Dare Stable

FOOLPROOF DARE

VH18-011-0204

EV-I


Foolproof Daren kuvat © Gál Ildikó (with permission)

Name Foolproof Dare Spitzname Roope
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, ori Widerristhöhe, Farbe 170cm, musta
Geburtsdatum, -ort 01.09.2018, Saksa Alter 4-vuotias
Ausbildung Helppo A, re. 160cm, me. 110cm Betonung Esteratsastus
Züchter Dare Stable Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Roopen taru alkoi eräänä utuisena syyspäivänä, kun jalostusilmoituksia selaillessani törmäsin sonyan jättämään viestiin useista toinen toistaan upeammista hannoverinhevosista. Tiesin heti haluavani Feuerlandista varsan, mutta sopivan emän pohtimisessa meni paljon odotettua pidempään. Lopulta päädyin valitsemaan Feuerin morsiameksi oman tammani Acen, vaikka kyseistä tammaa ei enää ollutkaan tarkoitus käyttää kotiin jääville varsoille. Toiveissa ollut musta orivarsa syntyi lähes vuotta myöhemmin ja siitä lähtien se on ihastuttanut olemuksellaan tallimme väkeä lukuisilla tempauksillaan.

Roope pitää huumorimiehenä huolta siitä, ettei yhdelläkään tallin työntekijällä ole tylsää. Se ei ole synnynnäisesti paha tai tahallaan ilkeä, mutta onnistuu sählätessään aiheuttamaan tuhoa ympärilleen ja joutumaan sellaisiin ongelmatilanteisiin, joihin yksikään muu tallin asukkaista ei ikinä edes voisi joutua. Roope on melko kova poika lähtemään tarhasta omille teilleen, joten sille on rakennettu oma nimikkotarha tallin nurkalle. Tästä erikoisvahvistetusta vankilasta se ei niin helpolla pääse livohkaan ja näin ollen meno tallilla on tarhausaikaan melko rauhallista. Hoitaessa Roope seilaa naruissa edestakaisin, muttei kuitenkaan kisko itseään niistä irti. Se ei varsinaisesti vastustele varustamista, mutta nostelee kyllä jalkoja suojittaessa ja heiluu päänsä kanssa yläilmoissa silloin, kun groomi haluaisi pukea suitset sen päähän. Taluttaessa Roope on vähän omien teidensä kulkija: se ei revi itseään omille teilleen, mutta saattaa helposti taluttajansa mukanaan harhapolkujen puolelle. Erityisesti kisapaikoilla tämä on ongelmallista, kun hevonen meinaa aina päätyä aivan väärään paikkaan, kuin minne taluttaja on sen ajatellut vievänsä. Vieraissa paikoissa Roopen käytös ei juuri kotioloista muutu. Se on kisoissa kuin kotonaan, mitä ikinä se tämän hevosen kohdalla tarkoittaakaan. Matkustajana ori on varsinainen murheenkryyni, sillä temuamisensa lomassa se on mestari rikkomaan itseään erinäisistä paikoista. Musta puoliverinen onkin yksi niitä hevosia, jotka hoitaja saa kääriä korvista hännänpäähän asti joka ikinen kerta, kun se pitää laittaa auton kyytiin.

STAMMBAUM

i. Feuerland
hann, 172cm, m
ERJ-I, HANN-II, YLA2
ii. Trumbauer EVM
hann, 169cm, m
iii. Tanzer II EVM
iie. Philomena EVM
ie. Feuertanz II EVM
hann, 170cm, trn
iei. Festnahme EVM
iee. Feuertanz EVM
e. Space Orchid
hann, 168cm, trn
ERJ-I
ei. Gentleman MacMarvel EVM
hann, 164cm, rn
eii. MacMarvellous EVM
eie. Therefore Fire EVM
ee. Capriccio EVM
hann, 166cm, tprt
eei. A Shove to Cove EVM
eee. Queensland K! EVM

Isälinja: Feuerland
Emälinja: Space Orchid

FAMILIENBEZIEHUNGEN

Feuerlandin isä Trumbauer on upea, monipuolinen hannoverori, joka kiersi vaativia luokkia niin kenttä- kuin estekilpailuissakin. Ori menestyi hyvin ratsastuskilpailuiden lisäksi myös näyttelyissä upean ja lihaksikkaan rakenteensa ansiosta. Luonteeltaan Trumbauer oli tyyni ja rauhallinen, erityisen helppo käsitellä. Kokonaan musta ori oli 168cm korkea ja sai kaksi jälkeläistä, joista toinen on menestynyt jopa 160cm luokissa. Feuerin emä Feuertanz II on ylvään näköinen hannovertamma, jonka näyttävä tyyli hypätä esteet jäi monen mieleen. Suuri, 170cm korkea tamma on väriltään tummanruunikko ja rakenteeltaan, pärjäsi hyvin myös näyttelykehissä, joista osoituksena kantakirjaus KTK-I palkinnolla. Feuertanz oli erittäin kysytty tamma jalostukseen, mutta sillä ehdittiin kilpailu-uran päätyttyä teettää ainoastaan kaksi varsaa, ennen kuin tamma kuoli pahaan suolisolmuun.
Feuerin isänisä Tanzer II on korkeiden luokkien esteratsu, joka kiersi kilpailuja niin Saksassa kuin muuallakin Keski-Euroopassa. Näyttävä ja massiivinen ori vetää helposti katseita puoleensa myös kauniin mustanruunikon värinsä vuoksi. Korkeudeltaan Tanzer on 169cm ja sillä on jokaisessa jalassa korkeat sukat ja päässä leveä läsi, joiden ansiosta se erottui herkästi massasta. Tanzer sai useita kymmeniä jälkeläisiä, joista monet olivat insänsä kaltaisesti menestyksekkäitä kilpahevosia. Feuerin isänemä Philomena oli säikky tamma joka ei luonteellaan juuri hurmannut, ainakaan käsittelijöitään. Tamma oli kuitenkin korvasi hankalaa luonnettaan hyvällä ratsastettavuudella. Vaikka sillä olisi ollut valtavasti potentiaalia korkeisiinkin esteluokkiin, jäi tamman kisaura lyhyeksi, sillä se stressasi ja hermostui kilpailutilanteissa. Sen sijaan tätä mustanruunikkoa tammaa käytettiin runsaasti siitokseen, ja se periytti jälkeläisilleen niin upeaa rakennettaan kuin loistavaa hyppykapasiteettiaankin.
Feuerin emänisä Festnahme oli innokas ja esiintymishaluinen ori, joka jäi varmasti jollain tavalla jokaisen mieleen. Jos ei häikäisevillä kisasuorituksillaan, niin ainakin komealla esiintymisellään ja temperamenttisellä luonteellaan. Suurikokoinen musta ori oli haluttua tavaraa myös jalostuksessa, ja saikin huikeat kahdeksankymmentä jälkeläistä. Näistä moni pärjäsi myös kilparadoilla ja on jatkanut tätä komeaa sukulinjaa monen sukupolven verran. Feuerin emänemä Feuertanz oli upea ilmestys, joka kiersi näyttelykehiä valtavalla menestyksellä. Ratsastuskilpailuissa ei tammaa juurikaan nähty, vaikka potentiaalia olisikin ollut. Tamman kanssa keskityttiin lähinnä jalostukseen, ja se saikin periyttää upeaa rakennettaan melkein kymmenelle varsalle. Väriltään musta Feuertanz jätti maailmaan monta menestynyttä jälkeläistä, ja sitä pidettiin yhtenä hannoverjalostuksen kulmakivistä.

Space Orchidin isä Gentleman MacMarvel on nimensä kaltaisesti oikea herrasmies. Kotitallissa Mäkiksi kutsuttu ori on paitsi estelahjakkuus, joka kilpailee esteitä aina 160m tasolla saakka, myös omistajaperheensä lellikki. Oriksi Mäkkiä on kovin vaikea uskoa, sillä se on 164cm pelkkää suurta sydäntä. Kilpailemisen ohella ori tekee rentoja maastolenkkejä, käy uimassa ja vetää silloin tällöin jopa valjakkokärryjä harrastemielessä. Tämän kaiken muun ohella se on myös melko suosittu siitosori, jolle riittää tammoja joka kaudella. Sillä on jo useampi ikäluokka jälkeläisiä, joista suurin osa on jo päässyt kilpailemisen makuun. Tämän ruunikon nimi tulee olemaan tulevaisuudessa vielä haluttu estehannoverien sukutauluissa. Acen emä on Capriccio, eli tutummin Capri. Tämä 166cm säkäinen tummanpunarautias on uljas näky, sillä sen karvapeitteen syvä sävy ja upea rakenne sekä hieno liike tekee siitä lähes enemmän koulu- kuin estehevosen. Näistä seikoista välittämättä on tamma kuitenkin kilpaillut vain ja ainoastaan esteratsastuksessa, huippuvuosinaan aina 150cm tasolla saakka. Capri on ollut kuitenkin myös valitettavan usein sairaslomalla milloin mistäkin syystä. Näiden taukojen aikana se on ehtinyt kuitenkin tehdä jo muutaman varsan, vaikka virallisesti se ei olekaan vielä siitostammaksi siirtynyt. Vanhin Caprin jälkeläisistä, Ace, on itsekin ehtinyt jo kilpailla hyvän tovin ja siitä onkin tullut omalle emälleen varteenotettava vastus. Mikäli Capri ei pian parane vallitsevasta jalkavammastaan, tullaan se joko siirtämään siitokseen tai vaihtoehtoisesti lopettamaan jo nyt, tamman ollessa kuitenkin vasta 15-vuotias.
Mäkin isänä on tunnettu MacMarvellous, joka on 163cm tummanpunaruunikko hannoverori. Se ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta näin lyhyenä kertauksena mainittakoon, että Vellu on ollut kolme kertaa mukana Saksan maajoukkueessa kantaen oman kortensa kekoon niin hopeisin kuin kultaisinkin mitalein. Se on koko sielultaan ja olemukseltaan kilpahevonen ja ehdottomasti ammattilaisten ratsu. Kuumasta, joskus tulisestakin luonteestaan huolimatta sitä on käytetty runsaasti estehevosjalostuksessa ja sen jälkeläismäärä hipookin jo toista sataa. Nykyään ori on jo eläköitynyt kilpailemisesta, mutta se on edelleen tarjolla tammoille viettäessään eläkepäiviään suuressa siittolassa. Eräs Vellulla laitetuista tammoista on Therefore Fire. Tämä yhdistelmä on toteutettu kahdestikin, joista jälkimmäinen varsa on Mäkki. Sulhonsa kanssa yhtä suuri rautias tamma kilpaili itsekin muutaman vuoden esteratsastuksessa, kunnes loukkaantui melko vakavasti nurmikentällä sattuneessa nurinratsastuksessa. Siitä lähtien tamma on toiminut siitoskäytössä ja sille onkin ehtinyt kertyä jo peräti kahdeksan jälkeläistä. Fire on paikannut loistavasti sulhojensa huonoja puolia ja sen jälkeläiset ovatkin pääsääntöisesti olleet melko selväpäisiä, mutta silti potentiaalisia kilpahevosia.
A Shove to Cove, tai tallissa tutummin Vove, on 165cm korkea vaaleanrautias. Ori on tuttu näky estekentillä, vaikka se ei olekaan koskaan 140cm suurempia luokkia kilpaillutkaan. Hevonen on kuitenkin kiertänyt lähes joka viikonloppu kilpailuissa jo useiden vuosien ajan ja tullut näin tutuksi monelle kilparatsastajalle. Vaikka ori ei olekaan potentiaalisuuden multihuipuentuma, on se kuitenkin melko hyvärakenteinen ja -luonteinen hevonen. Näiden ominaisuuksien ansiosta orille on kertynyt parisenkymmentä jäkeläistä, vaikka sitä ei juuri julkisesti ole edes siitokseen tarjottu. Vove jatkaa yhä kilpailua ja sen vanhimmat jälkeläiset alkavat jo nousta haastamaan sitä. Queensland K! on Vovea senttimetrin verran korkeampi ruunikko kilpahevonen. Se on kilpaillut usean ehjän kauden aina 160cm tasolla saakka. Queenille on kuitenkin ollut haasteellista löytää sopivaa ratsastajaa, jonka johdosta se päätettiinkin siirtää siitoskäyttöön hieman muita ikäisiään aikaisemmin. Odotuksista huolimatta Queen on osoittautunut loistavaksi emätammaksi ja sille onkin suunnitteilla vielä useaksi vuodeksi varsa ennen tulevaisuudessa häämöttävää lopetusta.

Sukuselvitys isän puolelta © sonya

NACHWUCHS

o. Bulletproof DareEV-IIe. Venice Silvers
t. Invincible Daree. Implosion LIN

RENNEN

ERJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 40kpl.

13.02.2020 Lallybroch ERJ 160cm 4/40
13.02.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
16.02.2020 Lallybroch ERJ 160cm 4/40
17.02.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
18.02.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
06.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 1/40
16.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 6/40
17.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 2/40
18.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
20.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 3/40
11.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 1/40
12.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
14.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 2/30
14.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
17.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 1/40
21.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 2/30
21.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 6/40
21.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
25.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
25.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
28.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 4/30
28.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
29.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 4/30
30.04.2020 Dare Stable ERJ 160cm 4/30
02.05.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 5/40
04.05.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 3/40
21.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 1/40
26.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 3/40
30.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 1/40
01.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 1/40
02.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 6/40
06.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
07.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 6/40
07.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 3/40
08.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 5/40
11.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 6/36
12.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 1/40
17.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
19.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
19.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 4/40

AUSZEICHNUNGEN

31.10.2019 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (8p+10p+1p+4p+2p+9p=34p) - EV-I

TAGEBUCH

12.12.2018 - Karsinan sisustusta - omistaja - 117 sanaa
Joulu lähestyy ja sen kunniaksi hevoset ovat saaneet karsinoihinsa virikkeiksi kuusenhavuja. Osalla nelijalkaisista ne ovat lattialla kuivikkeiden joukossa, toisilla ripustettuna karsinan kaltereihin roikkumaan. Askartelutaidoistaan tunnetulle Roopelle havut päätettiin sijoittaa leikkipallon sisälle, josko niistä sillä tavalla tarjoiltuna olisi hieman pidemmäksi aikaa iloa. Ori sai karsinaansa myös muutaman muun virikkeen: "helistimen", joka oikeasti on muovipullo täytettynä kauranjyvillä, sekä ikioman nallemaskotin, joka tosin valitettavasti menetti toisen korvansa jo ensimmäisen yön aikana. Pikaisen lääkärikäynnin jälkeen Nalle kuitenkin palasi entistä ehompana uuteen työhönsä Roopen seuralaisena, eikä se ollut toisena työ-yönään menettänyt enempää ruumiinosia itsestään. Mustaa orinpoikasta on myös muistutettu siitä, että näin joulun alla kannattaisi käyttäytyä asiallisesti niin hoitajia kuin Nalleakin kohtaan, sillä Joulupukki tuo tuhmille ja ystäviään retuuttaville lapsille vain risuja.

27.01.2019 - Omaehtoista peltotreeniä - omistaja - 144 sanaa
Reilun vuoden ikäinen Roope pitää hallussaan tallin ahkerimman karkailijan virkaa. Viimeisen parin kuukauden aikana se on ehtinyt ottaa hatkat tarhasta useammin, kuin yksikään muu tontilla koskaan tallustellut hevonen. Orin tarhaa on vahvistettu jo muutamaankin otteeseen, mutta tarpeeksi korkeaa aitaa ei vieläkään ole onnistuttu rakentamaan. Tänään Roope kävi tekemässä peltolaukkatreenin aivan omia aikojaan, kun se jälleen kerran omalta ulkoilualueeltaan poistuttuaan suuntasi kohti naapurin pari päivää aiemmin puimaa viljapeltoa. Onni onnettomuudessa oli nimenomaan se, että pellon antimet oli juuri saatu korjattua parempaan talteen, ja näin ollen Roopen sekoilut eivät tuottaneet valtavaa lovea viljelijän (korvausvaatimusten jälkeen hevosen omistajan) lompakkoon. Pelto tuli käännettyä lähestulkoon ympäri, sen verran vauhdikkaasti ja ilopukkeja heitellen Roope siellä baanaili menemään. Tarvittiin lähes kymmenkunta ihmistä, yli kaksi tuntia aikaa sekä säälimätön väsytystaktiikka, jotta puoliverinen saatiin luopumaan väliaikaisesta vapaudestaan. Loppupäivän Roope vietti sattuneesta syystä karsinassaan, ja aamulla sitä odotti tarhassa jälleen puoli metriä korkeampi aita.

COACHING

Ei merkintöjä