Speksi

VH17-018-1380


Speksin kuvat © AK

Kutsumanimi Peksi Syntymäaika, -paikka, ikä 31.03.2014, Suomi, 22-vuotias
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Ruuna
Väri Punarautias Säkäkorkeus 163cm
Koulutus Helppo A, 120cm, CIC1 Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Jani Koivula EVM Omistaja Cherry, VRL-12299

2 Star Prospect (921p)

​Luonteeltaan Peksi on yleisesti leppoisaa seuraa, vaikka siitä ratsastaessa löytyykin myös hieman toisenlainen puoli. Ruuna rakastaa yli kaiken rentoa yhdessäoloa, eikä se tunnu ikinä saavan tarpeekseen paijailusta. Peksi tuppaa olemaan kovin mukavuudenhaluinen eläin, joten yleensä sen löytää nukkumasta omista heinistään. Hevonen on myös tavattoman perso herkuille, joten niitä tarjoilemalla suomenhevonen kyllä seuraa vaikka puuhun.

Käsiteltäessä Peksi ei voi saada tarpeeksi huomiota. Mikäli se ei sitä saa mielestään riittävästi, keksii se kyllä keinoja saada huomion takaisin itseensä. Useimmiten tämä houdini onnistuu saamaan itsensä irti naruista ja saapuu luoksesi kuin kysyen: "Minne sinä oikein jäit?" Karkaamisesta ei Peksin kohdalla kuitenkaan ole pelkoa, sillä vaikka ruuna sattuisikin pääsemään irti, se liikkuu tasan tarkkaan lähimmälle ruokakipolle tai ruohopuskalle. Jalkojen nostaminen sujuu hevoselta taitavasti, eivätkä varusteetkaan tuota ongelmia. Mutta pidä varasi, Peksi hotkaisee kuolaimetkin aikamoisella vauhdilla suuhunsa!

Ratsastaessa rauhallisesta auringonpalvojasta kuoriutuukin aivan erilainen puoli sen alkaessa kiitää ympäri kenttää kuin mielipuolinen. Ei olekaan huono idea juoksuttaa herrasta suurimpia energioita pois ennen satulaan kapuamista. Peksin kanssa ei ole olemassa oikotietä onneen, vaan ratsastus pitää aloittaa joka ikinen kerta ottamalla siltä luulot pois ja palauttamalla jarrut toimivaksi. Alkuun on melko turha yrittää työstää käyntiä, sillä siitä ei seuraa kuin kolmas maailmansota. Kun ruuna sitten on paremmin avuilla, esittää se hienosti käyntiäkin. Temput Peksi osaa kyllä vaikka unissaan, mutta se ei esitä niitä kunnolla niin kauan kuin se saa päättää tahdin.

Esteillä vauhti tuppaa hevosen kanssa kiihtymään entisestään, joten suuhun on hyvä idea laittaa hieman lisää rautaa. Peksi ei kuitenkaan koskaan tee mitään tyhmää kuten pukittele tai kieltele, mutta usein sen kova kaahotus maksaa viimeistään uusinnassa monta pitkäksi mennyttä kaarretta. Erityisen varovainen ruuna ei ole jalkojensa suhteen, mutta sillä on kerta kaikkiaan valtavasti voimaa hypyissään. Ruuna kapuaakin helposti jopa 120cm korkeiden esteiden yli, jos ratsastaja vain uskaltaa sen niille ohjata. Maastossa pitää hevosen kanssa tehdä heti selväksi, kumpi olikaan ohjaksissa. Kun vauhdista on sovittu, onnistuu maastoilu niin yksin kuin seurassakin. Maastoesteet Peksi ylittää innokkaasti ja katselematta, mutta veteen menemisessä sitä saa usein hieman kannustaa.


Suku & jälkeläiset

i. Spekulaatio EVM
sh, 160cm, prt
ii. Ruudinkeksijä EVM
sh, 159cm, sysrt
iii. Tähtitiede EVM
sh, 162cm, klm
iie. Kermeli EVM
sh, 159cm, mksrt
ie. Kyseenalaistus EVM
sh, 160cm, prt
iei. Ehdotus EVM
sh, 162cm, tprt
iee. Kestitsi EVM
sh, 158cm, klrt
e. Karotteeni EVM
sh, 159cm, vprt
ei. Karnevaali-Keksi EVM
sh, 163cm, vrt
eii. Gekkonen EVM
sh, 160cm, prt
eie. Aropupu EVM
sh, 157cm, rt
ee. Kahvikesti EVM
sh, 162cm, vrt
eei. Liptus EVM
sh, 165cm, trt
eee. Koron Kiskuri EVM
sh, 161cm, vrn

i. Spekulaatio on jo eläkeikään ehtinyt herrasmies, joka on sukupuolestaan huolimatta tehnyt töitä jopa ratsastuskoulussa. Leipätyönsä lisäksi Laati on ehtinyt tehdä elämässään kaikenlaista muutakin. Se on kunnostautunut niin este-, koulu- kuin kenttäratsastuskilpailuissa, eivätkä raviradatkaan aivan vieras käsite orille ole. Hyvinkin perusputelta näyttävä Laati on siis aika paljon perusputtea enemmän, jonka ansiosta sille on kertynyt myös kourallinen hyvin erilaisia jälkeläisiä. Speksi on oikeastaan ainoa Laadin jälkeläinen, joka on isänsä tavoin kilpaillut useissa lajeissa. Muut orin pienoismallit ovat joko päätyneet harrastekotiin tai sitten painottuneet pelkästään esimerkiksi esteratsastukseen tai raveihin. Kaikki ne ovat kuitenkin yhtä rakkaita niin kasvattajalle kuin orille itselleenkin.
ii. Ruudinkeksijä teki elämänsä aikana kaksi lähes yhtä vakuuttavaa uraa. Kolmevuotiaasta aina kymmenvuotiaaksi saakka se kilpaili raviradoilla saavuttaen myös muutamia suurkilpailusijoituksia. Ennätyksekseen Kekri kuroi hienon 25,3ke tuloksen ja rahaa se juoksi omistajilleen peräti 35 000v€ verran. Pieni loukkaantuminen pakotti orin jättämään raviradat taakseen, mutta jo reilun vuoden kuntouttamisen sekä uudelleenkouluttamisen jälkeen pääsi Kekri jälleen kilpailemisen makuun. Tällä kertaa valloitettavana olivat ratsastuskentät, joille menestystä kertyikin paljon odotettua enemmän. Heikohkoksi jääneestä laukastaan huolimatta se menestyi loistavasti erityisesti esteratsastuksessa, jossa se kilpailikin elämänsä viimeiseen elinpäivään saakka. Kekri kuoli tapaturmaisesti kuljetusonnettomuudessa päivän päälle 15-vuotiaana. Sysirautias ori jäi elämään niin ravi- kuin ratsuihmisten mieliin, sekä tietysti orin muutaamaan jälkeläiseen, jotka ovat jakautuneet niin ratsun kuin juoksijankin urille.
ie. Kyseenalaistus on enemmänkin ravipiireissä tunnettu tamma. Se tulee kovasta suvusta ja on saavuttanut jo useita arvokilpailusijoituksia. Vaikka Alli kilpaileekin edelleen satunnaisesti, on se kuitenkin jättänyt jo suuret lähdöt taakseen. Voitaneenkin siis sanoa, että tamman ennätykseksi on jäänyt 23,9ake ja voittosummaksi 49 155v€. Jälkeläisiä Allilla on vasta kaksin kappalein, sillä se onnistui kilpailemaan aina kaksitoistavuotiaaksi saakka pelkkiä ehjiä ja menestyksekkäitä kausia. Loukkaantuminen ei pakottanut tammaa siitosuralle, vaan se päätettiin siirtää tekemään varsoja vasta neljätoistavuotiaana. Molemmat Allin jälkeläisistä ovat jo päässeet ottamaan tuntumaa raviradoille, mutta emänsä kaltaisiksi supertähdiksi ne eivät kuitenkaan ole kehittyneet.
iii. Tähtitiede oli ikimuistoinen kulomusta juoksija. Tinttinä tunnettu suomenhevonen pääsi tunnetun ravivalmentaja Kari Kankareen valmennettavaksi ensimmäisen kerran jo kahden vuoden ikäisenä. Ensimmäinen valmennuspesti kesti kolme vuotta, joiden aikana ori pääsi ottamaan ensikosketuksensa radoille. Sen alkutaival ei ollut menestynein mahdollinen, mutta toisen valmennuskauden aikana (ikävuodet 6-10) lähti juoksu kulkemaan. Lähes joka raveista oli kotiintuomisina niin mainetta kuin mammonaakin ja alati paraneva ennätys loi mahdollisuuksia suurempiin lähtöihin. Vielä Kankareen valmennuksesta poistuttuaankin kilpaili Tintti parin vuoden ajan jääden ansaitulle eläkkeelle kahdentoista vuoden iässä. Orin ennätykseksi jäi 22,5ake ja voittosummaksi 89 050v€. Sitä käytettiin paljon juoksijoiden jalostukseen ja osa sen jälkeläisistä menestyikin myöhemmin urallaan isänsä tavoin loistavasti. Tintti kuoli tallipalossa yhdessä seitsämän muun ravurin kanssa.
iie. Kermeli oli vähemmän tunnettu ravuri, sillä se ei ikinä onnistunut juoksuissaan. Tammalla oli epäonnea myös muissa elämän osa-alueissa ja se olikin usein varikolla milloin minkäkin vamman takia. Starttiin päästessään se ei vaivautunut juoksemaan, hyvä kun koelähdöstä pääsi läpi. Eelillä ei ollut omistajilleen juuri minkäänlaista arvoa, mutta teuraaksi lähettämisen sijaan se päätettiin kertaluontoisesti astuttaa. Pian varsan syntymän jälkeen saivat omistajat viimein tarpeekseen tyhmän tammansa edesottamuksista ja nelinumeroisiksi kohonneista eläinlääkärin laskuista ja päättivät lähettää hevosensa makkaratehtaalle. Sääli sinänsä, sillä kolmen vuoden kuluttua sen varsa alkoi jo loistaa raviradoilla. Eeli saattoi itse olla surkea kilpahevonen ja toivoton harrastekaveri, mutta se periytti jälkeläiselleen vanhempiensa nopean ravin.
iei. Ehdotus oli vuosikymmen sitten todella tunnettu nimi ravimaailmassa. Ori tunnettiin aina ulkomailla saakka ja se kävikin ottamassa osaa mm. ruotsalaisiin kylmäverilähtöihin. Ehdon ura kattoi kaikkiaan 251 starttia statistiikalla 32: 9-11-12. Omaisuuttakin kertyi, kun kaikkien pöytähopeiden sekä loimien lisäksi ori keräsi rahaa kaikkiaan 92 455v€ verran. Pienen hetken se piti hallussaan Suomen ennätystäkin tuloksella 21,9ke, mutta se rikottiin jo alle kuukausi Ehdon ennätysjuoksun jälkeen. Jälkeläisiä orille kertyi useita kymmeniä. Suurin osa niistä päätyi isänsä jalanjäljissä raviradoille, mutta mahtui mukaan muutama harrasteratsukin. Erityisen tunnetuksi tuli Ehdon poika Vihjaus, joka rikkoi urallaan kaikki isänsä ennätykset nousten hetkeksi Suomen kovatasoisimmaksi ravihevoseksi. Ehto lopetettiin 17-vuotiaana laitumella sattuneen tapaturman johdosta. Se lähti ns. "saappaat jalassa", eikä ikinä ehtinyt nauttimaan ansaitsemistaan eläkepäivistä.
iee. Kestitsi jäi monen mieleen kulorautiaan värityksensä ansiosta. Sen lisäksi se oli keskivertotammaa nopeampi juoksija, jota tosin kohtasi ennen kuulumaton epäonni uransa aikana. Se kilpaili kaikkiaan kymmenenä kautena, mutta yhdestäkään se ei selvinnyt ilman sairaslomailuja. Milloin Kesti sairastui rokotuksesta, milloin hankasi itsensä verille kesäihottumaisena. Vakavempia loukkaantumisia olivat sitten hankosidevamma takajalassa, auton alle jääminen ja siitä seuranneet lukuiset vammat sekä silmän poistamiseen johtanut onnettomuus tarhassa. Kaikesta huolimatta Kesti teki aina paluun radoille, kunnes se siirtyi viimein 13-vuotiaana siitostammaksi. Epäonni kuitenkin jatkui, sillä kolmatta varsaansa synnyttäessään tamma sai sisäisen verenvuodon, jota ei huomattu ennen kuin oli jo liian myöhäistä.

Jälkeläiset
Pakasteita jäljellä 2kpl

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Emä Omistaja
02.11.2017 Ori Speksentti EV-I, KEV-I, SV-II, KV-III Serpentiina Cherry, VRL-12299

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (40 kpl)

22.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 1/30   27.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 5/30
22.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 3/30   23.11.2017 Kilpakeskus Chermia Helppo A 3/30
23.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 5/30   25.11.2017 Kilpakeskus Chermia Helppo A 1/30
24.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 1/30   26.11.2017 Kilpakeskus Chermia Helppo A 4/30
24.08.2017 Fiktio Helppo A 6/40   04.12.2017 Teilikorpi Helppo A 6/40
25.08.2017 Fiktio Helppo A 1/40   04.12.2017 Teilikorpi Helppo A 4/40
26.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 2/30   05.12.2017 Teilikorpi Helppo A 2/40
26.08.2017 Ketola Helppo A 2/30   05.12.2017 Team J&K Helppo A 5/40
27.08.2017 Ketola Helppo A 5/30   07.12.2017 Team J&K Helppo A 1/40
29.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 2/30   03.01.2018 Mörkövaara Helppo A 1/100
29.08.2017 Ketola Helppo A 4/30   07.01.2018 Hengenvaara Helppo A 3/50
30.08.2017 Syrjän Ratsutalli Helppo A 1/30   09.01.2018 Mörkövaara Helppo A 10/100
30.08.2017 Ketola Helppo A 4/30   10.01.2018 Mörkövaara Helppo A 6/100
03.09.2017 Mörkövaara Helppo A 5/30   14.01.2018 Hengenvaara Helppo A 4/50
05.09.2017 Fiktio Helppo A 6/40   20.01.2018 Hengenvaara Helppo A 1/50
06.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 2/30   01.02.2018 Holmberg Helppo A 4/30
11.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 3/30   03.02.2018 Holmberg Helppo A 3/30
11.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 5/30   06.02.2018 Holmberg Helppo A 1/30
20.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 5/30   06.05.2018 Kilpakeskus Chermia Helppo A 3/30
24.09.2017 Escorant Trakehners Helppo A 2/30   12.03.2019 Gestüt Helmwald Helppo A 4/30

ERJ:n alaiset sijoitukset (40 kpl)

31.08.2017 Hukkapuro ERJ-CUP 120cm 5/86   29.12.2018 Colosseum 120cm 6/38
11.09.2017 Zurück 120cm 3/30   03.02.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 1/34
14.09.2017 Zurück 120cm 3/30   09.02.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 5/34
03.12.2017 Team J&K 120cm 1/27   02.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 3/32
04.12.2017 Team J&K 120cm 5/27   03.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 3/32
01.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 4/28   04.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 5/32
02.02.2018 Kilpakeskus Chermia 120cm 4/30   11.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 6/40
02.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 3/28   13.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 2/40
03.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 1/28   15.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 1/40
04.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 4/28   16.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 1/40
06.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 1/28   17.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 1/40
08.02.2018 Kilpakeskus Chermia 120cm 4/30   18.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 1/40
08.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 1/28   20.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 5/40
09.02.2018 Priton Budyonnys 120cm 4/28   20.03.2019 Kuuran Suomenratsut 120cm 3/40
15.02.2018 Kilpakeskus Chermia 120cm 1/30   03.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset 120cm 5/40
22.12.2018 Moana part breds 120cm 2/35   12.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset 120cm 6/40
24.12.2018 Moana part breds 120cm 1/35   17.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset 120cm 4/40
24.12.2018 Moana part breds 120cm 5/35   19.04.2019 Hiivurin Suomenhevoset 120cm 5/40
26.12.2018 Colosseum 120cm 1/38   21.01.2020 Team J&K 120cm 6/36
27.12.2018 Colosseum 120cm 5/38   22.01.2020 Team J&K 120cm 2/36

KERJ:n alaiset sijoitukset (40 kpl)

02.09.2017 Mörkövaara CIC1 5/30   01.01.2018 Hengenvaara CIC1 4/53
04.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 1/30   02.01.2018 Hengenvaara CIC1 1/53
04.09.2017 Hunajamäki CIC1 1/30   13.01.2018 Hengenvaara CIC1 4/53
05.09.2017 Kilpakeskus Chermia CIC1 4/30   21.01.2018 Mörkövaara CIC1 3/30
06.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 5/30   24.01.2018 Colosseum CIC1 3/30
06.09.2017 Kilpakeskus Chermia CIC1 1/30   26.01.2018 Colosseum CIC1 5/30
11.09.2017 Mörkövaara CIC1 1/30   28.01.2018 Hengenvaara CIC1 5/53
14.09.2017 Mörkövaara CIC1 3/30   01.02.2018 Mörkövaara CIC1 5/30
14.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 4/30   02.02.2018 Mörkövaara CIC1 4/30
15.09.2017 Mörkövaara CIC1 1/30   03.02.2018 Stratocaster CIC1 3/40
16.09.2017 Hunajamäki CIC1 1/30   05.02.2018 Stratocaster CIC1 4/40
20.09.2017 Hunajamäki CIC1 3/30   09.02.2018 Mörkövaara CIC1 3/30
22.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 4/30   11.02.2018 Mörkövaara CIC1 4/30
23.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 5/30   11.02.2018 Mörkövaara CIC1 5/30
25.09.2017 Sugar & Spice Shetlands CIC1 3/30   12.02.2018 Mörkövaara CIC1 5/30
29.09.2017 Hunajamäki CIC1 5/30   15.02.2018 Mörkövaara CIC1 2/30
28.11.2017 Susiraja CIC1 4/26   16.02.2018 Mörkövaara CIC1 2/30
30.11.2017 Susiraja CIC1 5/26   19.02.2018 Mörkövaara CIC1 1/30
04.12.2017 Susiraja CIC1 5/26   20.02.2018 Mörkövaara CIC1 5/30
05.12.2017 Susiraja CIC1 3/26   22.03.2018 Dainty CIC1 4/22

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

Ei vielä valmennuksia