Sweet Dynamite

VH20-017-0308


Sweet Dynamiten kuvat © Zuzana Buráňová

Kutsumanimi Tedi Syntymäaika, -paikka, ikä 31.05.2020, Suomi, 4-vuotias
Rotu Shetlanninponi Sukupuoli Ori
Väri Ruunikonkirjava Säkäkorkeus 99cm
Koulutus Helppo B, 60cm, Aloittelijaluokka Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Cherry, VRL-12299 Omistaja Cherry, VRL-12299

20.06.2020: KV-III
(5 + 4 + 3 + 2 + 2 + 1 + 1 = 18p)

31.10.2020: EV-I
(3 + 10 + 3 + 5 + 4 + 9 = 34p)

25.09.2020: KEV-II
(5 + 8 + 4 + 2 + 3 + 9 = 31p)

Jokainen hevosihminen tietää meemin, jossa ponien kanssa selviytymiseen suositellaan läheisiä välejä yläkerran ison Herran kanssa, ja jokainen Tediin tutustunut myös allekirjoittaa tuon neuvon täysin. Pieneksi ja söpöksi otukseksi tämä ori puree kovaa, potkii vieläkin kovempaa, eikä se todellakaan halua tehdä millään muotoa oikeita töitä. Sen sijaan omia tempauksiaan kirjava pallomaha toteuttaa hyvinkin motivoituneesti, eikä sitä juuri portit ja salvat jarruttele tihutöitä tehdessä.

Tedin kanssa selviytymiseen tarvitaan kaikkea sellaista, mitä ponille kokonsa puolesta sopivilla heppatytöillä ei ole. Ori luottaa vahvasti vanhaan totuuteen siitä, että ylipaino on ylivoimaa, ja sen avulla se yrittää poikkeuksetta kuskata taluttajansa paremmille ruoka-apajille. Ei siis ole lainkaan haitaksi, jos massaa löytyy ponin lisäksi myös sen hoitajalta, sillä silloin ankkuroituminen maahan on huomattavasti tehokkaampaa. Kokemusta ja jämäkkyyttäkin ponin käsittelijältä olisi syytä löytyä, sillä periksi pikkupirulle ei ole varaa antaa senttiäkään. Pieni myönnytys tänään kertaantuu seuraavaan päivään mennessä valtavaksi, ja jälleen ollaan tallin pienimmän perkeleen kanssa suurissa ongelmissa. Hoitotilanteissa Tedi on ärsyttävä säheltäjä, puhtaasti pahantahtoinen ihmisiä kohtaan ja kaiken kukkuraksi siinä on vähän houdininkin vikaa. Hyvin kiinni sidottuna, mahdollisimman nopeasti varustettuna ja tarpeeksi kovasti nuhdeltuna Tedin kyllä saa ratsastuskuntoon, jos joku siis sen selkään kaiken tämän jälkeen vielä haikailee. Pikkuorin lastaukseen saa varata aikaa vähintään puoli tuntia, sillä hyvällä sitä ei saa autoon lastattua, ja väkisinkin sitä saa vinssata kyytiin ihan tosissaan. Matkat Tedi sentään taittaa melko fiksusti, mutta tuttu rellestys jatkuu heti autosta ulos päästyä, oli paikka sitten mikä tahansa.

Tedin kanssa harrastaminen on kaikkea muuta kuin helppoa ja kivaa, eikä poni ikinä unohda muistuttaa ratsastajaansa asiasta. Ori ei anna kuskilleen mitään ilmaiseksi, ei edes yksinkertaista mahdollisuutta turvalliseen ratsautumiseen. Kevätjuhlaliikkeistä Tedi klaaraa joka ikisen, eikä se juuri fysiikan lakeja murehdi esitellessään niitä yksi toisensa jälkeen. Lapsiratsastajista löytyy ehkä promillen verran sellaisia harrastajia, jotka pientä pyöreää ponia pystyvät jollain tavalla hallitsemaan. Vieläkin vähemmän löytyy sellaisia vanhempia, jotka suostuvat päästämään silmäteränsä piskuisen dynamiittipötkön satulaan ensimmäisen näytöksen jälkeen. Avain Tedin kanssa selviämiseen on kuitenkin nimenomaan periksiantamattomuus: satulaan kiivetään sinnikkäästi uudelleen, vaikka sieltä olisi tullut vauhdikas lähtö jo kymmenen kertaa aiemmin saman ratsastuksen aikana. Harjoittelematta pikkuorille ei pärjää kukaan, mutta kun pirulaista lopulta oppii tulkitsemaan, pystyy sen kanssa suorittamaan kokonaisia tehtäviä onnistuneesti. Ilmaiseksi Tedi ei mitään anna, ei myöskään lahjomalla tai pakottamalla, mutta oikeiden hevosmiestaitojen voimin ponin itsepintaisen vastarinnan pystyy murtamaan ja siten se on mahdollista voittaa omalle puolelleen, vaikka sittenkin vain pieneksi hetkeksi.

Hyppääminen Tedin kanssa on hermoja raastavaa hommaa niin ratsastajalle, valmentajalle kuin muillekin jollain tavoin harrastuksessa mukanaeläville. Edistys on niin hidasta, että sitä hädin tuskin pystyy havaitsemaan. Tuloksia ponin kanssa ei siis kannata odottaa, ei ennen kuin harjoitteluun on uhrattu kohtuuttoman paljon resursseja, ja ratsastajan mielenterveyttä on koeteltu pahemmin kuin kiusattua koululaista bussipysäkillä. Kapasiteettia Tedillä ei hirmuisesti ole, mutta suurempi este sen menestymiselle on kuitenkin ponin pakottava tarve vastustella sille siunattua roolia ratsastuskoulun luotettavana opetushevosena. Esteradoista ponin kanssa selviää sitten, kun sileällä asiat ovat sujuneet jo pidemmän aikaa ilman suurempia konflikteja. Niin, ja tietysti tähtien pitää olla myös oikeassa asennossa. Maastossa Tedi on yllättävän selväpäinen kaveri, eikä se säiky oikeastaan mitään vastaantulevaa. Omia tempauksiaan pilkesilmäinen otus tietysti voi keksiä, mutta tarjolla olevista vaihtoehdoista maastoilu lienee kuitenkin selvästi mukavinta touhua pikkuperkeleen kanssa, jota Tediksikin kutsutaan.


Suku & jälkeläiset

i. Tiny Disaster
she, rn, 102cm
ii. Wrecking World EVM
she, 95cm, trn
iii. Restless Soul EVM
she, 96cm, tprn
iie. Let It Go EVM
she, 101cm, m
ie. Lost Rainbow EVM
she, 96cm, trn
iei. Kind King EVM
she, 106cm, rt
iee. Daydream EVM
she, 92cm, rtkm
e. Sweet Sugar
she, 96cm, rtkrj
ei. Solid Sweet EVM
she, 98cm, trtkrj
eii. Solid Times EVM
she, 101cm, vrtkrj
eie. Sweet Sin EVM
she, 96cm, mkrj
ee. First Crush EVM
she, 95cm, rnkrj
eei. Narrator EVM
she, 100cm, vrtkrj
eee. First Lady EVM
she, 94cm, prn

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Emä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

14.04.2020, Siemenet sekaisin, kirjoittanut omistaja (214 sanaa)
”Sulle siis sattui minkälainen vahinko?” Harri tivasi minulta kasvot kiukusta punastuen. Keskityin pitämään katseeni tiukasti lattiaa pitkin kiemurtelevassa halkeamassa, kun mutisin miehelle vastausta: ”Uusin vahingossa Vegan Tintillä”. Kuulin selvästi, kuinka ukko puhisi raivoissaan, mutta ilmeisesti hän ei löytänyt sanoja haukkumiseeni saati minkäänlaista ratkaisua tilanteen korjaamiseksi. Vega oli nimittäin juuri ultrattu tiineeksi, ja sattumalta olin nyt jälkikäteen huomannut siemennystilanteessa sattuneen virheen. Olin nimittäin ojentanut tammaan iskettäväksi Plänttiksen siemenien sijaan Tiny Disasterin pakastettua spermaa, mikä sinänsä ei olisi niin ongelmallinen asia, ellei samaisesta yhdistelmästä olisi jo vuoden 2018 loppupuolella syntynyt tammavarsa. Asiasta ei sillä kertaa puhuttu enempää, mutta pari päivää myöhemmin istuimme yhdessä kahvipöytään asiaa ihmettelemään. Astutuskausi oli jo lopuillaan ja Vega vaikutti olevan niin tukevasti tiineenä, ettemme halunneet enää sen kohtua mennä sörkkimään. Päätimme antaa tiineyden jatkua loppuun saakka, mitä ikinä varsan kanssa sitten tekisikään. Olisipa se edes tamma, niin sen voisi myydä heti emänsä alta pois johonkin kivaan harrastekotiin. Harri tarjosi minulle huolimattomuudestani sellaisen ripityksen, ettei samanlaista vahinkoa varmasti pääsisi aivan lähiakoina sattumaan uudelleen. Ja oikeassahan mies oli, mitä jos väärän orin spermalla siemennetty tamma olisi ollut jonkun asiakkaan, sitten tässä vasta kusessa oltaisiinkin! Onni onnettomuudessa oli tällä kertaa se, että ponit olivat molemmat omiani, jonka lisäksi yhdistelmästä aiemmin syntynyt Sorja on ollut varsin yhdyskuntakelpoinen ja kivarakenteinen kaveri, jollaista ehkä sen täyssisaruksestakin uskaltaisi toivoa.

10.06.2020, Ei-toivottu lapsi, kirjoittanut omistaja (133 sanaa)
”Tiedätkö pikkumonsteri, sun piti olla kaunis, kilttiluontoinen tammavarsa, eikä suinkaan mikään Luciferista seuraava demoninpoikanen” puhelin pikkuiset korvansa tiukasti niskavilloihinsa liimanneelle ruunikonkirjavalle orivarsalle, joka ei selvästikään halunnut ymmärtää pointtiani saati muuttaa käytöstapojaan parempaan suuntaan. Huokaisin syvään miettiessäni dynamiittipötkön mahdollista myynti-ilmoitusta: ”Myydään itse saatana!” Ei kiitos, kuka tuollaiseen tarjoukseen ikinä edes tarttuisi, ja miten paljon hallaa yksi kitukasvuinen poninkuvatus voisi kasvatustoiminnalleni vielä tehdä. Dynamiitinpoikanen olisi pakko pitää itsellä ja yrittää jollain keinolla saada se aisoihin, miten se sitten tehtäisiin, siitä minulla ei ollut vielä harmainta aavistustakaan. ”Sä olet kyllä yksi epäonnisten sattumien summa” kirosin Tedille vielä lähtiessäni, vaikka kyllähän se tiesi sen ihan itsekin. Olin nimittäin kertonut terroristinalulle faktat sen alullelaittamisesta lähes heti sen synnyttyä, ja nyt vahinkolapsen etuoikeudella se oli päättänyt muistuttaa minua joka päivä siitä, kuinka epätoivottu yksilö se tässä maailmassa oikein olikaan.

20.06.2020, Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus, kirjoittanut omistaja (197 sanaa)
Tedi lähti mukaan kesäkuun kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuuteen ihan pelkästään hevosauton täytteenä, sillä kuka nyt tilaisuuteen vain kahden juniorin kanssa olisi jaksanut lähteä. Pikkuperkele pitikin palvelijoitaan kiireisenä aina reissun alusta loppuun saakka, vieläpä niin taukoamatta että Jerry ja Karri olivat vähällä jäädä kokonaan ilman huomiota, mutta kaikkien yllätykseksi se saatiin kuitenkin vuorollaan esitettyä tuomareiden edessä ilman koko tilaisuuden pilaamista. Pisterivi ei lihavanpuoleisella shetlanninponivarsalla ollut kovin kummoinen, muttei kukaan varsinaisesti menestystä tämän varsan kohdalla odottanutkaan. Hevosen kasaan raapimat 18 pistettä oikeuttivat sen kolmospalkintoon, johon koko tallin väki oli enemmän kuin tyytyväinen. Parhaat pisteensä poni ansaitsi hieman yllättäen rakenteestaan, vaikkei vitonen skaalalla kovin kummoinen numero ollutkaan. Askellajien pisterivi oli kohtalainen: käynnistä 2, ravista 3 ja laukasta 4. Lisäpisteitä Tedi sai yhden kappaleen, samoin suvustaan se ansaitsi myös yhden pisteen. Koska dynamiittipötkö osallistui tilaisuudessa 4-vuotiaiden luokkaan, joutui se ottamaan osaa myös ratsastuskokeeseen. Siitä pisteitä ropisi lopulta tilille kaksi kappaletta, vaikka itse olisin kyllä tuomarina antanut orille korkeintaan yhden pojon siitä hyvästä, että se suostui pitämään ratsastajaa vartin verran melkein sievästi selässään. Kaikkien yllätykseksi reissusta selvittiin ilman suurempia vammoja ja jopa Tedi palasi kotiin oikean palkinnon kanssa, joten kai tästä sitten jatketaan kohti seuraavia arvostelukarkeloita kohti, edelleen tosin pelkästään (huvin ja) urheilun vuoksi.