Sotamaalauksen Pahatuohi

VH20-018-1043
EV-I, SV-ISotamaalauksen Pahatuohen kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Sotamaalauksen Pahatuohi Kutsumanimi Pahis
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 149cm, tummanrautias
Syntymäaika, -paikka 18.05.2020, Suomi Ikä 3-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 110cm, me. 95cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Sotamaalaus Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Sanni laittoi Sotamaalauksensa hevosia julkisesti tarjolle jalostukseen, ja muutamien viikkojen harkinnan jälkeen päätin ottaa naiseen yhteyttä koskien Kalman Paharakkautta: mustanvoikkoa tammaa ei valitettavasti saisi liisattua Kuuraan, mutta Ruusujärvellä hevonen voisi tehtailla maailmaan yhden tuohisenpoikasen. Pullanmakuisten päiväkahvien jälkeen sopimus uuden suomenhevosen tuottamisesta oli allekirjoitettu, ja parin viikon kuluttua Ramonaa päästiinkin jo siementelemään. Tuohisen siemen oli ilmeisen tehokasta ja heti ensimmäisessä ultrassa päästiin ihastelemaan elämänlangasta tiukasti kiinni pitävää alkiota. 11 kuukautta myöhemmin maailmaan tupsahti tuuheakarvainen hevoslapsi, joka viiden Lapin rauhassa vietetyn elinkuukauden jälkeen lykättiin hevosautoon ja kärrättiin etelämpään, jossa se saisi loppuelämänsä edustaa kuuralaisissa väreissä.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Pahis, jota alun perin kutsuttiin Tuureksi, mutta joka pelkällä olemassaolollaan aneli kuvaavampaa kutsumanimeä, on kiltisti sanottuna mieleenpainuva persoona. Ori on hyvin voimakastahtoinen otus, ja pienestä koostaan huolimatta varsinainen voimanpesä. Tummanrautiaan suomenhevosen päähän ei mahdu samaan aikaan kuin yksi ainoa ajatus, eikä sen järjenjuoksu noin muutenkaan kovin kehuttavalla tasolla ole. Pahista voisi kuvailla kiukkuiseksi ja tiukkapipoiseksi hevoseksi, vaikka omat tähtihetkensä rautiaallakin on. Käytöspisteitä orille ei ropise ainakaan kotioloissa, vaikka vieraskoreutta potiessaan se erilaisen ensivaikutelman saattaa antaakin. Perustoimenpiteet hevosen kanssa sujuvat parhaiten sen ollessa kahdelta puolelta kiinnitettynä, mieluiten tallin rauhallisimpaan aikaan ja turhia vitkastelematta. Kärsivällisyyttä Pahikselle ei valitettavasti ole siunaantunut ripaustakaan, joten turha hidastelu ihan missä tahansa toimenpiteessä tietää hoitajalle lisää harmaita hiuksia.

Muiden hevosten välittömässä läheisyydessä Pahis on melkoinen äijä, eikä se epäröi näyttää sitä. Turvaväleistä huolehtimalla orin kanssa selviää niin kisapaikoilla kuin valmennusreissuillakin, mutta aloittelijoiden käsiteltävissä rautias ei ole edes rauhallisimmillaan. Kovan äänen ja ärsyttävän touhottamisen lisäksi Pahiksessa on sisäänrakennettuna myös taipumus hampailla napsimiselle, joten kaikenlaisen suun kanssa näpräämisen kanssa tulee suomenhevosen kohdalla olla ehdoton. Kengitystä varten ukko kannattaa suosiolla domottaa, jotta kengittäjä saa mahdollisuuden tehdä työnsä huolella ja turvallisesti. Eläinlääkäri taas saa aloittaa kaikki rokotusta suuremmat toimenpiteet rauhoituspiikillä, eikä Pahikselle todellakaan riitä mitkään pienet nokkaunet, vaan ihan perushoitojakin varten ori on syytä lähettää kunnolla höyhensaarille uneksimaan. Päiväkänneistä selviäminen vie rautiaalta melko kauan, mutta se ei todellakaan ole riittävä peruste niiden ohittamiselle. Matkustajana Pahis on raskas, mutta ei erityisen hankala. Se pitää kovaa ääntä, heiluu ja protestoi, muttei kuitenkaan jännitä tai pelkää tien päällä olemista. Se myös lastautuu suoraviivaisesti, ulos autosta toisinaan jopa melkoisella vauhdilla.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Ruskavaaran Tuohinen
EV-II, SV-II
sph, 148cm, prt
ii. Turmeltajan Tuohivintiö
KTK-III, SV-II
sh, 151cm, vkk
iii. Tuohipoeka
KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I
iie. Nanetta
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-II, SLA-II
ie. Tuohiprinsessa
KTK-II
sph, 143cm, prt
iei. Tuohikotti
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
iee. Pilviprinsessa
KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I
e. Kalman Paharakkaus
sh, 151cm, mvkk
ei. Kalman Pahakurki
sh, 158cm, trt
eii. Pahansanansaattaja
KTK-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II, SLA-I
eie. Neitokurki
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ee. Hukanhelmen Rakkaudentunnustus
sh, 152cm, rnvkk
eei. Monarkkisulttaani
KTK-II
eee. Rakastunut Rihkamaan
KTK-II

Sukuselvitys

POJASTA POLVI PARANEE

00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-0000
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-0000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.01.2021: SV-I (5,8 + 9 + 6 + 7 + 7,8 + 10 = 45,6)
Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2021: EV-I (7 + 10 + 1 + 4 + 4 + 9 = 35p)

Ominaisuuspisteet (ERJ) Taso
2430.33 6/5

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana Valmentaja (000 sanaaa)
Tekstiä tekstiä tekstiä...

RAKAS PÄIVÄKIRJA

19.12.2020 - Kirjoittanut omistaja (237 sanaa)
Pahis muutti Kuuraan talvisena joulukuun päivänä, ja se päivä jäi varmasti jokaisen osallisen mieleen lähinnä musertavan surullisena. Lupasin lähteä traileriyhdistelmän kanssa liikkeelle jo varhain ennen kukonlaulua, vaan eiköhän rakas kantatammani Kultsi sairastunut ähkyyn edeltävänä yönä sillä lopputuloksella, että tamma jouduttiin lopettamaan aamupäivällä kipujen käydessä ylivoimaisiksi. Mieli mustana lähdin puolenpäivän jälkeen ajamaan kohti Sotamaalausta, soitellen matkan aikana naapurin kaivinkonekuskille huonoista uutisista ja ikävästä työnannosta. Itse en pystynyt olemaan paikalla Kultsia haudattaessa, mutta pitkän matkan taittaminen pelkästään omien ajatusten seurassa oli myös hyvin raskasta. Perillä Sotamaalauksessa olin vasta iltamyöhään, ja vaikka Sanni kovasti yrittikin jarrutella yötä vasten ajamistani, halusin kuitenkin ehdottomasti lähteä ajamaan Pahista välittömästi kohti Kuuraa. Nuori ori ei moista aietta arvostanut, mutta yhdessä Sannin ja Samin kanssa saimme rautiaan kuitenkin vinssattua traileriin ja pitkä kotimatka pääsi näin alkamaan. Välillä ajamisesta ei meinannut tulla mitään kyynelten tulviessa silmiin, kun taas välillä matkan taittamista häiritsivät puhtaasti tunteet nälästä ja väsymyksestä. Sanni soitteli minulle useampaan kerran matkan aikana varmistellen paitsi ajokuntoani, myös henkistä jaksamistani. Tieto Kultsin kuolemasta oli vierinyt jo kauas. Kotona Kuurassa olimme hieman ennen neljää aamuyöllä ja vaikka sänky kutsuikin jo vaativasti, keskitin kaiken huomioni Pahiksen nukkumaanlaittamiseen: suomenhevonen oli juuri joutunut lentämään synnyinkodistaan, eikä olisi ollut oikein laittaa sitä kärsimään minun onnettomasta päivästäni. Ori ei onneksi ollut pitkästä matkasta moksiskaan ja hetkeksi sen huoleton suhtautuminen elämään sai minutkin hymyilemään. Olin ehkä menettänyt yhden elämäni tärkeimmistä hevosista, mutta mikään ei silti estäisi Kultsin kaltaisia hevosia astelemasta elämääni vielä tulevaisuudessakin.

21.12.2020 - Kirjoittanut omistaja (122 sanaa)
Pahis on osoittautunut paljon mainettaankin pöllömmäksi hevoseksi: kotiutumisensa jälkeen sen käytös on muuttunut päivä päivältä mahdottomammaksi, eivätkä kaikki työntekijäni enää uskalla käsitellä mokomaa hölmöläistä ollenkaan. Tarkoituksella Pahis ei ole paha, mutta sen odottamattomat mielenilmaukset ja räjähtävät energianpurkaukset ovat säikäyttäneet hoitajan jos toisenkin unohtamatta tietenkään orin inhottavaa tapaa napsia ihmisiä hampaillaan pienimmästäkin ärsykkeestä. Pelkkiä vaikeuksia ei rautiaan kanssa onneksi ole ollut, sillä vaikka haasteita onkin riittänyt, on sen ratsutus kuitenkin edennyt kokolailla suunnitellun aikataulun mukaisesti. Pahis on edelleen ehdottomasti juoksutettava ennen jokaista ratsastuskertaa, mutta ylimääräiset virrat purettuaan se on ratsastettavissa hyvin pienin avuin ja helpontuntuisesti. Orin kunto on koko ajan tasaisessa nousussa, minkä lisäksi sen valmistelut kohti laatuarvosteluja sujuvat hyvässä hengessä ja panoksia jatkuvasti kohottaen: kuka tietää, olisiko Pahiksesta jopa nuorten kinkerien yllätysmenestyjäksi?

20.01.2021 - Kirjoittanut omistaja (126 sanaa)
Pahiksen ensimmäinen julkinen esiintyminen koitti tammikuun loppupuolella suomenhevosvarsoille suunnatussa arvostelutilanteessa. Ori käyttäytyi itselleen uskollisesti kuin mikäkin aivokuollut apina, mutta sehän ei estänyt meitä tuuttaamasta sitä kuljetusautoon ja kiikuttamasta sitä parinsadan kilometrin päähän karkeloimaan. Aivan yllättäen Pahiksen käytös olikin reissun päällä yllättävän siedettävää - tai sitten useamman tunnin automatka puristi siitä ylimääräistä kapinallisuutta pihalle. Orin lopullinen pisterivi oli huomattavasti odotettua parempi: mukaan kotiin kannettavaksi lähti ensimmäinen palkinto 45,6:lla pisteellä. Pahis sai suvustaan makoisat yhdeksän pistettä, käytöksestäänkin kutosta ja seiskaa ja rakennepojotkin lähentelivät kutosta. Täydellisen yllätyksen ori tarjoili kuitenkin tekemällä erinomaisen onnistuneen kouluohjelman, jonka tuomarit kollektiivisesti palkitsivat lähes 74 prosentilla ja ikäryhmänsä toisella sijalla. Pahiksen lopullinen sijoitus kolmevuotiaissa oli neljäs, mikä todellakin riitti ylittämään kaikki hevosta kohtaan asetetut hartaat toiveet - tavoitteita kun orille ei uskallettu edes asettaa.