Kuuran Matruusi

VH21-018-0243
EV-I, SV-IIIKuuran Matruusin kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Kuuran Matruusi Kutsumanimi Make
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 162cm, tummanpunarautias
Syntymäaika, -paikka 15.02.2021, Suomi Ikä 13-vuotias
Koulutus Helppo B, re. 100cm, me. 80cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Kuuran Suomenratsut Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Kuuran Matruusi on kummallekin vanhemmalleen ensimmäinen jälkeläinen, ja siksi lopputulos oli tällä kertaa hieman tuurinkauppaa. Ihan päävoittoa emme tästä uhkapelistä saaneet, mutta ihan kelvollisen lohdutuspalkinnon kuitenkin. Tummanrautias esteratsu on ollut pienestä pitäen tomeraluontoinen, minkä vuoksi siitä on kaavailtu vanhempiensa seuraajaa paitsi kilpakentille myös tallin jalostusohjelmaan. Makessa yhdistyvät mukavasti omat tuontilinjani sekä emän puolen freesi kattaus muiden tekemää kasvatustyötä.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Make on luonteeltaan hyvällä tavalla huithapeli: se ei touhuamisellaan tarkoita mitään pahaa, mutta toisinaan se luo aikaan hyvin vaikuttavan "norsu posliinikaupassa" -efektin. Ihmisten kanssa ori tulee toimeen erinomaisesti, eikä se pistä pahakseen yhtä ainutta hoitotoimenpidettä. Muita hevosia kohtaan suomenhevonen käyttäytyy yleensä hieman turhan äijämäisesti, joten yhteistarhauksesta on turha haaveilla vaikka oleskelu vierekkäisillä hoitopaikoilla tai samassa kuljetusautossa kohtuullisen sopuisasti onnistuukin. Maken kärsivällisyys ei valitettavasti ole kehittynyt vielä varttuneelle tasolle saakka, joten palvelun pitkittyessä orista lähtee uskomattoman paljon ääntä, oli se sitten käytännössä pesupaikan kumimaton kuopsuttamista tai karsinan ruokakupin armotonta kolistelua. Taluttaessa rautiaan päättäväiseen luonteeseen kannattaa varautua ketjunarulla, vaikka suhteellisen harvoin Make oikeasti yrittää määrätyistä ohjeista lähteä luistamaan. Myös vieraissa paikoissa orin käytös on hyvin siedettävää: se tarkkailee maailmaa ympärillään kyllä herkeämättä, mutta ryhtyy kuitenkin vain harvoin intoutumaan eri suunnista pomppivista kimmokkeista.

Ratsain Make on reipashenkinen hevonen, jonka selkään ei arka ratsastaja kovin hyvin istu. Orilla on usein paljon vauhtia, eikä se ole ratkaisuissaan erityisen harkitseva. Parhaimmillaan Make on ehdottomasti esteillä, jolloin sen nopeat reaktiot ja vikkelät jalat ovat eduksi. Rautiaalla on kaunis estetekniikka ja rahtusen verran esteälyäkin, mutta kovin suuresta radasta hevonen ei omin apuineen selviä. Kapasiteetti Makella ei lopu heti kesken, vaikka eivät sen kyvyt ihan mestaruustasollekaan realistisesti ajatellen riitä. Sileällä Make on helposti kiireinen ja sillä on tapana tukeutua kuolaimeen turhan voimakkaasti. Suomenhevonen on myös hieman taipuvainen rullaamiseen, jolloin sen kaula lyhenee samalla kun sen turpa painuu luotilinjan taakse. Liikkeet Makella ovat matkaavoittavat, mutta melko maahansidotut: sen kyydissä on siis helppo pysyä, mutta vaikuttavuutta orin askelluksessa ei ole. Maastossa Make on reipas ja peloton. Se etenee mielellään letkan ensimmäisenä, eikä murehdi jalkojensa kastumista tai maaston vaikeakulkuisuutta. Ori liikkuu luonnossa mielellään myös yksinään, eikä se koskaan pane pahakseen reipasta iloittelua maastopolkujen puolella. Oikein kovasti innostuessaan Make saattaa syyllistyä iloiseen pukitteluun, mutta ratsastajaa se ei tahallaan jalkauta maastopoluille sen enempää kuin kotikentällekään.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Kuuran Marsalkka
SLA-II, EV-I, SV-I
sh, 160cm, prt
ii. Matkalaukkulapsi
ERJ-I, SLA-I
sh, 165cm, prt
iii. Nipon Ropo EVM
iie. Lapsenlikka EVM
ie. AT Hulihevinä
ERJ-I, SLA-II
sh, 156cm, rt
iei. AT Ruupertti EVM
iee. Hemmikön Helinä EVM
e. Kaihon Vienovaino
EV-I, SV-I
sh, 151cm, rtkm
ei. Haudankalpea
KTK-III
sph, 146cm, mkm
eii. Haudantakaa EVM
eie. Kalmankukka EVM
ee. Meripihkaroihu
KTK-II, ERJ-I, KERJ-I
sh, 156cm, rt
eei. Roihahdus EVM
eee. Meripihkapää EVM

POJASTA POLVI PARANEE

00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-00000
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-00000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.11.2021: SV-III (6,2 + 9 + 2 + 6 + 7,7 + 0 = 30,9p)
Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2021: EV-I (7 + 10 + 5 + 1 + 5 + 9 = 37p)

Ominaisuuspisteet (ERJ) Taso
1954.82 5/4

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana Valmentaja (000 sanaaa)
Tekstiä tekstiä tekstiä...

RAKAS PÄIVÄKIRJA

21.04.2021 - Kirjoittanut omistaja (154 sanaaa)
Maken kärrykoulutus sujui näin jälkikäteen ajateltuna oikeastaan aika hauskasti: kalenterin mukaan opetusvuorossa piti kaksivuotiaista olla Vanni, mutta tamman yskähdellessä hieman siirtyi sen valjasoppi myöhempään ajankohtaan. Koska meidän tallissa ei tyhjänpanttina seisoskella, päätimme siirtyä ajo-opetettavissa listan toista paikkaa pitäneen Make-Makkaran kimppuun. Orilla oli muutamaan otteeseen ollut valjaat päällä yksivuotissyksyllä, mutta sen jälkeen ei rautiasta oltukaan enää kärrytouhuihin preppailtu. Alkuhämmennyksen jälkeen hevonen oli kuitenkin aika kiltisti; ehkä se ei uskaltanut melskata ympäriinsä, tai sitten se oikeasti tarjosi meille hetkeksi parasta pyhäkoululaisen käytöstään. Pikalukkokärryjen kiinnittäminen varsaan vei vain joitain sekunteja, ja koska Make ei vaikuttanut olevan aisojen välissä turhan huolissaan, päätettiin sen kanssa lähteä heti myös pienelle lenkille. Kahden taluttajan turvin ori kiersi kotitallinsa kahteen kertaan: aluksi askellus oli hieman epävarmaa ja pientä räpiköintiyritystäkin oli havaittavissa, mutta sakkokierroksella ori ehti jo huudella vähän tammoillekin. Ensimmäinen ajoharjoitus sujui siis huomattavasti odotettua paremmin: tällaisella kehityskaarella Make ehtisi parissa viikossa omavaraiseksi ajokiksi, jonka kanssa selviäisi oikein helposti yhden hevosnaisen voimin.

18.09.2021 - Kirjoittanut omistaja (139 sanaa)
Make on ollut siinä mielessä kiva tomppeli, että sen totutus satulaan ja ratsastajaan kävi aivan käden käänteessä. Raukka ei oikein edes tajunnut mitä päänsä menoksi oli tällä kertaa keksitty, ennen kuin oli jo liian myöhäistä. Rautiaan ensimmäinen kosketus satulaan tapahtui pyöröaitauksessa, jossa ori sai loikkia mielensä mukaisesti vain todetakseen, ettei mahavyöllä mukaan kiinnitetty nahkaläpyskä ollut lähtemässä sen selästä minnekään. Kannattamattomaksi todettu rodeointi unohtui urheutensa rippeet nopeasti kasaan keränneeltä Makelta yllättävänkin nopeasti, eikä uutta esitystä saatu aikaiseksi, vaikka yhtälöön lisättiin vielä Maijan mittainen muuttuja satulaan keikkumaan. Ori näytti ratsastaja selässään aivan pikkumukulalta, vaikka se käytävällä seistessään muistuttikin jo erehdyttävästi aikuista hevosta. Tulevan ratsun ensimmäiset askeleet taakka selässään olivat huojuvia, mutta niistä saattoi aistia sellaista pontta, että rautiaasta kyllä kuultaisiin vielä myöhemmin. Ensin tarvitaan kuitenkin hieman lisää ratsukoulutusta, niin että jossain vaiheessa voidaan alkaa puhua oikeasta ratsastuksesta totuttelun ja harjoittelun sijaan.