Dare Stable

INFINITE FUDGE V. HELMWALD

VH18-011-0181

EV-I


Infinite Fudge v. Helmwaldin kuvat © Benny de Ruiter Stables (with permission)

Name Infinite Fudge v. Helmwald Spitzname Fudge
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, tamma Widerristhöhe, Farbe 168cm, mustankimo
Geburtsdatum, -ort 04.06.2018, Saksa Alter 5-vuotias
Ausbildung Vaativa B, re. 160cm, me. 90cm Betonung Esteratsastus
Züchter Gestüt Helmwald Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Infinite Fudge v. Helmwaldiin törmäsin aivan sattumalta, kun silmiini osui jo vanhemman puoleinen myynti-ilmoitus muutamasta Gestüt Helmwaldin kesäisestä kasvatista. Kaikista upeista hevosista Fudge oli toinen, josta päätin esittää ostotarjouksen. Siinä missä Ginger oli rakkautta ensisilmäyksellä, pyörittelin tämän hevosen kohdalla pitkään ottamista tai jättämistä. Päädyin kuitenkin tamman ottamaan, enkä päivääkään ole tästä ajasta katunut. Sen lisäksi, että Fudgella on takanaan upea ja menestyksekäs suku, on siinä myös valtavasti potentiaalia kehittyä kovan luokan estehevoseksi.

Fudge on energinen ja innokas hevonen, joka osaa ottaa ilon irti pienistäkin asioista. Se on aina puuhailemassa omiaan ja aloillaan oleminen on sille äärimmäisen vaikeaa. Hoitotuokioita hevosen kanssa ei siis ole syytä pitkittää, vaan varusteet kannattaa pyrkiä pukemaan sille mahdollisimman nopeasti. Kuopimista kimo harrastaa lähes koko ajan, eikä se yleensä välitä komentamisesta mitään. Tylsistyessään se yrittää myös saada suuhunsa kaiken ulottuvillaan olevan, joten mitään arvokasta tai hajoavaa ei hevosen turvan läheisyyteen kannata jättää. Ilkeä Fudge ei ole tippaakaan, eikä se kohdista hölmöilyjään ikinä ihmisiä kohtaan. Se on kova kutiamaan ja rakastaakin yli kaiken piehtaroida tarhassa, joten puhtaan valkea hevosen karvapeite ei ole lähes koskaan. Se kannattaa pestä vasta juuri ennen kilpailuihin lähtöä, ja siltikin se onnistuu yleensä sotkemaan itsensä ennen perille pääsyä. Kengittäessä ja eläinlääkärin käsittelyssä Fudge käyttäytyy pienen tovin hyvin, kunnes se kyllästyessään alkaa hillua kuten aina muulloinkin. Suurempia toimenpiteitä varten tamma kannattaakin rauhoittaa suosiolla, jolloin työntekijä pystyy keskittymään täysillä olennaiseen. Taluttaessa Fudge kulkee reipasta tahtia ja välillä turhankin ilmavasti, mutta ei se taluttajaltaan tarkoituksella pyri karkaamaan. Pidempi naru taluttaessa voi silti olla hyvä idea, sillä kimo on todella nopea reaktioissaan ja näin ollen turhan helposti vapaalla jalalla. Hevonen tulee hyvin toimeen muiden kanssa ja tarhaakin mieluiten suuressa laumassa, josta se ei aina haluaisi antaa ollenkaan kiinni. Ruualla lahjominen ei Fudgen kohdalla toimi eikä sitä varmasti saa jahtaamalla kiinni, mutta järjellisellä suunnitelmalla hevosen kyllä saa pyydystettyä suureltakin laitumelta. Kuljetusautoon tamma kävelee vaikka lähettämällä, eikä sillä ole mitään autossa seisomista vastaan. Kuopimista se toki harrastaa sielläkin, mutta siitä huolimatta sen voi jättää valvomattakin autoon seisomaan ilman pelkoa siitä, että hevonen sen enempää kuin kuorma-autokaan menevät rikki. Trailerissa Fudge ei sitten kovin hyvin viihdykään, sillä se on ilmeisesti liian kiikkerä matkustusväline hänen arvolleen tammalle. Yleensä sitä kuljetetaankin siis suosiolla vain autossa. Vieraissa paikoissa kimo käyttäytyy fiksusti, vaikka kotoakin tuttu reaktiivisuus on yhä vahvasti läsnä.

Hoitajalta vaaditaan ripaus huumorintajua, jotta tammaa jaksaa katsella päivästä toiseen, ja sama pätee myös ratsastajaan. Halutessaan Fudge voi heittäytyä todella raskaaksi ratsastaa, sillä vaikka se onkin höyhenenkevyt edestä ja antaa helposti vaikutelman myös pohkeen edessä olemisesta, niin ei se sitä silti aina ole. Kimo on kova touhottamaan omiaan, eikä se jaksa montaa hetkeä keskittyä yhteen tehtävään. Jos siltä jäädään pitkäksi aikaa vaatimaan jotain tiettyä, alkaa se jäädä hitaammaksi ja hitaammaksi pohkeelle ja laistaa töistä aina vain enemmän. Välillä se on kuitenkin pakko saada keinolla millä hyvänsä läpiratsastettua, tai muuten siitä tulee pikkuhiljaa todella huono ratsastaa. Pääpaino Fudgen elämässä on esteratsastuksella, jossa se on aivan luonnostaan hyvä ja toimiva. Sillä on salamannopeat reaktiot, räjähtävää hyppyvoimaa ja kaunis tekniikka, jotka yhdessä tekevät siitä loistavan kilpahevosen. Hevosella on kuitenkin myös sangen kevyt takapää, toisinaan etupääkin, eikä se kerran kuumuttuaan rauhoitu kunnolla ennen varusteiden riisumista. Laukanvaihdot Fudge tekee kyllä aina pyydettäessä, mutta niihin sisälhtyy säännöllisesti joka ikinen kerta varsin ilmava pukki. Pukitella se osaa muutenkin, yleensä silkasta riemusta esimerkiksi esteiden jälken. Lähtömerkkiä odotellessaan tamma sen sijaan saattaa jäädä paikalleen loikkimaan, mutta vauhtiin päästessään tuo tapa unohtuu kyllä. Fudge on todella varovainen jaloistaan ja se ottaakin mielummin kieltoja kuin puomeja. Mitenkään kieltoherkkä se ei kuitenkaan ole, vaan ratsastaja saa tuoda sen melko epätoivoiseen ponnistuspaikkaan, ennen kuin tamma jättää hyppäämättä. Yhden kiellon jälkeen stoppailu saattaa sitten jäädä päälle ja yleensä lopputuloksena onkin hylätty suoritus. Vaikka periaatteessa tamma meneekin kaikennäköiset esteet kyselemättä ja puhtaasti onnistuen hyvin usein radoissaan, tarvitsee se silti lähes ammattilaisen selkäänsä pystyäkseen tekemään hyvää tulosta isoilla radoilla. Maastoilu ja keventelypäivät eivät Fudgelle sovi ollenkaan, sillä päämäärätön haahuilu saa sen nopeasti tylsistymään ja keksimään itselleen omaa hupia. Kimon kohdalla ei ole mitenkään epätavallista, että vaikka se ei oikeasti pelkää yhtään mitään, näkee se silti yhden ratsastuksen aikana enemmän pieniä vihreitä miehiä, kuin lajitoverinsa näkevät viikon aikana yhteensä.

STAMMBAUM

i. Ibiza v. Helmwald
hann, 170cm, km
ERJ-I, YLA2
ii. Iconoclast
hann, 170cm, mkm
ERJ-I, YLA1, VPVL-I, KTK-II, Prime Master
iii. Iconos EVM
iie. K Cinnabun EVM
ie. Heimlich Nera
hann, 170cm, km
ERJ-I, YLA2
iei. Abweichend EVM
iee. Lustige K EVM
e. Suprant Lullaby
hann, 167cm, rt
ERJ-I
ei. Londonrubin
hann, 166cm, rt
KTK-II, ERJ-I, Premier
eii. Lochrubin EVM
eie. Barbara von Drechsler EVM
ee. Sol Invictus
hann, 168cm, rt
eei. Sol Indiges EVM
eee. Ludi Solis EVM

Isälinja: Ibiza v. Helmwald - Iconoclast
Emälinja: Suprant Lullaby - Sol Invictus

FAMILIENBEZIEHUNGEN

Iconoclast tulee menestyksekkäästä saksalaisesta siitosoriista Iconos, joka tunnetaan erityisesti jalostusperiyttäjänä. Ori teki huikeat pisteet oritestissä etenkin suorituskyvyn osalta ja sitä on käytetty jalostukseen jo useamman kauden Saksassa. Nyt ori on siirtynyt Ruotsiin, jossa se pyrkii osaksi SWB-jalostusta. Iconos on päättänyt jo voitokkaan uransa kilpahevosena. Se kilpaili Saksassa ja Pohjoismaissa esteradoilla aina 150cm-tasolla saakka. Jälkeläisilleen ori on jättänyt erinomaista hyppytekniikkaansa. Iconoclastin emä K Cinnabun on jättänyt useita suoritushevosia, joille se on periyttänyt hyvää ratsastettavuuttaan ja mutkatonta luonnettaan. Tamma kilpaili esteradoilla 150cm-tasolla Saksassa ja starttasi myös kouluradoilla muutamaan kertaan. K Cinnabun tulee vanhasta hannovertammalinjasta, joka on tuottanut useita suoritushevosia 150cm- ja 160cm-tasoille. Tamma on elänyt kasvattajallaan Stal Kempfissä syntymästään saakka ja se polveutuu tallin kantatammasta Cheesecakesta.
Heimlich Neran isä Abweichend häikäisi kaikki osallistuessaan 3-vuotiaana hannoverien oritestiin. Oriin hyppykykyä ja -tekniikkaa kehuttiin kapasiteetista puhumattakaan. Lahjakas ja kyvykäs ori Abweichend olikin, mutta valitettavasti tuuria ei oriille oltu suotu. Pian oritestien jälkeen ori kaatui sateen liukastamalla tallipihalla ja loukkasi lonkkansa. Vaikka oriin omistajat käyttivät suuren summan rahaa oriin kuntoutukseen, ei se kuntoutunut enää edes kevyeeseen ratsastuskäyttöön. Pari astutuskautta Abweichendiä käytettiin siitokseen mutta astuminen oli oriille vaikeaa ja loppujen lopuksi se päästettiinkin vain 6 vuoden iässä ikiuneen. Oriista ehti kuitenkin jäädä parikymmentä jälkeläistä, joille Abweichend periytti erinomaiset hyppylahjat. Heimlich Neran emä Lustige K sai nimensä eloisan ja kujeilevan luonteensa takia (saks. lustige = hauska). Tamma ei todellakaan ollut mikään helppo hevonen mutta se todella osasi hypätä! Sopivan ratsastajan löytyminen Lustigelle oli työn ja tuskan takana mutta lopulta Se Oikea löytyi ja tamma pääsi näyttämään taitonsa. Lustige keräsi rusetteja erityisesti kansalliselta 140cm-tasolta mutta hyppäsi puhtaita ratoja myös 150cm-tasolla. Myöhemmällä iällä tamma myytiin siitoskäyttöön, jossa se ehti varsoa kaksi varsaa. Lustige K sai viettää rauhalliset eläkepäivät laitumella käyskennellen, kunnes se kunnioitettavassa 27 vuoden iässä lopetettiin hampaiden huonon kunnon takia.

Rubinin isä Lochrubin on hyvin pitkälti samanlainen kuin jälkeläisensä. Punarautias, 165cm korkea ori on menestynyt jopa 160cm luokissa kansainvälisissä estekilpailuissa. Lochrubin on lisäksi palkittu laatuarvosteluissa sekä omien suoritustensa, että jälkeläistensä perusteella. Ori periyttää vahvasti rautiasta väriään ja hyppykykyään jälkeläisilleen, ja erityisesti Lochrubinin orijälkeläiset ovat suosittuja hannoverjalostuksessa. Rubinin emä Barbara von Drechsler on tummanruunikko 167cm korkea siitostamma. Barbara kilpaili Rubinin suvulle poikkeuksellisesti enemmän kouluradoilla, ja sieltä Rubinkin lienee saanut koulupotentiaalinsa. Barbara on periyttänyt jälkeläisilleen erityisesti esiintymistaitoa ja luontaista tilannetajua, tamma on lukuisia kertoja pelastanut tilanteen kouluradoilla, kun sen ratsastaja ei ole ollut aivan tilanteen tasalla. Mielenkiintoinen ominaisuus, mutta näköjään verrattain hyödyllinen, Barbara nimittäin on voittanut hannoverien koulumestaruuksia luokassaan jo monena vuonna peräkkäin.
Sol Invictuksen isä Sol Indiges oli 169cm säkäinen punarautias hannoverinhevonen. Ori kilpaili huippuvuosinaan 160cm luokissa usean eri ammattiratsastajan kanssa, mutta siirtyi sitten melko nuorena kokonaan siitoskäyttöön lievän jännevamman saattelemana. Se vaihtoi tallia ja omistajaa muutaman vuoden välein saaden kuitenkin koko ajan lisää menestyviä jälkeläisiä kilparadoille. Indiges lopetettiin verrattain nuorena, vain 15-vuotiaana, sen alkaessa jäädä uudempien siitosorien jalkoihin. Jälkikäteen se vielä palkittiin menestyneistä jälkeläisistä ja sen pitkäaikaisin omistaja sai pienen rahallisen palkinnonkin kunnianosoituksena tehdystä työstä estehevosten kasvatuksen eteen. Yksi orilla astutetuista tammoista oli Ludi Solis. Se oli 169cm korkea rautias hannoverinhevonen, esteratsu sekin. Hyväkäytöksinen ja lahjakas tamma teki pitkän kilpauran aloittaen ikäkausiluokista ja päättäen 100-120cm luokkiin nostaen useamman junioriratsastajan kyseiselle tasolle. Siinä välissä Ludi ehti kuitenkin starttailla aina 150cm luokissa saakka ammattilaisten luotsaamana ja saavutti se jonkin verran menestystäkin. Viimeiset vuodet elämästään Ludi vietti varsoja tehtaillen ja se ehtikin saada neljä jälkeläistä peräkkäisinä vuosina, ennen kuin komplikaatiot viidennen varsomisessa saattelivat niin tamman kuin varsankin haudan lepoon.

Sukuselvitys © Romilly (Iconos, K Cinnabun), sonya (Abweichend, Lustige K), noah (Lochrubin, Barbara von Drechsler)

NACHWUCHS

skp. Varsan nimii. Isän nimi

RENNEN

ERJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 40kpl.

02.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
05.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 5/40
12.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 1/40
13.03.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 2/40
21.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 2/40
25.04.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 2/40
25.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 2/40
27.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 6/40
29.04.2020 Team J&K ERJ 160cm 1/40
01.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
02.05.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 3/40
04.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 3/40
06.05.2020 Chowter Sporthorses ERJ 160cm 4/40
07.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 2/40
13.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 1/36
14.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 5/36
16.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 6/36
16.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 3/40
17.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 4/36
19.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 6/36
20.05.2020 Delmenhorst ERJ 160cm 4/36
20.05.2020 Lallybroch ERJ 160cm 1/40
21.05.2020 Silver Hoof ERJ 160cm 5/41
22.05.2020 Silver Hoof ERJ 160cm 3/41
22.05.2020 Silver Hoof ERJ 160cm 4/40
24.05.2020 Silver Hoof ERJ 160cm 1/41
08.06.2020 Dare Stable ERJ 160cm 4/30
12.06.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
13.06.2020 Dare Stable ERJ 160cm 3/30
16.06.2020 Dare Stable ERJ 160cm 5/30
18.06.2020 Dare Stable ERJ 160cm 2/30
12.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 5/30
13.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
15.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
16.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 3/30
18.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 3/30
21.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 4/30
25.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 5/30
29.09.2020 Dare Stable ERJ 160cm 1/30
02.10.2020 Dare Stable ERJ 160cm 3/29

AUSZEICHNUNGEN

31.01.2019 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (7p+10p+1p+5p+2p+9p=34p) - EV-I

TAGEBUCH

04.09.2018 - Touhupetteri - omistaja - 161 sanaa
Fudgen kanssa ei ole ollut ensimmäistäkään tylsää hetkeä sitten sen päivän, kun alati vaaleneva ja yhtä kovaa vauhtia kasvava pikkuhevonen muutti Dare Stablen tiluksille. Muutamaan otteeseen tamma on jäänyt kiinni tarkoituksellisesta pahanteosta, mutta yleensä sen pienet jäynät ovat aiheuttaneet vain hyväntahtoisia lausahduksia tallihenkilökunnan keskuudessa. Fudgen uusimpana keksintönä on käyttää päivittäinen ulkoiluaikansa portin kanssa askarteluun, eikä suinkaan vain oman tarhansa, vaan myös muiden tarhojen. Hevosen ennätys on nykyisellään viisi omilla teillään seikkailevaa hevosta, ennen kuin joku hevostenhoitajista on ehtinyt estämään lisävahinkojen synnyn. Nykyään varsan tarhan porttia somistaa aivan ansaitusti perinteinen munalukko, jonka tiirikoimista se ei vielä lukuisista yrityksistä huolimatta ole onnistunut opettelemaan. Erilaisia hippaleikkejä tamma harrastaa mielellään, eikä sitä kannatakaan kuvitella hakevansa sisälle tavanomaisessa parissa minuutissa. Karsinassaan Fudge tykkää myös kovasti näpeltää kaikenlaista, lempiharrastuksenaan suolakiven repiminen alas seinältä ja paloitteleminen turhauttavan pieniin palasiin olkien joukkoon. Hevoselle on yritetty keksiä kaikenlaista virikettä niin talliin kuin tarhaankin, mutta kapinasielua ei liiemmin vaikuta kiinnostavan luvalliset puuhat. Tämän hevosen kanssa tulevaisuuden kilpareissut tulevat olemaan täyttä nautintoa!

15.10.2018 - Murkkuikä - omistaja - 161 sanaa
Fudge on pienestä pitäen ollut hieman erilainen lapsi, mutta varsinaisesti hankala se ei ole ollut kuin viimeisten parin viikon ajan. Tammalle on aivan selvästi iskenyt murrosikä, sillä uusien juttujen lisäksi aiemmin hienosti sujuneet perusasiat tuntuvat nyt kovin hankalilta. Kirpsakka pikkuhevonen on kokeillut pariin otteeseen käytävän narujen kestävyyttä, ja todella monta kertaa enemmän hoitajiensa kärsivällisyyden rajoja. Se on löytänyt takajalkansa jalkoja nostellessa, eikä kehtaa myöntää nauttivansa edes kumisualla hieronnasta, joka aiemmin on ollut aivan ehdoton juttu jokaisen hoitotuokion aikana. Ruoka-aikaan kimo kolistelee kippoaan kunnes nappulat tipahtavat sen turvan eteen, ja viskelee ne sitten ympäri karsinaansa vain jatkaakseen mielenosoituksellista mekkalointiaan. Irtohypytyssuunnitelmat ja matkustusharjoitukset onkin suosiolla siirretty hamaan tulevaisuuteen pienen kiukkupussin osalta, ja perusasioita Fudge saa luvan kerrata niin pitkään, että se unohtaa joka ikisen "hauskan" tempauksensa, jonka se on tähän mennessä ehtinyt eri tilanteisiin kehittää. Hevoslapsen taustoja tuntematta olisi helppo kuvitella tamman olevan vähintään lahopäisen kilpatykin ja kusipäisen ilkiöponin sekasikiöjälkeläinen, mutta tämän kyseisen tahvon kohdalla ei huonoa käytöstä voi selitellä edes kyseenalaisilla geeneillä.

COACHING

Ei merkintöjä