Dare Stable

PAUWAU FERRUCCIO

VH21-011-0176

EV-II


Pauwau Ferruccion kuvat © Janice Byer (CC BY-ND 2.0)

Name Pauwau Ferruccio Spitzname Ferro
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, ori Widerristhöhe, Farbe 171cm, ruunikko
Geburtsdatum, -ort 14.05.2021, Saksa Alter 3-vuotias
Ausbildung Helppo A, re. 150cm, me. 100cm Betonung Esteratsastus
Züchter Pauwau Showjumpers Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Pauwau Ferruccio tuli minua vastaan viiden eurooppalaistallin yhteistyönä järjestetyssä superkasvattimyynnissä: tarjolla oli kaiken kaikkiaan yli kolmekymmentä myytävää nuorta, joista Dareen päädyin ostamaan kaksi estesukuista hannoverinhevosta. Ferruccion kasvattaja Nerita oli minulle jossain määrin tuttu ihminen kilpakenttien puolelta, mutta hänen pyörittämänsä Pauwau Showjumpers oli minulle entuudestaan täysin vieras talli. Ferruccion sukutaulu oli kuitenkin mielenkiintoinen, eikä muitakaan esteitä orin hankinnalle ollut. Kolmevuotiaana ruunikko muutti kantakirjansa alkulähteille Hannoveriin yhdessä Regensburgista matkaan poimitun Dragomir v. Helmwaldin kanssa, ja niin alkoi poikien yhteinen matka kohti kilpakenttiä.

Ferro on rehellinen raskaan työn raataja, joka on valmis tekemään omien töidensä lisäksi myös naapurikarsinan laiskamadon vastuuhommat. Ori ei kuitenkaan ole aivan pyyteetön suorittaja, vaan vaatii vastineeksi omasta panoksestaan ensiluokkaista hoitoa. Hevosen tallikäytös on ajoittain ärsyttävääkin ruunikon ollessa paitsi kärsimätön, myös ihmisiä kohtaan aavistuksen epäkunnioittava. Lisäksi puoliverisellä on vaivanaan yliherkkyys lukuisille ärsykkeille: se ei kesäaikaan siedä ötököitä, vaan joutuu viettämään päivänsä ihottumaloimeen käärittynä. Ori saa allergisen reaktion polttiaisten lisäksi myös erilaisista viljoista, minkä vuoksi sen ruokavalio on paitsi tarkkaan laskettu, myös tarkasti valikoitu kaikkien markkinoilla olevien viljattomien rehujen joukosta. Ferro ei myöskään kestä mitä tahansa ihmisten pesuaineita, vaan sen satulahuopien ja loimien pesemiseen tulee aina käyttää hajusteetonta puhdistusainetta. Sama pätee myös oria pestessä käytettäviin shampoihin: puoliverisen puunaamiseen kannattaa valita aina mahdollisimman hellävarainen shampoo, eikä sen iholle kannata huiskia muitakaan aineita tuotteen etikettiä ensin tutkimatta. Kotioloissa Ferron kanssa pärjää kohtalaisen kivasti seuraamalla päivästä toiseen samoja, jo aiemmin hyväksi havaittuja rutiineja. Vieraissa paikoissa nekään eivät valitettavasti aina auta, vaan orin kanssa pärjätäkseen hoitajalta tulee löytyä sopivasti määrätietoisuutta välttyäkseen hevosen järjestämältä totaaliselta kyykytykseltä.

Ratsuna Ferro on huomattavasti helpompi hevonen: sen kanssa on tehty pohjatyöt kunnolla, minkä turvin työskentely onnistuu niin sileällä, esteillä kuin maastossakin. Ruunikko liikkuu melko hyvin omalla moottorilla, ja vaikka se ei kouluratsastuksessa järin taitava tai lahjakas olekaan, tekee se kuitenkin pyydetyt asiat hyvällä asenteella. Leipälajiinsa esteratsastukseen Ferro soveltuu erinomaisesti: sillä on tarkka tekniikka ja nopeat hoksottimet. Hevonen on sekä hyvällä että huonolla tavalla varovainen suorittaja; se pitää itsensä irti esteistä, mutta voi katsoa erikoisia esteitä vähän liikaakin. Vieraissa ympäristöissä ori on selvästi kotioloja enemmän varuillaan, minkä vuoksi se vaatii ratsastajaltaan niin läsnäoloa kuin henkistä tukeakin. Kilpaileminen ruunikolla ei ole kuitenkaan millään tavalla mahdotonta tai edes kovin vaikeaa, sillä pääpirteittäin hevonen toimii areenalla kuin areenalla samoilla asetuksilla. Treenien vastapainoksi Ferro pitää maastoilusta, oli kyse sitten rauhallisesta kävelystä tai reippaista kuntolaukoista. Puoliverinen jännittää joka lenkillä samoja kiviä ja postilaatikoita, mutta ajoneuvot ja muut vastaantulijat se kestää hyvin hätääntymättä. Kokonaisuutena ori on kiva hevonen, jolla on omat kommervenkkinsa, mutta jonka kanssa on mahdollista harrastaa laadukkaasti ja hyvällä mielellä.

STAMMBAUM

i. Ferraro
hann, 172cm, rn
ERJ-I, YLA2
ii. Fausto EVM
hann, 174cm, trn
iii. Flamesto EVM
iie. Tressada EVM
ie. Carmena van Isselhardt EVM
hann, 170cm, rn
iei. Capital van Isselhardt EVM
iee. Bellissima EVM
e. Rubidia
hann, 171cm, rn
ERJ-I
ei. Rondi EVM
hann, 174cm, rt
eii. Rauch EVM
eie. Yedra EVM
ee. Buria EVM
hann, 168cm, rn
eei. Beak EVM
eee. Gaspani EVM

Isälinja: Ferraro
Emälinja: Rubidia

FAMILIENBEZIEHUNGEN

ii. Fausto on tummanruunikko esteori, jonka pirteä luonne on aiheuttanut päänvaivaa omistajalle jos toisellekin. Fauston energisyys ei tunnu lainkaan laantuvan, vaan rankankin treenin jälkeen se jaksaa keksiä metkuja viihdyttääkseen itseään. Rasavilli ori on kiertänyt useammalla omistajalla, sillä monikaan ei tunnu sietävän sen raivostuttavaa luonnetta. Esteillä Fausto suorittaa kyllä hyvällä tekniikalla ja on niittänyt menestystä kilpailuissa, ja kaikeksi onneksi se on periyttänyt kapasiteettiään myös jälkeläisilleen, joista ainakin osa on myös luonteeltaan mukavampia. Fausto on jo jättänyt kilpakentät taakseen, mutta viihdyttää omistajaansa kotitallillaan Pohjois-Saksassa eläkepäiviä viettäen.
iii. Flamesto oli tummanrautias, 172-senttinen hannoverori. Ori syntyi harrastelijalle, mutta oriin onneksi, se myytiin heti vieroituksen jälkeen siittolanpitäjälle, joka oli kiinnostunut orivarsasta nähtyään sen varsanäyttelyssä. Näin Flamesto pääsi näyttämään kykynsä, joista ei todellakaan ollut puutetta! Ori oli 5-7-vuotiaana nuorten hevosten esteluokissa kärkikastia, eikä menestys jäänyt siihen vaan vuosien kertyessä nousi sekä estekorkeus että ruusukkeiden määrä. Parhaimmat tuloksensa ori teki Saksan kansallisilta estekentiltä, mutta muutaman kauden oria saattoi ihailla myös kansainvälisillä radoilla. Aktiivisen kisauransa takia Flamesto ei koskaan ollut kovin ahkera siitosori mutta jokunen kymmenen jälkeläistä oriilta löytyy.
iie. Tressada oli kilpatamma isolla K:lla. Tämän ruunikon tamman kanssa treenattiin kovaa ja tuloshakuisesti sekä kilpailtiin aktiivisesti, eikä suotta! Tressada nimittäin teki loistavia aikoja esteradoilla ja suoritti lähes jokaisen kilpailunsa ruusukkeen arvoisesti. Sen kanssa matkustettiin pitkin Keski-Eurooppaa kilpailuiden perässä, ennen kuin tamma paloi loppuun ja menetti halunsa kilpailla. Sen jälkeen se päätettiin laittaa rauhallisemmalle käytölle ja teettää sillä pali varsaa. Tressadan elämänhalu palasi lopulta takaisin ja se eli pitkän elämän, aina 28-vuotiaaksi asti. Tamman jälkeläisistä sen sijaan tuli yhtä menestyneitä kuin emästäänkin.
ie. Carmena van Isselhardt syntyi suurelle siittolalle eräänä kauniina kesäisenä päivänä. Ruunikko tamma myytiin kuitenkin nopeasti eteenpäin kilpatallille, jossa se ratsutettiin ja varsotettiin kertaalleen. Muutamat kilpailut käytyään sen osti muuan kokenut kilparatsastaja, jonka kanssa Carmena nousi jopa 150cm luokkiin asti. Yhdessä ratsastajansa kanssa Carmena kiersi ympäri Eurooppaa menestyksekkäästi ja sai muutaman jälkeläisen, ennen kuin se jäi eläkkeelle. Eläkepäivinään Carmena sai elää pienessä pihatossa muutaman muun hevosen seurassa sillä välin, kun sen jälkeläiset vuorostaan keräsivät sijoituksia estekentiltä.
iei. Capital van Isselhardt on musta ori, joka ei taatusti jäänyt kilpailupaikoilla keneltäkään huomaamatta. Se häikäistytti katsojat sekä komealla rakenteellaan että luonteellaan, jota saattoi kutsua vähintäänkin värikkääksi. Vaikka Capital aiheuttikin ajoittain päänvaivaa omistajilleen, oli se kuitenkin pääasiassa sympaattinen ja kultainen. Reaktiivisuus oli vain plussaa kilpakentillä, sillä tämän orin kanssa nopeat esteradat olivat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Capital keräsi mainetta ja kunniaa esteluokissa aina 150cm tasolle asti, sekä periytti laadukasta hyppytyyliään myös jälkeläisilleen. Kerättyään suuren saldon ruusukkeita ja pokaaleita Capital siirtyi täyspäiväiseksi siitosoriksi, viettäen päivänsä suurella vihreällä laitumella kirmaillen.
iee. Bellissima oli upealunteinen estetamma, joka sulatti sydämiä niin näyttelyissä kuin esteratsastuskilpailuissakin. Punaruunikko tamma omasi kauniin hyppytyylin ja sen ratsastettavuus oli täysin omaa luokkaansa. Siksipä se suoritti tasaisen varmasti nollaratoja hyvillä ajoilla, ja keräsi kilpailuista ruusukkeen jos toisenkin. Bellissiman kanssa ei hypätty koskaan yli 140cm ratoja, mutta se oli erittäni osaava tamma omalla tasollaan. Kilpailu-uransa jälkeen se siirtyi siitokseen, ja sai useita kauniita ja hyväluonteisia varsoja. Monet niistä pärjäsivät myös hyvin kilpakentillä. Bellissima lopetettiin jalkavaivoista johtuen 25-vuotiaana.

ei. Rubin isä Rondi on suurikokoinen rautias ori, joka on dominoinut kilpakentillä siitä lähtien, kun se siellä debyyttinsä teki. Ori teki nimensä tunnetuksi hyvin nopeasti, tosin oli sillä tunnettu ratsastajakin. Rondi onneksi päätyi oikeisiin käsiin, sillä kokemattomissa käsissä siitä olisi tullut ennemmin ongelmahevonen kuin huipputason estehevonen. Rondi on tulinen luonteeltaan, mikä ei ole helppoa suuren hevosen kanssa. Rondi on jättänyt jälkeensä satoja jälkeläisiä, joten niihinkin saattaa törmätä.
eii. Isänisä Rauch on kunnon kansikuvapoika, tämäkin suurikokoinen rautias on ihan samannäköinen poikansa Rondin kanssa. Rauch on päässyt komeilemaan jopa muutamankin lehden kanteen. Ori on niittänyt menestystä aina 160cm Grand Prix -luokissa asti. Kilpailu-uransa jälkeen ori vaihtoi jalostukseen, jossa se olisi ollut kovin haluttu, mutta omistajat halusivat käyttää sitä säästeliäästi. Siksi Rauchin jälkeläismäärä on hyvin maltillinen moneen muuhun huippuoriin verrattuna. Kaikissa tapahtumissa ori on tuttu näky, sillä ori nauttii esiintymisestä, joten se kerta toisensa jälkeen pääsee vielä vanhoilla päivilläänkin tekemään mitä rakastaa.
eie. Rubin isänemä taasen on hieman pienempi ruunikko Yedra. Tamma teki vaikuttavan uran esteradoilla, vaikkakin se oli hieman lyhyehkö. Yedra haluttiin varsottaa ensimmäisen kerran ajoissa, jonka jälkeen oli tarkoitus jatkaa kilpauraa. Tamman jalat alkoivat kuitenkin oireilla tauon aikana, eikä Yedraa nähty kilparadoilla ensimmäisen jälkeläisen jälkeen. Ruunikko pääsi viettämään jalostustamman elämää, jossa se viihtyy myöskin. Tamman mielipuuhaa onkin kaitsea muidenkin varsoja, eikä se varmasti päästä ketään hyppimään nenille.
ee. Rubin emä Buria toimi kilpauransa ajan nuoren ratsastajan ratsuna. He kisasivat korkeimmillaan 135cm kansallisia luokkia, jonka jälkeen Buria siirtyi siitokseen. Ratsastaja tarvitsi enemmän ponnua omaavan hevosen, kun Burialta loppui potentiaali. Ruunikko tamma on aina ollut luonteeltaan helppo käsitellä, eikä sitä hetkauta mikään. Vanhempiinsa nähden helppoluonteinen tamma siis. Buriasta tuli oikein mukava emä muutamalle varsalle, kun oli ensin oman juniorinsa auttanut esteradoilla alkuun.
eei. Emänisä Beak on tehnyt uraa lähinnä kenttäratsastuksen puolella. Suuri ruunikko ori teki kovaa jälkeä kenttäkisoissa, vaikka kouluratsastus ei ollutkaan sillä kovin vahvaa. Se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja se on ollut suosittu sekä kenttä- että estehevosten jalostuksessa. Beak on hieman haastava luonteeltaan, mutta ihan käsiteltävissä. Tulisuutta ei silti puutu, joka on ollut eduksi maastoesteillä, jotka olikin orin paras osuus. Orin jälkeläisiä voikin nähdä niin kenttä- kuin estekisoissakin.
eee. Emänemä Gaspani on nätti musta tähtipäinen tamma, mutta ulkonäkö hämää. Tamma on todella haastava ratsastaa ja kuumaverinen tapaus. Oikeaa ratsastajaa haettiin pitkään, mutta kun se löytyi, alkoi tamman tulokset esteradoilta parantua. Lopulta Gaspani oli lyömätön esteradoilla, kunhan sama ratsastaja pysyi, joka ymmärsi tamman sielunelämää. Tamman siitoskäyttöä mietittiin pitkään, mutta pitkän pohdinnan jälkeen Gaspanilla päätettiin tehdä ainakin yksi varsa. Tiedä sitten kenen idea oli käyttää haastavaa kenttäoria kuumaverisille tammalle.

Sukuselvitys isän puolelta © sonya, emän puolelta © Nerita

NACHWUCHS

skp. Varsan nimie. Emän nimi

RENNEN

Ominaisuuspisteet (ERJ) Taso
6004.89 10/9

AUSZEICHNUNGEN

28.02.2022 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (8+10+1+1+3+9=32p) - EV-II

TAGEBUCH

16.01.2022 - Kavioiden vuolua - omistaja - 155 sanaa
Ferro ja Dragon, Dare Stablen tämän hetken ainoat 2-vuotiaat orit, olivat päässeet villiintymään pahasti pihatossa keskenään elellessään. Tilapäisen resurssipuutteen vuoksi varsojen kanssa normaalisti paljon puuhaileva Mark oli ollut sidottuna muihin työtehtäviin, eikä nuoriso-osastolle liiennyt kuin korkeintaan muutamia minuutteja aamuruokinnan yhteydessä. Lisäksi vanhan setämiehen oppeja jakanut Carma oli lähtenyt joitain viikkoja sitten taivaslaitumille, eikä lapsihevosilla ollut enää edes aikuisen hevosen roolimallia tukenaan elämässään. Ei siis mikään ihme, että Ferro yritti vielä kiinnijäämisen jälkeenkin painia käsittelijänsä kanssa, minkä lisäksi se ei ihan ymmärtänyt kunnioittaa tallissa muita hevosia. Tästä Roope tosin antoi nulikalle välittömästi palautetta, mikä saikin Ferron ainakin hetkellisesti hillitsemään käytöstään. Kavioiden vuolu, minkä vuoksi ruunikko oli sisälle talliin alun perin raahattukin, oli yllättävän haasteellinen operaatio puoliverivarsan vääntelehtiessä jatkuvasti useasta kiinnipitäjästä huolimatta. Kengittäjän terveiset kuuluivatkin toimenpiteen jälkeen seuraavasti: ”Tämä oli sitten viimeinen kerta kun teen tämän hevosen, ellette sitten opeta sille käytöstapoja seuraavaan kertaan mennessä.” Viesti meni perille, Ferro & co. joutuisivat käytöskuurille heti seuraavan viikon alkaessa.

17.02.2022 - Irtohypytys - omistaja - 171 sanaa
Irtohypytyskujassa Ferro osoittautui selvästi mainettaan viisaammaksi hevoseksi. Ja kyvykkääksikin vielä! Nuoren orin käytös ei käsiteltäessä ollut vieläkään aivan täydellisellä tasolla, vaikka kehityssuunta kuukaudentakaisesta olikin oikea. Maneesissa hevonen tuntui kuitenkin olevan kuin kotonaan: se katseli maisemia kiinnostuneena, eikä huolestunut edes silloin, kun Dragon yritti rakennuksen ulkopuolelta huudella sille ikäväänsä. Estekujan idean Ferro ymmärsi kerrasta ja parin rauhallisemman kierroksen jälkeen intoa tekemiseen alkoi jo olla niin paljon, ettei hevosta tarvinnut ainakaan reippaampaan menoon kannustaa. Esteitä ei näin ensimmäisellä treenikerralla laitettu isoksi, vaan tarkoituksena oli kerätä Ferrolle kokemusta ja itsevarmuutta kolmevuotiskaudella estevarsojen laatuarvostelussakin eteen tulevasta tehtävästä. Alku ainakin vaikutti lupaavalta, sillä vaikka esteet eivät olleetkaan suuren suuria, esitteli ori kuitenkin paitsi ilmavaa hyppyä myös selkeää taipumusta hyvien ratkaisujen tekemiseen. Ori osasi esimerkiksi jarruttaa silloin, kun se oli ajautumassa liian lähelle seuraavaa estettä. Epäröimisestä tai muista vaikeuksista ei ruunikon kohdalla ollut tietoakaan ja jopa hevosen raskas käytös oli pienen aivojumpan jälkeen selkeästi siedettävämpää. Uskoisin Ferron olevan varsin nopeasti valmis suurempienkin esteiden hypytykseen, sillä oman kroppansa tuntemisen lisäksi se vaikutti myös nopealta oppijalta ja innokkaalta suorittajalta.

COACHING

Ei merkintöjä