Henkilökunta

MINTTU HAAPANEN

Minttu on 29-vuotias ruuhkavuosista kärsivä yksinhuoltaja, jonka päivissä ei ylimääräisiä minuutteja ole. Avioeron jälkeen naisella on ollut haasteita löytää tarpeeksi aikaa 2-vuotiaan Rikun lisäksi Längenkalliossa asuville hevosilleen, eikä rahatilannekaan ole sieltä parhaimmasta päästä suunniteltua pidemmäksi venähtäneen äitiysloman takia. Tätä nykyä Minttu tekee pätkätöitä paikallisissa yrityksissä pitääkseen itsensä ja elättinsä hengissä. Kehittymässä on myös orastava parisuhde paikallisen Juho Paavolan kanssa.

Parhaiten Mintun tunnistaa tämän pitkistä ja laineikkaista hiuksista, joiden väri vaihtelee tumman eri sävyissä. Tumma on myös naisen vaatetus, sillä muodin mukaiset kukkakuosit eivät aivan kohtaa hänen makuaan vaateasioissa. Parhaiten Mintun vaatteita voi kuvailla sanoilla käytännöllinen ja mukava, eli käytännössä kesähepeneisiin kuuluvat lyhythihaiset paidat ja kevyet ratsastushousut, kun taas talvella nainen muistuttaa enemmän Michelinin ukkoa kuin ihmistä kaikkine toppauksineen.

Tärkein ihminen Mintun elämässä on hänen 2-vuotias poikansa Riku Matias. Rikun kanssa hän elää pienessä vuokra-asunnossa kylän keskustan tuntumassa, mutta suunnitteilla on muutto hieman suurempaan asuntoon heti ensimmäisen mahdollisuuden koittaessa. Iloinen ja utelias Riku kulkee usein Mintun mukana tallilla. Taavin on tarkoitus siirtyä hänen ratsukseen muutaman vuoden kuluttua, kun pikkumies alkaa ymmärtää ratsastuksesta hieman enemmän. Toistaiseksi pojan keskittymiskyky on vielä melko kortilla ja vaikka hän kovasti eläimistä pitääkin, eivät kokonaiset tallipäivät vielä tule kuuloonkaan Rikun kanssa.

Mintun perheeseen kuuluu Rikun ja hevosten lisäksi myös nelivuotias collienarttu Ruusu, joka myös nähdään silloin tällöin tallilla seuraamassa omistajaansa. Ruusu on sosiaalinen, vaikkakin vieraita ihmisiä kohtaan hieman arka koira, joka ei koskaan kieltäydy maastolenkistä hevosten kanssa tai pallottelusta tallin pihalla. Ruusu on Rikua kohtaan melko suojelevainen ja parivaljakko nähdäänkin yleensä yhdessä puuhastelemassa.

Arkisin Riku asuu Mintun kanssa, mutta viikonloppunsa hän viettää isänsä Rami Kuusiston kanssa. Tällöin Mintulla on hieman enemmän aikaa itselleen ja tallilla vierähtääkin helposti useampi ekstratunti. Silloin tällöin Riku on myös hoidossa isovanhemmillaan Annella ja Kimmolla. joiden luokse myös Ruusu on aina tervetullut. “Mummu ja pappa” auttavat Minttua aina parhaansa mukaan kiireiden keskellä ja tukevat mahdollisuuksien mukaan myös rahallisesti mahdollistaen valmentautumisen ja jopa kilpailemisen aina silloin tällöin.

Minttu ei suinkaan ole ainoa ihminen, joka hänen hevosiaan hoitelee. Ilmiselvistä syystä johtuen Mintulle kertyy pakollisia tallivapaita viikoittain, jolloin hevostenhoitovastuussa on niiden vuokraaja Julia. Tyttö on lukion toisella luokalla ja harrastanut ratsastusta jo usean vuoden ajan. Hän ei niinkään kaipaa harrastukseltaan totista treenaamista, vaan nauttii hevosten hoitamisesta ja monipuolisesta touhuamisesta niiden kanssa. Julian tunnistaa vaaleista hiuksista, jotka ovat kiinni paksulla hiusdonitsilla, sekä tyylikkäistä vaatteista, joista ei löydy pölyhiukkastakaan edes tallipäivän päätteeksi.

IRENE RIIKKI

Irene on Nestorin 19-vuotias esikoinen. Kolmesta lapsesta vain Irene on perinyt isänsä norjalaiset, punaiset hiukset, ja nuori nainen onkin helppo tunnistaa erikoisen värisistä kiharoistaan. Musiikkimaullisesti isänsä jalanjäljissä seurannut Irene suosii nahkaa, tummia vaatteita ja bändipaitoja; Niin arjessa, kuin hevostallilla. Luonteeltaan Irenen voisi melkein odottaa olevan yhtä synkkä, kuin musiikkimakunsakin, mutta todellisuudessa hän on varsin älykäs ja hyväntahtoinen nuori aikuinen, joka osaa käyttäytyä ihailtavan asiallisesti tilanteen vaatiessa.

Saara-äiti hullaannutti Irenen jo lapsena hevosiin, ja ensimmäisen kerran tyttö on pistetty hevosen selkään kolmivuotiaana, jolloin ratsuna toimi Saaran omistama suomenhevostamma Lipetti, eli Lissu. Kuvankaunis, täydellisen luonteen omannut Lissu toimi pienen Irenen ratsuna kaksi ensimmäistä vuotta, ennen kuin se lopetettiin ähkyn takia vuonna 2006. Seitsemänvuotiaana tyttö rupesi käymään viikottaisilla ratsastustunneilla jämsäläisellä Jaakkolan ratsastuskoululla, ja ensimmäisen hoitoponinsa Irene sai kymmenvuotiaana, jolloin tyttö rupesi käymään melkein päivittäin Jämsässä; Hevosihmisenä Saara uhrautui ja kyyditsi esikoistaan edestakaisin Längenkallion ja Jämsän välillä.

Kun Irene oli kuusitoista, yksi Jaakkolan tuntiponeista lähti myyntiin, ihastuttava vuonohevosruuna D.N. Kärlekstrollet, eli Rölli. Vaikka Irene oli ratsastanut ruunalla vain muutaman kerran, sillä Rölli kävi pääasiassa aloittelijoiden tunneilla, alkoi Riikkien kodissa armoton mankuminen. Eikö nyt ollut juuri sopiva aika hankkia hevonen, kun ihan naapurissa seisovassa omassa tallissa asusteli vain muiden omistamia yksityishevosia? Nestori-isälle ei tullut suurena yllätyksenä, kun Saara-vaimo antoi sitten periksi ja lupasi tyttärelleen oman hevosen. Niin Röllistä tuli Irenen ensimmäinen oma hevonen. Aloittelijatuntiurastaan huolimatta ruuna osasi yhden jos toisenkin asian, ja jatkoi lähes saumattomasti uraansa Irenen opetusmestarina. Nyt Saarakin ehti huomioimaan kahta muuta lastaan, kun päivät eivät kuluneet viedessä Ireneä Jämsään ja takaisin.

Vuonna 2019 Rölli alkoi siirtymään vähitellen pikkusisko Minean opetusmestariksi, joten kun Irenen ja vilkkaan ratsuponiori Hessun polut kohtasivat, nuori nainen ei edes epäröinyt. Brittisukuinen Hesperian Heartseeker oli hyppy tuntemattomaan, sillä Irenen kokemukset rajoittuivat pääasiassa tuntiponeihin, eikä kuumaverinen kilpaponi ollut sinnepäinkään. Irene ei kuitenkaan koskaan ole ollut haasteista perääntyvää tyyppiä, joten vauhdikkaan koeratsastuksen jälkeen kaupat solmittiin ja ivalolainen Hessu muutti Längenkallioon. Hessusta on nopeasti tullut Irenen tärkeämpi ratsastettava, siinä missä Rölli tarjoaa kyytejä enemmänkin Minealle sekä satunnaisille Irenen ystäville, joita Längenkallion hevostallilla toisinaan näkee.

NESTORI RIIKKI

Längenkallion hevostallin omistaa parhaat päivänsä jo nähnyt Nestori Riikki, kolmasosanorjalainen Längenkallion kylän kasvatti. Maalaislapsuudestaan huolimatta Nestori on oppinut valitsemaan mukavuuden muodin ylitse vasta vanhemmalla iällä; Vielä kaksikymppisenäkin Riikin ainoa poika aiheutti vanhemmilleen harmaita hiuksia lävistetyllä nenällä ja huulella, sekä kauhistuttavalla vaatevalikoimallaan, joka koostui kirkkaista neonväreistä, verkkopaidoista ja mustasta nahasta. Nestorin kolmea lasta hävettää jokaisen kerran, kun mies kaivaa esiin kuvat nuoruudestaan, jolloin hänellä oli pitkät, villit kiharahiukset.

Nestorin mielenkiinnonkohteet ovat pikkupojasta asti olleet hyvin stereotyyppisen miehekkäät; Kaikki kunnon moottorilla käyvä, sekä veneily ja kalastus. Hevosista tuli kuitenkin väistämättä osa miehen elämää, kun Nestori lukiossa rakastui rinnakkaisluokkalaiseen Saaraan. Saara oli kaunis, elämäniloinen nuori nainen, joka vei Nestorin sydämen toisen lukiovuoden joulutanssiaisissa. Hän oli pukeutunut punaiseen nilkkamittaiseen leninkiin ja vetänyt vaaleat hiuksensa kiharalle poninhännälle. Nestori oli mennyttä miestä, ja vei Saaran vihille keväällä 1991.

Nuori pariskunta vietti kokonaisen vuosikymmenen yhdessä, matkustellen ja aloittaen yhteistä talliyritystä, ennen kuin heille syntyi ensimmäinen tytär; Irene Juulia vuonna 2001. Kolme vuotta myöhemmin syntyi toinen lapsi ja ainoa poika Vilhelm Nestori, ja vuonna 2008 syntyi vielä Riikkien iltatähti, Minea Susanna. Tytöt oppivat äitinsä tavoin heppahulluiksi, mutta siinä missä Vilhelm osasi hoitaa hevosia, pojan mielenkiinto suuntautui enemmänkin tietokonepeleihin ja ohjelmointiin.

Minea ei ollut ehtinyt täyttää edes viittä, kun Saara sairastui äkillisesti ja menehtyi helmikuussa 2013. Sokkina tullut sairaus paljastui kaikkien yllätykseksi aggressiiviseksi keuhkosyöväksi, vaikka Saara oli aina ollut perheelleen terveellisten elämäntapojen esikuva. Saara on haudattu Längenkallion kylän hautuumaalle, ja Nestori käy haudalla yhä viikottain. Mies myös lopetti tupakoimisen vaimonsa saatua keuhkosyöpädiagnoosin.