaatuisten ongelmakohtien kuulemisen jälkeen kenenkään tuskin tarvitsee arvuutella, miksi Toopen painotukseksi on päätynyt vain ja ainoastaan kouluratsastus.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Kolmikon Jaakob
KRJ-I, SLA-II
sh, 159cm, rt
ii. Surumurtee EVM
sh, 163cm, rt
iii. Pahamieli EVM
iie. Naarnia EVM
ie. Vaanian Elna EVM
sh, 154cm, rt
iei. Huvinharmaus EVM
iee. Hulmulla EVM
e. Ristipisto VS
sh, 157cm, rt
ei. Ristisana EVM
sh, 160cm, prt
eii. Sudoku EVM
eie. Retken Aamumiete EVM
ee. Ompelija VS EVM
sh, 157cm, rt
eei. Vaatturi EVM
eee. Osa-Onkija EVM

Yksipolvinen Toope on varmasti melko tuntemattomasta suvusta. Sen KRJ-I ja SLA-II -palkittu isä Kolmikon Jaakob on kunnostautunut meriittiensäkin mukaisesti kouluratsastuksessa. Orilla on tällä hetkellä kaksi jälkeläistä orini lisäksi, joista kummatkin ovat menestyneet hienosti kouluratsastuksessa. Toopen emä Ristipisto VS on vielä vähän raaka tapaus, eikä se ole laatuarvosteluihin saakka ehtinyt. Tammalla on kuitenkin kaksi muutakin jälkeläistä, jotka ovat nekin jo aloitelleet kisaamista. Näistä lähtökohdista sopii Toopestakin odottaa oikein kelvollista kouluratsua.

ii. Surumurtee oli laadukas yleishevonen. Metrikymppiä esteillä ja Helppo A -luokkia koulupuolella kilpaillut ori ei huolimatta hyvistä kilpailusuorituksistaan noussut kovin suosituksi siitosoriksi. Vaikka ori oli osoittanut rakenteensa toimivan hyvin kilpakäytössä, ei se silti ollut ikään näyttelyissä esitettävä rakennekukkanen, vaan enneminkin vähän luihun näköinen ja jopa rumaksi sanottu. Orin luontokaan ei kaikista helpoin ollut. Haastava, jopa joissain tilanteissa vaarallinen luonne yhdistettynä rumaan ulkonäköön pilasivat orin mahdollisuudet sinä suosittuna jalostusorina, jonka uran sen hyvät kilpailutulokset olisivat sille mahdollistaneet. Sen, että ori sai edes sen yksitoista jälkeläistä, jotka sillä on, voi pitää lähes ihmeenä. Osalle varsoista se periytti huonompia ominaisuuksiaan, osalle hyviä ja osalle molempia. Suurin osa varsoista on kuitenkin startannut kilparadoilla edes kohtuullisella menestyksellä.

ie. Vaanian Elnalla olisi luultavasti ollut kapasiteettia vaativiinkin koululuokkiin, mutta tamma ei koskaan seurakilpailujen Helppo A -luokkaa vaativimmissa kilpailuissa startannut. Ratsastuskouluhevoselle startti Helppo A -tasolla oli kuitenkin iso juttu ainakin pienempien ratsastajien mielestä, jotka eivät koskaan raviohjelmaa vaativimmissa kilpailuissa startanneet. Hyväluontoinen tamma oli myös vanhempien ratsastuskoulukävijöiden suosikki helpon luonteensa ja tasaisten askeltensa takia. Kun Elna kymmenenvuotiaana astutettiin, oli ratsastuskoululaisten suru niin suuri, että paikan omistaja totesi, että turha asiakkaiden lempihevosella oli varsoja teettää, kun sen saattoi laittaa tunnille tienaamaan leipänsä. Tämän vuoksi Jaakob jäi emänsä ainoaksi varsaksi. Nykyisin tamma asustelee yhä samalla ratsastuskoululla, tehden satunnaisesti tunteja muutaman vakioppilaan kanssa ja ylahduttaen pieniä alkeiskurssilaisia. Se on nimittäin usein ensimmäinen hevonen, jonka selkään poneihin tottuneet aloittelijat pääsevät.

Sukuselvitys © miivi, VRL-13320

POJASTA POLVI PARANEE

04.02.2019 o. Kuuran Täystyrmäys (e. Kuuran Hantikki) om. Cherry, VRL-12299
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-00000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

All-Sim Evaluation Station: Premier
Ratsuhevosten laatuarvostelutilaisuus 26.08.2018: First Champion (66,667%) (5-9.5-6.5-6-6.5-3.5-7-6.5-9.5)

KRJ: 40 sijoitusta

05.09.2018 Majorithy Arabians Vaativa B 1/20
11.09.2018 Hiivurin Suomenhevoset Vaativa B 4/30
31.12.2018 Tiirun ratsutalli Vaativa B 2/30
01.01.2019 Prime Sporthorses Vaativa B 4/35
01.01.2019 Prime Sporthorses Vaativa B 3/35
07.01.2019 Stall Fernweh Vaativa B 6/40
12.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 2/30
13.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 3/30
13.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 1/30
14.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 5/30
14.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 4/30
14.01.2019 Stall Fernweh Vaativa B 6/40
15.01.2019 Stall Fernweh Vaativa B 2/40
15.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 4/30
16.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 2/30
17.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 2/30
22.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 5/30
23.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 3/30
25.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 5/30
26.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 4/30
27.01.2019 Hornanhovi Vaativa B 1/30
27.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 4/30
30.01.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 1/30
09.03.2019 Ristikallio Vaativa B 5/30
11.03.2019 Ristikallio Vaativa B 2/30
24.03.2019 Ristikallio Vaativa B 1/30
25.03.2019 Ristikallio Vaativa B 1/30
28.03.2019 Ristikallio Vaativa B 5/30
03.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 2/30
06.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 3/30
07.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 3/30
09.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 1/30
19.12.2019 Safiiritiikerin Kilpailukeskus Vaativa B 4/30
31.01.2020 Harmaatuulen oriasema KRJ-CUP Vaativa B 9/124
01.02.2020 Grimscott Vaativa B 1/30
02.02.2020 Grimscott Vaativa B 3/30
02.02.2020 Hiivurin Suomenhevoset Vaativa B 7/50
03.02.2020 Hiivurin Suomenhevoset Vaativa B 1/50
03.02.2020 Grimscott Vaativa B 5/30
04.02.2020 Hiivurin Suomenhevoset Vaativa B 1/50

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana valmentaja (000 sanaaa)
Teksti tulee tähän

RAKAS PÄIVÄKIRJA

00.00.0000 - Kirjoittanut kirjoittaja (000 sanaa)
Teksti tulee tähän