Peikkotuuli

VH18-018-2188
SV-I, KV-III



Peikkotuulen kuvat ovat tallin omaisuutta. Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

FAKTAT FAKTOINA


Nimi Peikkotuuli Kutsumanimi Tuukka
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Säkäkorkeus, väri 155cm, punarautias
Syntymäaika, -paikka 20.07.2018, Suomi Ikä 3-vuotias
Koulutus Helppo A, re. 80cm, me. 60cm Painotus Kouluratsastus
Kasvattaja Minni, VRL-10337 Omistaja Cherry, VRL-12299

HISTORIAN HAVINAA

Peikkotuulen myynti-ilmoitusta silmäilin ensin varsin pintapuolisesti, koska eihän talliin ollut tarkoitus ostaa enää yhtä ainutta hevosta lisää, ennen kuin vanhemmasta päästä joku poistuessaan tekisi tilaa taas uusille tulokkaille. Tuukassa miellytti kuitenkin moni asia: sen nimi ja suku, luonne ja vielä ulkonäkökin. Ori ei myöskään ollut aivan laittamaton: sillä oli jo SV-palkinto plakkarissa ja kasvattaja lupasi esittää hevosen myös KV-tilaisuudessa ennen nuorukaisen muuttoa Kuuraan. Näillä puheilla kaupat oli lyöty lukkoon, mitä sitä turhia tällaisia hankintoja liikaa harkitsemaan.

NE SANOVAT MINUN OLEVAN

Hoitotilanteissa Tuukka on perinyt vanhempiensa rauhallisuuden, eikä orin kanssa ole mitään ongelmia hoitotilanteessa. Tuukka saattaa alussa yrittää tutkia kaikki paikat namien toivossa, mutta kunhan sen vain työntää päättäväisesti pois, tajuaa se asettua aloilleen ja välillä ori näyttääkin nukkuvan hoitotilanteen lävitse. Kisapaikoilla Tuukka osaa käyttäytyä kuin herrasmies ja se tyytyykin vain katselemaan kisapaikan menoa ja meininkiä. Kuljetuksissa Tuukka käyttäytyy hyvin, mutta pidemmät matkat ori matkustaa parhaiten kaverin tai heinäverkon kanssa. Kengittäminen on Tuukan kanssa helppo ja miellyttävä projekti ja ori nostaakin jalkansa omatoimisesti ja seisoo siivosti koko toimituksen ajan. Eläinlääkärin vierailuilla Tuukka näyttää hapanta naamaa ja saattaa vähän yrittää steppailla, mutta kaikki toimenpiteet sujuvat ilman isompia ongelmia ja välillä riittääkin vain se, että oria komentaa napakasti.

Ratsastaessa Tuukka toimii kevyillä avuilla, mutta ei kuitenkaan suutu vaikka ratsastaja saattaisinkin pyytää vähän painokkaammin jotain tapahtumaan. Uusia ratsastajia ori saattaa testailla mutta kunhan sen temput jättää omaan arvoonsa ja vain pyytää Tuukkaa eteenpäin lopettaa se kiemurtelut ja muut temput ja alkaa liikkumaan kauniin lennokkaalla ja hyvä tempoisella askeleella eteenpäin. Esteillä Tuukka ei ole ihan se Grand Prix ratojen tähti ja välillä orin hyppyjä katsoessa joutuukin miettimään että räsähtääkö hevonen esteen sekaan. Pienet esteet ovat Tuukalle kaikista vaikeimpia, mutta oikean kuskin ollessa satulassa saa orin ylittämään myös ne ihan sujuvasti, vaikkakin vähän korkeammilla esteillä ori tajuaa viimein itsekkin nostaa jalkojaan jolloin myös hyppytyyli paranee hieman. Maastoilussa ei Tuukan kanssa ole mitään ongelmia ja orin kanssa voikin maastoilla yksin tai porukassa. Todella tuulisina päivinä orista saattaa löytyä pientä säpäkyyttä, mutta silti se pysyy käsissä eikä se tee mitään idioottimaista.

Luonne © Kasvattaja

PERHE ON PAINAJAINEN

i. Ch Tuiskutuuli
KTK-II, KRJ-II, ERJ-II, SLA-I, YLA2, KV-II, SV-II
sh, 157cm, rt
ii. Villi Vintiö EVM
sh, 164cm, prt
iii. Lennartti EVM
iie. Ruusa EVM
ie. Tulililja EVM
sh, 158cm, vrt
iei. Kaarnalaiva EVM
iee. Malviina EVM
e. Röllivaaran Peikkosydän
KRJ-III, SLA-II, YLA2
sh, 155cm, hprn
ei. Röllivaaran Peikkomieli EVM
sh, 149cm, rn
eii. Mielenkääntäjä EVM
eie. Röllivaaran Minka EVM
ee. Röllivaaran Peikkotaika EVM
sh, 155cm, rt
eei. Peikkopoika EVM
eee. Röllivaaran Taikatahto EVM

ii. Laten isä Villi Vintiö kilpaili hyvällä menestyksellä 110-130cm esteluokkia aluetasolla. Luonteeltaan Villi Vintiö oli omistajansa mukaan nöyrä ja yritteliäs. Nuorempana ori oli hieman sähläävä persoona, jonka piti jäädä huutelemaan muille hevosille ja keskittyminen oli puutteellista. Vanhemmiten luonteenpiirteet tasoittui ja sillä pääsivät junioriratsastajatkin turvallisesti kisamaan. Ori periyttää jälkeläisilleen tasaiset askellajit ja helposti koulutettavan luonteen. Ori on kantakirjattu ratsusuunnalle II-palkinnolla.
ie. Laten emä Tulililja oli alunperin koulutettu kouluhevoseksi, ja se kisasikin menestyvästi helppo A:n kouluratsastusohjelmia. Tamma alkoi kumminkin kyllästymään kouluratojen kiertämiseen ja se ei enää liikkunutkaan kentällä hyvin. Maastoossa tamman kanssa ratsastaessa ei ollut koskaan ongelmia, mutta kentän aitojen sisäpuolella tamma seisahteli ja eikä suostunut liikkumaan. Omistaja möikin sitten tamman eteenpäin ja se joutui monen omistajan vaihdoksen myötä lopulta pienelle maalaistallille. Uusi omistaja maastoili ensiksi lähinnä tammalla ja harrasti tämän kanssa ohjasajoa. Ystävänsä innoittamana hän kokeili tamman kanssa valjakkokärrejä ja se oli sitten menoa. Parivaljakko kisasi muutaman kauden helpoissa luokissa. Loppuvaiheessa Tulililjaa pystyikin taas ratsastelemaan kentällä, kun se oli saanut maaneesilla treenaamiseen uutta sisältöä. Tamma sai yhteensä kolme varsaa, joille se periytti kilttiä luonnetta sekä hyviä ja tasaisia liikkeitä ratsastukseen.

ei. Röllivaaran Peikkomieli on pienikokoinen, vain 149-senttinen ruunikko-ori, isolla egolla. Vain muutama ihminen pärjäsi orin kanssa ilman mitään ongelmia. Ratsuna Pekkana tunnettu ori oli vaativa eikä se antanut mitään edes puoli-ilmaiseksi vaan oria tuli ratsastaa ihan todella ja vaativasti. Kisapaikoilla ori oli kuitenkin kuin vanha ruuna ja sen liikkeisiin löytyi uudenlaista liitoa kisakentillä. Ori pärjäsikin hienosti helpossa A:ssa sijoittuen monissa isoissakin kisoissa.
ee. Röllivaaran Peikkotaika on rautias 155 senttinen suomenhevostamma johon jokainen rakastuu. Tamma ei turhia hötkyile ja sitä pystyy hoitamaan kuka tahansa ilman pelkoa mistään isommista tempuista. Tamma on unelma hoitaa ja tammalla ratsastaessa voisi luulla istuvansa vanhan tuntihevosen selässä eikä helppoa A:ta kisanneen koulutamman.

Sukuselvitys isän puolelta © Viveka & emän puolelta © kasvattaja

POJASTA POLVI PARANEE

00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-00000
00.00.0000 o./t. Hevosen Nimi (i./e. Hevosen Nimi) om. Omistaja VRL-00000

RUUSUKEHAI VAUHDISSA

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.01.2021: SV-I (7,8 + 10 + 9 + 7,25 = 34,05p.)
Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus 20.10.2021: KV-III (3 + 2 + 5 + 2 + 1 + 2,5 = 15,5p.)

Ominaisuuspisteet (KRJ) Taso
1912.96 5/4

LAHJATTOMAT TREENAA

00.00.0000 - Valmentajana valmentaja (000 sanaaa)
Teksti tulee tähän

RAKAS PÄIVÄKIRJA

23.06.2020 - Kirjoittanut kasvattaja (157 sanaa)
Tuukan kanssa on treenattu aika paljon ajaen sillä orilla on kuitenkin ensi vuonna edessä ratsutus, joten nuorelle on ollut hyvä saada peruskuntoa jo ainakin jonkin verran alle. Vaikka sillä on välillä ollut omia pöllöily hetkiään mitä nyt aina nuorten hevosten kanssa on tiedossa, on se silti vaikuttanut ihan järkevältä nuorelta oripojalta ja onkin mielenkiintoista nähdä mitä siitä tulee isona ja millaisen kisaratsun siitä saadaan leivottua minulle ja Sannille. Kiirettähän Tuukan ratsutuksen kanssa ei tulla pitämään ja ori on tarkoitus ratsuttaa ja treenauttaa kisatikkiin rauhassa.
Ajopuoli tulee myös jäämään nuoren orin liikutukseen ratsutuksen ohella ja todennäköisesti vaikka oripoika myöhemmin alkaakin tehdä vain ratsun töitä, ajellaan sillä aina satunaisesti jotta taito pysyy yllä ja toisaalta onpahan se keino saada oria treenattua monipuolisemmin ja käytyä sen kanssa vaikka vähän erilaisissa paikoissa esim. ajamassa mäkiä tai muita maastoja, joihin ei ehkä ratsain tulisi lähdettyä. Jo nyt nuorena Tuukkaa onkin pyritty totuttamaan erilaiseen treeniin ja onpa nuorella ollut pari kertaa jarrukärrytkin perässään.

06.01.2021 - Kirjoittanut kasvattaja (99 sanaa)
Tuukkaa on pyritty liikuttamaan muutaman kerran viikossa ajolenkeillä ja ori onkin tuntunut olevan ihan tyytyväinen tähän järjestelyyn. Tietenkään Tuukan ajolenkit eivät ole ravistarttiin suuntaavia, mutta kerran viikossa sen kanssa on ajeltu vähän reippaammin ja muuten sen kanssa on ajeltu hölkkää ja käyntiä.
Syksyllä Tuukan kanssa olisi tarkoitus alkaa syksyllä opettelemaan ison hevosen elämää ja orin ratsutus olisi alkamassa. Tietenkinhän Tuukan kanssa aloitellaan jo nyt keväällä satulaan totutus ja satulan kanssa liikkumiseen totuttelu, joten syksyllä on sitten helppo jatkaa tutuista asiosita, ennen kuin on aika laittaa ihminen roikkumaan satulasta ja lopulta selkään, ennen kuin orin kanssa päästään kunnolla ratsastamisen makuun.