Tiny Disaster

VH16-017-0533


Tiny Disasterin kuvat © ransu.kuvat.fi (CC BY-NC 3.0)

Kutsumanimi Tintti Syntymäaika, -paikka, ikä 14.04.2011, Suomi, 22-vuotias
Rotu Shetlanninponi Sukupuoli Ruuna
Väri Ruunikko Säkäkorkeus 102cm
Koulutus Helppo B, 70cm, Aloittelijaluokka Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Mirva Määttänen EVM Omistaja Cherry, VRL-12299

3 Star Prospect (987p)

Tintti on luonteeltaan hyvin perinteinen shetlanninponi: se kusettaa parhaansa mukaan niin lapsia kuin aikuisiakin, leikkii päivät pitkät herra Houdinia karkaillen tarhoista aivan oman mielensä mukaan, ja tarjoaa haastetta niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin ratsastajille.

Käsiteltäessä Tintti on yleisen käsityksen mukaan kiltti poni, joka ei yritä purra tai potkia pahaa-aavistamattomia hoitajiaan. Se sietää hyvin lasten päähänpistoja, mutta yrittää kyllä livetä paikalta sellaisissa talutustilanteissa, joissa naru on unohtunut laittaa sen turvan ympäri. Ruunikolla on oma erikoinen mieltymyksensä erinäisiin harjoihin ja muihin irtotavaroihin, joita se varsin mielellään pyörittelee aikansa kuluksi hampaissaan. Vieraissa paikoissa Tintti on suhteellisen oma itsensä keräämättä kierroksia, mutta tarkkana saa olla kisareissuillakin siitä, ettei poni pääse livahtamaan omille teilleen. Ruunan lastaaminen on toisiaan merkittävän suuri operaatio, eikä sitä tule kokemattomien lastaajien edes yrittää ilman asiansa osaavia apukäsiä. Pieneksi poniksi Tintti pistää yllättävän paljon vastaan lastatessa, vaikka matkustaakin sitten osaansa alistuneena melko nätisti. Varusteet ponille saa puettua melkein kuka tahansa, onhan se käytännöllisen kokoinen ja yleensä hyvin rauhallinen varustettava.

Ratsastaessa Tintti on hauska poninkoltiainen, joka tarjoaa ratsastajalleen juuri sellaiset kyydit, kuin tämä vain ponilta osaa vaatia. Ilmaiseksi ruuna ei anna mitään, mutta hyvin se sietää epäselviä tai turhan voimakasta apujenkäyttöä ratsastajaltaan. Poni soveltuukin varmuutensa puolesta erinomaisesti talutusponiksi taaperoille, mutta paukkuja siitä löytyy ihan kouluradoille saakka. Mikään liitokavio ruunikko ei missään nimessä ole, mutta sille sopivan ratsastajan kanssa poni kulkee kauniissa nyökyssä tehden siltä vaaditut tehtävät kuuliaisesti ja tarkasti. Pienen kokonsa ansiosta Tintin kanssa on helppo ratsastaa todella huolelliset tiet, ja onhan se myös melko tasainen puksuttaja askellajiensa kanssa. Yleensä Tintti on ennemmin laiska kuin liian reipas, mutta sopivan energiapitoisella ruokinnalla sen saa myös virittyneeksi ja meneväksi ratsuksi. Energisyyden kääntöpuolena onkin sitten asioiden turha kyttääminen sekä helposti kevenevä takapää, sillä vaikka Tintti ei normaalisti pukittelekaan, saattaa se kaurapäissään loikkia menemään hyvinkin terävästi.

Hyppäämisessä Tintti on aika haka ja se pitääkin touhusta kovasti. Liian vauhdikkaaksi sitä ei voi esteilläkään kuvailla, mutta puomit ylittyvät tasaisen varmasti. Kapasiteettia ruunikolla riittää yllättävänkin pitkälle ja rohkeutta siltä ei puutu yhtään. Tintti ei erikoisesteitä katsele, ei ainakaan ellei ratsastaja tee niistä ylitsepääsemättömän kamalaa ongelmaa. Ruuna on debytoinut itsensä varsin mallikelpoisesti myös kenttäradoille tehden onnistuneita maastoratoja toinen toisensa perään. Veteen meneminen on lyhytjalkaiselle ponille aina hieman vastenmielistä, mutta mahakarvat märkinä se kuitenkin suostuu uimaan vesiesteiden läpi niiden toiselle puolelle saakka. Pienet tukit ja muut helpot maastoesteet Tintti ylittää kyselemättä, vaikka kyydissä olisikin vasta kilpauraansa aloitteleva nuori. Maastoilut ilman esteitä sujuvat Tintin kanssa myös oikein kelvollisesti ponin ollessa sekä maasto- että liikennevarma tapaus. Se kulkee letkassa ongelmattomasti keskellä jonoa, mutta lähtee lenkille myös mielellään yksinään.


Suku & jälkeläiset

i. Wrecking World EVM
she, 95cm, trn
ii. Restless Soul EVM
she, 96cm, tprn
iii. Dummie EVM
she, 100cm, rnkrj
iie. Carnival EVM
she, 101cm, rn
ie. Let It Go EVM
she, 101cm, m
iei. Me'hai EVM
she, 105cm, mkm
iee. Cause to Live EVM
she, 99cm, m
e. Lost Rainbow EVM
she, 96cm, trn
ei. Kind King EVM
she, 106cm, rt
eii. Clown Cliché EVM
she, 96cm, rt
eie. Paradise EVM
she, 100cm, m
ee. Daydream EVM
she, 92cm, rtkm
eei. Repeated EVM
she, 99cm, trn
eee. Ask Twice EVM
she, 93cm, rtkm

i. Wrecking World on pienikokoinen, mutta sitäkin kipakampi pikkuori. Se tarjoilee hoitaessa kaikki tuntemansa temput pöytään eikä ratsastaessakaan paljoa pysy jalat maassa. Ori ei ole edes niittänyt erityisemmin mainetta ravi- tai ratsupuolen kilpailuissa, mutta joku siinä säväytti erään kasvattajan, joka välttämättä halusi varsan orilla tehdä.
ii. Restless Soul oli varsin kipakka poni, joka hyvin nuorena päätettiinkin ruunata luonteen tasoittumisen toivossa. Niin ei varsinaisesti käynyt, sillä koko elämänsä Restless Soul oli enemmän tai vähemmän hankala käsitellä. Poni kuitenkin hyppäsi pieneksi poniksi varsin näppärästi, jopa yhden 80cm startin. Irtona poni hyppäsi itseään isompia esteitä.
ie. Let It Go oli varsin kiltti shetlanninponi. Se teki koko elämänsä töitä varsin ansiokkaasti ratsastuskoulussa. Tammalta hoitui niin pienten talutukset kuin kokeneiden estetunnit ja käyttäytyminen ponilla oli aivan 10+. Onneksi vanhoilla päivillään tamma saikin kaksi varsaa, joista tosin vain toinen kasvoi yhtä hyväkäytöksiseksi.
iii. Dummie oli varsin hauskanvärinen poni, joskin kasvattajan harmiksi se ei väritystään jälkeläisilleen periyttänyt. Vaikka ulkonäöltään Dummie ehkä olikin kedon kaunein kukkanen, ei se luonteeltaan ollut varsinainen mallioppilas. Hieman vanhemmalla iällä poni sitten ruunattiinkin, jonka seurauksena siitä kehittyi melko mukava ratsu ja ajoponi, joskaan tuloksia se ei ikinä kerännyt.
iie. Carnival oli huomattavan isokokoinen ja ilkikurinen tamma. Sillä oli silmäkulmassaan enemmän pilkettä kuin keskiverto shetlanninponilla, joskin tarvittaessa tammasta löytyi myös kiltti ja kärsivällinen puoli. Ratsastaessa Carrie oli useimmiten varsin menevä tapaus, joskin vanhoilla päivillään tamma alkoi lopultakin hieman rauhoittua.
iei. Me'hai oli melkoisen erikoinen ori sukupuunsa puolesta. Orin geeneissä virtasi verta monesta maasta ja monesta hienosta orista, mutta tästäkään huolimatta ei poni varsinaisesti ollut voitokas kilparatsu. Sukunsa puolesta sitä kuitenkin käytettiin paljon kasvatuksessa, joskin vain muutama kymmenistä jälkeläisistä pärjäsi edes hieman kilpailuissa.
iee. Cause to Live oli erittäin helppo ja mukava poni koko elämänsä ajan. Jo pienenä se näytteli shetlanninponiksi tavallista lennokkaampia liikkeitään ja liiteleviä hyppyjään. Näyttävä olemus ei ponin varttuessa kadonnut mihinkään, ja vaikka tamma ansaitsikin leipänsä ratsastuskoulussa keräsi se paljon sijoituksia oppilaiden kanssa sekä koulu- että estekisoissa.

e. Lost Rainbow on kasvattajansa ylpeyden aihe. Hieman tuurilla valituista vanhemmista kehittyi varsin kaunis, pitkäharjainen tamma, jolla käytöstavatkin ovat kohdallaan. Vaikka poni toimiikin pääasiassa siitoskäytössä, tekee se myös paljon tunteja ratsastuskoululla. Onpahan kaunotar muutaman startin oppilaiden kanssa kisannutkin.
ei. Kind King ei nimestään huolimatta ollut mikään helpoin ori. Se oli melko suurikokoinen shetlanninponiksi, mutta toisaalta myös sen liikkeet olivat perustasoa laadukkaammat. Ori menestyikin näppärästi koulukisojen puolella, ja menestyksellään se sai anteeksi käytöksensä pieniä tai hieman suurempiakin puutteita.
ee. Daydream oli pääasiassa oikein simppeli ja mukava poni. Tamman bravuuri oli kuitenkin pukittelu, jossa tamma kehittyi huikean taitavaksi. Se sai alas satulastaan halutessaan aivan kenet tahansa, mutta toisaalta sillä harvemmin oli tarvetta sellaiseen. Pippurinen poni rakasti hyppäämistä yli kaiken, mutta yleensä se ei paljoa hyppäämään päässyt liian innokkaiden ilopukkiensa takia.
eii. Clown Cliché oli luonteeltaan varsin mielenkiintoinen poni. Herralla oli paljon päiviä, jolloin kaikki oli ihanaa, mutta vielä useammin ori olisi vain syönyt jokaisen, joka liikkuu tai hengittää. Ulkonäöltäänkin Clowni oli varsin mielenkiintoinen, sillä ori ei vihannut mitään niin paljoa kuin siistimistä, eikä sitä sitten ikinä siistitykään. Tästä johtuen Clowni oli varsinainen kävelevä linnunpelätin koko elämänsä ajan.
eie. Paradise oli melko yksinkertainen mutta varsin kiltti tamma. Virheellisesti ponia pidettiin varsin tyhmänä, mutta oikeasti Partsu oli vain hieman hidas oppimaan, sellainen jälkeenjäänyt tapaus. Tamman kiitettävä ratsun ura loppui kuitenkin lyhyeen tamman piehtaroitua itsensä jumiin karsinassa ja loukkaannuttuaan sen verran, ettei siitä enää ollut käyttöön. Muutaman varsan tamma pyöräytti ennen kuin se lopetettiin kärsineen selkärankansa takia.
eei. Repeated oli alunperin raviponi, mutta oltuaan yksinkertaisesti liian hidas raviradoille vietti Petteri suurimman osan elämästään aivan ratsuna. Ori eleli mukavassa pikkutallissa perheen lasten suojattina, joskin herkkuihin hukuttaminen koitui lopulta orin kohtaloksi sen kuoltua vakavaan suolenkiertymään ja kaasuähkyyn. Onneksi kiltti poni ehti saada muutamia jälkeläisiä liian lyhyeksi jääneessä elämässään.
eee. Ask Twice oli pieni mutta oikein kiltti tamma. Luonteeltaan poni ei ollut aivan perinteinen, sillä se ei elämässään kertaakaan tullut aidoista tai pukittanut kuskia selästään. Jostain kumman syystä se kuitenkin periytti kumpaakin taitoa kaikille neljälle jälkeläiselleen, joten jonkinlainen piruilija poni kuitenkin oli. Tilli oli koko elämänsä ratsastuskoulun rakastetuin poni, ja sitä jäi moni kaipaamaan tamman kuoltua vanhuuteen.

Jälkeläiset
Pakasteita jäljellä 2kpl

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Emä Omistaja
05.11.2018 Tamma Sweet Soronoo KV-III, EV-III Sweet Sugar Cherry, VRL-12299
31.05.2020 Ori Sweet Dynamite KV-III, KEV-II Sweet Sugar Cherry, VRL-12299

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (56 kpl)

29.12.2016 Romilly Helppo C 7/80   03.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 4/50
12.01.2017 Romilly Helppo C 2/69   05.02.2017 Romilly Helppo B 1/71
15.01.2017 Breawa SHLA-CUP Helppo C 4/38   06.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 5/60
20.01.2017 Kuuramaan hevostalli Helppo C 4/30   11.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 3/52
05.02.2017 Kilpailukeskus Reiter Helppo C 3/30   12.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 1/52
06.02.2017 Romilly Helppo C 3/55   12.02.2017 Ventos Helppo B 1/30
12.02.2017 Kisakeskus Lapland Helppo C 5/50   13.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 3/60
14.02.2017 Romilly Helppo C 5/45   13.02.2017 Ventos Helppo B 2/30
16.02.2019 Kisakeskus Lapland Helppo C 1/50   14.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 6/60
18.02.2017 Romilly Helppo C 6/45   15.02.2017 Yentel Ponies SHLA-CUP Helppo B 2/24
19.02.2017 Romilly Helppo C 5/45   15.02.2017 Ventos Helppo B 5/30
20.02.2017 Teilikorpi Helppo C 7/50   16.02.2017 Ventos Helppo B 2/30
21.02.2017 Teilikorpi Helppo C 4/50   17.02.2017 Ventos Helppo B 3/30
08.01.2017 Ruuvalli Helppo B 5/30   18.02.2017 Ventos Helppo B 5/30
12.01.2017 Hengenvaara Helppo B 7/50   19.02.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 3/52
14.01.2017 Romilly Helppo B 1/82   20.02.2017 Teilikorpi Helppo B 1/50
14.01.2017 Hengenvaara Helppo B 1/50   23.02.2017 Teilikorpi Helppo B 5/50
14.01.2017 Hengenvaara Helppo B 2/50   24.02.2017 Teilikorpi Helppo B 2/50
15.01.2017 Hengenvaara Helppo B 5/50   25.02.2017 Teilikorpi Helppo B 3/50
16.01.2017 Hengenvaara Helppo B 5/50   27.02.2017 Teilikorpi Helppo B 2/50
19.01.2017 Hengenvaara Helppo B 3/50   01.03.2017 Oakhill Helppo B 1/30
19.01.2017 Hengenvaara Helppo B 1/50   02.03.2017 Oakhill Helppo B 1/30
23.01.2017 Teilikorpi Helppo B 3/50   03.03.2017 Oakhill Helppo B 5/30
24.01.2017 Hengenvaara Helppo B 2/50   03.03.2017 Oakhill Helppo B 4/30
25.01.2017 Hengenvaara Helppo B 7/50   04.03.2017 Oakhill Helppo B 2/30
27.01.2017 Hengenvaara Helppo B 6/50   07.03.2017 Oakhill Helppo B 2/30
29.01.2017 Hengenvaara Helppo B 2/50   10.03.2017 Oakhill Helppo B 5/30
30.01.2017 Kievarinkujan Suomenhevoset Helppo B 3/50   11.05.2017 Fiktio Helppo B 3/40

ERJ:n alaiset sijoitukset (46 kpl)

15.01.2017 Breawa SHLA-CUP 40cm 1/17   04.02.2017 Ros Cirein 60cm 4/30
01.02.2017 Ventos 40cm 4/30   05.02.2017 Ros Cirein 60cm 1/24
08.02.2017 Ventos 40cm 5/30   07.02.2017 Ros Cirein 60cm 2/24
09.02.2017 Ventos 40cm 3/30   07.02.2017 Ros Cirein 60cm 1/22
10.02.2017 Ventos 40cm 2/30   08.02.2017 Yentel Ponies 60cm 4/20
11.02.2017 Ventos 40cm 2/23   09.02.2017 Ros Cirein 60cm 4/24
11.02.2017 Ventos 40cm 2/16   09.02.2017 Ros Cirein 60cm 3/22
14.02.2017 Ventos 40cm 2/23   10.02.2017 Ros Cirein 60cm 1/22
14.02.2017 Ventos 40cm 4/16   11.02.2017 Metsovaara 60cm 2/34
15.02.2017 Ventos 40cm 4/23   11.02.2017 Yentel Ponies 60cm 4/20
15.02.2017 Ventos 40cm 4/16   12.02.2017 Yentel Ponies 60cm 3/21
16.02.2017 Ventos 40cm 1/23   13.02.2017 Yentel Ponies 60cm 2/20
17.02.2017 Ventos 40cm 2/16   15.02.2017 Metsovaara 60cm 1/34
24.01.2017 Yentel Ponies 50cm 3/12   20.02.2017 Elm Ponies 60cm 2/25
25.01.2017 Yentel Ponies 50cm 1/12   21.02.2017 Elm Ponies 60cm 1/25
17.02.2017 Elm Ponies 50cm 4/21   17.05.2017 Ricota 60cm 2/16
14.01.2017 Ratapihan Ratsutalli 60cm 1/17   08.01.2017 Cadogan Ponies 70cm 4/40
21.01.2017 Ros Cirein 60cm 3/24   15.01.2017 Cadogan Ponies 70cm 4/40
21.01.2017 Ros Cirein 60cm 3/24   18.01.2017 Cadogan Ponies 70cm 6/40
22.01.2017 Ros Cirein 60cm 4/24   14.02.2017 Metsovaara 70cm 3/35
23.01.2017 Yentel Ponies 60cm 3/15   22.02.2017 Romilly 70cm 2/27
29.01.2017 Ros Cirein 60cm 1/24   25.02.2017 Romilly 70cm 4/27
04.02.2017 Ros Cirein 60cm 3/22   26.02.2017 Romilly 70cm 3/27

KERJ:n alaiset sijoitukset (47 kpl)

28.12.2016 Romilly Aloittelijaluokka 4/16   09.12.2017 Team J&K Aloittelijaluokka 4/22
29.12.2016 Romilly Aloittelijaluokka 3/16   25.01.2018 Littleness Aloittelijaluokka 2/8
14.01.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 3/18   29.01.2018 Littleness Aloittelijaluokka 1/8
19.01.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 4/18   31.01.2018 Littleness Aloittelijaluokka 2/8
20.01.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 2/18   01.02.2018 Ros Cirein Aloittelijaluokka 2/18
20.01.2017 Yentel Ponies Aloittelijaluokka 3/14   02.02.2018 Ros Cirein Aloittelijaluokka 1/18
25.01.2017 Yentel Ponies Aloittelijaluokka 3/14   02.02.2018 Littleness Aloittelijaluokka 2/8
28.01.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 2/18   04.02.2018 Ros Cirein Aloittelijaluokka 1/18
28.01.2017 Romilly Aloittelijaluokka 2/14   05.02.2018 Littleness Aloittelijaluokka 2/8
02.02.2017 Romilly Aloittelijaluokka 1/14   06.02.2018 Littleness Aloittelijaluokka 1/8
03.02.2017 Romilly Aloittelijaluokka 2/14   20.12.2018 Gealán Aloittelijaluokka 2/20
07.02.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 2/26   24.12.2018 Gealán Aloittelijaluokka 1/20
09.02.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 4/26   24.02.2019 Rushock Bog Aloittelijaluokka 1/12
13.02.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 1/17   27.02.2019 Rushock Bog Aloittelijaluokka 3/12
14.02.2017 Romilly Aloittelijaluokka 3/13   26.03.2019 Kadon Kartano Aloittelijaluokka 1/13
15.02.2017 Yentel Ponies SHLA-CUP Aloittelijaluokka 2/4   27.03.2019 Kadon Kartano Aloittelijaluokka 1/13
16.02.2017 Romilly Aloittelijaluokka 2/13   02.04.2019 Kadon Kartano Aloittelijaluokka 1/13
16.02.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 2/17   02.04.2019 Nekkulan Suomenhevoset Aloittelijaluokka 1/20
19.02.2017 Mörkövaara Aloittelijaluokka 2/17   03.04.2019 Kadon Kartano Aloittelijaluokka 1/13
19.02.2017 Romilly Aloittelijaluokka 1/13   05.04.2019 Nekkulan Suomenhevoset Aloittelijaluokka 1/20
21.05.2017 Adina Aloittelijaluokka 2/7   06.04.2019 Nekkulan Suomenhevoset Aloittelijaluokka 4/20
30.05.2017 KK Bailador KERJ-CUP Aloittelijaluokka 2/23   07.04.2019 Kadon Kartano Aloittelijaluokka 1/13
30.06.2017 KK Bailador KERJ-CUP Aloittelijaluokka 2/23   16.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset Aloittelijaluokka 4/22
07.12.2017 Team J&K Aloittelijaluokka 1/22          

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

08.03.2017, Eläinlääkärikäynti, kirjoittanut Cherry (73 sanaa)
Suloinen pieni herasilmäinen shetlanninponi Tintti käyttäytyi poniksi vallan mainiosti koko tutkimuksen ajan. Sen valtavan pitkä talvikarva kaipaisi kovasti klippausta, mutta mikäli ruuna on nyt kevyemmällä se ehkä selviää pitkän karvansakin kanssa. Jalat olivat kuivat ja viileät. Edelleen Tintti oli melko paksussa kunnossa, joten ihan tosissaan sitä saisi alkaa laihduttaa. Madottaminen voisi myös tulla kysymykseen, joten se tehtiinkin heti. Tuttuun tapaan tarhan huolellinen siivous parin päivän kuluttua. Tämän jälkeen pieni poni olikin jo valmis.

11.02.2017, Tarinakilpailut Sysälässä, kirjoittanut Cherry (94 sanaa)
Kilpatoverisi on unohtanut ottaa tarpeeksi lämmintä vaatetta ja hytisee nyt huulet sinisenä kylmästä. Suostut lainaamaan hänelle lämmintä päälle. Mitä lainaat?
Olin juuri hypännyt hieman pieleen menneen radan karvaisella shetlanninponillani, kun huomasin varikkoalueella hengailevan kilpakumppanini olevan aivan jäätymispisteessä. Mietin kuumeisesti, miten voisin olla avuksi ratsastajalle, mutta mukaani ei ollut tarttunut ylimääräisiä hanskoja ja ulkohousunikin olivat jo hoitajani jaloissa. Mielessäni kävi jo taljan irrottaminen Tintiltä tai ainakin hännän leikkaaminen kaulahuiviksi, kun huomasin varsin hemaisevan näköisen aamutakkini pudonneen muuttokuormasta auton perälle. Kiireesti kiikutin ruusunpunaisen, epämääräisesti kuvioidun ja jo melko nukkaantuneenkin vaaterievun läheiselle trailerille. Hämmästyneenä ja hieman vaivautuneena, mutta oikein kiitollisena paleleva ratsastaja sen kuitenkin otti vastaan. Vilahtelipa takki vielä radallakin hänen päällään, joten tarpeeseen se ainakin meni!

04.12.2016, Kilpailut Jokilaaksossa, kirjoittanut Cherry (720 sanaa)
"Tintti, alahan tulla sieltä!" Kuinka ollakaan tallin pienin mutta varmasti itsepäisin poni teki kerta toisensa jälkeen kilpailuihin lähtemisestä yhtä tappelua. Kaikki tallin muut hevoset seisoivat jo kiltisti kuljetusvälineessä, mutta poni se vain kasvatti juuria maahan lastaussillan edessä. Nyt oli jo neljä henkilöä puskemassa ponia sisään, mutta siitä huolimatta ei eteneminen kovin nopeaa ollut. Onneksi ensimmäisten kertojen kaikkein suurimpien ongelmien jälkeen sitä olikin jo oppinut varaamaan ponille aikaa, sillä aluksi olimme säännöllisesti joka paikasta myöhässä.
Kun karvainen poniruuna lopultakin seisoi omalla paikallaan hevoskuljetusautossa, pääsi matkamme alkamaan jopa melkein aikataulussa. Jokilaaksoon ei ajanut kuin vähän toista tuntia meiltä, joten päivästä tulisi sen puoleen mukavan lyhyt. Yllättäen Tintti hyppäsi kisojen pienimmissä luokissa, joten se otettiin ensimmäisenä myös alas autosta. Hieman piti ruunan pörhennellä vastapäätä olevan trailerin suloiselle tammalle, mutta jatkuvalla komennuksella pysyi jästipäinen poni kuitenkin tallessa koko ajan. Varustaminen sujui tavallisesti niin rauhallisen ponin nyt pyöriessä kuin hyrrä, mutta verryttelyyn ehdimme sitten kuitenkin jälleen ajoissa.
Ensimmäinen luokka oli sekin jo Tintille varsinainen voimien koettelemus. Ponilla on edelleen ylipainoa pudotettavanaan, eikä se siinä kuukaudessa jonka ruuna on meillä Cherseyssä asustellut ole vielä ehtinyt kasvattaa hurjia lihaksia. Myös lämmitetty maneesi hieman vei ponista mehuja, sillä kyllähän sitä paksun talviturkin alla hieman hikikin meinasi tulla. Olimme varmasti huvittavan näköinen pari, aikuinen nainen temppuilevan ponin satulassa. Temppuja Tintti tosiaankin teki, sillä tavanomaisen juoksemisen ja pukittelun lisäksi keksi ruuna pelätä hirvittävästi kaikkia ihmisiä esteiden läheisyydessä. Toisaalta se olisi niin innoissaan halunnut mennä, ettei se olisi malttanut seistä hetkeäkään paikallaan. Sen seurauksena tuli verryteltyä hyvin myös hyppimällä pystyyn.
Radalle päästyämme kertasin nopeasti mielessäni ristikkokorkeuden radan. Se oli varsin simppeli ja yksinkertaisella arvostelullakin vielä, joten radan ratsastamisessa ei keskivertohevosella kauaa mennytkään. Ja sitten oli meidän Tinttimme. Rata alkoi ihan sujuvasti puomikasan yli ratsastamalla. Sekin tosin oli ponista varsin hurja este ja se ponkaisi kunnon ilmavaralla yli, mutta eipähän ainakaan pudottanut jo valmiiksi maassa ollutta puomia. Seuraavana vuorossa oli pikkuruinen linja, jonne keskivertohevosella olisi tullut viisi askelta. Tintillä matka tuntui kuitenkin kilometrien pituiselta, joten luovuin suosiolla askeleiden laskemisesta ja annoin ponin baanailla esteiden yli korvat tötteröllä.
Seuraava este hypättiin ratahenkilökunnan ohitse, joka järkyttikin pientä ponia syvästi. Viime hetkellä se päätti livahtaa esteen ohi, eikä ollut kaukana etten olisi tutkaillut esteiden rakennetta hieman lähemmin. Uudella yrityksellä kuitenkin yli ja loppurata melko mallikkaasti aina maaliin saakka. Kiellolla ja muutamalla yliaikavirheellä sijoituimme lopulta neljänneksi, mutta luokan vähäisen osanottajamäärän vuoksi emme kuitenkaan olleet palkittavissa. Ja ihme olisikin ollut, jos menestys olisi ollut yhtään parempaa.
Annettuani ratsun kävellä hetken pidemmällä ohjalla, olikin jo aika palata takaisin verryttelyyn. Starttaisimme myös hieman liukuvammalla korkeudella luokan 40-60cm, jossa suurimmat esteet selvästi alkoivatkin jo olla Tintin taitotason ylärajoilla. Verryttelyn puolella en halunnut ottaa kovin montaa hyppyä, sillä edellinen rata ja siihen melko pitkä valmistautuminen painoivat jo hieman ratsun jaloissa, vaikka sinkoutumisia ja ilopukkeja silloin tällöin satelikin. En hypännyt lämmittelymaneesin puolella kovinkaan isoja esteitä, jotta paukkuja säästyisi vähän radallekin. Kun meidät kuulutettiin valmistautumaan, tuntui poni kuitenkin melko hyvältä.
Rata alkoi samaisella esteellä kuin edellinenkin, joskin se oli nyt nostettu hieman ylemmäs. Siinä ei ollut mitään ongelmaa, mutta seuraavana vuorossa ollut kaareva linja sisälsikin sitten kiemurtelua enemmän kuin laki sallii. Linjan jälkimmäinen osa kun hypättiin jälleen kohti ratahenkilökuntaa, josta Tintti ei jostain syystä tänään ollenkaan pitänyt. Radan suurin este olikin vuorossa seuraavana. Itse en ollut sillä ollenkaan tarpeeksi hereillä, joten näppärä poni käytti tilaisuuden heti hyväkseen ja livahti oikealta ohi. Uudemman kerran hyppyä yrittäessäni tehostin oikean puolen tukea hieman raipallakin, ja poni otti yhden elämänsä parhaista hypyistä tuolle suurehkolle okserille.
Muutama seuraava este sujui hyvin omalla painollaan, vaikka isoimmille poni tarvitsikin melko vahvaa tukea ratsastajalta lähteäkseen hyppäämään. Selkään huomasi hyvin selvästi, kuinka vähän Tintillä on kokemusta tämäntasoisista esteistä, ja kuinka paljon se tulee tarvitsemaan treeniä talven aikana saadakseen itsevarmuutta. Toiseksi viimeinen este kolahti alas täysin hevosen etujalkavirheestä, mutta viimeisellä ruuna sitten muistikin taas nostella jalkojaan oikein kunnolla. Lopputulemana oli muutamia virhepisteitä sekä jälleen ajastakin sanomista, sillä halusin ottaa oikein huolelliset lähestymiset esteille. Sijoituksemme luokassa oli lopulta kahdeksas, joka oli ihan kelvollinen treenin määrään nähden.
Varusteita pois ottaessani sain huomata, kuinka tosissaan pieni poni oli tehnyt töitä vajaan tunnin aikana. Se oli lähes litimärkä hiestä ja huohotti edelleen kevyesti. Päätin klipata poniltakin karvat pois niin pian kuin mahdollista sen olon helpottamiseksi. Poni sai päälleen aivan ihanan minikokoisen villaloimen, ja sitten olikin taas hieman suurempi projekti saada eläin autoon odottamaan kotimatkaa. Onneksi kisapaikalta löytyi avuliasta porukkaa, joiden kanssa saimme kuin saimmekin vastentahtoisen ponin kyytiin.

03.12.2016, Eläinlääkärikäynti, kirjoittanut Cherry (68 sanaa)
Pieni ja karvainen shetlanninponi Tintti oli vuorossa seuraavana. Ainakin viiden sentin mittaisen talvikarvan alta oli hieman vaikea tutkia hevosta, mutta ainakaan karvankasvatuksen kanssa ei ongelmia ole näkynyt olevan. Hieman paksussa kunnossa ruuna kieltämättä oli, mutta muuten se näytti hyvinvoivalta ja iloiselta. Rokotteen poni olisi kovasti halunnut ottaa suun kautta, mutta kyllä se sitten kaulaankin saatiin. Ponin heinien määrää voisi hieman korottaa tai liikuntaa nostaa, mutta muuten ei sanomista.

01.11.2016, Tintin ratsastus, kirjoittanut Cherry (292 sanaa)
Heh, pitkästä aikaa pikkuponin satulaan! Ruuna tepsutteli tarhasta vierelläni innoissaan talliin, mutta pettymys sen naamalla oli valtaisa, kun odottamassa ei ollutkaan suurta ruokavuorta, vaan varusteet valmiina ratsastukseen. Hoitaminen sujui nopeasti, vaikka Tintti yrittikin lievittää huutavaa nälkäänsä maistelemalla jokaista harjaa ja jopa omia jalkojaan. Ei muuta kuin varusteet päälle ja kohti maneesia, sillä enää tämä sokerista oleva ratsastaja ei turhaan ulkona ratsastele.
Selkään oli varsin helppo nousta noin vain jalkaa nostamalla, ja alkukäynnit menivätkin mukavasti ponin lyhyttä kaulaa ja pörröisiä korvia ihastellessa. Hyvin pian ruuna kuitenkin muistutti, ettei suinkaan ole mikään tädinkuljetin tai opetusmestari ja lähti kiemurtelemaan kohti porttia. Ei muuta kuin ohjat tuntumalle ja pohkeiden paukuttelua niin pitkään, että poni myöntyi ja jatkoi takaisin haluttuun suuntaan. Käynnissä rautakankea sai taivutella hyvän aikaa ennen kuin poni yhtään alkoi tehdä yhteistyötä, mutta perusteellinen verryttely kyllä kannatti, sillä ravissa ja laukassa vältimme pahimman sodan onnistuneesti.
Ravissa ruuna jopa väläytteli muutamia pätkiä varsin kivan tuntuista ravia, joskin sen selässä on turha yrittää istua alas. Sen verran pompottavaista tuo pikkuponien liikkuminen tuppaa olemaan. Laukan nostossa kävimmekin varsin mielenkiintoisen keskustelun, jossa pippurinen ratsuni varmasti esitteli kaikki osaamansa liikkeet työnteon välttämiseksi. Milloin tarjolla oli pukkeja, milloin äkkikäännöksiä tai pysähdyksiä. Lähtipä poni kerran pinkomaan ihan kunnolla eteenpäinkin, mutta neuvottelut päätyivät kuitenkin jälleen omaksi edukseni. On niistä pitkistä jaloista jotain hyötyä, kun pystyy tarvittaessa vaikka nostamaan ratsun maasta.
Ponin työskenneltyä hetken edes melkein rehellisesti, sai se jälleen pitkät ohjat. Tehokkaan puolituntisen aikana tuli niin ratsu kuin ratsastajakin kuluttaneeksi enemmän kaloreita kuin pieneen hetkeen. Treeni oli kuitenkin varsin onnistunut, ei pieni pallomaha suinkaan toivoton tapaus ole. Talliin päästessään Tintti oli aivan varma pian iskevästä nälkäkuolemasta, hyvä kun pystyi käytävällä seisomaan muutaman minuutin varusteita purkaessa. Takaisin tarhaan päästyään marssi ruuna sen verran tomerasti heinäkasalle, että muiden oli parempi väistyä alta pois - ja vauhdilla.