Aquarius di Sierra

VH18-077-0010



Aquarius di Sierran kuvat © Gál Ildikó

Kutsumanimi Rilla Syntymäaika, -paikka, ikä 29.08.2018, Italia, 6-vuotias
Rotu Tanskanpuoliverinen Sukupuoli Tamma
Väri Punarautias Säkäkorkeus 169cm
Koulutus Vaativa A, 110cm, CIC2 Painotus Yleispainotus
Kasvattaja Scuderia Sierra Omistaja Cherry, VRL-12299

31.08.2019: EV-II
(5 + 8 + 1 + 2 + 3 + 9 = 28p)

30.04.2019: KEV-I
(9 + 5 + 4 + 2 + 4 + 9 = 33p)

Rilla on leppoisa tamma, jonka kanssa ei turhista tarvitse stressata. Aina kaikille ystävällinen ja äärettömän miellyttämisenhaluinen punarautias on varma kilpakumppani lajiin kuin lajiin, eikä se pistä pahakseen sivutöitä ratsastuskoulussakaan. Hevonen tulee sopuisasti toimeen muiden eläimien kanssa ja se rakastaa esimerkiksi koiria aivan yhtä paljon kuin se rakastaa lajitovereitaan.

Käsiteltäessä puoliverinen on oikea kiltteyden ja luotettavuuden perikuva. Se ei liikahda tuumaakaan ilman hoitajalta saatua lupaa, eikä sille ole vuosien saatossa kehittynyt huonoja tapojakaan. Rillaa voi huoletta hoitaa niin kokeneet kuin kokemattomammat käsittelijät, eikä se pistä pahakseen lastenkaan puuhasteluja ympärillään. Kovat äänet, äkilliset liikkeet ja kaikki muu yllättävä, joka saisi normaalin hevosen suunniltaan, ei vaikuta millään tavalla tämän tamman elämään. Se on tottunut näkemään kaikenlaista, eikä mikään toimenpide maailmassa saa sitä hätkähtämään. Samaisella viisaudella Rilla hoitaa myös matkustamisen sekä vieraissa paikoissa oleskelun, eikä hevosen kanssa reissuun lähtemistä tarvitse koskaan murehtia etukäteen.

Ratsastaessa rautiasta joutuu ensin usuttamaan eteenpäin, mutta saadessaan lihaksensa lämpimiksi ja moottorin käyntiin, on tamma mitä mukavin ja kevyin ratsu. Tuntuma Rillan suuhun on tilanteesta riippumatta aina höyhenenkevyt, eikä se edes tunne käsitettä "purra kiinni kuolaimeen" tai "roikkua ohjalla". Pohkeille se ei valitettavasti aivan yhtä herkkä ole, joskin apunsa oikein ajoittava ratsastaja saa hevosesta kaivettua esiin herkemmän puolen. Helpon tason tehtävät Rilla suorittaa vaikka unissaan, mutta vaativiin harjoituksiin siirryttäessä se vaatii jonkin verran tukea ratsastajaltaan tai maassa olevalta ohjaajaltaan. Tamma osaa tehdä lukuisat liikkeet myös maasta pyydettäessä ja se onkin päästänyt useat tulevaisuuden kilparatsastajat kokeilemaan ratsastamisen helppoutta silloin, kun kaikki sujuu kuin itsestään. Italiasta Suomeen saakka matkannut tamma sietää selässään myös aloittelijoita, joskaan se ei heidän kanssaan tietysti toimi samalla tavalla kuin ammattilaisten ratsastamana. Huonoja tapoja hevosella ei ratsastaessakaan ole.

Hypätessä Rillalla pysyy sama itsevarmuus ja luottamus kuin sileälläkin. Se odottaa ratsastajansa tietävän edes vähän, miten ja miksi tämä on tekemässä jotakin. Pienet esteet hevonen klaaraa vaikka kuuden kuukauden ikäinen taapero selässään, mutta metrin ylittävillä esteillä se vaatii jo hieman kokemusta keränneen ratsastajan selkäänsä. Se ei kieltele herkästi, mutta täysin toivottomaan ponnistuspaikkaan ajautuessaan se kyllä jättää hyppäämättä. Puomeja Rilla keräilee jonkin verran laiskalla etujalkatekniikallaan, mutta valistunut ratsastaja osaa kompensoida tätä ratsastamalla rautiaan hyvin takajaloilleen ja riittävästi ylämäkeen. Maastossa asia korostuu entisestään, mikäli esteradalta haluaa selvitä ehjin nahoin takaisin. Vauhdin kiihtyessä alkaa tamma tehdä laakoja hyppyjä ja muutamaan otteeseen onkin ollut lähellä tukkiin törmäämisestä seurannut kuperkeikka kesken maastoestetreenien. Kun maastossa jätetään esteet pois laskuista, on Rillan kanssa täysin turvallista lähteä reissuun. Se ei säiky mitään ja kestää hyvin olla myös letkan viimeisenä hevosena. Liian kovaa tammaa ei saa menemään edes tarkoituksella ja kyytikin hevosen askelissa on tasaista kuin huvipuiston karusellissa.


Suku & jälkeläiset

i. Madafakin Scorpius Honey
dwb, 167cm, rt
ii. Huffendalem
dwb, 166cm, prt
KTK-II
iii. Tornament EVM
xx, 167cm, mrn
iie. Eleanor EVM
dwb, 164cm, rt
ie. Knut Emelia
dwb, 163cm, m
iei. Knut Linus EVM
dwb, 164cm, m
iee. Stian Vanja EVM
dwb, 165cm, mrn
e. Cherry Pie v. Helmwald
hann, 170cm, prn
ei. Clayton Braden
hann, 172cm, m
KTK-II, KRJ-I, YLA2, HANN-I
eii. New Duke EVM
hann, 163cm, trn
eie. Eunica Gena EVM
hann, 167cm, prt
ee. Prada II
hann, 167cm, trn
KTK-II, KRJ-I, YLA2, HANN-II
eei. Sandmann EVM
hann, 164cm, rn
eee. Prada EVM
hann, 169cm, mkm

iei. Knut Linus oli kouluradoilla lähestulkoon voittamaton. Se kilpaili GP-radoilla ja keräsi huiman määrän hyviä tuloksia. Luonteeltaan ori oli pomotteleva ja helposti kuumuva, mutta se nautti esiintymisestä ja antoi kouluradalla aina parastaan. Kisauransa jälkeen oria käytettiin jalostukseen monen kymmenen varsan verran.
iee. Stian Vanja oli kaunis tamma, jolla oli hyvä luonne ja varsin korrekti rakenne. Tamma kilpaili kouluradoilla pärjäten varsin hyvin. Se kilpaili melko vanhaksi asti, joten sillä oli hieman hankaluuksia tulla tiineeksi kilpauransa jälkeen. Tamma varsoi kuitenkin kaksi kertaa, jonka jälkeen se pääsi kokonaan eläkkeelle.

eii. New Duke oli jopa harvinaisen hyvännäköiseksi luonnehdittu kouluratsu. Ori kilpaili useita vuosia Euroopan huipulla useiden ratsastajien kanssa. Vaikka se olikin harvinaisen hyvännäköinen ja laadukas ratsu, ei se tehnyt orista helppoluontoista. Ratsastajat vaihtuivat tiuhaan tahtiin orin aiheuttamien ongelmien vuoksi, se ei ollut koskaan yli vuotta samalla ratsastajalla. Vasta 13-vuotiaana, kilpauransa loppupuolella ori löysi ratsastajan, joka oikeasti pärjäsi sen kanssa. Tämän kanssa se kilpaili vielä kauden-kaksi ennen siirtymistään siitokseen. Ori on jättänyt jälkeensä useita laadukkaita varsoja, joista Clayton Branden on hyvä esimerkki.
eie. Eunica Gena oli nuorena lupaava kouluratsu, jonka ura katkesi valitettaviin loukkaantumisiin, kuten sen emänkin uralle oli käynyt. Niin Eunica Genan elämästä tuli lähes identtinen sen emän elämään verrattuna. Ensimmäisestä jännevammasta toivuttuaan tamma pistettiin takaisin kevyeen treeniin, mutta toisen tapaturmaisen jännevamman jälkeen se siirtyi siitoskäyttöön, saaden lopulta yhteensä kuusi varsaa. Tamma menehtyi lopulta vain 12-vuotiaana jännevamman uusiutumiseen, hankosidevamma uusiutui uudelleen toisen hevosen potkaistessa Eunica Genaa laitumella.
eei. Sandmann on ruunikon värinen hannoverori hyvällä kouluhevosen verellä. 164 senttimetriä korkea ori omistaa todella näyttävät liikkeet, jotka jättävät monet kanssakilpailijat jalkoihinsa. Herkkä, tulinen ja loistavan työmoraalin omistava Sandmann on kilpaillut itsensä nyt jo kouluratsastuksen eliittiin. Sandmannin sukujuuret ovat erittäin tarkoin valikoituja hannover kouluhevosia ympäri maailmaa, eniten tietysti Saksasta. Itse Sandmann ei ole vielä kovin montaa tammaa astunut, mutta on jo hyvin kysytty isä ja pari jälkeläistä kilpaileekin jo kouluratsastuksen merkeissä.
eee. Prada on se hevonen, jolta Prada II on nimensä lisäksi perinyt luonteensa. Mustankimo hannover on suurikokoinen 169 cm korkea, lauhkea ja hieman hitaasti syttyvä tamma. Se vaatii paljon työtä, jotta siltä saadaan esiin ne näyttävät liikkeet minkä takia Prada on erittäin haluttu jalostustamma. Lyhyen kisauran aikana Prada menestyi hyvin, mutta ei täyttänyt omistajansa tavoitteita. Sen takia Prada siirtyi täysin jalostuskäyttöön ja onkin hyvin haluttu emä. Pradan jälkikasvu kilpailee yhä aktiivisesti koulukentillä, osa kuitenkin vielä opettelee.

Sukuselvitys © Mette (Knut Linus, Stian Vanja), sonya (New Duke, Eunica Gena, Sandmann, Prada)

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Saavutukset Isä Omistaja

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

ERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

KERJ:n alaiset sijoitukset (0 kpl)

 
 

Valmennukset

Ei vielä valmennuksia


Päiväkirja

04.02.2019, Maastokävelyllä, kirjoittanut omistaja (210 sanaa)
Rilla on ollut alusta saakka niin helppo käsiteltävä, ettei sen kanssa ole juuri tarvinnut treenata arkipäiväisiä toimenpiteitä, kuten muiden astetta vilkkaampien varsojen kanssa on pitänyt treenata. Tamma osasi jo ensimmäisellä kerralla seistä käytävän naruissa kahdelta puolelta kiinni, se nosti jalkansa vain kahden treenikerran jälkeen kuin aikuinen hevonen, eikä sanonut pesemisestä tuon taivaallista. Yksinkertaisuudestaan johtuen se on jäänyt ikäisiään vähemmälle huomiolle, sillä työntekijöideni huomio on luonnollisesti kiinnittynyt ongelmalapsiin sen yhden toimivan yksilön sijaan. Tänään ajattelin hyvittää Rillalle sen huomiotta jäämisen ja viedä sen oikein pitkän kaavan mukaan maastokävelylle. Pitkä reissusta todella tulikin, sillä reilun kolmen kilometrin mittaisen lenkin kävelemiseen kului laiskan lapsihevosen kanssa lähes kaksinkertainen aika normaaliin verrattuna. Rillalla ei ollut kiire minnekään ja vaikka se ei kiviä ja kantoja säikkynytkään, ei se myöskään pyrähdellyt eteenpäin normaalien varsojen tapaan. Yksin oleminen ei ollut tammalle mikään ongelma - enemmän sitä harmitti herkkujen loppuminen jo ennen lenkin puolta väliä. Yritin pariin otteeseen houkutella takakorkeaa ja lähinnä rumaa ankanpoikasta muistuttavaa outolintua ravaamaan rinnallani, mutta se puisteli epäilevänä päätään ja viitsi ottaa vain muutaman ravintapaisen askeleen ennen hyytymistä takaisin laiskaan käyntiin. Lenkki oli minulle monin kerroin raskaampi kuin varsalle, sillä viimeiset metrit sain hinata hevosta perässäni oikein toden teolla. Vieläkään en tiedä, mitä ajatella tästä kummallisesta rauhallisuuden ilmentymästä, mutta mielenkiinnolla jään odottamaan sen kasvua ja kouluttamista.

20.01.2019, Dieselkone tosiaan, kirjoittanut omistaja (163 sanaa)
Tämä harrastelija-hevoskasvattaja ei ole ennen urallaan nähnyt toista varsaa, joka olisi luonteeltaan lähelläkään Rillaa. Tamma on niin hidas kaikessa tekemisessään, ettei siitä ota hyvällä tahdollakaan selvää, onko se tavattoman tyhmä vai viisas. Positiivisia asioita miettiessä voidaan todeta, että maailman kummallisin varsa ei pelkää mitään. Se ei myöskään välitä itselleen tehdyistä toimenpiteistä tai stressaa yksin talliin jäämistä. Hevoslapsi ei ihmettele matkustamista eikä jaloissaan pyöriviä koiria - päinvastoin, se on tullut tallikoiramme kanssa lähes erottamattomaksi pariksi vain muutaman viikon aikana. Rillaa ei kuitenkaan saa riehumaan muiden varsojen lailla vaikka mitä tekisi. Yritin esitellä sitä mahdolliselle osakkaalle irtojuoksuttamalla, mutta muovipusseista ja raipoista huolimatta tamma ei vaivautunut edes hypähtämään kunnolla laukalle, vaan ravaili laiskasti nurkasta toiseen. Kavereidensa rekkalointiin varsa ei ota osaa oikeastaan koskaan, eikä se arvosta myöskään irtohyppäämistä, vaan kiemurtelee kavalettien yli erittäin rimaa hipoen paineistuksesta huolimatta. Yritä tällaista hevosta saada edes osittain kaupaksi tai valmistella tulevaisuuden koitoksiin. Rilla tulee todennäköisesti olemaan maailman helpoin puoliverinen laittaa satulaan, mutta sitä ei osaa sanoa kukaan, tuleeko siitä kilpahevosta tekemälläkään.

05.01.2019, Heräteostos, kirjoittanut omistaja (108 sanaa)
Rilla on yksi kolmesta Sierran syksyn kasvattimyynnistä ostamastani varsasta. Viciin ja Glanniin verrattuna tamma oli heräteostos, joka sattui sopivasti mahtumaan Italiasta Suomeen suuntaavaan hevoskuljetuksen kyytiin. Rehellisesti sanottuna en tiennyt hevosesta juuri mitään ja ensimmäisen kerran vilkaisin sen sukutauluakin vasta passin välilehdiltä. Sierralainen ei ollut kuitenkaan hinnalla pilattu ja se näytti ihan näppärältä tulevaisuuden kilpakenttiä ajatellen, joten ajattelin pitää sen tallissani ainakin jonkin aikaa. Rillalla on kantakirjahevosia suvussaan tällä hetkellä kolme kappaletta: Huffendalem, Clayton Braden sekä Prada II. Kaksi jälkimmäistä ovat saavuttaneet palkinnon kouluratsastuksen laatuarvostelussa, sekä Clayton Braden on palkittu sen lisäksi vielä yleislaatuarvostelussakin. Rillan vanhemmat ovat vielä raakoja kilpamaailmassa, mutta ne ovat jatkuvasti valmennettavana tavoitteenaan valloittaa aikanaan kilpakentät.