Luodinlaulu

VH20-018-0153


Luodinlaulun kuvat © ransu.kuvat.fi (CC BY-NC 3.0)

Kutsumanimi Liida Syntymäaika, -paikka, ikä 28.04.2019, Suomi, 3-vuotias
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Tamma
Väri Vaaleanrautias Säkäkorkeus 154cm
Koulutus Vaativa B, 100cm, Helppo Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Cherry, VRL-12299 Omistaja Cherry, VRL-12299

20.03.2020: KV-III
(8 + 1 + 2 + 1 + 2 + 0,5 = 14,5p)

30.09.2020: EV-I
(6 + 10 + 5 + 1 + 4 + 9 = 35p)

31.05.2020: KEV-I
(6 + 16 + 2 + 1 + 4 + 9 = 38p)

20.03.2020: SV-II
(7,4 + 5 + 8 + 6,75 + 8 + 7 = 42,15p)

Liida on hyvin sosiaalinen ja osallistuva hevonen, jonka kanssa kärttyisempikin ihminen tulee hyvälle tuulelle. Erinomaisia ratsastuksellisia ominaisuuksiaan se on perinyt kummankin vanhempansa puolelta, ja myös tamman luonteenpiirteistä voi tunnistaa sen sukujuuret. Kuvankaunis rautias on erittäin ansaitusti saavuttanut itselleen turpaterapeutin nimikkeen tehden muiden töidensä lisäksi silloin tällöin myös terapiahevosen hommia.

Käsiteltessä vaaleanrautias tamma on oikein ystävällinen ja rauhallinen, eikä se ihmettele terapia-asiakkaidensa mahdollisia apuvälineitäkään. Nuoresta iästään huolimatta Liida on nähnyt paljon, eikä se stressaannu yksin jäämisestä tai pitkistäkään hoitotuokioista. Suomenhevonen on fiksu ja liikkeissään harkitsevainen myös vieraissa paikoissa, eikä se tee matkustamisesta suurta numeroa. Muiden hevosten kanssa tamma tulee toimeen kohtalaisesti, mutta se haluaa välillä nauttia myös omasta rauhastaan ja onkin laumassa hieman syrjäänvetäytyvää sorttia. Taluttaessa liinaharja on kiireetön, muttei se kuitenkaan haraa vastaan vaan etenee omaa verkkaista tahtiaan. Varusteet sille saa päälle kuka tahansa, eikä hevosella ole huonoja tallitapoja.

Ratsastaessa Liida on hitaasti syttyvä, mutta ehdottoman pomminvarma ja anteeksiantava ratsu. Mitä pienemmän tai aremman ratsastajan sen selkään vinssaa, sitä varovaisemmin hevonen astelee eteenpäin. Kokeneen ja ratsastustaitoisen kuskin kanssa hevonen osaa temppujakin, sivuttaisliikkeet ja yksittäiset laukanvaihdot mukaan lukien. Korkeampaa koulua porskuttaessa hevonen tarvitsee kuitenkin jatkuvasti tukea ratsastajaltaan, eikä se olekaan mikään ihanteellinen ratsu opettamaan vaativan tason liikkeitä. Kokoaminen onnistuu Liidalta kuitenkin keskivertosuomenhevosta helpommin, mikä tekee siitä ilon silmälle kilparadoilla.

Hyppääminen onnistuu Liidalta kohtalaisesti, vaikkei se touhusta liikaa innostukaan. Tamman eteneminen esteradoilla ei yleensä ole sieltä vauhdikkaimmasta päästä, mutta esteet se kuitenkin ylittää tasaisen varmasti kiemurtelematta tai jarruttelematta. Pienet jumppatehtävät saavat hevosen runkoon mukavasti liikkuvuutta, mutta isommilla esteillä pienehkö tamma joutuu jo oikeasti hyppäämään. Ympäristönsä tapahtumista Liida ei välitä töissä ollessaan tuon taivaallista, joten myös maastoilu on sen kanssa turvallista ja rentouttavaa. Tarvittaessa myös hyppääminen onnistuu maastossa, vaikkei tukkien loikkiminen tai jalkojen kastelu vesiesteessä aivan Liidan lempipuuhiin lukeudukaan. Lähtökohtaisesti rautiaan saa kuitenkin tekemään mitä tahansa, jos ratsastaja vain uskaltaa vaatia asian loppuun saakka.


Suku & jälkeläiset

i. Kalman Luotisade
sh, 155cm, prt
ii. Kalman Surmanluoti
sh, 153cm, m
iii. Surmansuukko
sh, 155cm, m
KTK-I, ERJ-I, KERJ-I
iie. Jokerikuningatar
sh, 152cm, rt
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
ie. Hortensiahysteria
sh, 159cm, rt
KERJ-I
iei. Viikset Sutturalla
sh, 160cm, tprt
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*
iee. VIR MVA Ch Ruusuraivo
sh, 160cm, vrt
KTK-II
e. Vähäpellon Lemmenlaulu
sh, 154cm, rt
ei. Vähäpellon Vauhtihirmu
sh, 157cm, m
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, SLA-I
eii. Sairaannopee
sh, 154cm, tprt
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, YLA1
eie. Mustakulta
sh, 161cm, m
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ee. Vähäpellon Suvisävelmä
sh, 154cm, rt
KRJ-I, KERJ-I
eei. Suviveikko
sh, 158cm, m
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
eee. Pusupulveri
sph, 142cm, tprt
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Isä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

13.01.2020, Ratsukoulutusta, kirjoittanut omistaja (123 sanaa)
Liida on alusta alkaen suhtautunut ratsutukseen kuin vanha tekijä. Siitäkin huolimatta, ettei tammalla ole ikinä tainnut olla edes loimea päällään, ei se välittänyt ollenkaan satuloimisesta tai siitä johtuvasta paineen tunteesta selässään ja mahassaan. Liinassa rautias pyöri kuuliaisena ja juuri sopivan energisenä, eikä se esitellyt järin lennokkaita kevätjuhlaliikkeitä paineistettunakaan. Ensimmäiset ratsautumiset sujuivat onnellisesti pää kauraämpärissä, mutta myöhemmin stunttikuski on saatu satulaan ilman harhautuksiakin. Nyt olemmekin jo siinä pisteessä, että hevonen on mennyt kaikkia askellajeja pyöröaitauksessa. Vielä riittää hiomista ohjauksen kanssa, mutta kuka kolmevuotias aivan valmis olisikaan kahden viikon koulutusjakson jälkeen. Liidan kanssa kaikki on sujunut kuitenkin vähän turhankin helposti ja nyt jännitämmekin kovasti, koska takapakkia alkaa tulla. Toistaiseksi kuitenkin iloitaan edistymisestä, ja ensi viikolla suuntaammekin jo maneesiin harjoittelemaan ratsastajan kanssa liikkumista hieman suuremmassa tilassa!

17.11.2019, Helppo varsa, kirjoittanut omistaja (115 sanaa)
Kaksivuotiaaksi hieman turhan vähän käsitellyksi varsaksi Liida on kyllä oikea joka työntekijän unelma! Se ei ole koskaan vältellyt riimun pukemista tai narussa kävelemistä, eikä se myöskään ole koskaan yrittänyt tosissaan painia ihmisten kanssa. Varsa osaa hienosti seurata ympärillään tapahtuvia asioita kuitenkaan niistä hermostumatta. Jalkojen nostelua ei rautiaan kanssa juuri ole harjoiteltu, ja silti se nostaa koipensa kiltisti myös kengittäjälle. Kaiken kukkuraksi varsa tuntuu kovasti rakastavan tallimme luottoeläinlääkäriä siitäkin huolimatta, että hän on tehnyt sille pelkästään inhottavia ja piikkien pistelyä sisältäviä asioita. Paljon helpompaa ja oppivaisempaa varsaa ei kasvattaja enää voisi toivoa! Liida on osoittautunut jopa niin fiksuksi yksilöksi, että ilmoille on kohonnut ajatus tamman mahdollisesta terapiahevosen urasta, kunhan se vain ensin kasvaa muutaman vuoden vanhemmaksi.

22.05.2019, Kesälaitumelle, kirjoittanut omistaja (135 sanaa)
Liidan syntymän aikoihin elettiin vielä melko aikaista kevättä, eivätkä siitostammat olleet vielä päässeet aloittelemaan kesän laidunkauttaan. Tästä johtuen rautias varsa joutui viettämään syntymäänsä seuranneet viikot karsinassa ja sen välittömässä läheisyydessä sijainneessa hiekkapohjaisessa pikkutarhassa. Eläväisenä ja uteliaana hevoslapsena varsa oli lähtenyt aidoista jo muutamaan kertaan omille teilleenkin, ei tosin koskaan liian kauas tarhaan hätääntyneenä jääneestä emästään. Tänään koitti kuitenkin viimein aika lyödä tamma toisensa perään autoon ja siirtää ne kesäparatiisiinsa muutaman kilometrin päähän. Tälle reissulle pääsivät mukaan myös Liida emineen, ne olivat osa toista sinä päivänä ajettavaa muuttokuormaa. Tammavarsan elämän ensimmäinen automatka sujui erinomaisesti, eikä lapsi ollut moksiskaan autoon kiipeämisestä tai maisemien vaihtumisesta. Enemmän kuin tyytyväisenä Lempi varsoineen jäi nauttimaan vuoden ensimmäisistä vihreistä samalla kun teoriassa toisilleen tutut tammat hakivat omaa paikkaansa nyt muodostuneen lauman arvojärjestyksessä. Kauniin jokinotkon maisemissa tammat varsoineen saisivatkin viettää aikaa pitkälle syksyyn!