Dare Stable

AVALANCHE DARE

VH18-011-0203

EV-II


Avalanche Daren kuvat © Gál Ildikó (with permission)

Name Avalanche Dare Spitzname Cheva
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, tamma Widerristhöhe, Farbe 166cm, rautias
Geburtsdatum, -ort 01.09.2018, Saksa Alter 4-vuotias
Ausbildung Helppo A, re. 150cm, me. 90cm Betonung Esteratsastus
Züchter Dare Stable Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Cheva ei ollut mikään pitkään suunniteltu varsa, vaan pikemminkin hetken mielijohteesta syntynyt kokeilu. Nähtyäni sonyan ilmoituksen jalostukseen tarjolla olevista oreista, tiesin heti, että Heinrich von Elken haluan jäävän omien kasvattieni sukutauluihin elämään. En vain osannut päättää, minkä tamman kyseisellä orilla astuttaisin, sillä luottotammani olivat jo saaneet useamman jälkeläisen kun taas uudemmat tuonnit olivat vielä hyvin keskeneräisiä. Päätin ottaa riskin ja astuttaa orilla Miemi Beachin, yhden tallin uusimmista tulokkaista, ja tällä kertaa riskinotto kannatti. Rautias kaikkien unelmieni täyttymys syntyi Foolproof Daren kanssa samana päivänä ja on siitä lähtien terrorisoinut talliamme mitä mielikuvituksellisimmin keinoin.

Cheva on oikea malliesimerkki hyväkäytöksisestä ja perusteellisesti koulutetusta hevosesta - ainakin niin pitkään, kuin sen näköpiiriin mahtuu ihmisiä. Tamma kunnioittaa sille asetettuja rajoja, kuten tarhansa aitoja tai karsinansa seiniä, kunnes jää liian pitkäksi aikaa valvomatta. Cheva onkin vallannut itselleen oripaikat niin tallin sisältä kuin sen pihamaaltakin, sillä tavallisille hevosille suunnatut avonaiset karsinat tai lankkutarhat eivät rajoita oman elämänsä supersankarin tarvetta toteuttaa itseään aina tilaisuuden tullen. Chevan tarhasta löytyy puutavaran lisäksi sähköä aina kahteen metriin saakka, eikä sen karsinan seinistä löydy kohtaa, jota ei olisi kumimatoin suojattu. Rautiaan voisi kuvitella olevan raskas metelöitsijä esimerkiksi ruokinta-aikoihin, mutta sen laatuista kurittomuutta ei hevonen harrasta. Se on myös simppeli tapaus siirrellä paikasta toiseen, varustaa tai vaikka klipata. Hoitajiensa välittömässä läheisyydessä hevonen ei edes kokeile kahlekuningattaren taitojaan tai testaile kanssaeläjiensä hermoja jatkuvalla kuoputtamisella, mutta pesun jälkeen sen jättäminen solariumin alle ilman valvontaa on ehdottomasti riskialtista puuhaa. Valvovan silmäparin kääntäessä hetkeksi selkänsä, onnistuu Cheva saamaan itsensä nopesti irti naruistaan. Muina maunoina se suuntaa sitten omille teilleen ilman aiettakaan antaa epätoivoiselle hoitajalleen kiinni. Hevonen tekee mielellään vierailukäyntejä tallikavereidensa karsinoilla, tai tilaisuuden koittaessa ihan tarhojen sisälläkin, eikä se aina ymmärrä varoa vaaratilanteita. Chevan kiinnisaamiseksi ei auta muu kuin lahjoa sitä herkuilla, joilloin vakavat onnettomuudet välttäessään hoitaja tulee samalla vahvistaneeksi oikukkaan kilpatykin ongelmallista käytöstä ruokapalkalla. Eläinlääkärien, kengittäjien ja muiden perushuoltorinkiin kuuluvien ammattilaisten kanssa Cheva tulee usein toimeen aivan ongelmitta - saahan se heiltä heidän jakamattoman huomionsa. Se on myös helppo hevonen lastata ja kiltti kuljettaa, ainakin niin pitkään kun liikkeessä pysytään tauotta. Venyneiden kahvipaussien aikana rautias kopistelee raivokkaasti omassa kuljetusloosissaan, muttei vielä tähän päivään mennessä ole onnistunut aiheuttamaan itsensä irrottimasta vakavampia vaaratilanteita. Kuten kilpahevoset yleensäkin, on Cheva kilpailupaikoille saapuessa hetken tavallista pörheämpi rauhoittuen kuitenkin nopesti omaan mitättömään rooliinsa varikkoalueella. Sen karsina kannattaa vahvistaa hieman joka suunnasta, sillä ilman kyseistä toimenpidettä saa hevonen varmasti jalkansa seinästä läpi yön pitkien tuntien aikana. Elämä Chevan kanssa on joka päivä erilaista, eikä se päästä hoitajaansa huokaisemaan helpotuksesta vielä silloinkaan, kun tallin ovet kolahtavat kiinni työpäivän päättymisen merkiksi.

Ratsastaessa Cheva on pääasiassa asiallinen tapaus, vaikka voikin satunnaisesti ottaa kipinää ympäristön häiriötekijöistä. Kovin voimakkaita nämä ulkopuolisesta ärsykkeestä johtuvat reaktiot eivät ole, vaan voimakkaimmillaankin ne ovat vain pieniä sivuloikkia tai spurtteja kohteesta poispäin. Mikään alkeistunneille soveltuva luottoratsu Cheva ei kuitenkaan ole, sillä se ei pidä kovista otteista ollenkaan. Se on ennemmin naisen kuin miehen ratsu ja sille parhaiten sopii hyvin istuntapainotteinen ja eleetön ratsastustyyli. Hevonen on hyvin herkkä niin suustaan kuin kyljistäänkin ja sen ratsastusominaisuuksia pystyy hienosäätäämään pitkälle huolellisilla kuolain- ja kannusvalinnoilla. Sileällä Cheva on letkeän rento ja taipuisa, eikä sen läpiratsastukseen kulu yleensä puolta tuntia pidempään. Tamma osaa jonkin verran myös koota, joten sen selässä ei pääse puhdasverinen kouluratsastajakaan täysin kyllästymään. Puomitreenit ovat hevosen mielestä paljon koulutreenejä mielekkäämpiä ja sitä kannattaakin jumpata viikon aikana parikin kertaaa puomien ja kavalettien avulla. Hevonen keskittyy tällaisiin tehtäviin hyvin ja näin ollen sen kanssa pystyy treenaamaan jopa kilparadoilla vastaan tulevia vaikeita tilanteita juuri hevosen fysiikkaa rasittamatta. Hyppytekniikka Chevalla on kohtalainen, vaikka sillä onkin tapana roikotella etujalkoja laiskasti esteiden päällä. Pituusesteiden ylittäminen on tammalle huomattavasti pystyesteiden hyppäämistä helpompaa, sillä se ottaa viimeksi mainituilta hyvin herkästi puomeja alas hypätessään niiden yli aavistuksen huolettomalla tyylillään. Cheva on rohkea hyppääjä niin ulko- kuin sisäradoillakin, eikä se välitä esimerkiksi valojen ja varjojen muodostamista haasteista tuon taivaallista. Kilpailuissa se on sopivan säpäkkä ollakseen radalla nopea, mutta kuten sanottu, tämä kostautuu usein virhepisteiden muodossa. Maastoratsuna Cheva on mukavan rauhallinen ja tasainen, vaikka lähtökohtaisesti se kannattaakin varustaa maastokävelyille gramaaniohjilla. Tamma ei kyttäile ympäristöään, mutta voi tehdä sivuloikkia säikkyessään esimerkiksi lentoon lehahtavaa lintuparvea tai metsikössä päättömästi ryntäileviä oravia ja jäniksiä. Peruskuntokauden laukkatreenit laukkabaanalla ovat kovasti Chevan mieleen ja se kannattaa viedä sinne pariin otteeseen kuukaudessa myös kilpakauden aikana, jotta rautias pysyy mahdollisimman pirteänä ja motivoituneena.

STAMMBAUM

i. Heinrich von Elke
hann, 169cm, rt
ERJ-I, HANN-I, YLA2, KTK-III, VPVL-II
ii. Arnold von Elke EVM
hann, 170cm, rt
iii. Janz Kaspar EVM
iie. Amarant II EVM
ie. Brunhilde EVM
hann, 170cm, trn
iei. Rebellion EVM
iee. Metz von Riesehof EVM
e. Miami Beach
hann, 162cm, rn
ei. Miami Vice EVM
hann, 168cm, rn
eii. Nice N Vice EVM
eie. American Girl EVM
ee. Bachelorette EVM
hann, 160cm, vrt
eei. Bachelore EVM
eee. Bondi Beach EVM

Isälinja: Heinrich von Elke
Emälinja: Miami Beach

FAMILIENBEZIEHUNGEN

Heinrich von Elken isä Arnold von Elke oli komea ja massiivinen rautias 170cm hannoverori, joka herätti huomiota ainakin ulkonäöllään, jollei kilpailutuloksillaan. Ratsastettavuudeltaan ja kapasiteetiltaan melko keskiverto ori oli kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle, ja olikin siksi erityisen haluttu hevonen jalostuskäytössä. Arnold oli myös luonteeltaan erinomainen ja helppohoitoinen tapaus, joka periytti hyvää käytöstään myös jälkeläisilleen. Arnold menehtyi ikävässä liikenneonnettomuudessa 12-vuotiaana. Heinrichin emä Brunhilde on tummanruunikko tamma, joka solakasta ulkomuodostaan ja suuresta säkäkorkeudestaan johtuen näytti todella sirolta ja pitkäjalkaiselta. Vaikka ulkonäöltään Brunhilde ei ollut kauneista kaunein, sillä oli valtaisa kapasiteetti ja kyky hypärä korkeita esteitä huolellisesti ja nopeasti. Brunhilden kanssa kierrettiinkin aina kansainvälisissä kilpailuissa asti, kunnes se 15-vuotiaana siirtyi siitoskäyttöön, jossa se on edelleen. Brunhilde on saanut jo tähän mennessä kaksi menestynyttä varsaa, joista todennäköisesti tullaan kuulemaan tulevaisuudessa.
Heinrichin isänisä Janz Kaspar oli kuuluisan sakasalaisen ratsastajan Franz Jürgenin mustanruunikko ykköskilparatsu, joka on hyvin usein nähty tuloslistojen kärkipäässä. Janz Kasparin matkaavoittava laukka ja näppärä kääntyvyys on todellinen valttikortti esteradoilla. Oria on kysytty paljon myös jalostukseen, mutta omistaja on tarjonnut oria vain harvoille ja valituille tammoille. Tätä nykyä ori on jo kilpailueläkkeellä ja viettää leppoisaa elämää Jürgenin toisella tallilla. Heinrichin isänemä Amarant II on upea tamma, jossa yhdistyvät kaunis rakenne ja hyvä ratsastettavuus. Luonteeltaan hieman haastava tamma toimii hyvin kilpakentillä, ja onkin menestynyt ympäri Saksan. Amarant ehti saada elämänsä aikana ainoastaan yhden varsan, mutta todella upeasta orista, ja varsa menestyikin hyvin. Rautias Amarant menehtyi melko nuorena, 13-vuotiaana, pahaan kaviokuumeeseen.
Heinrichin emänisä Rebellion on mustanruunikko hannoverori, joka äkkipikaisesta luonteestaan huolimatta oli omistajalleen erittäin rakas. Rebellion oli nimittäin erinomainen esteratsu, ja kahmi paljon sijoituksia ympäri Eurooppaa. Rebellionia käytettiin jonkin verran jalostukseen, ja se eli muuten oikein hyvän ja tasapainoisen elämän, viettäen nykyään eläkepäiviä Saksan maaseudulla. Heinrichin emänemä Metz von Riesehof oli musta hannovertamma suurelta siittolalta, jossa hevosiin ei ehditty keskittyä kovinkaan yksityiskohtaisesti. Metz kuitenkin myytiin nuorelle esteratsastajalle, joka pääsi viemään hevosta eteenpäin ja kilpailemaan sillä. Metzistä kuoriutuikin ihan kelpo kilparatsu, joskaan kovin korkeisiin luokkiin sillä ei koskaan edetty. Metz sai siittola-aikoinaan nuorena muutaman varsan, jotka pärjäsivät vaihtelevalla menestyksellä.

Sukuselvitys isän puolelta © sonya

NACHWUCHS

skp. Varsan nimii. Isän nimi

RENNEN

ERJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 40kpl.

03.0.2020 Cloudfield ERJ 150cm 3/40
05.03.2020CloudfieldERJ150cm6/40
06.03.2020CloudfieldERJ150cm3/40
01.04.2020MörkövaaraERJ150cm3/29
03.04.2020MörkövaaraERJ150cm3/29
05.04.2020MörkövaaraERJ150cm3/29
22.04.2020MörkövaaraERJ150cm4/29
22.04.2020Team J&KERJ150cm5/31
23.04.2020Team J&KERJ150cm1/31
24.04.2020Team J&KERJ150cm5/31
29.04.2020Team J&KERJ150cm2/31
30.04.2020Team J&KERJ150cm2/31
03.05.2020LallybrochERJ150cm1/35
06.05.2020LallybrochERJ150cm1/35
07.05.2020LallybrochERJ150cm4/35
07.05.2020LallybrochERJ150cm2/35
09.05.2020LallybrochERJ150cm4/35
10.05.2020LallybrochERJ150cm3/35
20.05.2020LallybrochERJ150cm2/35
23.05.2020Silver HoofERJ150cm3/25
24.05.2020 Silver Hoof ERJ 150cm 3/25
18.09.2020YemeneERJ150cm2/34
01.10.2020Dare StableERJ150cm4/17
04.10.2020Dare StableERJ150cm2/17
04.10.2020YemeneERJ150cm4/20
05.10.2020Dare StableERJ150cm1/17
07.10.2020Dare StableERJ150cm4/17
08.10.2020YemeneERJ150cm2/20
10.10.2020Dare StableERJ150cm4/17
10.10.2020YemeneERJ150cm4/20
11.10.2020Dare StableERJ150cm4/30
12.10.2020Dare StableERJ150cm5/30
14.10.2020Dare StableERJ150cm2/30
14.11.2020CherseyERJ150cm2/38
17.11.2020CherseyERJ150cm3/38
17.11.2020CherseyERJ150cm1/38
18.11.2020Dare StableERJ150cm4/30
03.12.2020YemeneERJ150cm5/32
04.12.2020YemeneERJ150cm2/32
07.12.2020YemeneERJ150cm2/32

AUSZEICHNUNGEN

30.04.2019 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (5p+9p+1p+4p+3p+9p=31p) - EV-II

TAGEBUCH

20.12.2018 - Murheita - kirjoittanut omistaja - 153 sanaa
"Cheva perkele, miten vaikeeta se sulle olis pysyä omassa tarhassa?!" kaikui vihainen huuto ympäri tallipihaa. Daressa oli totuttu kuulemaan hyvin samantapaista kiroamista tallimestari Jakobin suusta, mutta tällä kertaa sanat olivat lähtöisin täysin omasta suustani. Luojan lykky, että Miamin esikoinen oli vasta hieman yli vuotias, eikä täten ollut vielä itse lainkaan tietoinen tallimme oreista. Muutama herra kyllä innostui vapaana seikkailevasta tammavarsasta, mutta toisin kuin Cheva, ne kunnioittivat aitoja riittävästi pysyäkseen niiden sisäpuolella. Tällä kertaa selvisimme helpolla, sillä omasta tarhasta poistuttuaan oli varsa käynyt ensin tuhoamassa muutamasta heinäpaalista muovit, jonka jälkeen se oli selvittänyt tiensä Rosen ja Winnien kanssa samaan tarhaan. Sieltä sen pyydystäminen sujui kohtalaisen helposti. Rangaistukseksi oma-aloitteisuudestaan varsa joutui karsinaansa potkimaan siksi aikaa, kun laitoimme tarhajärjestyksen uusiksi. Laitimmaisen oritarhan omistava Jack joutui vaihtamaan tarhaa, kun Cheva sijoitettiin tallin vankimpaan tarhaan pitämään leiriä. Iltaan saakka se siellä pysyikin, joten tällä järjestelyllä lienee pakko jatkaa ainakin siihen saakka, että hevosen oma tarha saadaan remontoitua samanlaiseksi.

25.02.2019 - Luottoihminen Jennifer - kirjoittanut omistaja - 126 sanaa
Cheva on pienestä pitäen joutunut tekemään kaikenlaisia ison hevosen asioita, kuten käyttämään loimia sadekeleillä sekä seisomaan kiltisti kavioita vuollessa. Puolitoistavuotiaana tamma löysi itsensä ensimmäistä kertaa niin pyöröaitauksesta kuin irtohypytyskujastakin, eikä kumpikaan tilanne saanut sitä menemään paniikkiin tai täysin lukkoon. Vakituisesta hoitajastaan Jenniferistä tukea hakemalla varsa on selvinnyt kaikista koettelemuksistaan - paitsi tietysti tarhan päreiksi pistäminen onnistuu siltä aivan itsenäisestikin. Esimerkillisesti sujuneen klinikkareissun jälkeen oli aivan selvää, kuka piakkoin kaksivuotiaan varsan esittäisi maaliskuisessa estevarsojen laatuarvostelutilaisuudessa. Minun kanssani klinikalla tehdyt rutiinitoimenpiteet, kuten rokotus ja suuhun kurkistelu, meinasivat nimittäin olla melko kamalia juttuja, mutta Jenniferin kainaloon päästyään ei Chevalla ollut enää mitään hätää ahdistavassakaan tilanteessa. Onneksi Jennifer on jo luvannut ostaa hevosen itselleen, mikäli siitä ei syystä tai toisesta tulekaan sellaista kilpahevosta, kuin mitä siitä on aina syntymästään saakka leivottu.

COACHING

Ei vielä merkintöjä