Liljan Lystikäs

VH18-018-1500
SLA-II, SV-II, EV-IILiljan Lystikkään kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Liljan Lystikäs Kutsumanimi Lysti
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 156cm, tummanpunaruunikko
Syntymäaika, -paikka 10.07.2018, Suomi Ikä 14-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 110cm, me. 100cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Viveka, VRL-14534, Ratsutalli Lilja Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Liljan Lystikäs löysi tiensä Kuuraan Ratsutalli Liljan kesän 2018 kasvattimyynnistä. Orin kasvattaja Viveka kuvaili varsaa seuraavin saatesanoin: "Hieno estepainotteinen suku, mutta potentiaalia myös koulukentille. Luonteeltaan tämä varsa on äärimmäisen helppo ja miellyttävä." Lysti saapuin tallille yhdessä Aarnen kanssa ja se todistikin nopeasti kasvattajansa puheet todenperäisiksi. Hevosesta on tarkoitus leipoa kivenkova estehevonen, vaikka se voisi paikkansa lunastaa myös koulukentiltä.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Lysti on ulkonäöltään hyvin mieleenpainuva, mutta niin se on myös luonteeltaan. Toista yhtä yksinkertaista ja miellyttävää oria saa tovin etsiä, eikä löytämisestä siltikään ole mitään varmuutta. Ruunikon kasvattajan Vivekan mukaan Lysti on ollut pienestä pitäen hyvin helppo käsiteltävä ja se on oppinut uudet asiat nopeasti ja kivuttomasti. Orin parhaita puolia ovatkin sen valtava miellyttämisenhalu ja hyvin leikkaavat hoksottimet. Vaikka hevonen onkin keskivertoa jonkin verran viisaampi, ei se kuitenkaan käytä tätä ominaisuuttaan ainakaan liian selkeästi hoitajiaan vastaan. Lysti on valehtelematta kaikissa hoitotoimenpiteissä vähintäänkin asiallinen, sillä se ei pistä vastaan inhottavissakaan toimenpiteissä. Niin eläinlääkäri kuin kengittäjäkin saavat puuhailla kaikessa rauhassa orin kanssa, sillä siitä ei ongelmallista saa tekemälläkään. Lystillä ei ole huonoja tallitapoja, eikä se yleensä vaivaudu näyttämään edes nyrpeää naamaa lajitovereilleen. Sukupuolestaan huolimatta se tulee loistavasti toimeen muiden hevosten kanssa ollen kärsivällinen, mutta oikeudenmukainen lauman jäsen. Aivan johtajahevostyyppiä ruunikko ei ole, joten turvallisuussyistä se ei kuitenkaan tarhaa muiden orien tai nuorten hevosten kanssa. Vanhemmille ruunille Lysti on täydellistä seuraa, sillä se pitää varmasti huolta koko lauman päiväjärjestyksestä, jossa lepohetket ja ruokailut seuraavat säännöllisesti toisiaan. Suomenhevoseksi Lysti ei ole erityisen ahne, vaan se pysyy vapaalla heinälläkin sporttisessa kunnossa. Erityisesti keväisin se saattaa laihtua liikaakin, jos ori joutuu olemaan paljon tekemisissä kiimaisten tammojen kanssa. Siksi onkin parasta pitää hevonen hieman erillään tallin naisväestä, jotta sen elämästä jää pois ylimääräinen stressaaminen.

Tammat ovatkin sitten Lystin ainoa stressin aihe koko maailmassa, sillä esimerkiksi matkustaminen ja vieraat paikat eivät hevosen mielestä ole yhtään mitään. Se on kuin kotonaan paikassa kuin paikassa, eikä sen käytöstavoissa juuri ole eroa verrattuna kotioloihin. Lystille uskaltaa kisamatkalle ottaa hoitajaksi kenet tahansa, sillä se ei vahingossakaan tuota harmaita hiuksia käsittelijälleen. Jokapäiväiset hoitotoimenpiteet, kuten harjaaminen ja varustaminen, sujuvat Lystin kanssa kuin tanssi. Se tietää tasan tarkkaan, missä vaiheessa tapahtuu mitäkin, ja toimii itse sen mukaisesti. Orin voimakkaalla työmoraalilla se ottaa jo varustuksenkin tosissaan haukaten itse kuolaimetkin suuhunsa. Jos se vain mitenkään pystyisi, opettelisi se varmaan pukemaan loputkin varusteet itsenäisesti päälleen. Työtä Lysti kuitenkin teettää hoitajalleen, sillä sen lempipuuhaa on etsiä tarhasta se mutaisin kohta ja kieriä siinä antaumuksella useamman kerran päivässä. Hevonen on yleensäkin sangen kutiavaa sorttia ja se arvostaa suuresti sitä, että hoitaja osaa harjata orin voimakkain, mutta silti hellin ottein. Peseminen kuuluu Lystin ehdottomiin suosikkeihin, sillä se ilmeisesti kutiaa niin helposti, että pienikin likamäärä orin karvapeitteessä saa sen jo toivomaan pesua. Kesäihottumaa ruunikolla ei kuitenkaan ole, vaikka se varmuuden vuoksi kesäisinkin loimitetaan. Syitä tähän on kaksikin, joista ensimmäinen on se, että näin ori pysyy edes melko puhtaana ollessaan jokapäiväisessä treenissä. Toinen taas on se, että Lysti ei voi sietää kimppuunsa käyviä paarmoja ja se juoksee itsensä nopeasti hikeen saakka yrittäessään karistaa inhottavia pörriäisiä perästään. Kaikki tämä kuitenkin unohtuu, kun hevosen narusta nappaa kiinni ihminen. Lysti on todella kiltti talutettava ja kuten muutenkin ihmisten kanssa, sietää se ympäristöltään paljon enemmän päästessään puuhailemaan heidän kanssaan.

Lystin kanssa pystyy treenaamaan ja kilpailemaan aivan kuka tahansa, sillä harva ruunakaan on näin nöyrä ja helppo ratsastettava. Ori on pienestä pitäen lähtenyt aina riemulla töihin, eikä sille ole huonoja kokemuksia ratsastajan kanssa päässyt kertymään. Muutenkin hyvin sosiaalinen hevonen nauttii suuresti päästessään puuhailemaan ihmisten kanssa tavalla tai toisella. Kouluratsastuksessa se on toimiva peli, jonka kanssa moni innokas harrastustaan aloitteleva ratsastaja on päässyt harjoittelemaan erilaisia tehtäviä. Lystillä on kelvollinen rakenne ja se kantaa itsensä helposti, joka onkin todella hyvä ominaisuus roturasite huomioon ottaen. Orin paras askellaji on ehdottomasti laukka, jota se pystyy kokoamaan ja venyttämään uskomattoman paljon tilanteen niin vaatiessa. Sivuttaisliikkeiden harjoitteluun Lysti kyllästyy helposti, mutta kaikki muu onkin sitten orin mieleen. Erityisesti se pitää haasteista, joten mitä vaikeampia tehtäviä hevonen laitetaan tekemään, sitä enemmän se on menossa mukana. Ratsastajan huviksi sille on opetettu myös sarjavaihdot joka kolmannella sekä puolikkaat harjoituspiruetit. Lienee siis selvää, että hevosen estepainotus on pelkästään ratsastajasta kiinni. Maastoilustakin Lysti pitää kovasti ja se lähtee reissuun niin yksin kuin kaverinkin kanssa. Kilpailuvietti orilta kyllä löytyy, mutta koulutettuna hevosena se ei kuitenkaan koskaan lähde käsistä. Lystin kanssa voikin turvallisesti painella menemään niin kovaa kuin ikinä uskaltaa ilman pelkoa siitä, että jotain sattuisi. Kaikkien muiden hyveidensä lisäksi ori on myös täysin maastovarma, eikä se pelkää pieniä vihreitä miehiä yhtään sen enempää kuin rekkoja tai helikoptereitakaan.

Estelahjojaan Lysti esittelee mielellään niin rata- kuin maastoesteilläkin. Se lämpenee hieman esteistä, mutta ei kuitenkaan koskaan kuumu mahdottomaksi. Huonoja tapoja Lystillä ei ole, joten se ei pukittele tai hypi pystyyn innostuessaankaan. Sitä pystyy ratsastamaan esteilläkin aivan tavallisella kolmipalakuolaimella, eikä kuskin tarvitse olla edes erityisen kokenut. Orin hyppy on voimakas, mutta se suuntautuu melko voimakkaasti eteenpäin. Ratsastajan tulee tämä tiedostaa, jotta hän osaa ratsastaa hevosen sille ominaisimpaan ponnistuspaikkaan. Ajautuessaan liian lähelle hypättävää estettä, ottaa se todella helposti puomeja alas. Erityisen vaikeita Lystille ovat pystyt, joista virhepisteitä kertyy varmasti, mikäli ratsastaja ei saa hevosta tarpeeksi takajaloille. Hevonen on onneksi todella helppo saada siirtämään painonsa takajaloille ja huolellisella ratsastuksella se pystyy tekemään nopeita ja virheettömiä ratoja. Maastoesteillä Lysti on hieman varovaisempi, sillä se haluaa itsekin pitää etäisyyttä kiinteisiin esteisiin. Orin parhaisiin ominaisuuksiin lukeutuu sen halu taistella ratsastajansa puolesta ja se kieltääkin vain aniharvoin. Yleensä se yrittää hypätä esteet aivan mahdottomistakin paikoista ja jatkaa vielä senkin jälkeen aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Esteiden korkeudella ei orille ole mitään väliä, sillä se on rusettikone niin pienemmissä kuin isommissakin luokissa saadessaan itselleen sopivan ratsastajan selkäänsä. Jos Lysti onkin kotona hieman varomaton puomien suhteen, on se yleensä kisapaikoilla itsekin hieman tarkempana. Lähes satavarma keino saada radalta nollatulos, on ratsastaa verryttelyssä pari isompaa estettä, jotka mahdollisesti myös putoavat alas. Saadessaan hieman osumaa etujalkoihinsa, on Lysti taas hetken varovainen jaloistaan. Jos oria osaa ratsastaa kotona, osaa sitä ratsastaa myös kilpailuissa, sillä sen ratsastettavuus ei oikeastaan muutu yhtään mihinkään.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Keikarin Jörö
SV-III
sh, 156cm, prt
ii. Varismäen Mökötys
KTK-III, SV-III
sh, 150cm, prt
iii. Kitinäkeisari
SV-III
iie. Punas-Tutti
KTK-II, EV-III
ie. Hupilan Vesseliina
sh, 157cm, prt
iei. VSN Ch Eri-Vesseli
KTK-II
iee. Tiuran Wilhelmiina
KRJ-I
e. Fiktion Minerva
ERJ-II, SLA-II
sh, 154cm, tprn
ei. Toivon Salaisuus
KTK-III, ERJ-I, SLA-I, SV-II
sh, 152cm, prt
eii. Rönsyrölli
ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
eie. Toivon Kipinä
ERJ-II, KERJ-III, SLA-II, YLA2
ee. Koistilan Miina
KTK-II, ERJ-I, KERJ-I
sh, 159cm, rn
eei. Suippo
KTK-II, ERJ-II, KERJ-II
eee. VIR MVA Ch Melmiina
KTK-II, ERJ-I, KERJ-I

Lystin sukutaulu on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia hevosia. Sen vanhemmat Keikarin Jörö ja Fiktion Minerva jäivät harmittavan tuntemattomaksi hevosiksi, eivätkä ne saavuttaneet kaikkia palkintoja, joihin niillä olisi potentiaali saattanut riittää. Kauempaa sukutaulusta löytyy kuitenkin paljon runsain meriitein palkittuja hevosia. Sen lisäksi, että suurin osa suvun hevosista on kantakirjattuja, on niistä myös ilahduttavan moni käynyt juurikin esteratsastuksen laatuarvostelussa. Lystin suvussa enemmän palkitut hevoset löytyvät emän puolelta, joista mainittavia ovat ainakin Toivon Salaisuus ja emänsä Toivon Kipinä sekä Koistilan Miina sekä vanhempansa Suippo ja Melmiina. Viimeksi mainittu on myös hienosti Virtuaalinen Muotovalio!

POJASTA POLVI PARANEE

06.04.2022 o. Kuuran Lipstikka (e. Myrskylän Kamomilla) om. Cherry, VRL-12299
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-0000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.02.2019: SV-II (8 + 10 + 4 + 7 = 29)
Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 28.02.2019: EV-II (8 + 9 + 2 + 3 + 1 + 9 = 32)
Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.05.2021: SLA-II (15 (3 + 8 + 4) + 24 + 20 + 20 + 8 = 87p)

ERJ: 40 sijoitusta

13.04.2020 Cloudfield 110cm 2/50
15.04.2020Cloudfield110cm7/50
15.04.2020Kototalli110cm4/47
17.04.2020Kototalli110cm6/47
17.04.2020Cloudfield110cm5/50
17.04.2020Cloudfield110cm4/50
19.04.2020Cloudfield110cm3/50
20.04.2020Cloudfield110cm7/50
21.04.2020Kototalli110cm6/47
22.04.2020Kototalli110cm3/47
17.05.2020Tuontikeskus Vertigo110cm2/66
18.05.2020Tuontikeskus Vertigo110cm3/66
01.06.2020KK Bailador110cm8/88
07.06.2020KK Bailador110cm3/88
13.06.2020KK Bailador110cm7/88
22.06.2020KK Bailador110cm6/88
25.06.2020KK Bailador110cm4/88
11.09.2020Kuuran Suomenratsut110cm5/40
15.09.2020Kuuran Suomenratsut110cm1/40
20.09.2020Kuuran Suomenratsut110cm6/40
11.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm7/50
12.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm4/50
14.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm7/50
14.10.2020Yemene110cm5/40
15.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm6/50
16.10.2020Viljalehto110cm2/30
18.10.2020Viljalehto110cm3/30
19.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm1/50
21.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm1/50
21.10.2020Kuuran Suomenratsut110cm6/40
22.10.2020Kuuran Suomenratsut110cm1/40
25.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm2/50
25.10.2020Kilpailukeskus Lupin110cm7/50
27.10.2020Kuuran Suomenratsut110cm5/40
28.10.2020Kuuran Suomenratsut110cm1/40
09.12.2020Hiivurin Suomenhevoset110cm5/60
29.12.2020Hiivurin Suomenhevoset110cm6/60
14.01.2021Lindgård110cm4/25
05.02.2021Holmberg110cm5/50
06.02.2021Holmberg110cm1/50

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana Valmentaja (000 sanaaa)
Tekstiä tekstiä tekstiä...

RAKAS PÄIVÄKIRJA

10.10.2018 - Kirjoittanut omistaja (130 sanaa)
Lystin 1-vuotispäivä koitti niin nopeasti, ettei siihen ehditty tallilla varautua tavanomaisin riitein. Varsan tulevaisuuden edustusriimu laitettiin tilaukseen vasta syntymäpäivän iltana, kun yleensä meillä on ollut tapana sovitella kauniilla nimilaatalla koristettua ruskeaa tai mustaa nahkariimua vuotiaiden päähän jo heti niiden syntymäpäivän aamuna. Lysti ei myöskään saanut herkuteltavakseen salaisella reseptillä valmistettua kakkua, sillä aikaa heppaherkun valmistamiseen ei löytynyt keneltäkään koko päivänä. Orivarsa joutui siis tyytymään ylimääräisiin rapsutuksiin sekä pieniin sovinnonlahjoihin, kuten tavallista useammin annettuihin herkkupaloihin. Hevonen ei kuitenkaan vaikuttanut olevan asiasta pahoillaan, vaan nautti tavalliseen tapaan saamastaan huomiosta täysin rinnoin. Omistajan huonoa omatuntoa lievitti vielä sekin seikka, että päivän kääntyessä illaksi pääsi varsa hetkeksi ilakoimaan parhaan kaverinsa Pertin kanssa maneesiin. Varsat olivat urheilutuokiosta selvästi innoissaan ja juoksivat itsensä kevyesti hikeen saakka, olematta kumpikaan pahoillaan siitä, ettei päivän rakenne aivan perinteistä kaavaa noudattanutkaan.

25.01.2019 - Kirjoittanut omistaja (129 sanaa)
Lystin kanssa on ollut alusta saakka aivan selvää, ettei sen kouluttaminen tule tuottamaan ammatimaiselle henkilökunnallemme ongelmia. Se on käyttäytynyt asiallisesti muutostaan lähtien ja oppinut uudet asiat nopeasti. Ori on myös osoittautunut sopeutuvaiseksi olennoksi, joka kestää väliaikaisesti myös innovatiivisia ratkaisuja. Irtohypytyksen harjoitteluun olikin tämän hevosen kohdalla varattu vain kaksi kertaa ennen kovasti odotettuja laatuarvostelutilaisuuksia. Potentiaalia Lystissä odotettiin olevan sukunsa puolesta riittävästi tulevaisuuden kilpa-radoille, mutta hyppäämään sitä ei juuri ollut vielä laitettu. Ori kuitenkin lunasti kaikki odotukset tekemättä asiasta mitään numeroa, sillä jo kolmannella kerralla kujaan päästessään teki se tyylipuhtaan suorituksen ilman pelkoakaan estevirheiden tekemisestä. Hevonen sai hypätä kujan vielä muutamaan otteeseen suoriutuen siitä yhä uudelleen ongelmitta. Mietimme jo hetken toisen treenikerran perumista, mutta rutiinin saaminen ei ole koskaan varsojen kanssa huono idea. Ei ainakaan silloin, kun tavoitteena ovat huippupisteet arvosteluista.