Glory Days de Winter

VH19-155-0006


Glory Days de Winterin kuvat © Gál Ildikó

Kutsumanimi Glory Syntymäaika, -paikka, ikä 07.01.2019, Yhdysvallat, 5-vuotias
Rotu Amerikanpuoliverinen Sukupuoli Tamma
Väri Voikko Säkäkorkeus 162cm
Koulutus Vaativa B, 130cm, CIC3 Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Winterbourne Court Omistaja Cherry, VRL-12299

20.11.2019: KV-III
(6 + 2 + 4 + 2 + 0 + 0 = 15p)

30.11.2019: EV-II
(8 + 3 + 5 + 4 + 3 + 9 = 32p)

30.09.2019: KEV-II
(5 + 8 + 4 + 3 + 3 + 6 = 29p)

Glory on useimmiten mukavan simppeli käsiteltävä, vaikka omaakin tarvittaessa selviytymiseen tarvittavaa temperamenttia. Turvalliset rutiinit ovat hevoselle tärkeitä, eikä se pidä improvisoiduista tilanteista, kuten eksperimentiaalisista varusteista tai koulutustekniikoista. Sitä ei voi hallita voimalla, mutta ihmisen pitää silti pysytellä jatkuvasti sen johtajana. Ratsuna Glory on hyvin mukautuva toimien kelvollisesti vasta-alkajilla, mutta huomattavasti paremmin ammattilaisen käsissä. Se ei ehkä ole mikään liike- tai tekniikkalahjakkuus, mutta sen halu miellyttää ihmisiä kantaa sen monen kompastuskiven ylitse kohti päämäärää, oli se sitten uudelle tasolle kapuaminen kilpailuissa tai vain kotiin pääseminen talviselta maastolenkiltä.

Uusien ihmisten seurassa Glory on usein hieman vaisu ja varovainen, kunnes oppii luottamaan käsittelijäänsä kunnolla. Vahvan luottamuksen kasvattaminen tamman kanssa vie aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Hevonen ei koskaan rentoudu käsiteltäessä kokonaan, ennen kuin se voi olla varma, että sitä kohdellaan varmasti hyvin. Tuntiessaan olonsa uhatuksi voi Glory puolustaa itseään rajustikin, vaikka lajityypilliseen tapaan pakeneekin paikalta mielummin kuin jää tappelemaan haastajansa kanssa. Kovia otteita tulee siis hevosen kanssa välttää, mutta oman päänsä mukaan sitä ei voi päästää haahuilemaan ympäri tallialuetta. Normaalia hyviä hevosmiestapoja noudattavia käsittelytapoja tamma kestää, jolloin sen hoitaminen on mukavan helppoa ja nopeaa. Kengittäjistä ja eläinlääkäreistä Glory yleensä vaistoaa heidän rautaisen ammattitaitonsa pysytellen melko rauhallisena, mutta mikään harjoittelijan opetuskappale tamma ei todellakaan ole. Vieraissa paikoissa voikko hurmaa yleensä ulkonäöllään, mutta kovin kotoisaksi se ei oloaan tunne. Viikkojen kilpareissut vieraille talleille ovat sille yleensä kova paikka, jolloin se muun muassa syö ja juo kovin huonosti, eikä lepääkään kunnolla moneen päivään. Matkustaminen ei hevoselle kuitenkaan ole ongelma, vaan murheita aiheuttaa nimen omaan yöpyminen kisapaikoilla tai niiden läheisyydessä.

Ratsastaessa Glory toimii pitkälti sen mukaan, kuinka osaava sen selässä istuva ratsastaja sattuu olemaan. Tamma sietää kuskiltaan yllättävän paljon virheitä, mutta esimerkiksi hurjasti heittelevä tasapaino tai hallitsemattomasti sen kylkiin hakkaavat pohkeet saavat sen menemään passiiviseen pelkotilaan. Se ei osaa eikä uskalla reagoida kovin suuresti, joten tuhmuuksia sen ei tarvitse pelätä tekevän, mutta sen ilmeestä näkee hyvin selvästi kuinka työskentely aivan aloittelijoiden kanssa ahdistaa sitä suuresti. Jo hieman ratsastustaitoa omaavien kuskien kanssa Glory tulee yleensä hyvin toimeen, sillä se pitää ihmisistä, jotka pitävät sen elämän helppona. Se ei koe selässään istuvaa ratsastajaa pelottavana, mutta tämä ei myöskään juuri vaadi hevoselta, ja jos vaatiikin, on häntä helppo huijata työskentelemällä vähän sinnepäin. Ammattilaisen ratsastamana Glory väläyttelee parastaan tehden asiallisesti vaativan tason tehtäviä. Sen ei ole kovin helppo koota, mutta se tekee siltä pyydetyt liikkeet melko täsmällisesti ja kuulaisesti pullikoimatta ainakaan kovin paljoa vastaan. Yksittäiset laukanvaihdot kouluradalla onnistuvat tammalta hienosti, mutta ne samat vaihdot esteradalla saavat yleensä peräänsä innostuneen pukkisarjan ja riemastunutta pään viskelyä.

Hyppytekniikka Glorylla on vähintäänkin mielenkiintoinen, eikä sen treenejä katsellessa aina uskoisi, että tamma selviää oikeasti maaliin niin rataeste- kuin maastoesteradaltakin. Sillä on valtava voima hypyissään ja loikkaamalla liioitellun korkealle on sillä varaa roikotella etujalkojaan ja sabotoida tasapainoaan heikolla kaulan käyttämisellä. Osaa se aina välillä hypätä myös lähes normaalisti, etenkin sitä varten suunnitelluilla jumppatehtävillä, mutta kummallisia hyppyjään se ei tule koskaan jättämään pois päiväjärjestyksestä. Heikkoa tekniikkaansa voikko kompensoi myös rohkeudellaan, sillä se kieltäytyy hyppäämästä vain aniharvoin, eikä koskaan ilman selkeää syytä. Lisäksi Glory menee veteen epäröimättä, sekä hyppää itselleen vieraita maastoestetyyppejä hetkeäkään kyselemättä. Vaikka tamma onkin sileällä rauhallinen ratsu, tulee siihen sopivasti potkua esteiden ilmestyessä mukaan kuvioihin. Se pysyy silti melko herkkänä avuille ja yrittää parhaansa mukaan tehdä kuten ratsastaja sille viestittää. Se nähdäänkin varsin usein palkintojenjaossa onnistuneen ja ennen kaikkea nopean suorituksen jälkeen. Jos maastokuviosta jättää kokonaan pois esteet, ei Glory juuri eroa tavallisesta tuntiratsusta. Tamma etenee omaa seesteistä tahtiaan välittämättä postilaatikoista yhtään kummallisia varjoja enempää. Se lähtee matkaan mielellään yksinkin, mutta viihtyy hyvin myös muiden hevosten seurassa. Parhaimmilaan Glory on letkan puolivälissä, mutta tarvittaessa se pitää pätevästi myös jonon peräpaikkaa hallussaan.


Suku & jälkeläiset

i. South of Heaven
amwb, 175cm, mvkkopäiskm
ii. Sinner EVM
kwpn, 167cm, mpäis
iii. Crusader EVM
sf, 171cm, m
iie. Chastity EVM
hann, 165cm, rtpäistkm
ie. Amai EVM
nwh, 164cm, rnvkkokm (pearl)
iei. Victory Day EVM
sf, 169cm, mvkkokm
iee. Lioness EVM
sw, 160cm, m pearl
e. Pussy Galore
amwb, 149cm, rt leopard
ei. Golden Gatsby EVM
amwb, 159cm, rnvkk varnish roan
eii. Silver Dollar EVM
amwb, 155cm, hprnhkko leopard
eie. Aphrodite's Gateway EVM
app, 162cm, vkk varnish roan
ee. Honey Ryder EVM
nasp, 147cm, vkk leopard
eei. Ghost Rider EVM
nasp, 148cm, m spotted blanket
eee. Honeysuckle EVM
nasp, 149cm, vkk

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Isä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

09.02.2019, Muutto, kirjoittanut omistaja (216 sanaa)
Gloryn hankkiminen oli työn ja tuskan takana, sillä ensimmäisen kerran siitä tarjousta tehdessäni myöhästyin vain muutaman piskuisen minuutin verran. Varsa oli juuri myyty toiselle harrastajalle, eikä mikään diili maailmassa voinut muuttaa tilannetta edukseni. Pettyneenä ja henkisiä haavoja nuollen yritin unohtaa asian, kunnes sitten eräänä päivänä kasvattajalta tuli iloinen viesti: Glory Days oli palautunut myyntiin varsasta riippumattomista syistä! Kohteliaana hevoskauppiaana ja ennen kaikkea vanhana tuttavanani Nikki koki tarpeelliseksi tarjota voikkoa minulle ennen sen palauttamista yleisille markkinoille, eikä minun tarvinnut montaakaan sekuntia miettiä, saisinko aivan ihanan pikkutamman vielä mahdutettua tiluksilleni. Muutaman päivän järjestelyjen jälkeen paperityöt olivat kunnossa ja varsan kunto tarkistettu kokeneen luottoeläinlääkärin toimesta. Gloryn oli aika suunnata elämänsä ensimmäiselle matkalle, vaatimattomasti mantereiden väliselle lennolle aina Yhdysvalloista Englannin kautta Suomeen saakka. Matka kului kaikeksi onneksi hyvin ja vaikka kokemus olikin varsalle ilmiselvästi rankka, selviytyi se siitä hienosti ollen toki useamman päivän matkan jäljiltä todella nuutunut. Nyt tamma on jo alkanut syömään ja juomaan paremmin, sekä muuttunut hieman sosiaalisemmaksi ottaen enemmän kontaktia etenkin muihin hevosiin. Ihmisten suhteen Glory on vielä varsin epäileväinen, mutta kukapa samassa tilanteessa oleva ei olisi. Tulevaisuus hevosen kanssa näyttää enemmän kuin valoisalta, eikä sen kasvua kolmivuotiaaksi ratsukoulutettavaksi jaksaisi millään odotella yli kahta vuotta. Sitä ennen edessä on kuitenkin useampi varsa-arvostelu, joissa Glory pääsee esittelemään koko maailmalle paitsi upeaa väriään, myös rapakon toiselta puolelta raahattuja kykyjään.

06.05.2019, Uusi tarhakaveri, kirjoittanut omistaja (120 sanaa)
Glory on tähän saakka tarhannut suurin piirtein ikäisensä orivarsan, oman kasvattini Black Editionin kanssa, mutta nyt reilun vuoden iässä eri sukupuolta edustavat varsat oli tullut aika erottaa turvallisuussyistä. Eddylle löytyi helposti uusi painikaveri, mutta Gloryn suhteen tilanne oli kinkkisempi. Tamma ei nimittäin pitänyt ensimmäisestä sille tarjotusta kaverista ollenkaan, ja toisellekin se nyrpisteli nenäänsä oikein jonkin aikaa. Saimme kuitenkin muutaman vippaskonstin avulla istutettua Gloryn ja samaiselta kasvattajalta tulleen Lady Libertyn yhteen. Tammat jakoivat yhteisen värityksen lisäksi pohjimmiltaan lempeän luonteen, joten alkukinastelujen jälkeen nuorten tammojen yhteiselo alkoi sujua kitkattomasti. Muutamien viikkojen päästä parivaljakko oli hitsautunut jo niin vahvasti yhteen, että Gloryn ja Ladyn erottaminen toisistaan alkoi tuottaa jo hankaluuksia. Tarhaparia ei kuitenkaan ryhdytty rikkomaan, vaan hevosten koulutukseen lisättiin yhdeksi osa-alueeksi läheisriippuvuuden lieventäminen.

10.10.2019, Juoksutusharjoituksia, kirjoittanut omistaja (129 sanaa)
Kolmevuotispäivän jälkeen alkoi olla jo korkea aika alkaa suunnitella Gloryn kouluttamista ratsuhevosen hommiin. Näin ollen tamma löysi itsensä pyöröaitauksesta juoksemasta, joka sujui ensikertalaiselta varsin mallikkaasti. Voikko reagoi takaa tulleeseen paineeseen täysin oikein, eikä se siltikään joutunut silmittömään paniikkiin, vaikka välillä sitä hieman joutuikin ajamaan reippaampaan vauhtiin. Pyöröaitauksesta oli tämänkin nuoren kanssa valtava apu siinä, että tamma pysyi pyöreällä ympyrällä tempomatta liinassa mihin sattuu. Oikea kierros oli hevoselle selvästi paljon vaikeampi, mikä on aivan luonnollista ottaen huomioon, että viimeiset kolme vuotta kaikki taluttaminen on toteutettu hevosten vasemmalta puolelta käsin. Hidastavat ääniavut Glory sisäisti hyvin, mutta eteenpäinpyrkimys sillä vielä oli melko puutteellista. Sekin on hyvin tyypillistä nuorille itsestään vielä hieman epävarmoille hevosille. Vauhtia tulee toivottavasti koulutuksen myötä hieman lisää, mutta tässä vaiheessa tamma edistyy juuri sopivaa vauhtia kohti tulevaa kilpahevosen uraansa.