Kuuran Flirttipiru

VH21-018-1572
EV-I, SV-IKuuran Flirttipirun kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Kuuran Flirttipiru Kutsumanimi Pirtu
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Säkäkorkeus, väri 150cm, tummanrautias
Syntymäaika, -paikka 25.12.2021, Suomi Ikä 3-vuotias
Koulutus Helppo B, re. 100cm, me. 80cm Painotus Esteratsastus
Kasvattaja Kuuran Suomenratsut Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Kuuran Flirttipiru oli nimi, joka oli pyörinyt minulla mielessä vuosikausia; varmaan koko Flipperin elämän ajan. Kun edellämainittu ori alkoi jo kääntyä vanhanpuoleiseksi eikä minulla vieläkään ollut sitä omaa Flirttipirua, oli pakko ryhtyä talkoilemaan sellaisen hankkimiseksi. Morsiameksi Flipperille valikoitui Harmonia, sillä vaikka tamma olikin hieman pieni ja luonteensakin puolesta ehkä Flipperille turhan tymäkkä, en voinut vastustaa kiusausta Hulihevinänen tyttären valitsemisesta. Lähes vuoden odottelun jälkeen maailmaan sitten putkahti Pirtu: lyhytjalkainen mutta pitkäkorvainen rautias suoraan tulesta ja tappurasta veisteltynä.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Pirtu on kova luu kenelle tahansa, erityisesti heikkohermoisille ja epävarmoille käsittelijöille, mutta vähän myös alan rautaisille ammattilaisille. Tamma on vahvatahtoinen, eikä se haluaisi joustaa omista periaatteistaan piirun vertaa. Rautiaan vahva luonne kääntyy kuitenkin kilpakentillä eduksi tamman taistellessa ratsastajansa puolesta aivan koko sydämestään. Pirtun luottamuksen voittaminen ei ole helppoa, kaikilta se ei onnistu koskaan, mutta se on siitäkin huolimatta ehdottomasti tavoittelemisen vaivan arvoista. Pirtua ei valitettavasti voi kehua hyvästä tallikäytöksestä tai suvaitsevaisuudesta, hevonen kun ei todellisuudessa suvaitse oikein mitään. Tamma ei pidä hoitamisesta eikä etenkään ylimääräisestä paijailusta, eikä se myöskään ole muita hevosia rakastava seurapiirisovittelija. Pirtu rakastaa vain ruokaa ja omaa yksinäistä seuraansa, kaikkea muuta se inhoaa tai ainakin ylenkatsoo erittäin halveksivasti. Tullakseen toimeen tamman kanssa joutuu sille asettamaan hyvin tarkat rajat, joiden lisäksi sen käsittely kannattaa suosiolla pitää mahdollisimman minimissä. Pirtu on ehdottomasti yhden ihmisen hevonen, eikä sitä kannata edes yrittää kierrättää useamman groomin kierteessä edes loma-aikoina. Kengittäessä tamma on helpointa domota myötämieliseksi ja myös kuljettamista varten kannattaa harkita kevyttä annosta rauhoittavaa - doping-sääntöjen sallimissa rajoissa, tietysti.

Ratsain Pirtu on vikkelä menijä ja tekijä, joka suorittaa kyllä, mutta yleensä enemmän oman päänsä mukaan kuin ratsastajansa tahdon mukaisesti. Tammaa ei voi parhaalla tahdollakaan kuvailla kevyeksi ratsastettavaksi, toisin kuin sen peräpäätä, joka osaa toisinaan olla hyvinkin ilmava. Rautias osaa todennäköisesti kaikki mahdolliset kevätjuhlaliikkeet, joista erityisessä suosiossa tuntuu olevan takajalkojen tasajalkapotku suoraan ylöspäin. Lienee sanomattakin selvää, että Pirtun selkään istuvat vain edistyneet ratsastajat, ja heistäkin osa päätyy maastoutumaan satulasta ennenaikaisesti. Suustaan suomenhevonen on melko vahva, eikä sillä siksi kannata käyttää kuin vipuvarrellista kuolainta. Pohkeelle tamma sen sijaan on suhteellisen herkkä, välillä liiankin, niin että reaktio minimaaliseen pohjeapuun saattaa toisinaan olla käsittämättömän liioiteltu. Kouluratsuna Pirtu ei ole kovin kummoinen, mutta osaa se perusasiat: juosta uraa kaikissa askellajeissa, kääntyä ja vähän taipuakin. Periaatteessa rautias myös liikkuu peräänannossa, vaikka eihän sen huono ryhti ja kiireinen askellus ensimmäistäkään koulutuomaria onnistu huijaamaan. Hyppääminen tammalta kuitenkin luonnistuu. Se on tarmokas yrittämään, nopea tekemään ratkaisuja ja raisusta elämänasenteestaan huolimatta tiukan paikan tullen yllättävän tarkka suorittaja. Ratsastajaltaan Pirtu kyllä vaatii hurjapäisyyttä ja kuolemanpelottomuuttakin, mutta parhaimmillaan tamman kanssa voi kilparadoilla olla voittamaton.

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Kuuran Flipperi
ERJ-I, SLA-I, EV-I, SV-II
sh, 156cm, tprt
ii. Hämypellon Feelix
sh, 155cm, trt
iii. Lomalanko EVM
iie. Freetriikka EVM
ie. Voiton Kultakutri
ERJ-I, SLA-I
sh, 158cm, rt
iei. Nasin Unohtumaton EVM
iee. Lasikenkä EVM
e. Kuuran Harmonia
SLA-I, EV-I, SV-II
sph, 147cm, trt
ei. Verantatonttu
SLA-I
sph, 143cm, trn
eii. Kiintuvan Timoteus EVM
eie. Kesärannan Veera EVM
ee. AT Hulihevinä
ERJ-I, SLA-II
sh, 156cm, rt
eei. AT Ruupertti EVM
eee. Hemmikön Helinä EVM

POJASTA POLVI PARANEE

00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja, VRL-00000
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja, VRL-00000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.01.2022: SV-I (7,6 + 9 + 8 + 6,5 + 8,8 + 5 = 44,9p)
Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 28.02.2022: EV-I (8 + 10 + 5 + 1 + 3 + 9 = 36p.)

Ominaisuuspisteet (ERJ) Taso
1871 5/4

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Kirjoittanut valmentaja (000 sanaa)
Teksti tulee tähän

RAKAS PÄIVÄKIRJA

02.01.2022 - Kirjoittanut omistaja (106 sanaa)
”Pirtu on sitten pikkasen kovakalloisempi kaveri kuin mitä se antaa tuolla tarhassa möllöttäessään ymmärtää.” Ei varsinaisesti mikään imarteleva myyntipuhe, mutta eipähän tulisi jälkikäteen sanomista ainakaan faktojen kaunistelusta. Ei tosin tullut tällä kertaa kauppojakaan, siitä rautias piti huolta puremalla ostajaehdokasta kahdesti käsivarresta jo ennen tarhasta talliin siirtymistä. Tammavarsa käyttäytyi aina huonosti, ja nyt kun olin päättänyt potkia sen pois omalta pihaltani perseilemästä, oli se selkeästi ottanut asiakseen tehdä myyntiprojektista mahdollisimman hankalan. Kaikeksi onneksi tämänpäiväinen ostajakandidaatti oli paitsi vanha tuttavani, myös pitkän linjan hevoskasvattaja itsekin. Naisen sanat lohduttivat toivottomalta tuntuvassa tilanteessa hieman, mutta vain hieman: ”Sulla on piha täynnä omia kasvatteja, pakkohan sinne joukkoon on yksi maanantaikappalekin mahtua.”

20.01.2022 - Kirjoittanut omistaja (212 sanaa)
Mitä ihmettä tänään oikein tapahtui? Pirtu, tallin ehdottomasti ärsyttävin asukas, meni ja pokasi itselleen SV-I palkinnon? Miten?
Aamuinen pikapuunaus ja lähemmäs kolme varttia kestänyt lastausoperaatio eivät ainakaan vielä lupailleet minkäänlaista menestystä päivältä – päinvastoin, Riina kirosi minut alimpaan helvettiin hevosen ilmoittamisesta suomenhevosten varsa-arviointiin. Nainen muisti viljellä koko päivän ajan lausahduksia kuten ”Tiedätkö, on helpompiakin tapoja saada itsensä hengiltä kuin lähteä Pirtun kanssa yhtään minnekään” tai ”Eikö olisi vaan kaikkien kannalta parempi, jos tää hevonen laitettais lihoiksi tässä ja nyt?” Ei laitettu lihoiksi, eikä tultaisi vielä ihan hetkeen laittamaankaan, sillä jollain sairaalla tavalla minä kuitenkin pidin kasvatistani. Se oli vaikea käsiteltävä, uskomattoman uppiniskainen ja välillä vaarallinenkin. Niin, ja nyt myös ensimmäisen palkinnon suomenhevosvarsa!

Kohtalaisen hyvät rakenne- ja sukupisteet pystyin vielä jotenkin ymmärtämään. Pirtu tuntui olevan reissussa hieman vieraskoreana, eikä se jännitykseltään ehtinyt kuin hieman napsimaan esittäjänsä Hetan käsivarsia. Tamma myös näytti asennossa seisoessaan kotioloja paremmalta: ehkä syynä oli ryhdistäytynyt olemus tai sitten ihan vain eteenpäin käännetyt korvat. Ratsastuskoe tamman osalta meni koko lailla säheltämiseksi, mutta sehän oli etukäteen aivan odotettavissakin. Siitäkin huolimatta pisteitä tuli kaikilta osa-alueilta, ratsastuksen arvioinnista jopa melko paljon. Kaikkien Pirtun tarjoilemien vaikeuksien jälkeen oli vaikea uskoa hevosen olleen kasvateistamme tässä tilaisuudessa parhaiten menestynyt yksilö. Ja silti tammalla oli suitsissaan sinivalkoinen ruusuke asiaa todistamassa, toisin kuin toisella palkinnolla palkituilla Hilmalla ja Valssilla.