Dare Stable

DANTEPHAR CW

VH19-011-0225

EV-I


Dantephar CW:n kuvat © Gál Ildikó (with permission)

Name Dantephar CW Spitzname Dante
Züchten, Geschlecht Hannoverinhevonen, ori Widerristhöhe, Farbe 167cm, tummanruunikko
Geburtsdatum, -ort 07.11.2019, Saksa Alter 2-vuotias
Ausbildung Helppo A, re. 160cm, me. 100cm Betonung Esteratsastus
Züchter Chowter Sporthorses Eigentümer Cherry, VRL-12299

DIE ART DER BESCHREIBUNG

Kun Chowter Sporthorsesin omistaja Viixi laittoi julkiseen jakoon ilmoituksen myynnissä olevista kasvateistaan, en voinut vastustaa kiusausta esittää tarjousta suloisesta tummanruunikosta orivarsasta. Varsa ei olisi voinut tulla vastaan parempaan aikaan, sillä juuri sillä hetkellä kärvistelimme Daressa huutavan oripulan kourissa. Dante toi tallin hevoskantaan erittäin toivottua uutta verta, olihan se täysin erisukuinen kuin tallin muut asukkaat. Lisäksi on aina hienoa saada oman katon alle hevonen sellaisesta tallista, jonka kasvatteja ei vielä entuudestaan omasta hevoskatraasta löytynyt. Tavoitteet orin kanssa ovat ne perinteiset: kilpailuja, jälkeläisiä ja laatuarvosteluja, ja siinä ohessa mahdollisimman nautinnollista elämää kotitallilla.

Dante on ollut nuoresta pojasta lähtien hyvin sosiaalinen ja energinen hevonen. Kärsivällisyys ei kuulu sen vahvimpiin ominaisuuksiin, mutta ystävällisyys ja miellyttämisenhaluisuus kuuluvat sitten senkin edestä. Ori ei normaalioloissa juuri sukupuoltansa tiedosta, eivätkä oman tallin tammat saa kenkiä pyörimään ruunikon jaloissa edes kevään ensikiimojen aikaan. Reissussa ollessaan Dante toki muistaa kertoa kaikille näkemilleen kavioeläimille olevansa ori, mutta mikään mahdoton hallittava siitä ei tule silloinkaan. Vieraissa paikoissa Dante on usein hieman levoton, eikä se rauhoitu vieraisiin karsinoihin kuin vasta useamman yön jälkeen. Tästä johtuen puoliverinen on valitettavan usein väsynyt kilpareissujen aikana, vaikka sille syötetäänkin paljon sekä rauhoittavia yrttejä että energiaboostereita. Parhaiten orille sopivat hieman sivummassa olevat karsinat, jolloin sen ei tarvitse kuunnella aivan koko kilpailualueen ääniä kellon ympäri. Tuttu tiimi hevosen ympärillä on ensiarvoisen tärkeässä asemassa onnistuneiden suoritusten metsästyksessä, sillä vieraan hoitajan kanssa matkatessa ei Dante uskalla rauhoittua edes sitä vähää, mitä normaalisti. Matkustajana ori on kuitenkin hyvin helppo, sillä se lastautuu suoraviivaisesti ja kulkee pidemmätkin matkat täysin hiljaa auton kyydissä. Eläinlääkärien ja kengittäjien kanssa Dante tulee hyvin toimeen paitsi kotona, myös kilpailupaikkojen vilskeessä - onhan se kuitenkin pohjimmiltaan palvelualtis ja kaksijalkaisia kunnioittava otus. Varusteet hevoselle saa päälle kuka tahansa, mutta sillä käytettävät apuohjat osaa varmasti virittää kaikkein nopeimmin ruunikkoa tavallisesti hoitava groomi. Yleisesti ottaen Dante kannattaa pyrkiä harjaamaan ja varustamaan varsin nopeassa temmossa, sillä pitkittyneet hoitotuokiot vain lisäävät hevosen hillumista käytävän naruissa. Kotona omassa karsinassaan ollessaan hannoverilainen on oikea vitsiniekka, joka kaipaa monipuolisia virikkeitä pitääkseen itsensä kiireisenä yön pitkien tuntien aikana. Virikkeiden puuttuessa tai ollessa vääränlaisia laittaa Dante vähintään kuivikkeensa uuteen uskoon, tai saattaa se jopa järjestää työntekijöille aamuksi iloisen yllätyksen rikkinäisestä vesikiposta aiheutuneen tulvan muodossa.

Ratsain Dante on hyvällä tapaa hyvin persoonallinen hevonen. Se on energinen ja yritteliäs, mutta ei silti missään nimessä helppo ratsastaa. Ori osaa olla melkoisen liukas liikkeissaan, onnistuihan se nuorena poikana katoamaan useammankin ammattiratsuttajan alta tekemättä edes mitään näennäisesti tuhmaa. Epätoivottuja kevätjuhlaliikkeitä Dante ei nimittäin harrasta, se vain on perusolemukseltaan liukas kuin saippua valuen ratsastajansa avuilta vähän sinne sun tänne. Orin saaminen suoraksi pohkeiden ja ohjan väliin vaatii usein pitkää ja huolellista työskentelyä, eikä maassa tapittavasta valmentajasta varmasti ole haittaa toivotunlaisen lopputuloksen tavoittelussa. Miellyttämisenhaluisena hevosena Dante usein yrittää parhaansa, mutta herkkänä hevosena se usein hieman ylitulkitsee asioita, jolloin taivuttavasta pohkeesta tulee nopeasti väistävä ja tasapainottavasta puolipidätteestä kokonainen pidäte. Orin kanssa ratsastaminen onkin kuin jatkuvaa tasapainottelua veitsenterällä: asiat joko onnistuvat, tai lähtevät luisumaan hurjaa vauhtia alamäkeen. Danten ratsastusominaisuudet tekevät siitä erinomaisen opettajan jopa alan ammattilaisille, jotka hevosten yleisimille ongelmille paatuneina joutuvat tämän ruunikon kanssa aivan uudenlaisten ongelmien eteen. Oria kannattaa kuitenkin ehdottomasti opetella ratsastamaan, sillä jos perustyöskentelystä Danten kanssa ei tule mitään, on hyppääminen melko varmasti vähintäänkin haastavaa. Estehevosena puoliverinen kyllä kovasti pitää esteiden loikkimisesta ja sillä on siihen hyvä tekniikka. Erityisen paljon kehuja se on saanut voimakkaasta ponnistuksestaan sekä varovaisesta etujalkatekniikastaan, mutta mistään näistä ominaisuuksista ei ole hyötyä, ennen kuin ratsastaja pystyy luotsaamaan ruunikon kokonaiselta esteradalta maaliin saakka. Tavoite ei varmasti ole saavutettavissa yhdessä yössä, mutta kun ratsukon yhteistyö sitten oikeasti lähtee rullaamaan, on Dante varsin voitokas peli aina maailman vaativimmille radoille saakka. Kaikkien muiden hyvien puoliensa lisäksi se on nimittäin varsin nopea jaloistaan, ja kuten jo edellä todettu, se on liukas kuin saippua ja reagoi jokaiseen apuun herkästi ja nopeasti.

STAMMBAUM

i. Drill Twix CW
hann, 167cm, trn
KTK-II
ii. Briochi
hann, 166cm, m
KTK-II, ERJ-I, EV-I
iii. Napoleon II EVM
iie. Classy Eve EVM
ie. Amber Romance
hann, 168cm, m
Ch, KTK-II, ERJ-I, YLA2
iei. Falling Down EVM
iee. Romance FPM EVM
e. Flameblade CW
hann, 167cm, prn
KTK-II, ERJ-I
ei. Switchblade II
hann, 165cm, km
KTK-II, ERJ-I, EV-I
eii. Brio la Vón EVM
eie. Nefertiti EVM
ee. Flame Heathcliff
hann, 170cm, rnkm
KTK-II, ERJ-I
eei. Cliffheather EVM
eee. Flame Sparkle EVM

Isälinja: Drill Twix CW - Briochi
Emälinja: Flameblade CW - Flame Heathcliff

FAMILIENBEZIEHUNGEN

Briochin isä Napoleon II on 168cm korkea, näyttävä musta hannoverori. Rakenteeltaan ori on yksi kedon kauneimmista kukkasista ja liikkeiltään todella vaikuttava. Orilla on upeat liikkeet, jotka saavat tuomarit ja yleisön haukkomaan henkeään orin liidellessä koulu- ja esteradoilla. Orin kilpailu-ura on pitkä ja mainitsemisen arvoinen hyvien tuloksiensa ansiosta. Orin pitkän kilpauran ansiosta siitä on ollut suurta kysyntää jalostuksessa. Orilla onkin maailmalla useita kymmeniä jälkeläisiä. Briochin emä Classy Eve taas on kaunis kuin karkki ja pirullinen kuin poni. Tummanpunaruunikko tamma saa jokaisen ohikulkijan huokaisemaan kauneudensa vuoksi, mutta tuttavuutta tehtäessä otetaan usein pari askelta taaksepäin. Lastaustilanteessa sattuneen onnettomuuden johdosta tammasta ei huippuratsua koskaan saatu, mutta ollessaan kasvattajansa silmäterä se sai luvan jäädä tallille viettämään leppoisaa siitostamman elämää. Classy Eve onkin tehnyt neljä varsaa, joista jokainen on menestynyt hyvin varsinkin esteratsastuksessa.
Amber Romancen isä Falling Down kilpaili rataesteillä parhaimmalla kaudellaan 160cm tasolla. Parhaimmalla kaudellaFalling Down you sai monia sijoituksia, joista parhaimmaksi jäi lopulta kuitenkin vain Finnderbyn voitto Suomessa orin ollessa 5-vuotias. Alunperin ori asui Suomessa, mutta muutti lopulta omistajansa mukana Hollantiin, jossa se jatkoi kilpauraansa hyvin tuloksin. Orilla oli kysyntää siitospuolella, moni ihminen tahtoi siitä varsan sen upean luonteen ja mahtavan ulkomuotonsa takia. Falling Down oli musta, sukkajalkainen ja hyvärakenteinen ori, joka lopulta siirtyi jalostuskäyttöön yleisön pyynnöstä ja astui monia tammoja. Amber Romancen emä Romance FPM taas on musta sirorakenteinen tamma, joka pelkällä olemuksellaan hurmasi kaikki. Kun tamma otettiin trailerista ulos ennen kilpailuiden alkua, jäivät kaikki tuijottamaan sitä lumoutuneina. Painotteeltaan tamma oli esteratsu, joka hyppäsi 160 cm luokat kepeästi. Romance FPM loisti kaikissa laatuarvosteluissa, usein arvostelun lopussa luki myös "En ole koskaan nähnyt näin kaunista tammaa, ihana olemus!". Tamma synnytti kaksi varsaa, joista molemmat menestyivät esteratsastuksen puolella.

Switchblade II:n isä Brio la Vón on saavuttanut monia hyviä tuloksia. Asuessaan vielä Saksassa orin parhaimmaksi suoritukseksi merkittiin MM-esteratsastuksen voitto. Myöhemmin komea, musta 169 cm korkea Brio la Vón muutti Yhdysvaltoihin, jossa se kilpaili vielä hetken 160 cm tasolla hyvin tuloksin. Hyvän luonteen omaava Brio la Vón kantakirjattiin vuonna 2014, jolloin sen varsinainen jalostusura saattoi alkaa. Orilla oli paljon kysyntää ja lopulta se jätti jälkeensä yhteensä kolmetoista varsaa, joista useimmat ovat menestyneet varsinkin esteratsastuksen puolella. Brio la Vónin varsojen emiksi valittiin myös hyvin kouluradoilla pärjänneitä hevosia, jolloin saattoi syntyä laadukkaita kenttäkoneita. Switchblade II:n emä Nefertiti kiersi ympäri eurooppaa kilpailuissa. Lähinnä tamma kilpaili kouluratsastuksessa. Suurimmaksi saavutukseksi nousi Olympia pronssi vuonna 2010. Nefertiti oli kaunis siro kimo, 159 cm korkea hannovertamma. Tamman luonne oli sopivan tulinen, tammamaisena se ei pitänyt turhasta seisoskelusta, eikä juurikaan nauttinut rapsutuksista tai muusta hipelöinnistä. Tamma toi maailmaan lopulta neljä jälkeläistä, joista jokainen on menestynyt mukavasti erityisesti kouluratsastuksessa.
Flame Heathcliffin isä Cliffheather on hieno 170cm korkea estehannover, joka kilpailee edelleen menestyksekkäästi 160-senttisissä luokissa kansallisella tasolla. Cliffheather on luonteeltaan tulinen ja kilpailuhaluinen, mutta kotipiirin seurassa kiltti ja varsin selväpäinen ori. Rakenteeltaan se on estehevoseksi sopivan kevytrakenteinen, sillä on kuivat ja vahvat jalat sekä vahva takaosa, joiden ansiosta se on melkoinen esteluokkien voittaja. Ori on suosittu jalostuksessa sen periyttämän hyvän rakenteen sekä potentiaalisen luonteen vuoksi. Flame Heathcliffin emä Flame Sparkle, tuo ruunikko säkäkorkeudeltaan 170-senttinen hannovertamma on kova vastus esteradoilla ympäri maailmaa. Tamma on rakenteeltaan siro, mikä mahdollistaa ketteryyden ja nopeuden. Lihaksistossa ei ole puutteita, eli ponnistusvoimaa riittää aina 160cm estekorkeuksiin saakka. Flame Sparkle on luonteeltaan tulinen, mutta kotiväen kanssa lempeä ja ihmisrakas. Kilpapaikoilla tamma esiintyy vain ja ainoastaan häntäänsä koristavan punaisen rusetin kanssa, se on potkuherkkä, eikä sen taakse siis kannata pyrkiä. Tammalla on melko nuoresta iästään huolimatta jo kaksi varsaa, sekä paljon kilpialutuloksia. Varsoille se periyttää kevyehköä rakennetta ja lempeää luonnetta.

Sukuselvitys © Viixi, VRL-13923

NACHWUCHS

skp. Varsan nimie. Emän nimi

RENNEN

ERJ:n alaisia sijoituksia yhteensä 0kpl.

ERJ 160cm
ERJ 160cm

AUSZEICHNUNGEN

31.05.2020 - Estevarsojen laatuarvostelu - 100-120cm - (8+10+1+4+4+9=36p) - EV-I (Tilaisuuden paras 2-vuotias)

TAGEBUCH

07.11.2019 - Vuoden paras hankinta - omistaja - 107 sanaa
Minä pidän itseäni jo jossain määrin paatuneena kasvattajana sekä hevosenomistajana, sillä harva hevonen enää todella säväyttää. Dantephar CW oli kuitenkin tällainen hevonen, jossa näin heti ensisilmäyksellä hurjasti potentiaalia sekä pitkän liudan ominaisuuksia, joita hannoverinhevosten kasvatuksessa mielestäni tulisi tavoitella. Ostotarjouksen esittäminen oli vähintä, mitä Danten kohdalla saatoin tehdä. Onnekseni tarjoukseni hyväksyttiin heti suorilta, vaikka muutkin alan ihmiset osoittivat olevansa kiinnostuneita kyseisestä varsasta. Ruunikon vanhemmat ovat molemmat esteratsastuksessa ansioituneita hevosia ja siirtyneet sittemmin jo kokopäiväisesti siitoskäyttöön. Danten ura tulee seurailemaan hyvin vahvasti vanhempiensa viitoittamaa polkua, kunhan vain hartaat toiveemme hyvästä terveydestä sekä hienoisesta tuurista käyvät toteen. Tuskin maltan odottaa, että nyt vielä kovin keskeneräisestä varsasta kasvaa upea aikuinen kilpahevonen.

03.02.2020 - Valmistautumista - omistaja - 148 sanaa
Dante ei ole ehtinyt matkustaa elämänsä aikana kuin muuttonsa verran synnyintalliltaan Berliinin lähettyviltä nykyiselle kotitallilleen Hannoverin kupeeseen. Muun muassa tästä syystä tämänpäiväinen retki paikallisen kilpailukeskuksen tiloihin oli orille arvokasta kokemusta aina autoon lastauksesta irtohypytykseen ja vieraassa paikassa olemiseen saakka. Ruunikko ei tehnyt matkustamisesta suurta numeroa, mutta määränpäässä se oli selvästi varuillaan, eikä oikein rentoutunut edes päästessään liikkeelle. Maneesissa suoritettu irtojuoksuttaminen onnistui siinä mielessä hyvin, että saimme orin liikkumaan kumpaankin suuntaan kaikissa askellajeissa. Se olisi kuitenkin saanut rentoutua huomattavasti, jotta sen liikkeet olisivat päässeet edukseen esille. Myös kujassa hyppääminen sujui kohtalaisesti harjoituksen määrään nähden. Dantea selvästi hieman jännitti maneesin laidoilla olevat mainokset ja se hyppäsi mielellään vinoon ja aavistuksen kiireisesti, mutta apupuomien avulla saimme sen suorittamaan hieman suoraviivaisemmin. Myös kotimatka sujui hyvin, ja kaikeksi onneksi puoliverinen rauhoittui melko nopeasti päästyään takaisin tuttuihin olosuhteisiin. Tällaisia harjoitusreissuja tulemme toteuttamaan vielä muutaman, tähtäimessä tietysti Danten esittäminen toukokuun estevarsojen laatuarvostelutilaisuudessa jo nyt kaksivuotiaana.

COACHING

Ei merkintöjä