Dirty Dancing de Winter

VH20-155-0011

>
Dirty Dancing de Winterin kuvat © Smudge 9000 (CC BY-SA 2.0, CC BY-NC 2.0)

Kutsumanimi Daria Syntymäaika, -paikka, ikä 14.04.2020, Yhdysvallat, 3-vuotias
Rotu Amerikanpuoliverinen Sukupuoli Tamma
Väri Mustanruunikko Säkäkorkeus 166cm
Koulutus Vaativa A, 150cm, CIC4 Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Winterbourne Court Omistaja Cherry, VRL-12299

20.10.2020: KV-III
(3 + 2 + 3 + 1 + 1 + 0 = 10p)

31.10.2020: EV-II
(5 + 5 + 2 + 5 + 2 + 9 = 28p)

25.12.2020: KEV-I
(10 + 7 + 2 + 1 + 5 + 9 = 34p)

Dariaa voisi kuvailla luonteeltaan hyväntahtoiseksi hömelöksi, joka haluaa miellyttää ihmisiä, mutta ei aina tiedä kuinka onnistua tehtävässä. Laadultaan ja kapasiteetiltaan tamma vastaa huipputason kilpahevosta, mutta älykkyysosamäärältään tamma saattaa olla jonkin verran keskivertotasoa matalammalla. Ruunikko on yleensä aina hyvällä tuulella ja sen kanssa puuhaillessa tulee hoitajakin aina paremmalle mielelle.

Hoitotilanteissa puoliverinen on vähän levoton, mutta kaikissa toimenpiteissä ehdottoman kiltti. Tammalla on tapana vaeltaa narujen sallimissa rajoissa edestakaisin samalla päätään hassusti eri suuntiin väännellen. Se kuitenkin nostelee jalkansa hyvin ja seisoo kolmella jalalla hievahtamatta, joten kengitystilanteet eivät Darian kanssa ole ongelmallisia. Klippauksessa käytettävän koneen kovasta äänestä hevonen ei oikein pidä, mutta pienet vanutupot korvissa poistavat ongelman ja mammuttikarvojen pudottaminen sujuu siten ilman rauhoittamista. Varusteet ruunikolle saa puettua ripeästi, eikä se kiukuttele sen enempää mahavyön kiristystä kuin kuolaimienkaan pukemista. Talutustilanteissa Daria pysyy kyllä hallinnassa, mutta sen eteneminen on välillä hyvinkin epätasaista: toisinaan se on lähes lähdössä lentoon, kun taas toisinaan se hädin tuskin viitsii liikuttaa jalkojaan päästäkseen eteenpäin. Puoliverisen lastaamiseen kannattaa varata muutama ylimääräinen minuutti, sillä vaikka tamma yleensä suoraviivaisesti lastaussiltaa pitkin kyytiin käveleekin, voi se joskus vaatia pienen mietintätuokion ennen autoon astelemista. Voimakeinoja hevosen lastaamiseen ei kuitenkaan tarvitse käyttää, ja itse rauhallisen matkustamisen se klaaraa vaikka unissaan.

Ratsastaminen Darialla on varmasti mieleenpainuva kokemus. Puoliverinen on pitkälle koulutettu ja miellyttämisenhaluinen, mutta kuitenkin siinä on omat pienet erikoisuutensa, jotka ratsastajalle voivat tulla yllätyksenä: katsojan silmään kun hevosen vaikeasti istuttavat liikkeet näyttävät ihan tavallisilta, eikä kentän laidalta ratsastusta seuraava henkilö pysty mitenkään näkemään, kuinka herkästi kuumalta näyttävä ruunikko jättäytyy pohkeen taakse. Kenttäradoilla Darian nopea kierroksien kerääminen on vain hyödyllistä, mutta sievässä kouluratsastuksessa asia muodostuu välillä ongelmaksi. Jos hevonen ei pääse päästämään höyryään vauhtia lisäämällä, rupeaa se nokkelana tyttönä keksimään vaihtoehtoisia tapoja kierrosten laskemiseen. Ruunikon bravuurina on erilaiset kenguruloikat, mutta lievimmillään pään purkaminen tapahtuu niinkin huomaamattomasti kuin päätä tuntumaa vasten heiluttelemalla. Ongelma kyllä poistuu, kun hevosen energian kanavoi omien ohjelmanumeroiden sijaan työntekoon, mutta välillä sen avuille saaminen voi olla hyvinkin aikaavievä prosessi.

Hypätessä ei ole niin justiinsa, onko hevosen kokoamisaste täydellinen vai vain lähellä sitä. Daria on oppinut tämän itse kantapään kautta, eikä siksi jaksa välittää ratsastajansa turhanpäiväisestä nipottamisesta tuon taivaallista. Tamman suorittaminen harvoin on kovin tasaista, mutta kukaan ei voi kieltää, etteikö se esteradoilla silti olisi elementissään. Puoliverinen tekee järjestäin nopeita nollaratoja hypäten erikoisemmatkin esteet turhia kyselemättä. Tarvittaessa se saa mahanalusensa nopeasti jalkoja täyteen, mutta esteiden päällä se on kuitenkin hyvinkin tarkka siitä, ettei kosketusta puomeihin pääse syntymään. Myös maastoesteiden ylittäminen sujuu Darialta rempseällä asenteella: se ei loukkaannu, vaikka rapatessa vähän roiskuisikin, ja radan aikana koetut tiukat paikat vain lujittavat ratsukon välistä luottamusta. Maalissa hevonen on usein aivan kaikkensa antanut, mutta päästessään osallistumaan palkintojenjakoseremoniaan ei väsymyksestä ole enää tietoakaan. Rauhallinen sunnuntaimaastoilu ei yleensä Darian suunnitelmiin sovi, joten vähintäänkin sille kannattaa laittaa maisemareiteille vähän kovempaa rautaa suuhun. Tahallaan ilkeä hevonen ei tietenkään ole, mutta kuumuessaan se voi vähän pomppia myös tallipihan ulkopuolella, eikä siksi sovellu arkojen maastoratsastajien lenkitettäväksi.


Suku & jälkeläiset

i. American Gothic
amwb, 169cm, rnkrj
ii. American God xx EVM
xx, 168cm, rnkrj
iii. Godlike xx EVM
xx, 169cm, rtkrj
iie. Americana xx EVM
xx, 167cm, rn
ie. Gothic Bird EVM
amwb, 170cm, mrn
iei. Birdwatcher EVM
kwpn, 168cm, rnkrj
iee. Gothic Girl EVM
amwb, 169cm, m
e. El Tango de Roxanne
arwb, 159cm, tprn
KTK-II
ei. Efecto Mariposa EVM
arwb, 163cm, prt
eii. Lethal Effect xx EVM
xx, 165cm, rt
eie. Amante Francesa EVM
arwb, 162cm, m
ee. Lloviendo Dolor EVM
arwb, 160cm, tprn
eei. Creciente Dolor EVM
arwb, 165cm, prn
eee. Pluie Sanglante EVM
sf, 168cm, trn

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Isä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

15.09.2020 - Ostohousut jalassa - kirjoittanut omistaja (206 sanaa)
Darian vanhemmat vaikuttivat kumpikin aikanaan Winterbourne Courtissa ja siellä minä vuosia sitten pääsin ensikertaa tekemään niiden kanssa lähempää tuttavuutta. El Tango de Roxanne säväytti erikoisella kantakirjallaan, ja olipa sillä tavatessamme jo lupaavalta vaikuttava esikoinenkin rinnallaan seikkailemassa. En saanut hevosesta silloin mitään ”mun on pakko saada tästä varsa!” -viboja, mutta painoin kuitenkin sen nimen tarkasti mieleeni tulevaisuuden varalle. American Gothic taas teki vaikutuksen sporttisella rakenteellaan sekä erikoisella värityksellään, ja vaikka se tuolloin vasta aloitteli kilpauraansa, päätin kuitenkin laittaa myös tämän hevosen kilpailujärjestelmässä seurantaan. Kumpikin hevosista jäi pitkäksi ajaksi vain roikkumaan listoille, kunnes juttelin Nikkin kanssa Winterbournen kunniakaan taipaleen päättymisestä, ja hevosten mahdollisesta uudelleensijoittamisesta.

Muutaman päivän päästä löysin itseni kurkkimasta hulppean jenkkitallin karsinoihin ostohousut tiukasti päälle kiskottuna. Löysin paljonkin minua miellyttäviä hevosia, mutta valittuani matkaani jo muutamia nuoria tulevaisuudenlupauksia, jouduin loppujen kohdalla harkitsemaan huolellisesti: autoni vetoisuus olisi vain viisi hevosta, joista mielelläni jättäisin yhden paikan kokonaan tyhjäksi. Dirty Dancingin kohdalla ei nopea vilkaisu riittänyt, sillä hevonen vaikutti hirvittävän tutulta. Uteliaana tiedustelin Nikkiltä kolmevuotiaan tamman sukutaulua, ja El Tangon nimen kuullessani palaset lohksahtivat paikalleen kertaheitolla: Dirty Dancing oli kuin ilmetty kopio emästään. Hämmästys oli suuri, kun kuulin American Gothicin olevan puoliverisen isänä. Yhdistelmä ja sen lopputulos olivat liian houkuttelevia ohitettavaksi, ja niin myös Daria-kutsumanimeä kantava nuori lisättiin osaksi velkakirjaani.

25.09.2020 - Kotiutumista - kirjoittanut omistaja (133 sanaa)
Darian ensimmäiset päivät Cherseyssä ovat kuluneet mallikkaasti. Tamma tutkittiin ostotapahtuman yhteydessä eläinlääkärin toimesta jo rapakon tuolla puolen, mutta varmuuden vakuudeksi näytin hankintani myös Rantalan Harrille täällä kotipuolessa. Ruunikko läpäisi taivutukset puhtain paperein ja sen röntgenkuvat täsmäsivät täydellisesti viikkoa aiemmin otettuihin ostokuviin. Kahteen kertaan kirjattujen puhtaiden papereiden jälkeen otimme hyvillä mielin projektiksi puoliverisen valmistelemisen nuorten laatuarvostelutilaisuuksiin sekä lähestyvään ratsukoulutukseen. Pari päivää uuteen elämäänsä totuteltuaan Daria oli jo synkronoinut sisäisen kellonsa uusiin ruoka-aikoihinsa ja oppinut hienosti kulkemaan omaan tarhaansa muiden elämää häiriköimättä. Hevosesta tuntuivat pitävän kovasti niin työntekijät kuin asiakkaatkin, ja kun toimenpide toisensa perään onnistui kuin kokeneen konkarin kanssa konsanaan, emme voineet olla kuin tyytyväisiä puoliverisen selväpäisyyteen. Tottahan toki tammassa oli myös nuorelle hevoselle tyypillisiä piirteitä, kuten kärsimättömyyttä ja turhan isoja reaktioita jokapäiväisille asioille, mutta ne tasoittunevat ainakin hieman kotiutumisen jatkuessa ja koulutuksen edetessä.

30.09.2020 - Ensikengitys - kirjoittanut omistaja (145 sanaa)
Kolmevuotissyksenä treenin määrän lisääntyessä koitti aika kengittää Darian etuset ensimmäistä kertaa. Tamma antoi vuolla kaikki kavionsa esimerkillisesti, sillä kyseinen toimenpide oli sille tuttu jo maitovarsa-ajoilta asti. Raimon muotoillessa kenkiä ruunikolle sopiviksi, meinasi tammalla vähän keittää, mutta herkkupaloilla lahjomalla se suostui lopettamaan hysteerisen kuopimisen sekä kiukustuneen päänviskelyn. Kengät itsessään eivät Dariaa juuri kiinnostaneet, vaikka ne sille tarkasti esiteltiinkin. Niiden kiinni naulaaminen oli kuitenkin nuoren puoliverisen mielestä selvästi epämiellyttävä toimenpide, mutta protestoimaan se ei kuitenkaan ruvennut. Ruunikko sai valtavasti kehuja Raimolta, sillä vaikka se kuulemma seppään vähän turhan paljon nojasikin, ei se nykinyt jalkojaan saati yrittänyt potkimalla tappaa kengittäjää hoitopaikan nurkkaan, kuten nuoret hevoset toisinaan ensikengityksensä aikaan tekivät. Nähtäväksi jää, millainen kokemus ensimmäinen kengitys Darian mielestä oli, eli miten se siihen seuraavalla kerralla suhtautuu. Sekä tietysti se, onko kengistä iltapäivän tarhavuoron jälkeen enää tietoakaan, vai pysyvätkö ne jopa koko kuuden viikon kengitysvälin jalassa aina seuraavaan kavionhuoltokertaan saakka.